Slovenija

Sobarice na protestu: 'Outsorcajmo' upravo, ne sobaric

Portorož, 28. 02. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sobarice in drugi zaposleni v Hotelih Bernardin so stavkali. Nabralo se je namreč kar nekaj zahtev do delodajalca, med njimi je na prvem mestu preprečitev prenosa sobaric na zunanjega izvajalca. Pri tem pričakujejo tudi posluh države kot 90-odstotne lastnice družbe Sava. Zahtevajo tudi odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo in dvig povračila stroškov prevoza na delo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: "Znebiti se nas želite, kot da smo smeti"
    02:44
    Iz 24UR: "Znebiti se nas želite, kot da smo smeti"
  • Iz SVETA: Razočarane in zaskrbljene sobarice
    04:07
    Iz SVETA: Razočarane in zaskrbljene sobarice

Sobarice Hotelov Bernardin so s stavko in shodom na obmorski promenadi izkazale nasprotovanje prenosu delovnih razmerij z družbe Sava Turizem, ki jo lastniško obvladuje država, na zunanjega izvajalca. Od srede bodo namreč zaposlene pri podjetju Aktiva čiščenje. Podprli so jih drugi tudi zaposleni v Hotelih Bernardin.

"Za upravo smo zgolj sobarice, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti. Tej družbi smo pustile dolga leta svojega življenja, bile lojalne družbi, ki se nas zdaj želi rešiti kot smeti," je na shodu, na katerega je prišlo okoli 100 ljudi, dejala predsednica sindikata Save Turizma, tudi sobarica, Jelica Pintarič.

Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država.

Dodala je, da se uprava družbe hvali, da bodo imele pri Aktivi višje plače, "a naše osnovne plače bodo še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, pogoji dela pa vse težji". "Na cedilu nas je pustila vlada," ministri pa prelagajo odgovornost drug na drugega, je zatrdila.

Po besedah sindikalne zastopnice so bile sobarice dolgo let tiho, ker so verjele v boljšo prihodnost, zdaj pa jih delodajalec pošilja v negotovo prihodnost, "v družbo, ki jo obravnava inšpektorat za delo zaradi kršitev, ki se dogajajo delavcem". V skupni izjavi, ki jo je prebrala, so sobarice zapisale, da se počutijo "izdano, ponižano in ničvredno". Pintarič je povedala, da gre za zadnje sobarice, zaposlene v družbi Sava Turizem, in da je sobaric vse manj - tiste, ki pridejo iz tujine, ne obvladajo slovenskega jezika.

Udeležence shoda so nagovorili predstavniki Sindikata gostinstva in turizma Slovenije, Delavske svetovalnice, Inštituta 8. marec, Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije, sindikata Mladi plus ter Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije. Vsi so izrazili podporo delavkam v turizmu in imeli podobna stališča glede prenosov delavcev s podjetij na zunanje izvajalce oz. t. i. outsourcinga.

Tik pred shodom še zadnji sestanek s predstavniki podjetja

Ob tem seveda ne gre spregledati, da je vladajoča koalicija v svojih programskih smernicah "obljubljala" tudi ukinjanje "outsorcinga" - sedaj ga pa praktično uveljavlja v gospodarskih družbah, katere lastnik je država. Da vlada preko kodeksov, navodil ali priporočil nima možnosti vpliva na korporativne odnose znotraj teh družb, je seveda navadno sprenevedanje. Združenje svetov delavcev Slovenije (ZSDS)

Pintaričeva je v izjavi za medije povedala, da so se pol ure pred shodom sestali s predstavniki podjetja. Ker se ti niso bili pripravljeni pogovarjati o preklicu prenosa delovnih razmerij, so pogovor po njenih besedah hitro končali. V sredo bodo prešle pod novega delodajalca, čeprav z njim niso podpisale pogodbe, saj to ni pogoj za prenos delovnega razmerja, je pojasnila.

Delavci v Hotelih Bernardin s stavko poskušajo doseči tudi uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi.

Danes so podporo stavkajočim na Obali izrekli tudi nekateri sindikati iz drugih podjetij oz. dejavnosti. "Sindikat Tuš se pridružuje skupni borbi organiziranega delavstva proti outsourcingu in prekarizaciji delovne sile, ki ju kapital vsiljuje zavoljo zmanjševanja stroškov dela in v gonji za profitom," so zapisali v sindikatu slovenskega trgovca. Prenašanje delavcev na zunanje izvajalce po njihovih besedah postaja zakoreninjena praksa storitvene industrije tako v zasebnem kot javnem sektorju, "kapitalisti" pa z njim "ne poslabšujejo zgolj položaja delavk in delavcev, temveč tudi slabijo organizacijsko in politično moč delavstva".

"Odločno podpiramo delavke in delavce v Sava Turizmu pri uveljavitvi ustavne pravice do stavke in pravice do dostojanstva, varnih in dostojnih delovnih pogojev ter do dostojnega plačila," so zapisali tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Tudi sami nasprotujejo prenašanju delavcev na zunanje izvajalce, saj da so tudi mediji že izkusili, kako outsourcing delavce "potiska v prekarnost, negotova delovna razmerja z nižjimi plačami, brez pravic, z dolgimi in izkoriščevalskimi delovniki".

Podporo so jih izrekli tudi v Združenju svetov delavcev Slovenije (ZSDS), kjer hkrati pozivajo vse člane, obenem pa tudi vse ostale svete delavcev, naj se v morebitnih podobnih primerih, kot je aktualni primer prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca, nikakor ne zgledujejo po stališčih in ravnanju Sveta delavcev Save Turizma, ki je v tem primeru celo javno agitiral proti stavkovnim in drugim aktivnostim Sindikata GIT, namenjenih obrambi interesov prizadetih delavk.  

"Ob tem seveda ne gre spregledati, da je vladajoča koalicija v svojih programskih smernicah "obljubljala" tudi ukinjanje "outsorcinga" - sedaj ga pa praktično uveljavlja v gospodarskih družbah, katere lastnik je država. Da vlada preko kodeksov, navodil ali priporočil nima možnosti vpliva na korporativne odnose znotraj teh družb, je seveda navadno sprenevedanje," so dodali.  

Stavko spremljali pristojni inšpektorji 

Današnjo stavko so sicer po informacijah STA spremljali pristojni inšpektorji. Na Inšpektoratu RS za delo naj bi namreč želeli spremeniti dozdajšnjo prakso obravnavanja stavk na podlagi prijav, ko je že vsega konec, njihova prisotnost na dogodku pa naj bi lahko preprečila morebitno izvajanje pritiskov na stavkajoče, onemogočanje ali omejevanje stavke, nadomeščanje stavkajočih delavcev z drugimi in podobno.

Sava Turizem v odzivu na stavko: Upamo na nadaljnji dialog

Glavna skrb družbe Sava Turizem v času stavke je zagotoviti čim bolj nemoteno obratovanje hotelov na Obali ter čim bolj zajeziti negativne posledice za goste in poslovanje, so se na stavko sobaric in drugih zaposlenih v Hotelih Bernardin odzvali njihovi lastniki. Ob tem so obžalovali, da še ni prišlo do dogovora in se zavzeli za nadaljnji dialog.

Kot je danes v sporočilu za javnost potrdil vodja pogajalske skupine Save Turizma Igor Škrinjar, strani v okviru večdnevnih pogajanj nista dosegli dogovora. V zvezi s pričakovanji Sindikata delavcev Save Turizma po odpravi plačnih nesorazmerij, uskladitvijo osnovnih plač z inflacijo iz leta 2022 in povračilom stroškov prevoza na delo in z dela je pojasnil, da bi njihova izpolnitev podjetje pahnila v negativne številke, "kar bi dolgoročno ogrozilo stabilnost družbe".

Družba je že lani za izboljšanje položaja zaposlenih namenila dodatnih 3,4 milijona evrov, je spomnil, pri tem pa izpostavil napredovanja za 729 sodelavcev, mesečno izplačane stimulacije za 366 do 600 ljudi, regres v višini 1650 evrov in božičnico v višini 1000 evrov na zaposlenega.

V Savi Turizmu so zato, tako njen glavni pogajalec, sindikatu predlagali zvišanje osnovne plače za več kot 10 odstotkov, višje osnovne plače pa za manj kot 10 odstotkov.

Uprava je namreč že decembra za marec predvidela zvišanje plač vsem zaposlenim, za to pa je letos rezervirala dodatnih 2,1 milijona evrov. "S tem se plače več kot 50 odstotkom zaposlenih povišajo za več kot 10,3 odstotka, kot je bil predlog sindikata, zaposlenim v višjih plačnih razredih pa je povišanje nižje, saj družba ne more pristati na to, da se plačna nesorazmerja med nižjimi in višjimi plačami povečajo," je utemeljil Škrinjar.

Strinjali so se tudi s spremembo obračunavanja potnih stroškov, s predpogojem postavitve formule, ki bo vezana na spremembo cene goriva. "Glede na vse zahteve smo predlagali, da se odprejo pogajanja za celotno podjetniško kolektivno pogodbo," je podčrtal.

A sindikat je predlog po njegovih besedah v celoti zavrnil, ob tem pa "potrdil, da bi prišlo do stavke tudi v primeru, če bi bile vse njegove zahteve razen outsourcinga potrjene".

Prenos sobaric: model uporabljajo tudi svetovne hotelske verige

V zvezi z za marec predvidenim prenosom sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje je dejal, da zunanji najem na Obali ni nekaj novega in da ga Sava Turizem v zadnjih letih že uporablja v več svojih hotelih, kjer da tudi dobro funkcionira.

"Gre za razširitev outsourcinga čiščenja preostalih 10 odstotkov sob na Obali predvsem zaradi sezonskosti in specializacije. Model outsorcinga čiščenja uporabljajo tudi svetovne hotelske verige, ki se soočajo s sezonskostjo," je poudaril Škrinjar.

Ponovil je, da so za prenos izpolnjene vse zakonske podlage. "Zaposleni ohranijo pogodbo za nedoločen čas. Plača se jim poviša in ostane višja tudi po preteku enega leta. Lokacije dela ostanejo enake. Skrb za prehrano ostaja še naprej v organizaciji družbe Sava Turizem. Delo čiščenja pa se bo izvajalo z novejšo in bolj učinkovito opremo," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bulek10
28. 02. 2023 21.55
Vladni veljaki bi razlastninili vse privatnike. A v državnih "firmah" pa sami tajkuni........ sedaj bi pa iz državnega podjetja ljudi selili v privat. Ne razumem nič več. Dvojne osebnosti.
Podlupo
28. 02. 2023 21.47
+1
Hotel pa tak drag
gongash
28. 02. 2023 21.31
+4
Se strinjam s sobaricami
Betuul
28. 02. 2023 20.51
+4
A kle pa 8.marec ne podpira! Pa jenul! Luka pa naj gre v eno izmed sob kje ; pa bo v živo doživu; garanje! Tist voz furat poln rjuh in brisač in še bogvej kaj!
za naše
28. 02. 2023 20.34
+0
A je na primorskem zmagala svoboda?? To kar se sedaj dogaja ste vedeli , ampak važno je ,da ni Janša🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Holy50
28. 02. 2023 19.49
+2
Cene kot, da smo v Dubaju.
peglezn
28. 02. 2023 19.17
-2
kaj je sploh njihov problem, niso ne prve, ne zadnje, ki so outsourcane?
?ebula
28. 02. 2023 19.05
+0
Zdaj, zdaj, bodo štrajkale tudi prodajalke ljubezni.
Cene Novak
28. 02. 2023 19.02
-1
Pa to so storili že tisočim pred njimi pa nihče ni delal problemov in dvigal prahu tam kjer ga ni!Kaj pa mislijo da so uboge delavke za katerega koli delodajlca samo strošek,tako kot vsi ostali v tem gov.....u!
Anion6anion
28. 02. 2023 19.01
+0
Zakaj pa nikjer direktorje ne dajo v aut sorsing😜
Brabus
28. 02. 2023 18.09
+4
A je pri zunanjem izvajalcu ceneje, sprašujem za prijatelja
Merhabap
28. 02. 2023 16.46
+2
Spet protest dajte se umirit saj ste volili to ne vem zakaj a se vlada spet zmišljuje
seter73
28. 02. 2023 16.29
-2
Vedno je tako, da v kolikor nekdo dolgo jamra da je vse v k..u in kako ima slabo placo, pa pogoje…sta samo dve opciji. Ali je zadovoljen s tistim kar ima in se mu ne ljubi narediti koraka drugam, ali pa je popolnoma nesposoben in ga niti ne more. Dejstvo je da se vedno uprava oz. odlocata za poteze kam in kako bo podjetje plulo. Ali so se odlocili prav ali ne pa pokaže čas, ne pa nekaj deset, s strani politike napumpanih nešolanih delavcev.
pekoči paradižnik
28. 02. 2023 16.14
-5
V tem protestu se pojavlja isti sindikalist kot pri gasilcih, david švarc, zaprisežen janševec, kar da celi zadevi drugačno podobo.
Tami69
28. 02. 2023 17.34
+0
slovenka62
28. 02. 2023 17.58
+1
Tebi se pa že meša od tega janša!!!Umiri se malo saj bo.
juventina10
28. 02. 2023 15.54
+5
kaj če bi direktor bil deček z vse od čistilca,sobarja kuharja receptorja da vidi malo kako zgleda pravo delo.komplet očistiti sobo in kopalnico v 10 minutah,tuš kabino, posteljnino,posesat..
pekoči paradižnik
28. 02. 2023 16.12
-3
zamujaš s predlogom, pahor ni več predsednik, on bi se spopadel s to nalogo.
juventina10
28. 02. 2023 16.58
+0
haha,bi frenk ja za 1 uro in instagram slikco
zmerni pesimist
28. 02. 2023 15.42
+3
Čeprav upam da vam bo uspelo nimate veliko možnosti žal
jank
28. 02. 2023 14.39
+19
Kar vztrajajte, sobaric ni. Ne pojdite v izkoriščevalne servise. Boste pa dobile delo drugje. Vsi srečo in vztrajajte.
zmerni pesimist
28. 02. 2023 14.14
+1
On enemu se bo utrgalo in potem bo štala
t3d0m3d0
28. 02. 2023 14.12
-7
Šef ne bo rabil dolgo časa, da bo dobil nove sobarice.
jugalo
28. 02. 2023 14.39
+15
Bo bo ;) stare generacije(ovce) se počasi poslavljajo, mlade generacije pa ne bodo delale za 700€ ;)
slohren
28. 02. 2023 14.11
+7
Žalostno, razpad sistema - ekonomije, že pet let nazaj, je bilo povedano z strani banke Slovenije, 75% ljudi v Sloveniji ni kreditno sposobnih. In poniževanje in norčevanje iz delavcev se nadaljuje, 75% ljudi ne živi ampak životari in gleda kako živijo bogati, pol se pa strokovnjaki čudijo zakaj so tribune v Planici prazne,... Ker se bogati ne zanimajo za šport ampak za denar....