Slovenija

So šole pripravljene na hkraten pouk v šolah in na daljavo? Kustečeva: Morajo biti

Ljubljana, 12. 11. 2021 22.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
666

Učenci se bodo morali od prihodnje srede samotestirati, starši bodo morali dati pisno soglasje. Učencem, ki se ne bodo samotestirali, se vstop v šole začasno prepove, izobraževali se bodo na daljavo. Njihovi starši pa ne bodo upravičeni do plačane odsotnosti od dela. Kako nove ukrepe komentira šolska ministrica Simona Kustec in ali so šole pripravljene na dodatno delo - šolanje v učilnici in na daljavo? Kustečeva odgovarja, da na to morajo biti pripravljene. Ravnatelj Osnovne šole Prežihov Voranc pa poudarja, da gre za izjemnem zgodovinskem trenutku človeštva ter da od staršev in učencev pričakuje, da bodo pri spoštovanju ukrepov sodelovali.

Ravnatelji so se z javnim pismom obrnili tudi na nezadovoljne starše. Morebitna nestrinjanja naslovite na odločevalce, pravijo, napovedane proteste pred šolami pa prekličite, ker šole v teh težkih razmerah za delo potrebujejo stabilnost in mir. Toda kako bo dejansko potekalo samotestiranje? So šole na to pripravljene? "V petek so vsi ravnatelji osnovnih in srednjih šol dobili posebne okrožnice, v katerih je nov odlok še natančneje obrazložen, zapisana pa so tudi pravila," je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnila šolska ministrica Simona Kustec.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihov Voranc Marjan Gorjup ob tem poudarja, da nekatere nejasnosti še vedno obstajajo ter da se sproti pojavljajo tudi nove. "Najbolj nas skrbi, kako bo samotestiranje steklo z najmlajšimi otroci v osnovnih šolah," pravi. Ravnatelji so pripravili dve pobudi vladi, za spremembo nekaterih delov odloka.

Gorjup ob tem poudarja, da niso želeli zmanjšanja ostrine ukrepa, temveč da bi se odgovornost vsaj prvi teden do določene mere prenesla tudi na starše: "Menim, da bi lažje teklo, če bi otroci v domačem okolju najprej samotestiranje vadili, nato pa bi ga opravljali v šolskem okolju ob prisotnosti odraslih oseb." Ob tem dodaja, da si težko predstavlja, da bi poln oddelek otrok takšen proces opravil prej kot v eni šolski uri in pol: "Potrebujejo namreč veliko navodil, usmeritev in popravkov."

 Vprašanje, zakaj se tudi za najmlajše uporabljajo testi, ki so sicer priporočeni za starejše od 14 let, Kustečeva medtem odgovarja, da bi bilo vpršaanje bolje nasloviti na svetovalno skupino za covid-19 in vodjo skupine Matejo Logar. "Za nas je pomembno, da smo okrožnici priložili poseben protokol za izvajanje samotestiranja ter da je potrebno tudi soglasje staršev." Kot pravi, so v okrožnici vsa natančna navodila, v primeru, da bi se pojavile kakšne nejasnosti, pa zagotavlja, da jih bodo nemudoma odpravili.

Kustečeva zavrača očitke, da pri sprejemanju odločitev niso prisluhnili šolski stroki

Gorjup ob novih ukrepih meni, da je pristop dober, saj gre za presejalne teste, ki zagotavljajo večjo verjetnost, da v populaciji učencev odkrijejo morebitno okužbo. "Slab je samo v delu, da vlada ni prisluhnila našemu predlogu, da bi najmlajšim pomagali tako, da bi se samotestiranja naučili v domačem okolju," meni.

Očitke ravnateljev, da jim oblast znova ni prisluhnila Kustečeva zavrača. "Ta teden smo imeli še eno dodatno srečanje z ravnatelji srednjih in osnovnih šol, po katerem smo pobude prenesli do svetovalne skupine. Vendar pa zaradi zahtevne epidemiološke slike, je bilo skupno stališče, da ta ukrep moramo sprejeti, če želimo ohraniti izvajanje pouka v šolah." Poudarja, da moramo zaupati stroki, ki je predlagala ta sistem.

Simona Kustec: "Protokoli ob pozitivnem testu so zelo jasni."
Simona Kustec: "Protokoli ob pozitivnem testu so zelo jasni." FOTO: POP TV

Kakšni so protokoli ob pozitivnem testu pri učencu? Kustečeva je jasna: "Protokoli so zelo jasni in so del šolskega sistema ter sobivanja z virusom."

Gorjup pojasnjuje, da imajo v šolah poseben prostor za izolacijo pozitivnih otrok. Navodila pravijo, da se pozitivnega otroka v razredu takoj odstrani iz oddelka, se ga pripelje v izolacijsko sobo ter pokliče starše, ki pridejo ponj. Pozitiven otrok ne sme uporabljati javnega prevoza in mora biti v stiku s čim manjšim številom ljudi. Nato so tu še protokoli, kako šola ravna naprej, v katerem primeru v karanteno pošlje celoten oddelek, kako obvešča starše in podobno. "Ta navodila so s strani NIJZ dokaj jasna in mislim, da so tudi že zelo utečena," se strinja ravnatelj.

Vendar pa nekatere šole nimajo posebnih izolacijskih prostorov. "Imamo 600 šol in 600 različnih situacij," karikira ministrica. Ob tem pa poudarja, da je velika večina ravnateljev in zaposlenih izjemno usposobljenih, razumnih in strokovnih ter da se znajo ustrezno odzvati ob takšnih situacijah. Prav tako je prepričana, da bi v primeru, da otroku zmanjka zaščitna maska, takšnemu otroku šole priskrbele rezervno masko: "Nošenje zaščitnih mask je že leto in pol sestavni del našega vsakdana. Ob takšni situaciji, pa imajo v šolah zagotovo tudi rezervo in bodo otroku zagotovile masko."

Gorjup se z ministrico strinja, da se rezerva vedno najde, vendar pa ob tem meni, da bi morali imeti to tudi sistemsko urejeno. 

'Dvojni pouk v ni mogoč, saj se učitelja ne da razpolovit'

Šole naj bi organizirale tudi hkratni pouk na daljavo za učence, za katere starši ne bodo dovolili testiranja. Pa so šole na to tehnično in tudi kadrovsko pripravljene? "Dvojni pouk v resnici ni mogoč, saj se učitelja ne da razpolovit," je jasen Gorjup. Pravi, da se sicer lahko v zaporedju dela pouk v živo in pripravi gradiva za pouk na daljavo, vendar pa da je kombinacija tega v osnovni šoli izjemno zahtevna. "Tam namreč ne gre za predavanja, temveč za različne interakcije in intervencije, ki spodbujajo, motivirajo, korigirajo, popravljajo. Večino časa učitelj porabi prav za to, za dejansko snov pa morda kakšnih 10 do 15 minut," pojasni.

Marjan Gorjup: "Najbolj nas skrbi, kako bo samotestiranje steklo z najmlajšimi otroci v osnovnih šolah."
Marjan Gorjup: "Najbolj nas skrbi, kako bo samotestiranje steklo z najmlajšimi otroci v osnovnih šolah." FOTO: POP TV

Prav tako meni, da ni etično, da bi se v javnost dajalo posnetke, ki bi prikazovali, kako poteka pouk znotraj posameznih oddelkov. "Niti ni človeško do učiteljev, za katere je to skoraj nemogoča naloga," dodaja.

Kustečeva ob tem poudarja, da gre pri tem še vedno za izvajanje pouka v šolah, a da so tistim, ki določenih ukrepov ne želijo izvajati, ponudili alternativo. "To pomeni, da bodo njihovi učitelji sami presodili, koliko so zmožni in kakšen tip dela jim bodo lahko naložili."

Pa so šole pripravljene na to dodatno delo? Kustečeva je jasna: "Šole morajo biti pripravljene na to." Zato vse, ki razmišljajo o alternativi izobraževanja, še enkrat poziva k premisleku: "Za učitelje je to velik in dodaten napor."

Gorjup še dodaja, da si želi, da zaradi različnega načina izobraževanja ne bi prišlo do dodatnih delitev med učenci. "Namen državnih ukrepov ni bil, da se ljudi deli, temveč da se jih prisili k bolj discipliniranem obnašanju ob trenutnih razsežnostih epidemije," je jasen. Pričakuje, da bodo starši in učenci pri tem sodelovali. "Smo v izjemnem  zgodovinskem trenutku človeštva," je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (666)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
17. 11. 2021 21.33
+0
Otroci so brihtni. Politično motivirani ravnatelji niti ne.
Darko32
15. 11. 2021 08.23
+1
Nevem kaj se gremo. Izobraževanje na daljavo je potrebno izpiliti in narediti protokole zato. Namreč jaz kar nekaj inžinerjev po svetu poznam, k ise ukvarjajo z visoko tehnologijo in razvijajo programsko opremo tako, d adelajo od doma in potem se javijo v podjtjeu, ko se po videokonferencah dogovorijo kdaj in kako. Ne vedo naprej kdaj bodo prišli v podjetje. Nadzira pa se tako, da se morajo prijaviti v sistem, da so prisotniTD... Mi pa se kregamo na tej točki in se gremo dimne signale še učit. Zato ravim, da tukaj je potrebno spremeniti način dela in narediti rošade vsakih nekaj časa. Eni bodo v šoli se učili isto snov in drugi pa isto snov spremljajo preko programske opreme. Ko pride čas pa se zamenjajo in ko je v šoli pa odgovarja in se preverja znanje. Jaz ne vidim tukaj problema. Samo problem je, ker je računalniška tehnika kar draga, da se lahko izvaja videoklic. Samo problem pri nas je ta, da so trenutno na vladi ljudje, k imislijo, da mikroprocesor popravljaš z kladivom in vilami. Monitor pa okno uporabiš.
levidesničar
13. 11. 2021 21.57
+8
Zadnjič ko se PCT pogoj uveljavil za bencinske servise in se ni moglo tankat ker so zaklenili ročke, je 90 % uporabnikov uluft skočilo in se bunilo. Zdaj ko gre pa za otroke ko jim tolkrat palčke not tišat, pa ni takšne akcije upora. Se vidi da imajo raje pleh kot otroke.
provni
13. 11. 2021 19.42
+9
Je pa res, da ministrica Kustičeva nima pojma kako deluje šola in da so zaradi tega težave. Bog pomagaj.
levidesničar
13. 11. 2021 21.51
+4
Zato pa je v tej vladi, ker je nesposobna.
proofreader
13. 11. 2021 19.06
-6
Ohranite življenja sodržavljanov, spoštujte ukrepe.
proofreader
13. 11. 2021 19.06
-8
Kako lahko v šolstvu delajo taki, ki ne verjamejo v znanost?
HODKIN1
14. 11. 2021 13.23
revolucijakorupcijafasizem
14. 11. 2021 13.56
+1
SnowmanR
13. 11. 2021 16.29
+4
34% testov je pozitivnih vnaprej...
luna.3
13. 11. 2021 16.25
+1
slavec1 še enkrat preberi komentar in potem pametuj, pametnjakovič. Po tvojem naj bi starši u čili otroke oz. naj bi vsak otrok imel svojega učitelja, če bo učenje na daljavo. Nič nimam prosti, naj poiščejo drugo možnost (testiranje doma, da ne bodo pozitivni otroci šli v šolo), naj jih t estirajo (če že vztrajajo v šoli) s slino... Skratka, malo bolje preberi.
SnowmanR
13. 11. 2021 16.15
+4
Starši ne dovolite, da vam otroke uničujejo z testi, upor proti ministrstvu in šolam...
Frotirka
13. 11. 2021 14.11
+8
…ona je višek nesposobnosti in cinizma… sramota za ministrico 🤮
ivan res grozni
13. 11. 2021 13.40
+11
Najslabša ministrica/munister v naši zgodovini. Nobene empatije, nobenega pojma o osnovnem in srednjem šolstvu. Živa katastrofa. Ko je "gusto" ona potuje v inozemstvu. Laže o hujšem poteku njenega covida.
cini?no
13. 11. 2021 13.27
-7
zakaj nimajo razreda za necepljene in netestirane.. ločeno od ostalih učencev z istim programom.. predavatelj pa seveda prostovoljec al celo istomišljenik
Entip?ek
13. 11. 2021 13.21
+7
me zanima, kam bo šla delat ta nesposobna ministrica..verjetno zato tud twitko nastavlja sđs lojalne ljudi vsepovsod, da jih bodo pol lažje zaposlili po teh firmah, kot raznorazne dobro plačane svetovalce....
tutp
13. 11. 2021 13.13
+5
IZOBRAŽEVANJE V SLOVENIJI IN KOVID....1.) Pravica do šolanja je Ustavna pravica. 2.) Osnovna šola je obvezna. Se pravi, učenca se bo poslalo domov, na daljavo. 3.) Srednja šola. Učenca se bo brcnilo domov. Brez pouka. Ste normalni?? Se je vsem odpeljalo?? Vsem.
tutp
13. 11. 2021 13.13
+4
KAJ SMO DOŽIVELI? LOTO? ....... aleluja. Aleluja. Kustec je prišla na oddajo. Aleluja. Prejšnji val pol leta ni prišla k Uroš na oddajo. Nk dovolil un fant UKOM s smešnimi lasmi. Urbanija. Včeraj ji je Edi rekel, da revni otroci nimajo za maske. Ma poberte se. Vsi. S 65 AMG Coupe
ivan res grozni
13. 11. 2021 13.41
+2
tomi28
13. 11. 2021 13.04
+13
Nimam nič proti testiranju v šolah. Me pa zanima, zakaj res ne kupijo testov, ki določijlo izid na podlagi sline. Pri mlajših bi bila izvedba precej enostavnejša. Pri svoji hčerki si res ne predstavljam, da ji bo nekdo pri 5ih letih 3x na teden v nos rinil palčko. Že do sedaj, ko ji je bris vzela za to usposobljena oseba, je bil problem. Seveda Ga. Kustec ne odgovori na vprašanje zakaj takšnih testov pri nas nimamo.
Sajeta5
13. 11. 2021 13.13
+6
Hot Gen-ovi testi na slino se dajo kupiti tudi pri nas - cena je 2,5€ na kos... s takimi testi bi se večina staršev še sprijaznila s testiranjem...
aviktora
13. 11. 2021 13.31
-4
tomi28
14. 11. 2021 09.43
+2
Vsi otroci si s prsti brskajo po nosu. Je pa precejšnja razlika. S prstom si ne morejo iti globoko. Poleg tega pa je na palčki snov, ki ni preveč prijetna, ko pride v stik s sluznico.
magnusen
13. 11. 2021 13.02
+10
Simonca, za nič na svetu ne bi hotel imeti opravka s teboj. No, mogoče pa bi te enkrat "na ovčko".
drago štubljar
13. 11. 2021 13.02
+3
a toluzla se migaa k
Tvin3
13. 11. 2021 12.45
+7
Ze nekaj casa nazaj vendar sedaj pa je tisti skrajni cas, ko moramo ljudje preiti v kontranapad. Napadani smo dobesedno vsi od nerojenega otroka preko njegove nosece mamice, ki jo silijo v nekaj kar mora podpisati, da dela na svojo odgovornost oz. da ne odgovarjajo za posledice cepljenja, BOLANO do AMENA do najstarejsih, ki zaradi statusa nimajo miru v svojem zadnjem obdobju zivljenja in vseh ostalih, ki to tako obcutimo, ker enostavno vidimo, da nekaj ni v najlepsem redu. Kdor to ne obcuti, ne vidi, pac sodeluje na poti, ki gre v pogubo. Iz prve roke, ogromno uciteljev je proti necloveskim ukrepom naperjenim otrokom, seveda tu so se tisti, ki podpirajo vendar jim je potrebna pomoc, da se osvobodijo strahu. Vsem nam je dandanes kristalno jasno, napada se eksistenca in s tem povecan strah vendar, preprican sem, da se bliza cas, bodo zaceli padati kot domine, ko moc naroda organizirano udari po njih. Zacelo se bo v eni tocki sveta, potem sledi domino efekt, se vidimo v sredo, zdruzeni, in ne obupujte, preprican in verjamem v tisto za kar smo prisli na svet, da dajemo ne pa da jemljemo, kot vecina vodilnih.
MOJSTER SQIRTINGA
13. 11. 2021 12.21
+19
Ta zenska ni m od ministrice.
bububu123
13. 11. 2021 12.18
+13
Janezek jih napisal kaj mora povedat....