Slovenija

Peterica s pomočjo 36-letnika našla lokacijo in odvrgla 197 ton blata

Maribor, 18. 06. 2021 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
547

Vedno več je odkritih črnih odlagališč komunalnega blata. Očitno ne gre več za naključja, pač pa za dobro organizirano kriminalno dejavnost, s katero so podjetja, ki bi morala poskrbeti za obdelavo odpadka, tega odvrgla v naravo in povzročila veliko ekološko škodo, sebi pa omogočila velike zaslužke. V povezavi z odlagališčem v Pivoli so kriminalisti opravili več hišnih preiskav in pridržali šest oseb. Preiskava je pokazala, da je bilo v odvrženem blatu več nevarnih kovin ter bakterija salmonela, zoper šest fizičnih in dve pravni osebi pa je podana kazenska ovadba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Za škodo krivo koristoljubje
    02:48
    Iz 24UR: Za škodo krivo koristoljubje
  • Iz SVETA: Okoljski kriminal: šest osumljenih
    03:01
    Iz SVETA: Okoljski kriminal: šest osumljenih

Izjavo je medijem podal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič. Kot je dejal, so na PU Maribor v juniju prejeli več informacij v zvezi s sumom nezakonitega odlaganja odpadkov v naravi na območju Pivole. Kriminalisti in policisti so opravili oglede in ugotovili kršitve s področja prevzema in obdelave odpadkov ter ugotovili izvor odpadkov. Gre za dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine – med njimi baker, cink in svinec, prav tako so v odpadkih zaznali bakterijo salmonelo. 

Odvrženo komunalno blato na območju Pivole.
Odvrženo komunalno blato na območju Pivole. FOTO: Jana Ujčič

V preiskavi so ugotovili, da pet osumljenih, eden z območja Celja, ostali iz podjetij iz Ljubljane, ni spoštovalo predpisov, ki urejajo to področje – torej niso spoštovali pogodbe o odvozu in obdelavi blata kot tudi ne predpisov, ki urejajo varstvo okolja. Vodila jih je izključno koristoljubnost. 3. junija so od najemnika prevzeli tovor in z devetimi vožnjami (uporabili so dva tovornjaka) prepeljali 197 ton odpadkov na lokacijo v Pivoli ter tovor tam odvrgli. Sodeloval je tudi 36-letnik z območja Maribora, ki jim je našel lokacijo in jih vodil na lokacijo, v zameno pa je dobil plačilo.

Kriminalisti so ta teden opravili vrsto aktivnosti, opravili 18 hišnih preiskav in vzeli prostost šestim fizičnim osebam. Dvema izmed šestih je bilo po koncu preiskav odpravljeno pridržanje, štirje so bili s kazensko ovadbo privedeni pred dežurnega preiskovalnega sodnika. Kazenska ovadba je podana zoper šest fizičnih oseb in dve pravni osebi. Osumljeni so, da so v sostorilstvu storili kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). S tem so povzročili škodo okolju in ljudem. Grozi jim do osem let zapora. Danes oziroma jutri jih čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom.

Nekateri od osumljenih v preteklosti že kaznovani zaradi podobnih kršitev

Prav tako so kriminalisti ugotovili, da so posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo s prevozom in zbiranjem odpadkov, v preteklosti že bili kaznovani zaradi podobnih kršitev predpisov s tega področja (gre za inšpekcijski nadzor), zato z zbiranjem obvestil kriminalisti nadaljujejo in tesno sodelujejo z ostalimi organi.

Celotni predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki pa drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave ne razkriva.

Na vprašanje, ali bodo preiskavo razširili tudi na ostale primere črnih odlagališč, pa je Meglič dejal, da je zaenkrat o tem še preuranjeno govoriti.

Kriminalisti obiskali podjetji CEP in LASAZ

Neuradno smo sicer izvedeli, da so kriminalisti včeraj obiskali celjsko podjetje CEP, ki je bilo po pogodbi prek javnega razpisa dolžno odpeljati blato iz ptujske čistilne naprave. Za to so zadolžili podizvajalca ML Surovine v Ljubljani, kamor bi morali tudi odpeljati komunalno blato. Direktorja celjskega podjetja CEP naj bi kriminalisti pridržali. Prevoze v Pivolo naj bi opravljalo ljubljansko podjetje LASAZ in tudi na njihova vrata naj bi potrkali kriminalisti ter pridržali direktorja.

Namesto v sežigalnicah blato pristalo v naravi

Črno odlagališče komunalnega blata na območju Pivole je eno večjih, ki so jih odkrili v zadnjem letu. Blato je povzročilo pravo okoljsko katastrofo, stekla je kriminalistična preiskava, poteka inšpekcijski postopek, vse bolj pa kaže, da bi bil ta primer lahko povezan še z drugimi primeri odvrženega blata v Sloveniji. 

Maja so namreč neznanci odvrgli več kubikov blata v Dramljah ter v Šentjurju, že v začetku leta so občani prijavili večje odlagališče blata v Sneberjah ob Savi, oktobra lani pa je večja količina komunalnega blata končala tudi na Primorskem, in sicer v Rodiku, kjer pa so krivca izsledili in ga kaznovali.

Vpleteno ljubljansko podjetje ML Surovine

Kot so nam pojasnili na okoljskem inšpektoratu, je bil v inšpekcijskem postopku za odloženo blato v Rodiku ugotovljen povzročitelj. Odločba je bila izdana družbi ML Surovine. "Zaradi kriminalistične preiskave ter inšpekcijskega postopka, ki je v teku, vam pojasnil še ne moremo podati. Globe še niso bile izrečene," na inšpektoratu odgovarjajo na naše vprašanje, kakšna kazen je doletela omenjeno podjetje. So pa v inšpekcijskem postopku izdali ML Surovini odločbo, s katero jim je bila odrejena odstranitev nezakonito odloženega blata iz čistilnih naprav ter zagotovitev predpisanega ravnanja. "V tem trenutku teče postopek upravne izvršbe," na naša poizvedovanja odgovarjajo na okoljski inšpekciji.

Podjetje ML Surovine iz ljubljanskega Zaloga je del t. i. smetarske hobotnice, ki smo jo razkrili, in s katerim je sodelovalo podjetje CEP iz Celja v primeru zbiranja in obdelave komunalnega blata iz Čistilne naprave Ptuj.

Podjetje ML Surovine že dalj časa vznemirja prebivalce Zaloga. Najprej so tam nepravilno skladiščili elektrofiltrski pepel, ki ga je raznašalo v okolico, zato so morali posredovati inšpektorji, zdaj pa se prebivalci že lep čas pritožujejo nad smradom, ki bi lahko prihajal iz zbirnega centra ML Surovine. Tam očitno skladiščijo blato, ki ga ne odpeljejo v sežigalnice v tujini.

Sedež podjetja ML Surovine. Okoliški prebivalci opozarjajo pred kopičenjem komunalnega blata in smradom, ki se širi v Zalogu.
Sedež podjetja ML Surovine. Okoliški prebivalci opozarjajo pred kopičenjem komunalnega blata in smradom, ki se širi v Zalogu. FOTO: Damjan Žibert

Cilj smetarske hobotnice je bila razpršitev odgovornosti, saj bi ob morebitnem razkritju nelegalnih poslovanj krivda padla na manjša vmesna podjetja, velika podjetja pa bi se na tak način izognila odgovornosti. V smetarskem poslu se namreč obračajo milijoni, saj gre za izredno drage storitve, zlasti ker država ni učinkovita pri iskanju sistemskih rešitev, s čimer bi preprečila okoljske katastrofe, kakršni smo priča zadnje mesece, ko odkrivajo vedno več odlagališč blata v naravi. 

Odlagališče ob Savi: več mesecev od prijave sanacija še ni stekla

To so posnetki odvrženega komunalnega blata v Sneberjah pri Ljubljani, v bližini Save. Tam že več mesecev leži okoli 30 do 40 kubičnih metrov komunalnega blata, a ga nihče ne odstrani. Na inšpektoratu za okolje in PU Ljubljana smo povprašali, ali so že ugotovili, kdo ga je tam odvrgel. 

Na PU Ljubljana so nam odgovorili, da so bili o tem primeru onesnaženja obveščeni konec januarja letos. Policisti so opravili ogled, v postopek so se vključile tudi pristojne službe. "Predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja še poteka, zato več informacij še ne moremo posredovati," so nam sporočili z ljubljanske Policije.

Šentjurska občina že poskrbela za odvoz nezakonito odloženega blata

Občina Šentjur je danes že poskrbela za odvoz okoli 20 kubičnih metrov nezakonito odloženega odpadnega blata, ki so ga odkrili ta teden. Župan občine Marko Diaci je povedal, da so dokumentacijo o odvozu shranili, zato lahko povzročitelj onesnaženja, ko ga bo policija odkrila, od občine pričakuje račun."Šlo je za manjšo količino, približno en tovornjak materiala," je odločitev o tem, da bodo za odvoz blata takoj poskrbeli sami, pojasnil župan. Tako inšpekcijski postopki kot iskanje storilca lahko traja zelo dolgo, je spomnil, za občino pa je odvoz že zgodaj popoldan uredilo Javno komunalno podjetje Šentjur.

"Zadevo smo odpeljali pod strokovnim nadzorom," je poudaril Diaci. Dokumentacija je urejena, ko bo policija odkrila storilca, pa lahko zato ta tudi pričakuje račun, ki mu ga bo poslala občina. Diaci se sicer boji, da je podobnega materiala v naravi odloženega še veliko. "Če to pride v zajetje pitne vode, lahko imamo vsi prebivalci in prebivalke velike težave, da ne govorim o škodi, ki nastaja ekosistemu. To ni hec," je opozoril in vse občane pozval, da so na morebitna tovrstna odlagališča pozorni in jih prijavijo policiji in inšpektoratu za okolje. V Sloveniji sicer v skladu z zakonodajo v primeru, da povzročitelj onesnaževanja ni znan, breme sanacije pade na lastnika zemljišča. Tudi zato ti podobnih odkritij pogosto ne prijavljajo. Tokrat se je blato znašlo na občinskem zemljišču, zato je občina takoj poskrbela tudi za odvoz, je pojasnil Diaci. Sicer pa je spomnil, da najti lastnika zemljišča večinoma ni problem, medtem ko povzročitelji večkrat ostanejo neodkriti.

Da je neznani voznik na travnati površini ulice Leona Dobrotinška, nasproti industrijske cone Bohor v Šentjurju, nelegalno odložil okoli 20 kubičnih metrov odpadnega blata, ki verjetno izvira iz čistilnih naprav, so bili šentjurski policisti obveščeni v četrtek. Po do sedaj zbranih podatkih ga je pripeljal med 10. in 21. majem letos. Morebitne očividce oz. vse, ki karkoli vedo o obeh zadevah, prosijo, da jim podatke sporočijo na telefonsko številko Policijske postaje Šentjur, na interventno številko 113 oz. na anonimno številko policije 080 1200.

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
21. 06. 2021 15.06
Kri za blato!
danele 223
19. 06. 2021 14.16
+1
Ja in kaj bo? Opravili smo hisno preiskavo in kaj?
crazymoto
19. 06. 2021 14.06
+2
Ime in priimek?!?! tega 36letnika iz območja Mb... Prosim!
Ici
19. 06. 2021 12.16
Vsi, ki se ukvarjajo z odpadki vedo, kaj in na kak način kdo dela. Pravtako se ve, kakšne so cene katerih odpadkov in kam jih je trenutno mogoče odpeljati. Bolj čudno in nerazumljivo pa je, da glavni "zbiralci" odpadkov nimajo prav nobenega interesa, da se odpadki odpeljejo iz njihovih deponij, ne glede na ponujeno ceno, ker imajo vsi po vrsti "svojo kombinacijo".
Ici
19. 06. 2021 12.18
Kakšne pa so te "kombinacije" lahko vidimo sedaj.
Uporabnik20876
19. 06. 2021 10.30
+6
kakšno kazen iz arabskih držav, bi bilo kljub vsemu dobro preučiti in jo uporabiti
centurio
22. 06. 2021 08.53
Slovenec81
19. 06. 2021 10.11
+10
Vse osebe vpletene imensko ( z slikami) izpostavi, da bodo sosedi vedeli, kakšna svinja živi v njihovi bližini. Strošek čiščenja pa naj poravnajo kat sami, če ne drugače z zaplembo vseh njenihovih lastnin in več generacijskim odplačevanjem
Uporabnik20876
19. 06. 2021 10.27
+8
žal ne bo nič iz tega pompa. kriminalisti so recimo opravili svoje delo. Zeleni bodo utišani. Sodišče in tožilci zopet ne bodo naredili svoje naloge. Stvar bo stala na neki mizi, odvetniki bodo pisali trapaste pritožbe, mi bomo pozabili, ker nas bodo utrujali z zadevami izpred 70 let .. znan scenarij..
Daichi Sawamura
19. 06. 2021 09.36
Ganimed
19. 06. 2021 09.22
+10
36 letnik iz MB, ker je mladoleten, ne smejo omenjat niti začetnic kaj šele imena in/ali priimka ....
Dusan21
08. 07. 2021 09.33
-1
Kmet iz DOLNIC v Podutiku nekajkrat letno na veliko razvaža, raztrosa kravje blato, ne pred dežjem, ampak kadarkoli, smrad, da glava peče, pa to ni blato? in nikomu ništa
xyxyz
19. 06. 2021 08.29
+12
Max kazen in pobrat vse imetje, ter ga uporabit za sanacijo. NIKOLI VEČ se noben ne bo upal naredit enako! ML Surovine, pa naj policija odkrije, kako so sploh prišli do dovoljenj!!
pinocio
19. 06. 2021 08.40
+7
Bivši Prlek
18. 06. 2021 21.53
+1
Bravo Diaci, v 24 urah si odstranil blato ki ti smrdi, tisto kar pa smrdi na območju tvoje občine drugim pa že 2 meseca nemoremo😀še steča, da v vasi kjer se to dogaja plačujemo vse davščine enako kot v Šentjuru, ker za sanacijo tukaj pa ne morejo izstavit računa...
?ebula
18. 06. 2021 21.26
+14
Kazen mora biti tako ostra, da bodo drugič blato raje pojedli, kot ga odvrgli v naravo.
JApajaDAja
18. 06. 2021 21.03
-2
očitno akterji niso kaplarjevi...članek gre vedno bolj na dno! :-)
xyxyz
19. 06. 2021 08.30
+3
Ti pa brez neumnih izjav o politiki ne moreš.
Defragment
18. 06. 2021 20.25
+13
Temle tipom privoščim, da se jim karma maščuje tako, da njihove družine trpijo nepopisne muke.
JApajaDAja
18. 06. 2021 20.44
-7
ne vpletaj družine, morda o tem ne vedo nič in sploh niso vpletene!
Mengele
18. 06. 2021 21.25
+7
So, so... in tudi prijatelji in znanci..., vse jih čaka kazen, če ne od države in ljudstva pa od karme, kot je že kolega omenil, še kako bodo vsi trpeli...
Defragment
18. 06. 2021 20.21
+18
Ajde, smo imeli banksterje, ki so pokradli denar in jih ni noben uspel spraviti za zapahe, ampak tele tipe, ki pa strežejo po zdravju te je pa treba eksekutirat.
User300173
18. 06. 2021 20.11
+10
Imeli smo afero "čista lopata", bo sedaj "kontaminirano blato"?
User300173
18. 06. 2021 20.09
+11
Vse skupaj dobiva elemente združevanja v kriminalne združbe in kakor kaže, so lovke tudi izven države. Bo naša policija kos temu? Povprašati bivšega sekretarja na notranjem ministrstvu, kaj so se tistega večera dogovarjali pri "kralju" banan, kateri se sedaj pojavlja v tej združbi "kontaminirano blato". Zvečer so bivšega sekretarja policisti dobili vinjenega za volanom. Izgleda, da se vse to ne bo ustavilo pri teh 200 tonah iz Hoč, ampak še nazaj do požigov predelovalnic embalaže in podobnega. Gorele so kot za stavo in samo slepec ni sprevidel, da je vse skupaj naštimano.
xyxyz
19. 06. 2021 08.33
+0
Ne prodajaj tvojih rdečih fantazij. Do tega prihaja, ker dokler bo rdeča mafija vladala, bodo kriminalci bogateli. Sodišča in tožilstvo niti velikih kriminalcev niso obsodili. Pokradli so državljanom milijarde.
slim386
18. 06. 2021 20.04
+4
Briga njih. Ko bo prišel čas bodo v slogu ishtivana pozabili dvigniti pošto in zadeva bo zastarala
xyxyz
19. 06. 2021 08.34
+0
ZASTARALA ALI NE. Ni kriv in se ti lahko na glavo postaviš.
AntonGr
18. 06. 2021 20.03
+12
Jaz predlagam, da dajo tem umazancem lopate in samokolnice in naj sami zvozijo blato na tovornjake. Olajševalna okoliščina; lahko imajo kratke hlače. Pa se snema naj se v živo preko YouTuba.
xyxyz
19. 06. 2021 08.34
+2
pikec50
18. 06. 2021 19.43
+12
zarubit vse kar majo....
User300173
18. 06. 2021 19.43
+13
Stvar je zelo preprosta in ni potrebno nobenih novih zakonov. Osnova pogodbe sta dve; izvršiti pogodbeno sklenjeno in za to dobiti plačilo. Komunalno podjetje Ptuj je sklenilo pogodbo z državo, katera zastopa interese uporabnikov-državljanov, da Komunalno podjetje kontaminirano blato odstrani in za to dobi plačilo. Plačilo je dobilo preko položnic občanov, kakor je v Pogodbi določeno. V Pogodbi sta vključena Komunalno podjetje Ptuj in Republika Slovenija in nihče drug. Kako bo to podjetje uredilo, pa je stvar samega podjetja in ne RS oziroma plačnikov-občanov. Kaj tukaj ni jasnega in zakaj naj bi bil potreben poseben Zakon za take primere? Občani so svoj del pogodbe-plačilo izvedli, Komunalno podjetje Ptuj pa ni. Torej kje je nejasnost!?