Slovenija

Bi bilo z drugačnimi ukrepi manj žrtev med starostniki?

Ljubljana, 25. 05. 2020 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.G., D.L., STA
Komentarji
51

Več kot 80 odstotkov umrlih zaradi koronavirusne bolezni je bilo stanovalcev domov starejših občanov. Bi bilo žrtev manj, če bi vse okužene starostnike iz domov, ki so v času epidemije postali žarišča širjenja virusa, premestili v bolnišnice? Na to, da je vlada z odločitvijo, da okužene zadrži v domovih, naredila napako, so že pred tedni opozarjali direktorji zavodov. Da bi bilo zanje bolje poskrbljeno v bolnišnicah, je prepričan tudi nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber.

Je Slovenija med pandemijo pustila starostnike na cedilu? Po podatkih do 20. maja je bilo od skupaj 106 umrlih za covidom-19 kar 86 stanovalcev domov za starejše občane, kar je več kot 80 odstotkov vseh žrtev. Navkljub zatrjevanju pristojnih, da so bili v bolnišnico sprejeti vsi, ki bi jim bolnišnično zdravljenje lahko pomagalo, jih je velika večina umrla v domovih. 

Po prvih podatkih NIJZ je do začetka meseca v bolnišnicah umrlo 10 oskrbovancev, kar 68 pa v domovih. Zdaj pa so številke nekoliko popravili. V bolnišnici naj bi jih umrla tretjina - skupno 31 starostnikov iz domov za starejše občane.  

Prav  zato se zdi, da smo z ukrepi najslabše poskrbeli za najbolj ranljive. "Prepričan sem, da bo v prihodnjih tednih in mesecih postalo to eno od osrednjih vprašanj v mnogih, mnogih državah, skratka, kako so države zanemarile oziroma odrinile tiste, ki so najbolj ogroženi," je dejal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. Zapiranje je bila prava odločitev, je prepričan, a bi morali na drugi strani, da bi zajezili širjenje znotraj domov, bolne premestiti v bolnišnice. Na kar vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović odgovarja: "Da bi selili bolne stanovalce, samo zato ker so bolni, se nam strokovni skupini nikoli ni zdelo ustrezno."   

Argument, ki ga predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden nikakor ne sprejme. "Razumeli bi, da starostnikov ne bi sprejeli zaradi prenatrpanosti. Tako pa so bile nekatere bolnišnice tako rekoč popolnoma prazne. Tega pritiska ni bilo in zato bi bili lahko vsi bolni iz domov starejših tudi hospitalizirani," je bila kritična.   

"Okužba z virusom SARS-CoV-2 še ne pomeni nujno koronavirusne bolezni. Pri večini oseb z okužbo le ta poteka blago in simptomi bolezni niso izraženi. V teh primerih bolnišnično zdravje ni indicirano," pa so v odgovoru na javno pismo njenega združenja zapisali na ministrstvu za zdravje. Nadaljevali so, da se zavzemajo za enak dostop do zdravstvene oskrbe, "kar vključuje tudi dostop do bolnišnične obravnave pod enakimi pogoji - ne glede na spol, narodnost, raso ali etnično poreklo, vero ali prepričanje, invalidnost, starost, spolno usmerjenost ali drugo osebno okoliščino". 

Številni domovi so sicer uspeli pravočasno in uspešno zajeziti širjenje virusa, drugi so postali najhujša žarišča. Zaposleni namreč po mnenju številnih strokovnjakov nimajo potrebnega znanja in opreme, da bi se lahko učinkovito spopadli s takšno epidemijo. "Moramo verjeti, da bolnišnice lahko koga več rešijo, in morda je eden od dokazov, čeprav ga je treba še preveriti, sosednja Hrvaška. Tam so vse obolele premeščali v bolnišnice. In rezultat je za polovico manjša umrljivost kot v Sloveniji," je dejal Keber. 

Koliko smrti med stanovalci domov za starostnike bi lahko preprečili?
Koliko smrti med stanovalci domov za starostnike bi lahko preprečili? FOTO: Dreamstime

So 'seznami odpisanih' zares obstajali? 

V Levici odboroma predlagajo tudi sprejem sklepov, ki bi izboljšali kadrovsko sliko v domovih za starejše in zagotovili izplačilo najvišjega možnega kriznega dodatka za delo v času epidemije vsem, ki so v tem času opravljali delo v domovih starejših občanov.

Na veliko število umrlih v domovih za starejše občane so danes opozorili poslanci Levice, ki zahtevajo sklic skupne nujne seje odborov DZ za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide na to temo. Med drugim predlagajo ugotavljanje odškodninske in kazenske odgovornosti v zvezi z odločitvami o poteku zdravljenja in oskrbe stanovalcev. 

V medijih so se namreč pojavile informacije, da je bilo na neprimeren ali celo nezakonit način vnaprej odločeno, kdo od starostnikov bo v primeru okužbe in nastopa bolezni covid-19 deležen nastanitve in zdravljenja v bolnišnici in kdo ne. "Uvrščanje stanovalcev na 'sezname odpisanih' in sprejemanje odločitev o paliativni oskrbi starostnikov 'na zalogo' brez njihove vednosti in brez vednosti njihovih svojcev je treba najostreje obsoditi," je poudaril poslanec Levice Primož Sitar. "Ravnanje vlade in pristojnih ministrstev, da se okuženih stanovalcev domov starejših občanov ne premešča v bolnišnice, je bilo napačno, škodljivo in nezakonito," je dodal. "Domove starejših občanov je ta vlada pustila na cedilu, zato mora prevzeti odgovornost."

Minister za zdravje Tomaž Gantar je obstoj omenjenih seznamov odločno zavrnil. Pojasnil je, da je vsak, ki je potreboval zdravljenje, premeščen v bolnišnico. V lažjih oblikah, brez izrazitih znakov respiratornega infekta ali pljučnice, pa hospitalizacija ni bila primerna. Dodal je še, da starejše v domovih, ki so v povprečju stari okoli 86 let, mnogokrat spremljajo številna bolezenska stanja. Večji delež obolelih in umrlih v domovih pa je pripisal tudi dejstvu, da je v Sloveniji v povprečju večje število postelj na tisoč prebivalcev kot v drugih državah. 

Gantar je tudi pojasnil, da jih je med tistimi starostniki, ki so okuženi ostali v domovih, 214 ozdravelo brez potrebe po bolnišničnem zdravljenju. Umrlo jih je 55, pri čemer pa minister ne razpolaga s podatki, ali so vsi umrli zaradi covida-19 ali vzporedno s to okužbo. "To je velika razlika," je poudaril. Na drugi strani pa je bilo hospitaliziranih 54 in med temi je bil delež umrlih večji, saj jih je bolnišnico zapustilo 23, 31 pa jih je v bolnišnici umrlo. "Bili so težki bolniki in nedvomno so sodili v bolnišnično zdravljenje," je pojasnil.

Cigler Kralj: V pripravi načrt za obvladovanje okužb v domovih starejših ob morebitnem drugem valu

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ukrepe za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb v domovih za starejše ocenil kot uspešne,  saj v 90 odstotkih domov niso zaznali okužbe. S tem je odgovoril na poslansko vprašanje Jerce Korče iz LMŠ, ali se ne čuti objektivno odgovornega za to, da je bilo 80 odstotkov smrtnih žrtev covida-19 ravno v domovih za starejše.

Cigler Kralj je še povedal, da so aktivnosti ministrstva že usmerjene v oblikovanje načrta za obvladovanje okužb ob morebitnem drugem valu. Protokoli bodo po njegovi napovedi pripravljeni v najkrajšem možnem času, želi pa si, da bi bili strokovni in dobri, podprti z izkušnjo pandemije, pa tudi preprosti in uporabni. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lumpx
26. 05. 2020 16.21
-1
Sarec komedijant! Ce bi oravocasno zaprl mejo Z italijo in poslal "turiste" v karanteno namesto v sluzbo. Na koncu koncev je odgovorna vlada in predsednik vlade, ki takrat vlada. Vse ostalo so leve nijanse in sprevracanje krivde za nesposobnost na druge ... tako kot to delajo ze tam od 1945 leta v Sloveniji.
JApajaDAja
26. 05. 2020 10.52
+1
največja okužba in s tem tudi smrtnost ,je posledica okuženih-nosilcev -zaposlenih,ki naj bi ne delali panike in šli "jutri na delo"! odločni ne,državne bolnišnice na ptuju,za namestitev bolnih,pove vse!
mooja
26. 05. 2020 10.08
+1
Odgovornost za tako onsezno smrtnost starostnikov je na ga Beovic in njeni skupini. Sramota in upam, da bo tozilstvo zadevo preucilo. Kje ste novinarji? To je podrocje katero je potrebno nujno raziskati.
vinogradnik33
26. 05. 2020 09.33
+4
Sigurno bi bilo manj žrtev COVID 19 med starostniki , če bi okužene premestili v bolnišnice v roke strokovnjakov in jih ne pustili v domovih , da so okužbe prenašali in so se širile ! Tu je država padla na izpitu , ker je okužene in bolane pustila v domovih brez strokovne pomoči , čeprav so direktorji opozarjali na zgrešeno odločitev vlade !
lotmerzanec
26. 05. 2020 10.01
-3
Do okužb v domovih sploh ne bi prišlo,če bi se vodilni v domovih držali navodil NJZ-ja!! Zakaj misliš,da je večina domov odnesla brez okužb?? Bilo bi potrebno narediti red med vodstvom domov,da bi to vodstvo videlo varovance in zaposlene ne pa zgolj DOBIČEK!!
SLObunkeljn
26. 05. 2020 09.33
+4
Ne razumem, tiste, ki so bili potrebni bolnišničnega zdravljenja, so pripeljali v bolnišnico. OK. A ti, ki so umirali v domovih po strokovni presoji niso bili potrebni bolnišničnega zdravljenja?
bodočipartizan
26. 05. 2020 08.58
+2
Vlada in še posebej minister Gantar so neposredno odgovorni za to, da je Slovenija v svetovnem vrhu glede umrljivosti starejših pri nas in bi morali kazensko odgovarjati za (vsaj nedelovanje) na tem področju.
Smrekar1
26. 05. 2020 08.56
+1
Evropsko povprečje je ~50% mrtvih predstavljajo starostniki, 50% je ostalih. V Sloveniji je bilo 80% mrtvih starostnikov. Vlada odgovarja za približno 50 nepotrebnih trupel.
lizing
26. 05. 2020 08.51
+0
Naj me nekdo popravi,če sem v zmoti ampak a ni direktor Ptujske bolnišnice komunjara zavrnil zdravljenje starostnikov iz domov za ostarele,ki so zboleli za kovidom.
Smrekar1
26. 05. 2020 08.57
-2
Ptujska bolnišnica nima strokovnega kadra in ne ostale opreme za infekcijske bolezni. Ni vseeno v kakšno bolnišnico jih daš. Selitev obolelih v Ptujsko bolnišnico je bil predlog diletantov v vladi, kot da bi tja dal šolarčke so.
scipio
26. 05. 2020 08.48
-1
Prepričan sem, da je vsa zgodba o koroni, lock-down celotne družbe, pravzaprav zaščita starejših ljudi, ki so pač najbolj ogroženi (najvišja smrtnost). Cena te zaščite, ki jo bodo plačale mlajše generacije, bo vrtoglavo visoka. Kaj torej zdaj tale Keber bluzi?
foxterier
26. 05. 2020 08.55
+3
tale Keber bluzi, ker smo na izpitu padli ravno pri tem kar govoriš. Pri zaščiti in zdravljenju starih. Skratka, nismo uspeli zaščiti v celoti stare, plačevali pa bomo enako velik davek. Hrvati in ostali so jih vozili v bolnice in je pri njih smrtnost 2-3x manjša (ali pa so naši stari bolj krhki od ostalih??)
scipio
26. 05. 2020 09.36
Nihče ni vedel, ali bo začelo pobirati mlade. V bolnišnicah se je delal plac za te, če bi se to začelo dogajati. Preštej število izgubljenih produktivnih let in bolj jasno ti bo. Iz podobnih razlogov se v vojnah in katastrofah ščiti ženske, kajti edino iz njih je nov rod. Zdaj se pa dajmo po slovensko peglat, koliko devetdesetletnikov zaradi koronske politike ne bo doživelo stotke! Gerontokracija na kvadrat je tole, in umetni kult starosti in strahu pred smrtjo in po njej, kar vidiš v milijonih sveč na grobovih in v tonah odpadne rdeče plastike, ki s tem nastaja.
AlternativeFacts
26. 05. 2020 08.22
+10
Iz članka: (Umrlo jih je 55, pri čemer pa minister ne razpolaga s podatki, ali so vsi umrli zaradi covida-19 ali vzporedno s to okužbo. "To je velika razlika," je poudaril. )...@Treba je predvsem povdariti, da je to klasična demagogija katere naamen je edino zamegliti težo problema...... Kot zanimivost, se ta teza velikokrat pojavi na spletnih portalih pod novicami o Covidu in to iz strani uporabnikov, ki zmanjšujejo težo bolezni in s tem, epidemije....Ne se hecat minister za zdravje, ker tole ni smešno, še posebej v luči svojcev, ki so izgubili družinske člane. Zaradi "borbe" proti koroni ste/smo sesuli gospodarstvo in javno življenje. Zakaj teh raziskav niste delali od samega začetka, " ali so vsi umrli zaradi covida-19 ali vzporedno s to okužbo."? Bi bilo premalo umrlih zaradi Covida in preveč zaradi vzporednih okužb, posledično pa bi s tem vlada dobila premalo razlogov za epidemijo, krizne ukrepe, konec koncev tudi "borbo proti vojnemu dobičkarstvu"?.....
bakiras
26. 05. 2020 08.21
+0
neverjetno. Zdaj so vsi pametrni. Keber pa sploh. Pa direktorji DSO? Vprašajte strokovnjaka Nemca, dir DSO Ljutomer. Sreča da je tam sploh še kdo živ. Seveda to objavi 24ur. Kdo pa drug.
Škrinca
26. 05. 2020 08.20
+8
kakšno hinavsko sprenevedanje.........vsi kateri so bili proti da se starostnike zdravi v bolnišnicah takoj zapreti in obsoditi za množične umore ali celo genocid nad starejšimi.....
lotmerzanec
26. 05. 2020 08.15
+7
Zakaj se raje ne vprašate zakaj v nekaterih velikih domovih ni bilo okužb?? Ali niso direktori domov krivi za te okužbe starostnikov?? Zakaj se nekatera vodstva domov niso držala navodil NJZ-ja?? Poznam primer doma starostnikov Ljutomer v katerem je direktor doma izključno kriv za okužbe in smrti!! Ko so že bile gostilne zaprte se je v dom še vedno lahko hodilo jest!? Zakaj so v domu pustili odklenjena "zadnja vrata",da so varovanci doma lahko še vse do konca Marca hodili po mestu?? Ko boste to novinarji raziskali in bodo ti direktori odstranjeni lahko ihčete krivce drugje!! Seveda pa ste novinarji usmerili vse sile,da bi škodovali sedanji vladi in z tem celotni Slovrniji!! Vsi,ki ste vsaj malo pametni bi morali vedeti,da bi nam sedaj padec vlade in več mesecev čakanja na novo vlado samo močno škodilo!!
Uporabnik1110355
26. 05. 2020 08.10
+6
Ob vseh drugih aferah je to zanesljivo največja napaka sedanje vlade. Glede na informacije ki so nam jih lansirali so bolnišnice in intenzivni oddelki pokali po šivih. Dejansko so bili intenzivni oddelki zasedeni 35%, oskrbovanci domov za ostarele pa so umirali v domovih za ostarele. Država za njih tudi slučajno ni ustrezno poskrbela in to je po mojem najhujše dejanje za katero bi moral že 14 dni nazaj takoj odstopiti minister za zdravje, do danes pa še kdo drug. Navadna opustitev zdravčljenja, z kakšnim namenom pa še storilci ne vedo.
janezdollar
25. 05. 2020 21.54
-2
Vlada kmalu pada...še je upanje za Slovence!!!
lizing
26. 05. 2020 08.48
+1
Za Slovenijo mogoče je upanje ga pa za tebe ni.
jolanka
25. 05. 2020 21.53
+18
najhuje je bilo v metliškem dso, kamor je virus prinesel zdravnik, ki je smučal v italiji in po navodilu NIJZ, dr. Pirnatove...pomembno je umivanje rok in higijena kašlja....vsakih pet minut...šel na delovno mesto in se z delovnega mesta odstranil šele, ko je začutil znake okužbe. če bi bilo navodilo v karanteno, do tega ne bi prišlo. sicer pa je cela država stala, da smo zaščitili, najranljivejše, torej starejše. ljutomerski prebivalci DSO so tudi še po razglasitvi epidemije hodili v mesto in na kosila in tako...ja, v samem štartu je bilo narobe zapeljano.
janezdollar
25. 05. 2020 21.53
+1
Ne obračaj krivde na Šarca...tukaj je Janez zafrknil po celi črti...če ne bi Šarec dokaj pravočasno zaprl šol in vrtcev bi lahko bilo hudo...to je daleč najpomembnejši ukrep celotne epidemije...
Radoveden
25. 05. 2020 21.52
-1
Dolgčas, dolgčas, dolgčas.A to je vse, kar imate? raje pojdite prodajat praške ali pa suho robo, bo več kostisti. Total tema.
komel123
25. 05. 2020 21.51
+11
Treba bo priznati, da smo jo v primerjavi z drugimi državami zaenkrat kar dobro odnesli, ne pa da sedaj iščete vse mogoče načine, da bi prikazali kako je šlo vse narobe, kar ni res.
Uporabnik1110355
26. 05. 2020 08.11
+6
Lahko bi jo odnesli skorej brez mrtvih v DSO. Če je povprečno dobro ni rečeno da ne more biti boljše. Gre za življenja, ne za razpis za drugi tir!
lotmerzanec
26. 05. 2020 08.18
+2
Točno!! Vendar je tem levičarskim trobilom glavno škodovati sedanji vladi!!
Radoveden
25. 05. 2020 21.50
+1
še eno zgubo so vprašali, pa ne zakaj je zguba, ampak da bi razodel ha ha ha h a le kaj? Da je tema.