Slovenija

So za nesreče krivi cestarji?

Ljubljana, 17. 01. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
171

Za prometne nesreče, ki so posledica zapadlega snega, so lahko po besedah strokovnjakov krivi tudi upravljalci in vzdrževalci cest.

Zaradi minulih snežnih padavin in poledice so bili slovenski vozniki deležni mnogih preglavic, po podatkih prometne policije pa naj bi se prometne nesreče po Sloveniji kar vrstile. Zavarovalnice v prihodnjih dneh pričakujejo porast prijavljenih škodnih primerov,  udeleženci prometnih nesreč pa se sprašujejo, kdo je kriv za škodo na vozilu, če je bil vzrok pravzaprav neočiščeno, neurejeno in poškodovano ali pa neprimerno označeno cestišče. Kako naj v takih primerih ukrepamo in na koga se lahko obrnemo, smo se pozanimali pri strokovnjakih.

Ceste morajo biti vzdrževane tako, da vsem zagotavljajo varno uporabo, tudi v primeru slabih vremenskih razmer.
Ceste morajo biti vzdrževane tako, da vsem zagotavljajo varno uporabo, tudi v primeru slabih vremenskih razmer. FOTO: Jani Dolinšek

Krivda upravljalcev in vzdrževalcev?

Odvetnica Maša Novak iz odvetniške družbe Čeferin je za 24ur.com pojasnila, da morajo biti ceste po zakonu o javnih cestah vzdrževane tako, "da zagotavljajo varno uporabo vsem uporabnikom cest tudi v primeru, ko so podani posebni pogoji ali slabe vremenske razmere". Po njenih besedah lahko v primeru nevzdrževane ceste za materialno kot tudi nematerialno škodo v nesreči odgovarjajo upravljalci cest, kot sta Direkcija RS za ceste in Dars, ter neposredni vzdrževalci cest.

odv. Maša Novak, Čeferin
odv. Maša Novak, Čeferin FOTO: POP TV

"Najprej morajo oškodovanci ugotoviti, katera cestna služba je odgovorna za vzdrževanje, nato se ugotavlja, kaj je razlog, da cesta ni bila vzdrževana," pravi odvetnica ter poudarja, da voznik v primeru, da cestno podjetje ni redno opravljalo pregledov oziroma cesta ni bila primerno vzdrževana, ne bi smel odgovarjati za škodo.

"Vsem, ki jim nastane škoda zaradi posledice slabo vzdrževanih cest, priporočamo, da se pred vložitvijo tožbe obrnejo tako na upravljalca kot na vzdrževalca konkretne javne ceste z odškodninskim zahtevkom." V kolikor ne pride do izvendsodne rešitve zadeve, Novakova predlaga, da oškodovanci vložijo tožbo pri pristojnem sodišču.

Zavarovalnice imajo več dela

"Pričakujemo, da bo odškodninskih zahtevkov zaradi minulega sneženja, tako s področja avtomobilske odgovornosti kakor s področja kasko zavarovanja, nekaj več," so za 24ur.com povedali pristojni za odnose z javnostmi na Zavarovalnici Maribor.

"Našim zavarovancem se zaradi dodatnega zavarovanja, imenovanega Odkup prve škode, ob zahtevi po odškodninskem zahtevku ohranja bonusni razred," pravijo na Zavarovalnici Maribor, pri mnogih ostalih slovenskih zavarovalnicah pa v primeru, da zavarovanec uveljavlja škodo iz zavarovanja splošnega kaska, ob enem škodnem dogodku izgubi tri premijske razrede, kar pomeni povišanje zavarovalne premije do 15 odstotkov.

Nesreča zaradi sneženja
Nesreča zaradi sneženja FOTO: POP TV

Če je kriv vzdrževalec, bonus ostane

Na vprašanje, kako potekajo odškodninski postopki v primerih, ko je za škodo na vozilih kriva nevzdrževana cesta odgovarjajo: "V praksi oškodovanci najprej uveljavljajo zavarovalnino iz svojega kasko zavarovanja, nato pa zavarovalnica, če se dokaže odgovornost upravljalca, zahteva povračilo sredstev. V takem primeru zavarovanec ne izgubi bonusa na kasko zavarovanju," so še pojasnili z Zavarovalnice Maribor.

Agencija republike Slovenije za okolje opozarja, da je na območju celotne slovenije še vedno možnost poledice in žleda na cestah, zato previdnost ni odveč.

SORODNI ČLANKI

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DODGE-RAM
23. 02. 2010 20.17
ja sej gismo...to pa res...
DODGE-RAM
23. 02. 2010 20.16
js bi pa tele ki so v pisarni skos poslau na delo...ok ne moti me če dela sam da je kaj koristi...ne pa to...10x preveč jih je not...polek cestarjev jih naj dajo delat pa bo tut vse bolš
gismo@email.si
18. 01. 2009 14.55
Kdo bo pa zdej ceste spucu k so vse polne peska. Tko kot je zdej te lahko v vsakem ovinku ven odnese pa čeprav voziš po omejitvah. Pol bo pa ob nesrčah spet pisal, vozil z neprilagojeno hitrostjo.
mihec.zupopihec@email.si
18. 01. 2009 01.27
tudi v sloveniji ne rabimo tega zakona, ampak rabimo zakon, da bo vsako podjetje, katero ima z občino ali državo sklenjeno pogodbo za čiščenje določenega mesta ali odseka cest, pa tega ne bo opravilo v določen normalnem času in kvalitetno predvideno visoko sankcijo in se bo hitro vse uredilo. recimo tako imajo v švici in verjetno tudi v avstriji. če se ti obvežeš, da boš nekaj opravljal in potem tega ne boš v času in kvalitetno pač naj bodo penali in pika.
yoej
17. 01. 2009 23.21
Ampak, saj ni preblem samo v tem. Zamisli si, za zapreš AC od Logatca do LJ, ker je tam snežna nevihta, da jo očistiš in posiplješ, v Črnučah so pa posametne snežinke. Vse ekipe POP TV in Svet na kanalu A bi imeli pol poročil samo o tem. Na SV Gregorju pri Sodražici nimajo teh težav, pa jim ga v eni zimi naruka toliko, kot ga tile mladci in mladenke odkar imajo izpit in bentijo čez sneg na cesti, še videli niso. Pri nih še ni bilo ekip TV, pa tudi v službo ne zamujajo. Tudi cestarji ga kdaj pihnejo mimo, vendar so samo izvalajci po naročilu države. Eden od problemov je tudi v tem, da smo imeli v preteklosti prevečkrat suhe zima, na račun tega je pa tudi manj denarja za vzdrževanje. Srečno in varno vožnjo!
yoej
17. 01. 2009 23.18
Miha, res, nimajo zakona, pa ga tudi ne rabijo, pa tudi še kje drugje ne, naredi zastoj, pa boš hitro videl, po kolk so luknje v siru, pa tudi sistem imajo drugačem. Fantje, kot se reče " vsaka vam čast" za delo ki ga opravljate, vem da vam ni lahko, ampak ga tudi sam velikokrat pihnete mimo, ko mislite, saj bom prišel skozi, naložen mogoče še, prazen si pa kar nebogljen. Pri nas je žal tako, da se morate izločiti sami iz prometa. V sredo sem doživel, da so sredi padavin plužili AC odsek, tudi sipali so za sabo, kar pa ni imelo učinka, ker je bilo premrzlo,naredili so drsalnico, vsa sreča, da ni bilo nesreče.
yoej
17. 01. 2009 23.15
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 22.31
jozep917.01.2009, 21:291 pa nisem expert ki bi iz toplega opazoval ampak sem v četrtek 4 ure spravlal svoj šleper iz snega ker sem obtičal na parkingu pri menjanju prikolice zaradi lepo spluženih cest in parkingov po več kot 15 urah odkar je nehalo snežiti, pa je šefica klicala na cestno podjetje in jim povedal kje sem in da ni spluženo, je pa dobila odgovor, da se jim ne splača priti plužiti, ker je predrago in da jim šef ne odobrava, naj počakamo do večera ko imajo tisti odsek in parkirišče v namenu da ga očistijo!!!! mislim haloooooo, za en kamijon-šleper pa plačamo skoraj 1000 evrov letne cestnine za uporabo cest, katerih pa ne moremo uporabljati, ker moremo čakati do večera, ker če ne ima cestno podjetje revelike stroške???? kakšna logika
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 22.27
jozep917.01.2009, 21:291 v švici nimajo zakona, da se morajo tovorna vozila ob sneženju izločiti iz prometa!!!! če je sneženje prehudo zaprejo komplet avtocesto za ves promet, dokler ni očiščena, kar je v najkrajšem možnem času, nazadnje je trajalo pred 2 mesecema ko sem se peljal čez gotard iz severa švice na jug in je v roku pol ure zapadlo skoraj 30 cm snega in jih je nekaj obtičalo, so enostavno prižgali rdeče luči, promet je obstal, čez 10 minut so prišli 4 plugi in v pol ure očistili cesto da je bila prevozna. ne pa tako kot v sloveniji ko čakajo in čakajo.
yoej
17. 01. 2009 21.29
Pozdrav vsem " expertom", ki s toplega opazujejo dogajanje ob sneženju. Kolegici, kii omenja nekaj " kao pravni red" naj si malo pobrska po netu glede zakopnodaje o prevoznosti cest, bo kmalu ugotovila, kaj je prevoznost ceste z zimsko opremo in prilagoditev vožnje razmeram. Poznavalec Švice pa naj pove, koliko stane tam, če se pravočasno ne izločiš s ceste,in povzročiš zastoj, ko nastopijo neugodne vremenske razmere, bog ne daj pa, da zaradi ostane v koloni vozilo zimske sluižbe. Zadnje padavine, ki so zajele našo domovine, so bile ob temperaturi tal, ki je bila nižja od -5 stopinj, to pa je temperatura, ko sol več ne učinkuje. Ceste so bile posipane, učinka topljenja pa ni bilo, pa nič zato, z ustrezno zimsko opremo in prilagojeno vožnjo razmeram se ja dalo ustrezno potovati. Seveda to nekateri ali pa kar velika večina nezna, da pa bi odšli prej na pot, pa tudi še niso jemali, ker so takrat nekje manjkali. Če bi sredi padavin pričeli plužiti, ko je bilo na cestišču tistih gromozanskih 5 cm snega, bi naredili več škode kot pa koristi, saj bi odstranili preventivni posip pred sneženjem, za njim pa bi ostala drsalnica, ker bi novi posip odletel s cestišča s pomočjo prometa, tu pa bi nastal resni problem. Srečno vožnjo vsem.
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 21.02
man2617.01.2009, 15:503 ko si tako pameten kako dobro opravljaš oziroma opravljate svoje delo, si poglej anketo ( Zimske službe so svoje delo med sneženjem opravile:) pa boš videl svoje rezultate!!!!!!! ti trdiš svoje, ljudstvo pa je povedalo svoje!
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 20.40
jao jao jao kake tole pišete ej, ma kako ni možno v prvih 4 urah splužit cest, kako da ne? kako je pa to možno recimo v švici? no kako je to možno v švici? kako je to možno v avstriji? enostavno, tako da se pač dela in ne čaka na neko mero snega, ker potem ko je tista mera 10 cm zapadla in da vas gni.e pokličejo da greste plužit, predn se skobacate v kamijone, mine najman 1 ura in takrat je že 15 cm namest 10cm snega. potem je treba še kakšno rečt in iti na kavico pa gre spet 1 ura v kur.. in je že 20 cm namest 10 cm snega, no in potem je ura že 7 zjutri ko je bilo že nevem kolk prometa na cesti pa spet ne morte it ker je plug širok 3,20 m. pa počakate do konec gužve in potem je čas za malico, pa spet nič. ura je 12 ja zdej je pa treba it spet na kavico a ne!?! in je ura že 13. kaj pa zdaj? ja nič gremo počasi na kosilo pa je ura že 14.30 in zopet je gužva po cestah in se do 18 ure na da nič naredi a ne? evo je minil že cel dan po cestah je pa še vedno sneg!!!! in tako naprej, a je tko?? evo tako je pa nič drugače potem pa vi srotiji plužite po 16 ur na dan za borih 550 eur na mesec. delate pa tako kot sem jaz zdaj tukaj napisal
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 20.28
man2617.01.2009, 14:471 ČE SI PLUŽIL NA VIČU, BI MORAL VEDETI, DA JE TAM ZAPADLO 20 CM NOVEGA SNEGA!!!! TAKO DA SE VIDI DA NISI BIL NA TERENU AMPAK RES 16 UR V GOSTILNI, KJER PA JASNO DA NI SNEGA ZA PLUŽIT!!!!
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 20.25
vesna1be17.01.2009, 14:04-6 odlično povedano se strinjam s teboj!!!!! samo v sloveniji je problem očistit ceste drugod pa ne, ne razumem tega!!! torej je v sloveniji samo en krivec- CESTARJI!!!!!!!!!!
mihec.zupopihec@email.si
17. 01. 2009 20.20
man2617.01.2009, 13:423 glej to da delaš za 550 eurov na mesec pa včasih ponoči, ker ni vsako noč za plužit, zato ne jamraj in se ne delaj bogega, si si pa sam kriv, se bi pa bolj učil ti pa neb blo treba delat za 550 eurov na mesec... js vozim špedicijo pa realno prevozim več noči kot ti in naredim velikoooooooo več kilometrov po cestah kot pa ti pa se ne pritožujem, ker vozim s srcem in ker rad vozim... in samo vi tlele v sloveniji se pritožujete da ne utegnete vseh cest naenkrat splužit pa da je naporno delo in ne vem kaj še vse pa da ma vsak svoj rajon, zakaj je pa lahko v švici takoj po sneženje vse čisto pa za to ne potrebujejo po 2 ali 3 dni da očistijo??? zakaj??? zato ker čistijo sproti in delajo ne pa lenarijo tako kot pa vi vsi tu v sloveniji, še teh 550 eurov mate preveč, za to kar opravite bi mogli še vi sami zraven plačat, ne pa da vas za to plačujejo!!!!!
przelmuding
17. 01. 2009 20.12
Krivi so vozniki ki ne vejo voziti v takšnih razmerah. Ceste se ne morejo plužiti če je komaj par cm snega, ker plugi ne morejo cesto očistiti do suhega. Tu so pa še pametni vozniki ki imajo namesto zimskih gum v prtljažniku verige zaradi policajev na avtu pa letne gume in pridno na cesto. če si dobro pogledate so letos bile ceste pravočasno splužene samo ka bi eni radi imeli sneg in suho cesto. Pa ne mislite da sem kakšen cestar to so dejstva.
Buena Vita
17. 01. 2009 20.06
BUA sem bila ta teden v Rogaški,in nisem nikjer videla nič pretresljivega na cesti,raze neki bebcev ki mislijo da držijo vejo v rokah,ne volana
Bostjan Petek
17. 01. 2009 19.36
nekdo... Pa to kar si ti napisal jas pravim že vseskozi! Bravo eden redkih ki se zna prilagodit razmeram na cestah vidm. Točno to je kot si napisal. Folk se vozi 40-50 tam ko je omejitev 90 ali 100km/h. Pa ko bi bilo 10 cm snega na cesti ali veliko brozge... ampak ko ni nič od btega. Folk naučte se vozit to vam že skozi pravim in ne valite krivde samo na cestarje.
nekdo...
17. 01. 2009 18.48
Ne trdim da so za nesreče krivi cestarji... so pa za marsikatero nesrečo soodgovorni. Manjka tej državici kulture, potrpežljivosti itd. Rad bi pa samo tistim položu na srce (pa ne bom trdil da znam vozit in nevem kaj vse kot nekateri), ki se bojite v takih razmerah na cesto ostanite raje doma al pa uporabite avtobus, vlak... Ker je katastrofa sicer na cesti. Treba je prilagodit vožnjo razmeram na cesti ja ampak sem prejšni tedn prišu v lj zjutraj okrog 7ih ko je po malem snežilo ampak res no nič na cesti oz niti ne morem temu rečt brozga kar je blo na cesti pa večina po obvoznici 40-50km/h. Pol pa v očeh nekaterih izpadem jaz bedak ker se normalno 80-90 lahko peljem. Drugače pa dobre gume na avte, metlco v avto da neboste iglujev okrog vozili pa še bol svinjali cest, kako lopatico če vam kje plug stisne ob avto na parkplazu prevelik kup snega... dečki pa nehajte babncam pa sebi kupovat dobrih avtov, če jih mate sam za statusni simbol, pol ta keš raje vložite v kaj pametnega.
bostjan.zaversek@triera.net
17. 01. 2009 18.05
LJUDJE NE JAMRAT AMPAK SE FURAT NAUČITE!!! VSI SAM JAMRATE PA JE ZAPADL KURČE..... 5CM SNEGA! KAJ PA LETA 54 KO SMO GA MEL 1,5 M PA SMO KONJE VPREGL PA NI NOBEDN JAMRO!! PA VEDET MORTE DA TEDI NI BLO ZIMSKIH SLUŽB. AJA PA ŠE BOSI SMO BLI KO NI BLO GNARA!!! TAK DA PUSTE BOGE CESTARJE NA MIR! GOOOOO CESTARJI!!!!!