Slovenija

So nas ekstremni vremenski dogodki v zadnjih tednih pripeljali do točke brez vrnitve?

Ljubljana, 02. 08. 2021 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V letošnjem letu ekstremnega vremenskega dogajanja po svetu zares ne manjka. Medtem ko se v zahodni in srednji Evropi že več tednov soočajo s hudimi neurji in poplavami, na Češkem je ob koncu junija pustošil celo tornado, se le kakšnih 1000 kilometrov južneje, v Turčiji in na Siciliji spopadajo z obsežnimi požari, ki so posledica hude suše in vročine na tem območju. Še v mnogo večjem obsegu požari divjajo v Sibiriji, medtem ko se je na Grenlandiji po nekaterih podatkih v preteklem tednu stalila rekordna količina snega. Taki dogodki so zelo zaskrbljujoči, saj lahko pripeljejo do t. i. pozitivne povratne zanke ali učinka domin, ki podnebne spremembe le še pospeši.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To so prizori z vzhoda Rusije, natančneje iz Jakutije, ki pozimi slovi kot najhladnejše območje na svetu, tokrat pa so jo zaradi neobičajno visokih temperatur in hude suše prizadeli gozdni požari. Ti so v toplem delu leta tukaj sicer nekaj običajnega, vendar je zadnja tri leta njihov obseg izjemno velik, kar bo zelo verjetno imelo dolgoročni vpliv na okolje, in sicer ne samo na tem območju, ampak tudi drugod po svetu. 

Po podatkih Javne službe za zaščito gozdov v državi je letos na tem območju skupno zgorelo že več kot 6,5 milijona hektarjev gozdov in se ob tem v ozračje sprostilo ogromno ogljikovega dioksida, še bolj zaskrbljujoče pa je, da se je začel taliti permafrost, nekdaj trajno zamrznjena tla, v katerih je shranjena velika količina metana, ki ima na segrevanje ozračja še nekajkrat večji vpliv kot ogljikov dioksid. To pa lahko v prihodnjih letih in desetletjih pripelje do še hitrejših podnebnih sprememb in posledično do še več ekstremnih dogodkov, kot predvidevajo današnje projekcije. 

Ozračje nad kopnim se segreva nekajkrat hitreje kot ozračje nad oceani. Prikazan je dvig povprečne temperature zraka od leta 1880 do leta 2018.
Ozračje nad kopnim se segreva nekajkrat hitreje kot ozračje nad oceani. Prikazan je dvig povprečne temperature zraka od leta 1880 do leta 2018. FOTO: NASA GISS

Primer pozitivne povratne zanke je tudi arktični morski led, ki se zaradi vse višjih temperatur prav tako tali, njegovo taljenje pa pospešuje še dejstvo, da nezaledenela morska površina vpije bistveno več Sončeve energije, kar le še bolj segreva to območje. Prav v polarnih predelih se je temperatura v zadnjih 150 letih najbolj dvignila, in sicer za okoli 3,5 stopinje Celzija. Ker se ozračje na Arktiki segreva več kot trikrat hitreje od svetovnega povprečja, se pričakuje, da ledu v času poletja tu že čez nekaj desetletij ne bo več, kar bo zelo spremenilo vremenske vzorce po vsem svetu. Zaradi pozitivne povratne zanke se namreč zmanjšuje temperaturna razlika med ekvatorjem in polom, kar oslabi vetrovni stržen – to je pas močnih zahodnih vetrov, ki ločuje mrzlo polarno od občutno toplejše subtropske zračne mase. Zaradi oslabljenega vetrovnega stržena se lahko mrzel zrak lažje spusti daleč proti jugu, istočasno pa se topel zrak dvigne daleč proti severu, posledično pa je vreme v zmernih geografskih širinah, kjer leži tudi Slovenija, ekstremnejše.

Ena od posledic podnebnih sprememb so tudi vse pogostejše  stacionarne situacije ali blokade, ko določen tip vremena nad nami vztraja dalj časa. Tudi v letošnjem poletju imamo nad Evropo zelo ustaljen vremenski vzorec. Medtem ko nad vzhodni del celine, vključno s kraji na južni strani Alp, v zadnjih tednih pogosto doteka vroč zrak iznad severne Afrike, ki se širi še daleč proti severu, celo v območje polarnega kroga, je zahodna polovica Evrope pod vplivom občutno hladnejšega polarnega zraka. Meja med obema zračnima masama, med katerima je bilo v preteklem tednu kar 30 stopinj Celzija razlike, že dalj časa valuje nad srednjeevropskimi državami, kjer je posledično na voljo ogromno energije za razvoj zelo močnih neviht. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ravno zaradi stika vroče afriške in občutno hladnejše polarne zračne mase so se pri nas in v naši soseščini ta konec tedna razbesnela številna neurja, velik temperaturni kontrast med zahodom in vzhodom celine pa je bil pred tremi tedni odgovoren tudi za smrtonosno vodno ujmo v Nemčiji in Belgiji ter uničujoč tornado, ki se je ob koncu junija razvil na jugu Češke.

Podnebne spremembe v Sloveniji

Po podatkih Arsa se je povprečna temperatura pri nas v zadnjih desetletjih dvignila za okoli dve stopinji Celzija. Morda se to na prvi pogled ne zdi veliko, a moramo vedeti, da lahko le za stopinjo toplejši zrak vase sprejme od pet do osem odstotkov več vodne pare, kar predstavlja dodatno energijo za ekstremne vremenske pojave. Najbolj je dvig temperature zraka opazen pozimi, saj vsaka stopinja več pomeni za okoli 150 do 200 metrov višjo mejo sneženja, s tem pa tudi precej manjšo možnost za sneženje po nižinah. Kot kažejo podatki Arsa, se je število dni s snežno odejo od sredine minulega stoletja do danes v naših krajih že skoraj prepolovilo, prav tako se je precej zmanjšala količina zapadlega snega. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 08. 2021 17.49
+7
Edina stalnica življenja so spremembe. To, kar gledamo sedaj, ni še nič. Prihajamo v obdobje večjih sprememb, pa ne zaradi CO2. C02 je mit za pobiranje globalnega davka.
ElectroVoice
02. 08. 2021 17.01
+5
Do kataklitičnih sprememb bo definitivno prišlo, saj si človek, kot največji škodljivec na planetu, ne da ničesar dopovedati. In prav je tako. Naj preživi planet, naj ohrani svojo raznolikost narave in življenja, mi ljudje pa smo jasno dokazali, da ga nismo vredni in ga ne zaslužimo, zato je čas, da gremo v zgodovino.
alicante123
02. 08. 2021 16.38
+14
Zemlja je doživela najmanj 5 množičnih izumrtij in bo še šesto, sedmo, osmo... dokler jo čez nekaj milijard let ne bo požrlo naše sonce.
DianaMul
02. 08. 2021 16.03
+9
Zemlja nima problemov, ona je bila milijone let pred dinozavri, ki niso kadili, prdeli, se vozili z dizli..in bo še milijone let po človeku, ki se je vozil z dizli, prdel...kadil in norel..)) Ko se nekaj preveč namnoži vedno nekdo poskrbi, da se populacija zmanjša za podgane, miši, komarje vemo..za človeka bomo pa še spoznali..
Benjamin Tišler
02. 08. 2021 21.46
In, ko nas bo manj, bomo spregledali in nehali lagati samim sebi, zakaj že?
RamzesII
02. 08. 2021 15.54
+2
Itak da so, pozabili so še na potrese in druge geološke zadeve.
Shisui
02. 08. 2021 15.16
+4
2015: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2016: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2017: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2018: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2019: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2020: Najtoplejši Julij odkar beležimo. 2021: Najtoplejši Julij odkar beležimo. Hmmmm res ni videti trenda, ane?
eugene
02. 08. 2021 14.40
+2
Lorona je bila samo za ogrevanje. Dril za rajo.
eugene
02. 08. 2021 14.41
+2
TistoPravo
02. 08. 2021 14.06
-6
Človek ima kratek spomin. Težko se spomnimo že kaj je bilo prejšnji dan. Zato je v vseh primerih o ekstremih težko govorit, glede na to kaj dejansko je človek od uj v preteklosti že doživel. Nevihte same po sebi so nekej najbolj pomembnega, ker napadana voda vse drži da obstoji vključno z nami. Kako pada, ja po pasovih...koliko pada, ja glede na situacijo na kraju samem...enkrat hladna fronta, drugič topla...vetrovi smer severovzhod, drugič kontra...poleti in pozimi z razliko pa zimsko obdobje je sonce tok nižje da je vse na veliko nižjih temperaturah in neviht praviloma ni kaj dosti. Pa tud če so, verjetno že more sprati tudi kaj skozi zimsko obdobje. Narava se prilagaja glede na živež ...koliko nas je, in na naš stil prebivanja in vse kar poleg nas je v sistemu. Trenutno snega ni tok, ker je narava prekalkulirala da je treba več vode...kar v bistvu je kr točna ocena. Če nam da več snega, sm kurmo še več in to je pol začaran krog za narava...dež pa spere kar nasvinjamo, da nam pravšnjo vlažnost za bivanje in da jo imamo dost za pit in funkcioniranje...količina pa more bit taka, da se v sistemu primerno vse nečistoče "sperejo" oz. Primerno razrečijo...
devlon
02. 08. 2021 14.04
-1
Ne...vse je še ok..
relos
02. 08. 2021 14.01
+6
...zanimivo - pri enem prehladnem virusu se je cel svet ustavil, ko pa našim otrokom zaradi antropogenih podnebnih sprememb (letala, meso, potrošnja) razpada planet, pa skoraj nič ...
OneEarth
02. 08. 2021 13.43
-1
Ukrepat se bo zacelo mnogo prepozno zato bomo lacni vrstili se bodo nemiri in konflikti
TistoPravo
02. 08. 2021 13.52
-4
Ah noč ne bo. Sprejet bo treba pa delat naprej. Če je več vode, zrihtat da jo lahko več odteče. Nimaš kj. Vroče pa itaq doug more ne bit. Julija je sonce vidok, junija ze nižje, avgusta pa smo kjer smo...sem že pisal, da ne se preveč veselit hladne fronte ker bo poletje sploh v avgustu hiter pokončala. Samo upamo lahko še na eno tritedensko suho toplo obdobje. Večja verjetnost je da bo treba ogrevat začet resno že v avgustu, najkasnej proti koncu...kar je čisti poraz in nenormalna situacijo kot je bila lanska z stalnim deževjem
ElectroVoice
02. 08. 2021 17.14
+0
Res pa je, da smo iz leta v leto vse manj prilagodljivi in število toplotnih črpalk, ki so energetsko silno požrešne, strmo raste. Avta brez klime praktično več ni. Klima v avtu porabi mnogo moči. Če imaš 100KM motor se to občuti...
mijavci
02. 08. 2021 13.22
+8
Zanimivo, če pogledaš 10 let za nazaj vreme, je bilo v evropi tudi 33- 35 stopinj pa je bilo obarvano vse zeleno, na grafiki, danes pri 30 stopinjah vse rdeče pri 35 pa vijolično, tako to gre če tudi pri vremenu manipuliraš in ustvarjaš svojo agendo.
TistoPravo
02. 08. 2021 13.33
+4
TistoPravo
02. 08. 2021 13.48
-2
Pozimi pa dolgo premrzlo. Nekak so nas navadili, da je obisk sibirca povsem normalna situacija. Ja pa je res? Vročinski val je nenormalna situacija, sibirski ledeni val po mesec in več skupej tud kot recimo iz 2016 na 2017 pač nekej kar "potrebujemo"...tko bom napisal, sonce je poleti tukej na najvišji višina za ta pas in je sigurno normalno da imamo toplo...sibirc se pa privleče daleč iz severa, kar je definitivno manj normalna situacija. Ampak je, zato je tud normalno da afriški zrak prileze do severa. Poplave so enkrat tu enkrat tam, bolj logično da na začetku vhoda hladne nad Eu...kot na koncu pri nas. In koliko smo pri nas ponavadi imeli problemov z poplavami..preveč! Povsem nelogično, pa tudi vetrovi...spet severni, teh je ud preveč pr nas glede na področje!
FutureWorld
02. 08. 2021 13.10
+6
Vse te naravne katastrofe si zasluzmo do zadnje, saj se obnašamo do narave kot da je naša. Clovek je res najvacja bolezen tega sveta.
revolucija_mb
02. 08. 2021 12.13
+6
Čakam na nov davek...ki ga bomo morali za Zemljo plačat....nekomu... hahahahhahaa, maloumen Homo Sapiens...on bo šel, krokodili bodo ostali.
karamba34
02. 08. 2021 12.11
-7
Mi desničarji s Trumpom na čelu si še vedno zatiskamo oči pred resnico in tega ne priznavamo. Greta ima prav.
Balki30
02. 08. 2021 12.11
+2
Onesnazenost planeta nima neposredne povezave z clovekom.....to je dokazaano....so znadstveniki dokazal.....isti znadstveniki ki so odkril lani novo barvo......moleno......pa.to
Relin Quish
02. 08. 2021 12.42
+1
Seveda, ljudje nimamo nobene povezave s tem.
Bajkerrado
02. 08. 2021 12.06
+3
Bajkerrado
02. 08. 2021 12.02
-3
proti zemlji drvi meteorit 15.7.2022 po padel na nas planet. svetovne sile so se pod okriljem pandemije lotile najvecjega skupnega projekta ,da nekako rešijo kar se rešiti da zato so potrebovali zaprti letalski promet in večino svetovnih surovin kot zadnja stopnja priprav sledi vrntitev ameriskih vojakov domov iz kriznih obmocij itd...kot dokaz za to kar pišem je smrt številnih novinarjev kateri so zavohali zgodbo in računališki virusi kateri brišejo vsebine o omenjeni kataklizmi: Anonymouse
Relin Quish
02. 08. 2021 12.42
+3
Fovovec Fora
02. 08. 2021 13.44
+1
Dj mi številko tvojga dilerja, ker ti daje top robo!
simple_mind
02. 08. 2021 14.58
+4
Če kdo misli, da bi "vodilni" objavili takšno nevarnost in povedali vsem ljudem, se lahko takoj zapre v Fukušimo reaktor...!
ElectroVoice
02. 08. 2021 17.22
Vodilni si lastijo ekskluzivo obveščenosti. Mi mali gujdeki smo za njih samo potrošni material, ki plačuje davke. A prišel bo dan, ko bodo ugotovili, da se denar ne da jesti. Lačni bodo, mi gujdeki pa žal mrtvi...
thedutchman
02. 08. 2021 18.53
15.7.22 pravš?a točno uro mamo?pa kam bo padu točno,a direkt v slovenijo al hrvaško al mogoče v ameriko,indijo,japonsko bi blo dobr vedt?ej pa pred 15.7.22 prepiš vse imetje name,sabo ne boš mogu nč vzet!
Uporabnik757196
02. 08. 2021 12.00
+13
Narava nas bo (pravilno) odvrgla na smetisce zgodovine! Zasluzimo si to!
simple_mind
02. 08. 2021 11.58
+12
Dokler je na primer praktično vse v plastik flašah in jet letala direkt sekajo atmosfero in izplivajo na milione ton zgorelega kerozina,... že to je dovolj, da se ni kaj pogovarjat o zaskrbljenosti nad ekosistemi ...