Slovenija

Sneg še kar povzroča preglavice, ponekod so odjemalci še vedno brez elektrike

Ljubljana, 24. 01. 2023 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
8

Po ponedeljkovi obilni snežni pošiljki, ki je na cestah nemalo preglavic povzročila tudi ponoči, se je vreme proti jutru umirilo. Zaradi padcev dreves že od ponedeljka prihaja do izpadov napajanja z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Še vedno je brez elektrike okoli 5000 odjemalcev. V večjem delu gora še vedno ostaja velika nevarnost proženja snežnih plazov, snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne, opozarja Agencija RS za okolje. Na Koroškem pa so ponekod še vedno omejitve v prometu zaradi posledic sneženja.

Zaradi ponedeljkovega sneženja je večji del Slovenije še vedno prekrit z debelo snežno odejo. Obilno sneženje je ponoči povzročilo precej preglavic enotam gasilcev, cestnim podjetjem in drugim službam predvsem na območju Štajerske, Koroške, Zasavja in Dolenjske. Preko cestišč se je po do sedaj zbranih podatkih podrlo več kot 163 dreves.

V hidroloških napovedih je Arso že od 21. januarja predvidel razlivanja posameznih rek v vzhodni Sloveniji. "Ta scenarij se danes tudi uresničuje. Razmere se bodo tekom dneva umirile," so sporočili na spletu in ob tem delili videoposnetek narasle Pesnice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Regijski centri za obveščanje so medtem zaradi ponedeljkovega obilnega sneženja zabeležili več dogodkov, za sanacijo posledic na terenu pa so aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote. Na območju občine Podvelka so zaradi poškodovane elektrodistribucijske infrastrukture odjemalci ostali brez dobave električne energije. Zaradi podrtega drevja in obilnega snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poškodovano eno vozilo, v Ždinji vasi v občini Novo mesto pa je sneg ogrožal streho objekta, so še navedli v centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Čez noč je ostalo brez napajanja z električno energijo okoli 5000 odjemalcev Elektra Maribor na območju med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na območju Ptuja in Haloz ter na območju Poljčan in Zbelovega. Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra in odpravljajo težave. Do 12. ure so ekipe Elektra Maribor uspeli odpraviti velik del napak, ne glede na to pa je brez napajanja z električno energijo še 3000 odjemalcev, in sicer največ na območju Pohorja, Kozjaka in Pragerskega, so sporočili iz podjetja.

Sneg po Sloveniji
Sneg po Sloveniji FOTO: Damjan Žibert

Težave so še vedno na Koroškem

Še vedno je ponekod na Koroškem prekinjena oskrba z električno energijo. Opoldne, ko je bilo na celotnem območju Elektra Celje skoraj 2000 odjemalcev brez elektrike, je bilo na Koroškem brez elektrike še 372 odjemalcev Elektra Celja, in sicer na širših območjih Remšnika, Vuhreda, Vuzenice in Dravograda.

Po zadnjih podatkih Elektra Celje je bilo ob 14.15 na celotnem območju, ki ga pokriva to podjetje, brez električne energije še 1044 odjemalcev. Ponoči je bilo največ težav na območju Kaple, kjer so prebivalci še vedno brez električne energije in telefonskega signala, poleg tega pa je trenutno zaradi podrtih dreves največ težav na območju občin Ravne na Koroškem, Prevalje in Muta, kjer posredujejo pristojne službe in gasilci, ki nudijo pomoč.

Cestne službe na Koroškem nadaljujejo s pluženjem in čiščenjem cest. Okoli 15. ure so se delavci enote Voc Koroška prebili do prelaza Radelj, cesto iz Slovenj Gradca proti Kopam bodo širili v sredo, prav tako se bodo po napovedih v sredo prebili še do Ribniške koče, je povedal vodja enote Voc Koroška Aleksander Celan.

Na cesti od Radelj ob Dravi proti mejnemu prehodu na prelazu Radelj je bilo ogromno podrtih dreves, zato je bila cesta v ponedeljek in danes zaprta. "Do prelaza smo se prebili danes okoli 15. ure," je povedal Celan.

Sneg po Sloveniji
Sneg po Sloveniji FOTO: Damjan Žibert

Uradno je, tudi po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste, še vedno zaprta cesta iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope. A je po Celanovih besedah sicer prevozna, vendar je preozka, zato bodo v sredo cesto širili še s snežno frezo.

"Ostaja pa še zaprta cesta Ribnica na Pohorju-Ribniška koča, danes smo se prebili do planinske koče Pesnik, jutri pa nadaljujemo proti Ribniški koči do parkirišča. Ostale državne ceste na Koroškem so normalno prevozne," je povedal vodja cestno-vzdrževalne baze Voc Koroška Celan, ki je tudi vodja poslovne enote Voc Koroška, ki spada pod okrilje družbe Voc Celje.

Po Celanovih podatkih je na prelazu Radelj okoli 70 centimetrov snega, na Kopah ga je skupno en meter, podobno je na Ribniški koči. Koncesionar Voc Celje sicer na Koroškem pluži 256 kilometrov državnih cest.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste sta zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na Koroškem poleg omenjene še naprej zaprti tudi cesta Solčava-Črna na Koroškem na odseku Koprivna-Sleme in cesta Dravograd-Trbonje.

Zaradi napovedanih obilnejših snežnih padavin je civilna zaščita Občine Dravograd v ponedeljek zvečer izdala priporočilo, da je danes in v sredo šola na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, zaprta, pouk pa se izvaja na daljavo. "Tako smo se dogovorili, potem pa bomo videli, če se bodo razmere umirile in se bodo lahko vse hribovske ceste normalno splužile, se bo šola odprla za pouk," je povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec, ki je v ponedeljek zvečer informacijo o tem objavil na družbenem omrežju.

Kup preglavic pa v ponedeljek tudi na celjskem, danes promet ovirajo predvsem drevesa, ki se pod težo snega podirajo na vozišča. Policisti tako vsem voznikom še vedno svetujejo posebno previdnost. "Skrbijo naj za primerno varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah še posebej pomembna. Vozniki naj pred vožnjo temeljito očistijo vozila, na pot pa naj se odpravijo pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno pa naj
vnaprej preverijo prometne razmere na relaciji, kamor se odpravljajo," svetujejo na PU Celje.

OŠ Solčava je za nekaj učencev, ki zaradi vremenskih razmer danes niso mogli priti k pouku, pouk organizirala na daljavo, so za STA povedali na šoli. Prav tako so OŠ Planina pri Sevnici, podružnična OŠ Hruševec na Kalobju in OŠ Dobje za vse učence izvedle pouk na daljavo, je za STA povedala ravnateljica OŠ Planina pri Sevnici Matejka Zendzianowsky.

Previdno na cestah, v gorah zahtevne razmere

Na cestah medtem ostajajo zimske razmere. Zaprta je cesta čez prelaz Vršič, na avstrijski strani čez prelaze Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh so obvezne verige.

Popolne zapore cest zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja so medtem tudi na relacijah OžbaltKapla,IgRakitna, RutaLovrenc na PohorjuRogla, SolčavaČrna na Koroškem na odseku KoprivnaSleme, Graška GoraŠmiklavž, DravogradTrbonje, Slovenj GradecPungart, RibnicaRibniška Koča, RadljeRadeljski prelaz. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike pa velja na cesti ColČrni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Sneg
Sneg FOTO: Damjan Žibert

V ponedeljek zvečer je močno snežilo predvsem na Koroškem in Celjskem ter v krajih, ki ležijo na severni strani Pohorja, a čez noč je sneženje ponehalo. V ponedeljek je sicer največ snega zapadlo v Novi vasi na Blokah, kjer beležijo 72-centimetrsko snežno odejo, v Mežici na Koroškem je zapadlo 30 centimetrov snega, snežna odeja je tako zdaj debela 50 centimetrov, v bližnjem Slovenj Gradcu pa je čez dan večinoma deževalo, zato se je tam snežna odeja z jutranjih 23 stanjšala na 16 centimetrov. 

V večjem delu gora ostaja velika nevarnost proženja snežnih plazov. Nevarnost namreč povzročajo napihan sneg, nov sneg in šibke plasti.  Te so prisotne zlasti na osojnih pobočjih, kjer je pod debelo snežno odejo skrita stara, zato lahko zgornje plasti na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. Zlasti nevarna pa so tudi  pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo se lahko namreč sproži kložast snežni plaz, plazovi pa se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano. Pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov pa so nevarna predvsem strma travnata pobočja. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne.

Kakšno bo vreme?

Na Primorskem je bilo danes sprva delno jasno, popoldne se bo pooblačilo, pihala bo šibka burja. Drugod bo oblačno, padavine se bodo od vzhoda znova razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo povečini deževalo, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pa snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

Kaj pa sreda? Tudi jutri bo sprva povsod oblačno, na jugovzhodu bodo sprva še rahle padavine. Popoldne se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo ostalo oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo pretežno oblačno in večinoma suho vreme. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
24. 01. 2023 18.28
+1
Nauk situacije: če ni nuje - avto naj bo v garaži. Na varno. Grem z busom. Pa je.
G. Papež
24. 01. 2023 10.18
+2
Na Uršlji gori baje danes odlični pogoji za turno smuko🤭
asatan1986
24. 01. 2023 08.43
+12
Ziher se bo našlo par junakov, ki bodo kljub opozorilom lezli v gore
dark horse
24. 01. 2023 08.37
+7
Današnje novinarstvo je nič drugega kot delanje panike in senzacij. Kot da je prvič in v takem obsegu sneg 🙈
PomisliNaSonce
24. 01. 2023 08.22
+1
Kje je zdej tist vaš suh sneg
Sulica 81
24. 01. 2023 15.02
+1
Apoteka
24. 01. 2023 08.13
+7
Preživeli bodo pričali.