Slovenija

Soba pobega, v kateri 'odklenete izzive in zaklenete stereotipe'

Ljubljana, 29. 09. 2022 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
6

"Ženske niso za tehniko", "Fantje so boljši v matematiki", "To so moški poklici", "To je prezahtevno za ženske", "Ženske nimajo kaj početi med inženirji, naj gredo raje za učiteljice ali medicinske sestre" – takšni in podobni stereotipi, ki so zakoreninjeni v naši družbi, dekleta usmerjajo stran od študija naravoslovnih in tehničnih ved. V ozaveščevalni sobi pobega lahko podobne "stereotipe zaklenete in se na atraktiven način soočite z izzivi s področij znanosti, fizike, kemije, informatike, matematike, biologije ..."

Kaj bodo poklici prihodnosti? Vprašanje, s katerim se soočajo mlade generacije, ko razmišljajo o svoji karierni poti. Že danes je vedno več povpraševanja po tehničnih, naravoslovnih in inženirskih strokovnjakih oziroma strokovnjakinjah, ki jih je na trgu dela mnogo premalo. Soba pobega z izzivi s teh področij, ki jo lahko vse do nedelje obiščete na Štefanovi 11 v Ljubljani, jim približuje poklice prihodnosti in spodbuja dekleta, da se osvobodijo stereotipov ter se v večji meri odločijo za kariero znanstvenic in inženirk. 

Sobo pobega, v kateri odklenete izzive in zaklenete sterotipe, lahko vse do nedelje obiščete na Štefanovi 11 v Ljubljani.
Sobo pobega, v kateri odklenete izzive in zaklenete sterotipe, lahko vse do nedelje obiščete na Štefanovi 11 v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Zakaj je pomembno, da se dekleta vzpodbuja k tem poklicem? Pri projektu Iz principa, ki je sobo pobega pripravil s pomočjo financiranja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pojasnjujejo, da so na t. i. STEM študijskih smereh velike razlike glede na spol. Pri nas izbere ta področja samo okoli 28 odstotkov deklet, v Evropi pa še manj. Nizka zastopanost žensk izjemno škoduje tem področjem, poleg tega pa se zaradi tega veča tudi plačna vrzel in posledično neenakost med spoloma. Nenehno rastoča področja STEM omogočajo ogromno priložnosti za zaposlitev in razvoj kariere, ker pa so ti poklici tudi zelo dobro plačani, bi večja zastopanost žensk zmanjšala plačno vrzel in finančno neenakost med moškimi in ženskami, pojasnjujejo, pripoveduje Tanja Rudolf Čenčič iz projekta Iz principa.  

Spolni stereotipi in predsodki o vlogi spolov 

Kljub temu da je med osnovnošolkami še dovolj zanimanja za naravoslovne in tehnične vede, pa se le-to z leti zmanjšuje. Mladostniki so namreč še posebej občutljivi na kulturne stereotipe in jih hitreje ponotranjijo ter se jim prilagodijo, pojasnjujejo pri projektu Iz principa. "Ženske niso za tehniko", "Fantje so boljši v matematiki", "To so moški poklici", "To je prezahtevno za ženske", "Ženske nimajo kaj početi med inženirji, naj gredo raje za učiteljice ali medicinske sestre" – takšni in podobni stereotipi, ki so zakoreninjeni v naši družbi, dekleta usmerjajo stran od študija naravoslovnih in tehničnih ved. 

Dodaten dejavnik je dojemanje tovrstnih poklicev med mladimi. Izsledki raziskave, ki jo je izvedel Microsoft, kažejo, da imajo dekleta občutek, da ne ustrezajo, da so to več ali manj individualno naravnani poklici, v katerih ne bodo mogla izražati svoje kreativnosti in početi nečesa, kar bo imelo pozitiven učinek na svet. Takšen rezultat nakazuje, da mladi premalo vedo o teh študijskih smereh in poklicih oziroma da imajo premalokrat stik z njimi, še dodaja. Resnica je namreč, da so poklici v STEM izjemno raznoliki, sodobni, dinamični in kreativni, predvsem pa imajo lahko ogromno vlogo pri ustvarjanju pozitivnega učinka na svet in družbo, pripoveduje naša sogovornica. 

S kreativnim pristopom želijo organizatorji projekta predvsem dekletom približati ta področja in jim pokazati, da lahko s kombinacijo že pridobljenega znanja in kreativnosti ter timskega dela uživajo v reševanju zabavnih ugank, povezanih s STEM. "Pri tem jih spodbujamo, da se osvobodijo stereotipov, ki jim preprečujejo razmišljati o tovrstni karierni poti, in se odločijo za enega od poklicev prihodnosti." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Novak 13
29. 09. 2022 10.47
+2
Dajte nekaj razložit: "Soba pobega, v kateri 'odklenete izzive in zaklenete stereotipe'": tu ste napisali vejico, ki ne bi smela biti tu. Tukaj: "Sobo pobega, v kateri odklenete izzive in zaklenete sterotipe, lahko vse do nedelje obiščete na Štefanovi 11 v Ljubljani." pa je vejica pred besedno zvezo 'v kateri'. Zakaj enkrat tako in enkrat tako? Če naj bi bil v drugem primeru vrinjen stavek (Sobo pobega lahko ...) pomeni, da je v naslovu vejica preveč. Katera poved je pravilna: "Investiraj v avto." ali "Investiraj, v avto."
User2127030
29. 09. 2022 11.25
-3
Joj s čim se ti ubadaš. Ti ni težko v življenju?
User2127030
29. 09. 2022 10.21
+1
Dodana vrednost kako postati nezaposljiv kader.
bb5a
29. 09. 2022 10.18
+1
Ženske so enakopravne vse dokler ni treba delat:D No ja vsaj une ta najbl glasne...
glavcaena
29. 09. 2022 10.14
+6
zanimivo je, ko se peljem mimo gradbišč, delovišč, nobena ženska nima v rokah lopate ali krampa, to imajo samo moški, ženske pa z raznimi papirji, načrti, pa pogledujejo okoli, zanimivo....v dejansko delo se pa ne rinejo....tako da, punce, v naši državi ne morete govoriti o neenakopravnosti, novinarka, pišete bedarije, spet, lp
CorbaMorba
29. 09. 2022 10.29
+4
Ko se jaz peljem mimo gradbišč, gledam na cesto.