Slovenija

Za večjo varnost kopalcev v Soči bodo postavili oznake nivoja vode v strugi

Nova Gorica, 31. 07. 2020 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na območju Soče blizu solkanske hidroelektrarne, kjer je pred dnevi tragično utonil desetletni deček, bodo postavili fizične oznake, ki bodo nameščene v rečno strugo, s čimer želijo povečati varnost kopalcev v tej sezoni. Prihodnje leto pa bodo po načrtih na tem mestu postavili brv in omejili športne aktivnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Za večjo varnost na Soči
    02:19
    Iz 24UR: Za večjo varnost na Soči
  • Iz SVETA: So našli ustrezno rešitev?
    02:33
    Iz SVETA: So našli ustrezno rešitev?

 

Po tragični utopitvi desetletnega dečka v Soči pri Solkanu, blizu hidroelektrarne je župan Nove Gorice Klemen Miklavič sklical sestanek, da bi se z vsemi vpletenimi akterji dogovorili o ukrepih, s katerimi bi preprečili morebitne prihodnje nesreče. Na tem območju je namreč v preteklosti utopilo že več oseb, vse zaradi nenadnega dviga vode. "Volja je, da naredimo nekaj več. Doslej je bilo narejeno vse po predpisih, vendar to očitno ni dovolj," je po srečanju poudaril župan in dodal, da gre za divje, vendar kljub temu priljubljeno kopališče.

Tam so sicer kopalne vode, kar pomeni, da je voda dovolj čista za kopanje, ne pomeni pa, da je to kopališče. "To je še vedno divje kopališče, ni urejeno. Lahko pa dodamo omejitve športnih aktivnosti, zlasti v segmentu, ki je nevaren - to je po neki točki nad brzicami," je dejal.

Dnevno je na tem kopališču po njegovih pojasnilih tudi po 700 ljudi. "Torej si ne moremo več zatiskati oči. Vse več je takih, ki Soče ne poznajo, vse več jih prihaja od drugod, iz tujine, zato moramo nekaj narediti za varnost v tem območju," je bil odločen.

Danes so rešitve za večjo varnost kopalcev iskali v več smereh. Prva, ki bo zaživela še v tej kopalni sezoni, je označevanje ravni vode. S predstavniki SENG in kajak kluba bodo po županovih besedah našli način, kako s stebrički z barvno lestvico označiti vodostaj, ko elektrarna odpira zapornico.

Strugo Soče si bodo ogledali v ponedeljek, nato pa se bodo odločili o oznakah in lokacijah postavitve. Župan se nadeja, da bo ta rešitev na voljo kmalu. "V prihodnji kopalni sezoni pa se bo situacija na tem območju bistveno spremenila. Takrat bomo imeli brv. In tisti, ki bodo se znašli na drugi strani, ko bo vodostaj višji, bodo imeli alternativo - lahko bodo šli čez brv," je pojasnil župan. 

Do prihodnje kopalne sezone bodo spremenili tudi predpise v smeri omejevanja določenih športnih aktivnosti v nevarnih delih reke. "Imamo dele Soče, ki so razmeroma varni in se tam nesreče ne dogajajo. Imamo pa tudi dele, kjer se nesreče dogajajo tako ob nizkem kot tudi višjem vodostaju. Ne moremo govoriti, da je samo vodostaj zaradi zapornic razlog za nesreče," je dejal.

Kraj, kjer je utonil desetletni deček.
Kraj, kjer je utonil desetletni deček. FOTO: PU Nova Gorica

Andrej Humar, predstavnik Kajak kluba Soške elektrarne in reševalec iz vode, ki je na reki Soči dnevno prisoten, je  na sestanku povedal, da se z nesrečami v  delu reke, kjer so brzice, pri Kajak centru v Solkanu srečujejo pri vseh vodostajih. Zadnji dve utopitvi v tem delu reke pa sta povezani z dvigom vodostaja, ki je presenetil plavalca in ga odnesel na brzice kajakaške proge. Postavitev vidne označbe meje, ko se vodostaj dvigne in kopanje ni več varno, bi tako po njegovem mnenju bistveno pripomogel k večji varnosti, poleg tega je ta ukrep možno izvesti relativno hitro. 

Pred dnevi sp na tem območju zabeležili več kot 700 obiskovalcev, v zadnjih letih pa se je zaradi ureditve kajak centra, kajakaških tekmovanj, bara in ureditve kolesarske poti ob reki Soči bistveno povečal obisk na območju, je dodal Humar. 

Predvideva, da bo prihodnje leto, ko bo na tem delu postavljena brv čez reko Sočo v okviru projekta Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje "Isonzo - Soča", ta obisk še večji. Poudaril je, da domačini razmeroma dobro poznajo pasti in nevarna območja reke in se na tem območju dnevno kopajo, večje težave pa imajo obiskovalci iz ostalih slovenskih krajev in tujci, ki nevarnosti kljub opozorilnim tablam ne zaznajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
04. 08. 2020 12.43
+1
Iskreno sožalje družini umrlega dečka.... Srček, počivaj v miru, naj te angeli čuvajo....🌺🌺🧡🧡 Tisto, česar pa nikakor ne morem razumeti pa je, da se šele zdaj, po tragični smrti otroka, iščejo rešitve za opozarjanje pred nenadnim dvigom vode!! To je do skrajnosti neodgovorno!!
Tomaž 63
04. 08. 2020 08.43
+3
Bravo, otrok mora umreti, da se nekdo premakne. Na prejšnji članek o ravnanju s starši je onemogočeno komentiranje. Sram vas je lahko, da ste pisali take laži o nesreči. Ni bila nesreča, ta otrok je umrl zaradi malomarnosti nekoga in upam da bo nekdo odgovarjal za to. Odgovarjati mora nekdo v elektrarnah, pa na policiji za takšno obnašanje do staršev, da ne govorimo o CSD. Vi novinarji, pa prosim raziskujte in poročajte resnico.
ElectroVoice
03. 08. 2020 20.33
+7
Neverjetno! Grozljivega ravnanja z bratoma utopljenega dečka in njunih staršev v primarnem članku zgleda ne smemo komentirati??! Halo.., vsa Slovenija se zgraža nad ravnanjem CZD-ja in Policije, vi pa komentarje zaklenete?! Slovenski CZD-ji vsake toliko poskrbijo za kako tako svinjarijo skrajno nizkega nivoja, in prav sleherno krat so takrat komentarji zaklenjeni. Zakaj? Je klical kdo vpliven ali na 24urah za razliko od cele Slovenije tako brezsrčno obravnavo naših državljanov podpirate? Že v primeru koroških dečkov nikakor nisem mogel razumeti, zakaj "zaslužne" socialne delavke niso bile sankcionirane (Hartmanova, Koorva, imen drugih se več ne spomnim)? Sistem pa je krivdo na silo zvalil na Munca (!). Munc je zame vedno bil pošteni heroj, ki se ni bal izpostaviti in je imel izrazit feeling za pravico. Žal so vsi ostali, ki tega ne bi smeli, molče sklonili glave in opazovali proces Munčevega sistematičnega discipliniranja. Če kaj, potem to odlično obvladajo. Močno upam, da bosta Matic in tedanja njegova kolegica izdala knjigo o tem primeru in o raboti, ki se jo v takih primerih posluži najbolj rafinirana oblika organiziranega kriminala - država.
Uporabnik1940659
04. 08. 2020 12.44
+1
PUMA
03. 08. 2020 18.31
+4
Tako ko je že negdo napisal postaviti sirene a na pravo mesto in res čez deset minuti bi se spustila voda a le bodo sedaj to storili bomo videli a kaj ko je za naše politike vse predrago in ni denarja vraga ga ni za nekaj kabla in sirene namestiti in pika politična..
ElectroVoice
03. 08. 2020 20.48
setisfekšn
31. 07. 2020 21.54
+3
Ampak kakor sem jaz bil v tem koncu ob soči sem videl opozorilo pred nenadnim naraščanjem reke soče!!če pa tega ne upoštevajo je pabto njihov problem!!
oježeš
01. 08. 2020 10.33
+3
Čudno, ko sem sam napisal komentar v enakem smislu, mi je admin skenslal zapis.
ElectroVoice
03. 08. 2020 20.51
+1
Ni čudno. Vatli niso za vse enaki. Jaz še ne komentiram celi teden, pa sem že počaščen z osmimi izbrisi.
setisfekšn
31. 07. 2020 21.49
+2
Zmer v zgodovini človeštva je morala nastopiti smrt zaradi malomarnosti da so nekaj spremenili in tako bo vedno ostalo!!samo smrt poraja rešitve ki jih ta ubogi človek ne vidi oz. Sluti!!!
ElectroVoice
03. 08. 2020 20.53
+3
To je zato, ker si kompetence v tej smeri lastijo izključno uradniki. Ta kasta pa je že po defaultu lena, brez samoiniciative in je mojstrica v iskanju izgovorov, zakaj ima "vezane roke"...
nemo1
31. 07. 2020 21.46
+10
Ma ste pravi komplicirani slovenci, kaj je težko postavit tri sirene in par rdečih luči 10minut predno spustijo vodo. Ma kaj postavljete bedarije o višibi struge, ma kaj ste vrčevski vsi po vrsti, joh joj joj
Kristina1266
31. 07. 2020 20.41
-2
Nekaterim pac ne pomaga noben napis, nobena sirena... še vedno bodo rinli v vodo in potem s prstom kazali na druge. Več se bo delalo na " varnosti" vec bo kopalcev.... dosegli boste ravno nasprotni ucinek.
marzo
31. 07. 2020 20.52
+4
Ob lepih poletnih dnevih je na potencialno ogroženem območju od Podsela do Solkana tudi več kot 1000 kopalcev. Kdo je torej tisti, ki se bo prilagodil?
sebak81
31. 07. 2020 20.06
+3
Pa dobro, a vam se zdi, da jezovi uravnavajo nivo vode zaradi lepsega? Kaj pa nivo vode pred jezom? Tudi sicer tam ni kopalisce po nobenih regulativih (pejte si prebrat kaj rabi kopalisce) oz.je divje "kopalisce", oznaceno z opozorilnimi tablami.. tako kot so table po strugi v blizini obeh ostalih jezov.. Goricani bodo sedaj zagnali vik in krik, ker zakaj bi se le peljali 20 minut dalec na morje ali bog ne daj 20 minut visje ob strugi na dosti bolj varne in celo lepse plaze.. vsi bi radi stegnili noge iz bloka direkt v Soco.. pa kolko ti more nest pamet, da se gres kopat pod jez pred kajak stezo?! Sirene pa tako nebi noben uposteval v roku 14 dni, ker je vse skupaj direkt pod kamnolomom in itak tulijo sirene cele dni...
marzo
31. 07. 2020 20.53
+5
20 minut višje po strugi je isti problem. Letos sem že v nedeljo popoldne bežal z otrokoma, ko se je voda začela hitro dvigovati in se v nekaj minutah dvignila za 1,5 m!
G8J
31. 07. 2020 20.00
-1
Kaj ti pomagajo znaki in oznake, če je narod nepismen?
SBP
31. 07. 2020 19.57
+0
Bullshit. Organizator spusta nas je dal v deročo Sočo blizu rekordnih vrednosti nekaj let nazaj... biznis over life.
User1538643
31. 07. 2020 19.21
+1
Spet se izmikajo ta pravim in zanesljivim tehničnim rešitvam, za prihranek par eurov, rešitvam, ki bi zagotovile zanesljivo varnost.
marzo
31. 07. 2020 20.54
+2
ElectroVoice
03. 08. 2020 20.56
+1
valkirie
31. 07. 2020 19.11
+3
resno?? a bodo plaval in gledal centimetre na oznacbi potem pa hitro varno ven? fuj sramota
Cicamica
31. 07. 2020 19.05
+20
Opozorila nihče ne prebere.. Miselnost, saj meni se pa ne more nič zgoditi. Žal mi je tega otroka in vseh ki so že tam umrli zaradi utopitve.. Ljudje, pazite nase..
marzo
31. 07. 2020 20.55
+2
Upam, da bodo opozorila upoštevali, tudi ko bodo skoki z mostu v Kanalu in bo v strugi 1000 ljudi.
Periot222
31. 07. 2020 18.51
+18
LAHKO DAJO OGROMNO OPOZORIL AMPAK NEKATERI SE POŽVIŽGAJO NA NJIH!!!!!
marzo
31. 07. 2020 20.56
+3
Nimajo kaj dajati opozoril. So imeli misliti prej. Kopališče je bilo tam desetletja prej, preden so naredili jez. Ko so načrtovali jez, bi morali to okoliščino upoštevati!
RamzesII
31. 07. 2020 21.28
+4
Človek se je izkazal kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
smiblik
31. 07. 2020 18.37
+2
Vidijo verjetno, te ko se umikajo
smiblik
31. 07. 2020 18.37
+1
Ja ne to maš okoljevarstvenike takoj na grbi, z raznimi peticijami in mučenju ptic
smiblik
31. 07. 2020 18.35
+4
Samo imaš ogromno opzoril, ki pravijo, da vlak pride
smiblik
31. 07. 2020 18.34
+2
Vlak res zavira..
RamzesII
31. 07. 2020 21.29
+1
Vendar brez pravega učinka. Zavore niso v skladu s kompozicijo in maso te.
ja_pa_kaj_še
31. 07. 2020 18.32
+15
Ne. HE naj odpira uapornico ponoči, ko ni kopalcev ali pa naj namestijo sirene vzdolž Soče, kjer se ljudje kopajo. J., RIP