Slovenija

ANIMACIJA: Slovenijo pobelil sneg, sledi močna otoplitev

Ljubljana, 13. 12. 2019 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./R.N.
Komentarji
6

Snežne padavine so že dopoldne zajele zahodno in osrednjo Slovenijo ter se do večera razširile čez vso državo. Močno sneženje naj bi v drugi polovici noči ponehalo. Na Primorskem je burja gradila snežne razmere, kar je povzročilo številne nevšečnosti v prometu.

Večji del Slovenije je že včeraj zvečer pobelil prvi sneg. Padavine so v drugem delu noči večinoma ponehale, a le za kratek čas. Že dopoldne je snežilo v zahodni in osrednji Sloveniji, čez dan pa se je območje sneženja širilo proti vzhodu. Glavnina padavin je naše kraje dosegla pozno popoldne in zvečer, ko se je od severa tudi nekoliko ohladilo.

Trenutno sneži skoraj po vsej Sloveniji, ponekod v ljubljanski kotlini, v Pomurju ter v Beli krajini pa prevladuje dež. Največ snega je do 21. ure zapadlo na Bohinjskem in na Notranjskem nad okoli 500 metri nadmorske višine, in sicer od 20 do 30 centimetrov. Drugod po nižinah je do največ 10 centimetrov snega, je povedal naš hišni prognostik Rok Nosan. Predvsem na Notranjskem in Kočevskem lahko do konca padavin zapade še dobrih 10 centimetrov snega, drugod pa manj. Ponekod bo lahko ostalo brez snega, še zlasti to velja za Pomurje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Padavine bodo vztrajale še nekaj ur

V prvem delu noči bo še oblačno s padavinami. Na jugu, kjer bodo padavine obilne, bo močno snežilo. Drugod bodo padavine šibkejše, sneg po nižinah pa se bo marsikje lahko mešal z dežjem.

Burja na Primorskem se bo še nekoliko okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h, ponekod drugod pa bo pihal okrepljen severni veter. Na prehodu med Notranjsko in Primorsko burja ob sneženju gradi snežne zamete, opozarja Uprava za zaščito in reševanje.  

Razmere v prometu so zato zelo zahtevne. "Danes, v večernem in nočnem času na relaciji avtoceste med Črnim Kalom in Uncem pričakujemo obilno sneženje in močno burjo. Zaradi poslabšanja voznih razmer bodo nastale zgostitve v prometu in občasni zastoji," opozarjajo na prometno-informacijskem centru. Voznikom polagajo na srce, naj se na pot odpravijo le primerno opremljeni.  

Razmere na cestah popoldne: 

V drugem delu noči se bo vremensko dogajanje umirjalo. Padavine se bodo umikale proti vzhodu in hkrati slabele. Do jutra bodo povsod ponehale, skupaj z njimi pa se bo umikala tudi oblačnost. Hkrati se bo polegel tudi veter, zato bo marsikje po nižinah nastala megla.

Sledila bo močna otoplitev

Obisk zime bo le kratkotrajen, saj bomo že ob koncu tedna prišli pod vpliv občutno toplejših jugozahodnih vetrov, ki bodo nad nami vztrajali kar nekaj časa. V soboto bo v višjih legah in na Primorskem sončno, po nižinah pa se bo vsaj dopoldne zadrževala megla ali nizka oblačnost, ki bo lahko nad osrednjo Slovenijo vztrajala tudi ves dan. Od nedelje bo spet bolj oblačno, na zahodu tudi s kakšno kapljo dežja. Temperature bodo vse višje in bodo v prihodnjem tednu v vzhodni Sloveniji in ob morju lahko presegle 15 stopinj Celzija. Ob morebitnih padavinah bo meja sneženja visoko, občasno bo deževalo tudi v visokogorju.

Več o vremenu v vašem kraju

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gobert HRolob
13. 12. 2019 21.34
+4
Nova Gorica dezuje 7 stopinj trenutno
26277
13. 12. 2019 21.11
+7
Na Kredarici je šlo v dež. Lj... halo, ma, kej ste že vse posnifali?
Ni corone
13. 12. 2019 21.06
+4
po vsej drzavi, sem gledal drsc kamere, ste pa veliki laznuvci
Absurdistan
13. 12. 2019 21.03
+6
lukatheone123
13. 12. 2019 20.57
+10
V Kranju ni ne snega in ne dezja 👊
26277
13. 12. 2019 20.56
+8
Po vsej državi? Bravo... Vas ni sram, da pišete laži?