Slovenija

Dva Slovenca s križarke Diamond Princess okužena s koronavirusom

Ljubljana / Jokohama / Rim, 20. 02. 2020 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / Ti.Š. / STA
Komentarji
827

Od šestih Slovencev, ki so bili v 14-dnevni karanteni na križarki Diamond Princess, sta dva okužena s koronavirusom. Zdaj sta v bolnišnici na Japonskem. Gre za moškega in žensko iz slovenjgraške občine. V Sloveniji pa sta že dva potnika, ki imata negativne izvide brisa. Še dva, ki nista okužena in sta še vedno na Japonskem, se bosta domov predvidoma vrnila v petek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenca okužena s koronavirusom
    02:59
    Iz 24UR: Slovenca okužena s koronavirusom
  • Iz 24UR: Dva Slovenca ostala na Japonskem
    01:09
    Iz 24UR: Dva Slovenca ostala na Japonskem
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdrava Slovenca že doma
    04:01
    Iz 24UR ZVEČER: Zdrava Slovenca že doma
  • Iz 24UR ZVEČER: Simona Repar Bornšek o Slovencih, ki ostajajo na Japonskem
    06:37
    Iz 24UR ZVEČER: Simona Repar Bornšek o Slovencih, ki ostajajo na Japonskem
  • Izjava za javnost glede slovenskih potnikov s križarke Diamond Princess
    07:00
    Izjava za javnost glede slovenskih potnikov s križarke Diamond Princess
Danes so sicer oblasti sporočile prvi smrtni žrtvi na križarki Diamond Princess.
Danes so sicer oblasti sporočile prvi smrtni žrtvi na križarki Diamond Princess. FOTO: AP

Dva slovenska potnika - gre za občana Slovenj Gradca - s križarke Diamond Princess, ki je bila dva tedna v karanteni ob japonski obali, sta okužena s koronavirusom.

Prepeljali so ju v eno izmed japonskih bolnišnic, so na novinarski konferenci potrdili na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ).

Na Japonskem so še štirje slovenski državljani – pri dveh je bil bris negativen, pri dveh pa pozitiven. Slednja sta bila premeščena v bolnišnico. Zunanje ministrstvo jima je danes zagotovilo tudi telefonsko številko, preko katere jima je 24 ur na dan na voljo slovenski infektolog.

Po zadnjih informacijah naj bi se okužena počutila dobro in še nista zbolela za boleznijo covid-19, a kot dodajajo pristojni, se gotovo ne počutita preveč dobro, ker se ne moreta vrniti v domovino. Sta v nenehnem stiku s slovenskimi infektologi. Če po 12 dneh še vedno ne bosta kazala znakov bolezni, se bosta lahko vrnila v Slovenijo, je pojasnila Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je medtem danes na Facebooku potrdil, da sta dva Slovenca, ki sta v bolnišnici na Japonskem, občana Slovenj Gradca. Povedal je, da se je z njima že pogovarjal po telefonu. "Oba se počutita dobro in pozdravljata vse prijatelje in svojce," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva potnika že v Sloveniji: pristojni zatrjujejo, da ne predstavljata nevarnosti in da sta ravnala samozaščitno in odgovorno

Dva potnika imata negativen bris in sta že v Sloveniji - danes zjutraj sta se vrnila na brniško letališče. Oba se dobro počutita in sta pozitivno naravnana. Za vkrcanje na komercialen let sta se odločila v sodelovanju z ambasado, ves čas potovanja sta si merila telesno temperaturo in nista kazala nobenih znakov bolezni.

Akcija je stekla s pomočjo letališkega osebja, policije in zunanjega ministrstva. S potnikoma so bili v stiku še preden sta odletela v domovino in sta se, kot poudarjajo pristojni, obnašala zelo samozaščitno, nosila sta zaščitne maske in si nenehno merila temperaturo. Ob prihodu na letališče so ju še enkrat pregledali in bosta še 14 dni v karanteni na domu.

"Testirana sta bila pred odhodom z ladje in pri obeh je bil rezultat negativen," je dejala Repar Bornšekova. Na letališču ju je pričakala epidemiološka služba in ju še enkrat pregledala in testirala. Oba brisa sta negativna, dobila pa sta odločbo o dvotedenski karanteni na domu. Želita si zasebnosti.

Potnika ne nosita koronavirusa in v tem trenutku ne predstavljata nevarnosti, je zatrdila tudi Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ. "Vseeno pa moramo sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, zato bosta 14 dni v izolaciji. Določen jima je epideološki nadzor. To pomeni, da bosta spremljala svoje zdravstveno stanje, hkrati pa ju bo kontaktiral epidemiolog območne enote NIJZ," je razložila Sočanova. "Seveda bomo, čeprav so prvi brisi negativni, še naprej ponavljali testiranje do konca samoizolacije, ko bomo lahko dovolili, da se vrneta v normalen tok življenja, ki jima je bil zdaj odvzet,'' je še dodala.

Dva Slovenca čakata na transport v domovino

Še pred njunim prihodom smo določili, kako bomo postopali. Soočeni smo s situacijo, ki je za nas nova, a ta 'akcija' dokazuje dobro medresorsko sodelovanje, so pristojni izpostavili na današnji novinarski konferenci.

Še dva Slovenca s križarke imata zaenkrat negativne izvide testa na koronavirus, a sta še vedno na Japonskem. Po besedah Andreja Štera iz MZZ trenutno čakata na evakuacijski let iz Jokohame proti Evropi. Tamkajšnje oblasti namreč letalu, ki bi ju moralo pripeljati v EU, namreč ne dajo dovoljenja za vkrcanje potnikov. Kot so pojasnili, so se italijanske oblasti dobro pripravile na ta let - imajo zdravniško ekipo, ki na Japonskem še enkrat dodatno testira vse potencialne potnike.

Po besedah Štera se naša ministrstva zdaj ukvarjajo z dvema nalogama. "Zagotoviti varen in hiter prihod tistih dveh, ki pogoje za to izpolnjujeta, in s tem, kako omogočiti Slovencema, ki sta okužena, čim krajše bivanje v bolnišnici, ter da se bosta ona dva lahko vrnila domov," je razložil Šter. Je pa dodal, da ta trenutek nimajo odgovorov na vsa vprašanja.

Po njegovih besedah pa sta slovenska potnika še pred vsemi čakajočimi dobila zdravniško spričevalo, da sta zdrava in sta zato lahko pred ostalimi štirimi zapustila ladjo. "Odločila sta se tudi po posvetu z našim veleposlaništvom v Tokiu, da skušata dobiti letalsko karto in izkoristita možnost komercialnega poleta proti Evropi. To jima je uspelo in veseli smo za to," je dodal Šter. Druga dva potnika, ki sta zdrava, pa sta se po posvetu z ambasado odločila za evakuacijski let. "Z vsemi temi štirimi smo v kontaktu, nudimo jim logistične in vsebinske informacije, ki jim lahko olajšajo to zoprno bivanje, ki se že precej časa vleče. Lahko upamo in trudimo se, da bi bil ta čas negotovosti kar najkrajši in upamo, da bomo lahko javnosti čim prej postregli s pozitivno informacijo," je še sklenil Šter.

Kdaj se bodo preostali Slovenci lahko vrnili v domovino, še ni znano.
Kdaj se bodo preostali Slovenci lahko vrnili v domovino, še ni znano. FOTO: AP

Tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je medtem ob začetku vrha EU v Bruslju zagotovil, da "ni nobenega razloga za paniko". Tudi on ni imel informacij, kdaj naj bi se ta dva slovenska državljana vrnila v Slovenijo, je pa zagotovil, da bodo vsi "obravnavani, tako kot je treba, se pravi bodo v karanteni".

Odhod letala s potniki Diamond Princess iz EU predvidoma v petek

Informacije o tem, kdaj bo italijansko vojaško letalo, ki naj bi v Evropo pripeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in ki niso okuženi z novim koronavirusom, lahko poletelo, sprva tako še niso bile znane. Proti večeru pa so italijanski mediji poročali, da naj bi iz Japonske poletelo predvidoma v petek. Med potniki naj bi bila tudi dva slovenska državljana.

Tudi TV Slovenija, ki je kot vir navedla urad evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, je danes poročala, da bo letalo z državljani EU z Japonske odpotovalo v petek popoldne, v Evropo pa naj bi prispelo v soboto.

Italija je ob tem v Jokohamo poslala tudi letalo s strokovnjaki, ki med evropskimi potniki ladje še enkrat preverjajo, ali niso okuženi in ali se bodo torej lahko vrnili v EU.

Letalo naj bi iz Jokohame pripeljalo 56 ali 57 potnikov z ladje, je povedal namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri. Od tega jih je okoli 30 Italijanov, ostali pa iz drugih evropskih držav, med njimi Nizozemske, Nemčije, Romunije, Grčije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi naj bi bili tudi državljani Srbije in Črne gore.

Letalo naj bi se vrnilo na letališče v Rimu. Pred tem naj bi se ustavilo še v Berlinu, kjer bodo izkrcali nekatere potnike. Vsaka država pa bo nato organizirala prevoz svojih državljanov v svoje domovine.

Slednje so danes potrdili tudi predstavniki slovenskih oblasti. Napovedali so tudi, da repatriirance čaka 14-dnevna karantena.

Na Diamond Princess doslej potrjenih 621 primerov okužb

Na ladji so sicer skupno potrdili 621 okužb, kar je največje žarišče izbruha virusa zunaj Kitajske. Potnike so začeli izkrcavati v sredo, ko je krov zapustilo 500 potnikov.

Danes so sicer oblasti sporočile, da je koronavirus terjal prvi smrtni žrtvi na križarki. Japonski par, ki je potoval na ladji za križarjenje Diamond Princess, je danes podlegel koronavirusu. Gre za prvi smrtni žrtvi med potniki in člani posadke na ladji, ki je za potnike postala plavajoči zapor in po mnenju nekaterih strokovnjakov je prej kot karantena delovala kot inkubator, v katerem se je virus širil med ljudmi. 

Med 3700 ljudmi na krovu so izvidi pokazali, da je zbolelo 621 ljudi, kar je največje žarišče virusa zunaj Kitajske.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (827)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adalada
21. 02. 2020 15.30
+2
Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih. Šest ljudi so danes še enkrat testirali in pri dveh odkrili okužbo.
adalada
21. 02. 2020 15.33
+2
dober da nista s komercialnim letom sla domov
Marko Live
21. 02. 2020 11.16
-1
Ne samo učiteljica od drugega para je bil pa učitelj in kot se tu govori so verjetno svinge....!
Amasakul
21. 02. 2020 10.15
vinogradnik33
21. 02. 2020 10.13
+5
Ne verjamem , da kateri od potnikov ni nosilec codv -19 , saj so živeli vseskozi v istem ozračju in se gibali v istih prostorih !?
anjerd
21. 02. 2020 08.27
+16
In kdo bo zdaj plačal ves ta cirkus? Prostovoljno so šli na križarjenje, zdaj pa se cela država ukvarja z njimi, za ostale bolnike pa zbiramo zamaške????
SLOVENEC
21. 02. 2020 09.15
-5
Pa kaj je s tabo? Kaj po tvojem bi zdaj morali bit vsi doba, zakljenjeni v bajtah al kaj? Kaki stroški? Pregledali ju bojo. Koliko ljudi srečaš v čakalnici zravstvenih domov, ki grejo samo malo na pogovor k zdravniku, tak da vidi če je vse ok. Ti ko pa si na smrt bolan in hočeš hin bit pa čakaš ko ko nor. Pa še na šiht se ti mudi.
Jožca
21. 02. 2020 07.37
+3
Pri vsem tem, je sigurno najbolj pomembno kaj je rekel Šarec, lepo vas prosim
kristinahopsasa
21. 02. 2020 07.26
+21
Pa saj se VE kdo sta dva Korošca, saj sta se sama javljala iz ladje. Halo!? Pa ne moreš verjeti. V Koroškij novicah piše točno kdo sta in da sta s seboj peljala še dva prijatelja in da so bili SKUPAJ v karanteni! Torej, dva Korošca sta okužena, druga dva sta bila z njima (ker so itak bili skupaj) in sta veselo prišla s komercialnim letom domov!? Pa kdo je tu nor. Drugače je pa ženska učiteljica v OŠ!!!! To bo še zanimivo!
Bazinger
21. 02. 2020 08.25
-4
Od kod pa tebi informacija, da je ženska učiteljica? Sem iz teh krajev in lahko potrdim, da to ni res. Ljudje ne verjet vsemu, kar ljudje pišejo po teh forumih.
jspatipaon
21. 02. 2020 10.37
+3
alenka ni bla na ladji učiteljica ne piši bedarij moj otrok hodi v šolo, pa je sama povedla kk je stanje.
Kloven
20. 02. 2020 21.54
+4
Koga briga en nepomemben virus k ga bodo čez mesc že pozabil. Ukint križarjenje takoj. To onesnažuje okolje de sploh res ni.
prizla
20. 02. 2020 21.51
+6
To glih nebomo, bodo pa se lahko žrtve preštevale v milijonih
majmun11223344
20. 02. 2020 21.49
-8
Po nas je, izumrli bomo😱 Panika😱😱😱
prizla
20. 02. 2020 21.48
+2
Obstaja en dober link, kjer je vse realno in lepo razloženo glede tega virusa, vendar se ga ne da prilepit sem..... Kdo ve zakaj neki le
prizla
20. 02. 2020 21.59
+2
Marty88
20. 02. 2020 21.39
+1
Enkrat pišete da sta okužena, enkrat ne... Dj zjasnite se
spam1
20. 02. 2020 21.48
+5
za nepismene ... dva sta okužena, dva pa nista
extradeluxe
20. 02. 2020 21.38
+2
zadnjic je eden napisal da so to mesečna križarjenja. no sedaj so povedali da je to bilo 2 tedensko.
spam1
20. 02. 2020 21.49
+2
VAREN
20. 02. 2020 21.27
+13
Pristojni nimajo pojna. Če bi imeli, potnika nebi bila v domačo karanteno. Kot da od tam ne moreta okuževat druge, ki potem hodijo okoli in širijo okužbe.
BakaŽvaka
20. 02. 2020 21.45
+20
Točno o tem govorim. Naj si na ministerstu malo pogledajo na netu, ne pa da govorijo nekaj vtri dni. Vse države svoje potnike z ladje dajejo v nadzorovano karanteno, ne glede ali so okuženi ali ne, samo pri nas pa se dela vedno kontra in potem ne bo nihče nič kriv. Kdo mi lahko zatrdi, da ta dva ne bosta zapustila stanovanja? Hrano jim bodo z ministerstva v skafandrih dostavljali? Zakaj morajo naši vedno vse delat kontra in lagat ljudstvu, zakaj?
spam1
20. 02. 2020 21.51
-5
Druge države jih dajejo v nadzorovano karanteno, ker jih je precej več. Za dva tega ni nujno treba. Poleg tega ne vem če zakoni omogočajo takšne ukrepe, da nekomu (zdravemu) odvzameš prostost.
anjerd
21. 02. 2020 08.29
+2
Lepo bosta šla v špecerijo, potem pa bomo videli če se še kdo pojavi z isto boleznijo
Ljubljancanka
20. 02. 2020 21.22
+39
A našim se ne zdi NEetično, da so nič hudega sluteči potniki sedeli poleg niju na letalu? Grozljivo! Če morata biti še v karanteni, potem očitno niso 100-odstotno prepričani, da sta zdrava. Tipično slovensko, “probajmo, pa kar bo, bo”! Tole se lahko izkaže za ogromen kiks, potem pa spet ne bo nihče nič kriv.
ElleX
20. 02. 2020 21.44
+10
Sedeli do njiju in zelo verjetno uporabljali tudi iste sanitarije na letalu ...
Miriyam
20. 02. 2020 21.21
+4
Levičarji pravijo če so prenesli Komunizem in prenašajo nas, jim virus ne nore škoditi..?
prizla
20. 02. 2020 21.10
+9
Večina se vas sploh ne zaveda kako resna je situacija! Pa ne z dvema slovencema, temveč nasploh s tem krona virusom. Po zadnjih podatkih bi, naj v naslednjih par dnevih, bila razglašena pandemija!!!! Upam da
prizla
20. 02. 2020 21.12
+25
Veste kaj to pomeni. Pa smrtnost ni tako majhna kot nam lažejo, pa ne umirajo samo bolni in slabotni, tudi povsem zdravi mladi ljudje. To bo še zanimivo, na žalost
Krematorij666
20. 02. 2020 21.25
+7
Smrtnost je trenutno 11%. Ne vem pa zakaj novinarji lažejo...
prizla
20. 02. 2020 21.41
+3
knivar
20. 02. 2020 21.43
+4
krematorij kaj se ti sekiraš, ti boš mel polne roke dela sej boš še obogatel na račun korona virusa
BURE39
20. 02. 2020 21.08
+7
Imal virusa ?
kianolog
20. 02. 2020 21.04
+34
Najsodobnejše biološko orožje, naši pa plozajo o 14dnevni samoizolaciji dveh neokuženih korošcev, halo?!
spam1
20. 02. 2020 21.51
-3
Je ker ke riku
20. 02. 2020 21.02
+2
Dete tutim kitajcem sod šmarnice, bojo te saj vjedli za ko jih miče.