Slovenija

Pod vodstvom slovenskih raziskovalcev na pomoč redki vrsti mačke

Ljubljana, 17. 02. 2025 08.35 2 min branja 5

Te gorske mačke živijo samotarsko življenje in se redko srečujejo, zato pa redno ohranjajo stike ena z drugo s pomočjo vonja, ki ga puščajo na posebnih mestih, najraje na previsnih stenah v ozkih soteskah. Takšna mesta za snežne leoparde predstavljajo neke vrste naravne »Facebook« strani, kjer si izmenjujejo sporočila.

Kako se sporazumevajo snežni leopardi in kako lahko to pomaga pri spremljanju njihovih populacij? Snežni leopardi so najbolj ogrožene velike mačke na svetu, vendar zaradi odročnega terena, kjer živijo, še vedno slabo poznamo njihovo številčnost in obnašanje. Mednarodna ekipa pod vodstvom Biotehniške fakultete iz Ljubljane je raziskala, kako se snežni leopardi medsebojno sporazumevajo s pomočjo vonja. Nova spoznanja bodo med drugim izboljšala učinkovitost monitoringa te redke mačke.

Snežni leopardi opravljajo vlogo vrhovnih plenilcev v gorskih ekosistemih in so odlično prilagojeni ekstremnim visokogorskim razmeram. A ogroža jih izguba habitata, ki je v veliki meri posledica človeške dejavnosti – porasta reje drobnice in podnebnih sprememb.  Snežni leopardi so danes poleg tigrov najbolj ogrožena vrsta velikih mačk.  

Druga največja svetovna populacija snežnega leoparda živi v gorstvih Mongolije, predvsem na Altaju, vendar zaradi odročnosti in težkih razmer za terensko delo ostaja slabo poznana. Po ocenah naj bi danes na svetu živelo le še okoli 3000 snežnih leopardov, čeprav zaradi pomanjkljivega monitoringa točna številka ni znana. 

Da bi izboljšali učinkovitost monitoringa te skrivne vrste in spoznali načine, kako se snežni leopardi sporazumevajo med seboj, je mednarodna znanstvena ekipa iz Slovenije, Italije, Mongolije in ZDA, pod vodstvom raziskovalcev iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, opravila raziskavo v odročnih visokogorjih Altaja v Mongoliji, je sporočil Miha Krofel profesor iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. 

Sedem različnih vedenj 

Rezultati prve poglobljene raziskave o sporazumevanju snežnih leopardov so bili danes objavljeni v nemški znanstveni reviji Behavioural Ecology and Sociobiology. Raziskovalci so na podlagi snemanj z avtomatskimi kamerami in sledenja stopinj v snegu ugotovili, da snežni leopardi za sporazumevanje uporabljajo sedem različnih vedenj. Kot naštevajo raziskovalci, svoja vonjalna sporočila najpogosteje puščajo s pomočjo praskanja po pesku z zadnjimi nogami ter s škropljenjem urina, za kar najraje uporabljajo previsne skale, ki vonj ščitijo pred padavinami. 

Te gorske mačke živijo samotarsko življenje in se redko srečujejo, zato pa redno ohranjajo stike ena z drugo s pomočjo vonja, ki ga puščajo na posebnih mestih, najraje na previsnih stenah v ozkih soteskah. Takšna mesta za snežne leoparde predstavljajo neke vrste naravne »Facebook« strani, kjer si izmenjujejo sporočila.
Te gorske mačke živijo samotarsko življenje in se redko srečujejo, zato pa redno ohranjajo stike ena z drugo s pomočjo vonja, ki ga puščajo na posebnih mestih, najraje na previsnih stenah v ozkih soteskah. Takšna mesta za snežne leoparde predstavljajo neke vrste naravne »Facebook« strani, kjer si izmenjujejo sporočila.
FOTO: Mongolia Snow Leopard Project

Podatki s terena so pokazali, da vonjalna sporočila najpogosteje puščajo v soteskah, temu pa sledijo ozke doline in ostri grebeni. Snežni leopard markirno lokacijo v povprečju obišče vsaka dva tedna, se pa ta frekvenca precej razlikuje med lokacijami."  Pri tem so potrdili, da je možno na podlagi števila jamic v pesku, ki nastanejo ob praskanju z nogami, zelo dobro predvideti obiskanost posameznih lokacij. Te rezultate so  raziskovalci uporabili za razvoj novih smernic za izvajanja monitoringa snežnih leopardov s pomočjo foto-pasti. Poglobljeno razumevanje obnašanja živali v naravi bo pripomoglo k bolj učinkovitem monitoringu te vrste, kar bo pomagalo pri usmerjanju naravovarstvenih ukrepov za ohranitev te ključne vrste v gorskih ekosistemih, je povedal vodja raziskave, dr. Miha Krofel iz Biotehniške fakultete. 

Izberite 24ur.com za svoj prednostni vir na Google.
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 01 image1
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 02 prod1
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 03 prod2
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 04 prod3
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 05 prod4
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 06 prod5
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 07 prod6
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 08 image2
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 09 prod7
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 10 prod8
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 11 prod9
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 12 prod10
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 13 prod11
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 14 prod12
  • Lidl Xmas Kuche nov2026 309x513 15 prod13
KOMENTARJI5

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 02. 2025 14.18
.lepo./..ampak vmesavat se v druge..preden je v svoji" vrsti" poslihtano..
Kimberley Echo
17. 02. 2025 10.00
Snežni leopard ali "duh gora" živi v 11 državah Azije in šteje verjetno med 3000 - 6000 živali. Še okoli 600 jih živi v živalskih vrtovih. V Indiji so se za ohranitev teh živali odločili za sodelovanje z lokalnim plemenskim prebivalstvom Spiti (površina 100K km2) in so do konca lanskega leta našteli 718 primerkov (prej okoli 400). Prav tako želijo ohraniti himalajskega volka. Največji problem predstavljajo divji psi, ki lovijo isti plen in lov na črno. V Mongoliji pa jih pobijajo, ker jim menda domače ovce predstavljajo plen. Kakorkoli obrneš narava zna to urediti, ljudje precej manj.
ISSN 1581‑3711 © 2025
24ur.com, Vse pravice pridržane
Verzija: 2022