EU volitve

Projekcije: socialdemokrati brez boljšega rezultata, Levici en sedež

Bruselj, 28. 02. 2019 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Martin Tomažin
Komentarji
6

Socialisti in demokrati so druga največja poslanska skupina v Evropskem parlamentu za ljudsko stranko, iz Slovenije pa jo zastopa le Tanja Fajon, ki je tudi ena od podpredsednikov skupine. Projekcije sicer ne kažejo, da bi socialdemokrati v Sloveniji tokrat lahko izboljšali svoj rezultat. En evropski sedež se medtem obeta Levici, ostale stranke pa na to ne morejo računati.

Pri socialdemokratih, kjer bo nosilka Tanja Fajon, bodo na listi med drugimi še poslanec Matjaž Nemec, pa državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan, poslanec Milan Brglez in tudi nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič

V Evropi je bil poleg špicenkandidata Fransa Timmermansa viden obraz dolgoletni evroposlanec in predsednik parlamenta Nemec Martin Schulz, ki pa je zdaj poslanec v nemškem parlamentu, od sosedov pa nam je znan hrvaški poslanec Tonino Picula. V komisiji pa sta na primer bolj vidna člana socialistov visoka predstavnica za zunanjo politiko Italijanka Federica Mogherini in Francoz Pierre Moscovici, komisar za gospodarske in finančne zadeve

Januarska anketa evroposlancev je Tanjo Fajon uvrstila med 7 odstotkov najbolj aktivnih poslancev.
Januarska anketa evroposlancev je Tanjo Fajon uvrstila med 7 odstotkov najbolj aktivnih poslancev. FOTO: Damjan Žibert

Socialdemokrati so sicer edina slovenska stranka, ki je članica skupine socialistov in demokratov. Ostale stranke so članice evropske ljudske stranke in liberalcev. 

Levica, ki se ji obeta en poslanec, pa je članica Evropske združene levice in Zelene nordijske levice. Omenja se, da bo nosilka liste Violeta Tomić, lista pa bo potrjena na volilnem kongresu v prvem tednu marca.

Od zdajšnjih poslancev bo s podpisi kandidiral sicer še Igor Šoltes, ki je član evropskih Zelenih, a mu projekcije za zdaj ne napovedujejo ponovne izvolitve. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krajnc22
28. 02. 2019 22.14
+2
Levici so razbili kurnik v mariboru...a to ji za objavit?
Robespierre
01. 03. 2019 11.03
-1
korintos23
01. 03. 2019 11.23
-2
Krajnc22
28. 02. 2019 21.30
+8
Violeta bo delala sramoto sloveniji in se placana bo za to
Castrum
28. 02. 2019 20.14
+15
Violeta evropska poslanka?! Počasi razumem Brexit....
glava2
28. 02. 2019 21.18
+4