Slovenija

So mariborskim policistom prisluškovali?

Maribor, 27. 04. 2020 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nika Kunaver, M.V.
Komentarji
318

Razkrivamo: Specializirano državno tožilstvo je po naših informacijah uvedlo preiskavo zoper policista in nekdanjega kriminalista Zorana Šariča, ki je spisal biografijo nekdanjega mariborskega župana in zdaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja. Na policijo je namreč prinesel sledilno napravo, s katero je moč tudi prisluškovati. Odkrila jo je čistilka, v petek pa so že opravili tudi hišne preiskave.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kangler: Gre za zaroto
    02:31
    Iz 24UR: Kangler: Gre za zaroto
  • Iz 24UR: Policija zoper Šariča uvedla postopek
    00:33
    Iz 24UR: Policija zoper Šariča uvedla postopek
  • Iz 24UR: Sledilna naprava na PU Maribor
    02:08
    Iz 24UR: Sledilna naprava na PU Maribor

 

Je policist in nekdanji kriminalist, ki je spisal knjigo Županov boj o domnevnih policijskih konstruktih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, prisluškoval svojim kolegom? Specializirano državno tožilstvo je zdaj po naših informacijah zoper Zorana Šariča uvedlo preiskavo.

Zoran Šarič se le redko pojavlja v javnosti.
Zoran Šarič se le redko pojavlja v javnosti. FOTO: 24ur.com

Zakaj je na policijo prinesel sledilno napravo in kaj je z njo počel?

Da so pod njegovo mizo našli majhno GPS napravo, nam je v telefonskem pogovoru potrdil tudi Šarič. Dogodek se je zgodil pred desetimi dnevi, ko je čistilka napravo odkrila in predala nadrejenim. Takoj je stekla tožilska preiskava. Ker gre za policista, celo nekdanjega kriminalista, je zadevo prevzel posebni oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Pri Šariču so v petek opravili tudi hišno preiskavo.

Šarič pa se brani, da ni prisluškoval policijskim sodelavcem, da naprave sploh ni uporabljal že več mesecev, v službo pa da jo je prinesel, ker jo je želel pokazati sodelavcu. Povedal je tudi, da ima doma dve takšni napravi, eno v avtomobilu – zaradi strahu, da bi mu ga ukradli. 

Na PU Maribor so pred dnevi našli sledilno napravo.
Na PU Maribor so pred dnevi našli sledilno napravo. FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju s preiskavo pretiravajo. Toda dejstvo je – to so nam potrdili neuradno – da se v policijske službene prostore takšnih naprav ne sme vnašati. Ti prostori imajo namreč status upravnega območja, kjer se obravnavajo varovani, tudi tajni, podatki policije. Šarič pravi, da se bo v kratkem nad preiskavo tudi pritožil.

Nekdanji kriminalist sicer že piše drugo Kanglerjevo biografijo. Imenovala se bo "Boj še ni končan", v njej pa bo, kot pravi, pisal tudi o dogajanju na mariborski policiji. 

Šarič je avtor knjige Županov boj, napoveduje pa tudi njeno nadaljevanje.
Šarič je avtor knjige Županov boj, napoveduje pa tudi njeno nadaljevanje. FOTO: POP TV

Policija: Stekel je notranje varnostni postopek

Ob predkazenskem postopku je stekel tudi tako imenovani notranje varnostni postopek, so potrdili na Generalni policijski upravi. "V policiji nadaljujemo s preverjanjem vseh dejstev in okoliščin odklonskih pojavov in ravnanj v notranjevarnostnem postopku, pri čemer bo na podlagi ugotovitev notranjevarnostnega postopka in ugotovitev predkazenskega postopka posebnega oddelka SDT sprejeta odločitev glede ustreznega delovnopravnega ukrepa." Na policiji so, tako GPU, takoj po odkritju naprave izvedli vse ukrepe za zagotovitev varnega komuniciranje v prostorih Operativno-komunikacijskega centra.

Sicer ne gre za prvi primer domnevnega prisluškovanja mariborskim policistom. Junija 2016 so policisti podali prijavo suma storitve  kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. Takrat so namreč policisti, ki so dežurali na številki 113, ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega, saj so ugotovili, da je varnostni sistem Tetra snemal ne le pogovore, ki so bili izvedeni preko elektronskih komunikacij, temveč naj bi bil snemal in arhiviral tudi celotno dogajanje v prostoru OKC v Mariboru. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
29. 04. 2020 08.43
+1
Kot bi Žan lovsko puško prinesel v službo.
boxs
28. 04. 2020 15.18
+8
Vsi policaji v okolici mb imajo nove hise, po 2 nova avtomobila,, pa vikend ,,,hišice na morju,, pa taksne male plače,, prava klijantela ,, potem pa bogega Jozeja ustavijo z mopedom brez tablic ko si gre po ene čike in pir v trgovino, na koncu se mu se smejijo, kak je to vse žalostno..
Amasakul
28. 04. 2020 15.08
+0
Bravo Šarič, jaz sem s teboj...
Željko Vengušt
28. 04. 2020 14.50
+6
Čistilka je našla napravo ja potem pa svizec zavije čokolado🤣🤣
Tir1
28. 04. 2020 14.37
+14
Kangler že ve, da gre za zaroto...pa še vprašali ga niso nič. Zanimivo, da se počuti del te zgodbe...
sosed5
28. 04. 2020 13.34
+12
Julij 19. Tocno tako, spicljev ima med kriminalisti in policisti. In seveda NIC NE VE o morebitnem prisluskovanju. Za bruhat in je sekretar v Mnz, to je mozno samo v skorumpirani sloveniji. On sedaj tale veleum pise novo knjiho o odnosih na pu maribor. Superjo bo prebrat, da sr vidi, kdo so njuni soborci pri delanju zdrah. Ti tipi enostavno niso sposobni dojeti razlike med strokovnostjo in politiko. Kar se pa procesov proti kf tice, poglejmo samo al caponejev primer. Ce ga ne bi zaprli (tako in drugace, zakonito, polzakonito) bi bil sekretar v notranjem ministrstvu, ali mogoce celo predsednik vlade in bil primer politicnega preganjanja, tako pa je koncal v jeci. Kaksna primerjava??
samuray1
28. 04. 2020 13.29
+10
Za Sarića bpnajbolje če naredi kar Ksnglerjev kip na terasi svoje hiše,katera mu je itak šenkana.
zek
28. 04. 2020 13.19
-11
Pa kaj se čudite saj so snemali tudi ministra Počivalška pa kaj?? Ali se lahko snema samo nekatere??
julij19
28. 04. 2020 12.48
+33
Ja pa kaj vam tukaj ni jasno,to že ptički čivkajo,da ima Kangler na policiji svoje špiclje,kako bi pa vse zvedel prej kot je bilo objavljeno in kako bi vedel,kdaj bo imel preiskavo kje in kaj vse mora skriti.Saj ta Šarič ni edini ne se bat.Kangler ni še z ničemer dokazal,da je nedolžen,samo naše tožilstvo je nesposobno,ker pa ima špiclje v sami preiskavi,pa tudi nikoli ne bo spoznan za krivega,ker ga ščitijo pokvarjeni policaji in pokvarjeni tožilci.Za vso povarjenost pa je še iz vladne strani nagrajen,da ga mi plačujemo iz državne malhe.
drago štubljar
28. 04. 2020 12.37
+25
zasluzil od bal sena milijone hahahah postenjak
fNovak
28. 04. 2020 14.36
+9
Pa lubenice je tudi gojil, večje od Makedonskih
Kaktus111
28. 04. 2020 12.07
+13
A zdaj mate pa tud ta desn ZOKITA ...............???????????????
bratumil
28. 04. 2020 11.53
-26
novinarji 24 ur, še vam ni zadosti, da vam je dokazal 22 krat, ko ste ga po krivem dolžili in prav vsiljivo se obnašali.
Banion
28. 04. 2020 11.58
+33
Čuj Kangler je najbolj nedolžen človek in genialen kmet saj je njegov pridelek lubenic in zelja primeren za svetovni rekord in tisti ki mu verjame tudi
dajtezemir
28. 04. 2020 11.07
+25
Saj je sam priznal, da je naprava njegova in da ima doma še dve? Tudi priznal je, da jo je uporabljal, sicer že pred dvema mesecema ampak jo je. Kaj je zdaj tu narobe, če ga bodo malo potipali kaj vse še počne za bolj "verodostojno" knjigo?
careful
28. 04. 2020 12.18
+1
Kaj je narobe? Vse kar si ti naštel dajžemir. Na policiji pa s tako napravo...
xyxyxyxyxyxyxy
28. 04. 2020 13.19
+9
Ali ni policija sedaj v rokah SDS, Kanglerjeva stranka? Bo po tistem kadija te tuži, kadija te sudi.
martinov
28. 04. 2020 10.48
+22
Že, ko je bil premeščen na OKC je bil sumljiv, da jeza plačilo, zlorabljal podatke. Le kako so novinarji POP TV bili pred policisti na kakem kraju zloćina !! Njegova podoba bo primer za nadaljne zlorabe ! Vse skupaj se bo vleklo, da se bo upokojil in dobival penzijo, ker sicer mu bo Kangler kaj doplačal. Vsak osumljenec kaznivega dejanja ne bi smel delovati v Vladi, kljub temu, da niso bili obsojeni. Vsako šolanje jim koristi, da postanejo še večji kriminalci, tudi po sodbi naroda !!
Mirko Igor
28. 04. 2020 11.21
-5
Levi ali desni nimajo pravice soditi. Potem ima pravico do sojenja in obtožbe civilnih postopkov vsak, tudi lastnik podjetja in odpusti delavca iz krivdnih razlogov storjenih kjerkoli
TitCankar
28. 04. 2020 10.28
+35
Šarićevega knjižnjega junaka Kanglerja bi moral pregledati psihiater. Ni namreč razumljivo, da Francelj laže in živi med samimi sovražniki, ki jih vidi v sodniji, tožilstvu in policiji in to že leta. Hodi štrajkati pred vrhovno sodišče in na TV pripoveduje o zalezovanju in ostalih prividih. Med tem ko Šarić javnosti posreduje priznanje, da je prisluškovalno napravo samo prinesel s seboj in ni nobenemu prisluškoval je šizofreni sekretar Kangler takoj sporočil da gre za napad na avtorja knjige o njegovi koruptivni bolezni s katero se je soočal kot ex župan! Nedvoumno ima dupleški Franclj psihične težave s paranoidno preganjevico z blodnjami pri pojmovanju resnice, saj jo vedno razume in razlaga po svojem skromnem dojemanju in ne po dejanskem stanju dogodka zato bi ga morali na notranjem ministerstvu čim prej poslati na preventivni psiholiški preglad!
Karlo
28. 04. 2020 10.05
+36
Mene pa še vedno zanima ali se kakšen novinar upa zastaviti spodnje vprašanje? Meni namreč ne odgovori nihče, tudi ne državni sekretar g. K. G. Kanler ste javna oseba visoko rangirani sekretar ministra za notranje zadeve, katerega intergiteta mora biti nesporna. Ali lahko odgovorite na dva vprašanja. 1. Kako ste prišli do podatka da se je preiskovalni sodnik zarotil proti vam in je sodeloval v 7. vaših primerih? Sodni svet, ki je zadevo pregledal je ugotovil da je sodeloval samo v enem primeru! Žal glede na vaš cirkusantski nastop pred Mahničevo komisijo verjame svetu in ne vam. 2. Koliko davka ste kot pošten državljan plačali od prodaje zelenjave in sadja? Samo ste namreč prijavili na KPK s tega naslova zaslužek 256.000 evrov. Od take integritete kot ste pričakuje tudi javnost pošten odgovor.
ho?emVšolo
28. 04. 2020 10.00
+21
take pojave se pa že na cesti ustrašiš, kako je sploh lahko bil policist - in to kar nelegalni špicelj
perko36
28. 04. 2020 09.36
+22
Haha čistilka najdla napravo vi to resno
martinov
28. 04. 2020 10.55
+5
Ta bi morala biti zelo visoko nagrajena (ne s svojo bruto plačo(, ker je čistila tudi pod pulti operaterjev !!
samuray1
28. 04. 2020 09.15
+50
Vse to nam govori o zaostalosti,primitivizmu in napredku demos.ratičnih pravic. Zastonj je menjati sistem če je družba primitivna. Šarič je vedno bil pritle.hna pod.gana,enako kot Kangler. Saj,kako je možno da se nek Janša zavzema za demokracijo,če pa jo niti ne razume.
wolfterier
28. 04. 2020 09.33
-15
Izjemno pametno pustiti napravo na tleh pod mizo,da jo najde snažilka. Očitno podtaknjeno,saj tako neumen pa niti policaj ne more biti !!!
Darjan Milinkovi?
28. 04. 2020 17.46
Nimasmisla
28. 04. 2020 09.05
+18