Slovenija

Socialni partnerji bodo peti protikoronski zakon začeli usklajevati v ponedeljek

Ljubljana, 18. 09. 2020 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
9

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta so se socialni partnerji dotaknili tudi priprave osnutka petega paketa protikoronskih ukrepov. Delovna skupina bo začela z delom v ponedeljek. Več pomislekov je slišati iz vrst delodajalcev, tudi glede čakanja na delo le za določene panoge.

Vlada je ta teden pripravila osnutek petega protikoronskega zakona.
Vlada je ta teden pripravila osnutek petega protikoronskega zakona. FOTO: Dreamstime

Socialni partnerji so se na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dotaknili priprave petega protikoronskega zakona. Dogovorili so se za ustanovitev delovne skupine, ki se bo prvič sešla v ponedeljek, ko bo obravnavala dopolnjen osnutek zakona. 

Kot so po seji povedali predstavniki ESS, je minister za delo Janez Cigler Kralj pod točko razno napovedal peti protikoronski zakon, ki naj bi med drugim prinesel dodatek za delo zaposlenih, ki so v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, nadomestilo za starše mlajših otrok v karanteni, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka prizadetim samozaposlenim.

Cigler Kralj, čigar ministrstvo bo nosilec zakona, je napovedal, da bodo delodajalcem in sindikatom konec tedna posredovali dopolnjen osnutek, v ponedeljek pa naj bi ga že pretresala nova delovna skupina ESS.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je za STA dejal, da je treba trenutni osnutek zakona, ki je že zaokrožil v medijih, nujno dopolniti, saj da je zdaj "invaliden".

Delodajalci pričakujejo, da se bo ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšal za celotno gospodarstvo.
Delodajalci pričakujejo, da se bo ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšal za celotno gospodarstvo. FOTO: POP TV

Za delodajalce je po njegovih besedah bistveno, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljša za celotno gospodarstvo, ne le za nekatere panoge, ter tako ohrani kar največ podjetij in njihovo konkurenčnost. Ob tem se v ZDS zavzemajo, da bi bi bili do ukrepa še naprej upravičeni delodajalci, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov.

Trenutni osnutek medtem predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo za delodajalce s področja turizma, sejmov, industrije dogodkov in avtobusne prevoznike, ki jim bodo prihodki letos glede na lani upadli za več kot 30 odstotkov.

Poleg tega, tako Smole, bi moral predlog zagotavljati poenostavljene postopke za delo od doma. Zavzel se je še, da bi višina minimalne plače prihodnje leto ostala na letošnji ravni.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je medtem ocenila, da gre osnutek predloga v pravo smer. Med drugim po njenih besedah podpirajo tudi zaostrovanje dostopnosti do čakanja na delo.

Tudi v sindikatih bi osnutek še dopolnili z nekaterimi rešitvami, in sicer glede čakalnih vrst v zdravstvu, javnih razpisov za zasebni sektor, nadzora nad izvajanjem ukrepov. V zvezi s slednjim je Jerkičeva poudarila, da je zdaj čas, da se ga okrepi, da ne bi bilo zlorab državnega denarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
22. 09. 2020 10.24
+2
Ta ZSSS je ena utrdba in leglo potomcev bivšega režima.
Supervillain
20. 09. 2020 12.32
+1
Kje pa vidite kakšno krizo,ker je ni koga vi zavajate na račun koronavirusa gospodje??
hotchilipoper
19. 09. 2020 10.21
+1
Danes je korona ne v ponedeljek😡😡😡😡😡😡😡
Mogočnež
18. 09. 2020 17.38
+16
Smole naj se nekam spela, treba ga je dat na minimalca pa da vidimo kako bo takrat gobec vrtel!
Moncsa
18. 09. 2020 18.42
+9
Se strinjam, čeprav sem iz gospodarstva. Razlog je zelo preprost: delodajalec, ki lahko pogreša delovca pol leta, GA NE RABI. Sorry, ma nisem pripravljena sponzorirati iz svojih vplačanih davkov tisoče ljudi, ki se imajo luštno na večmesečnem dopustu že od februarja. Naj grejo na zavod, pol pa naprej, namesto da stagnirajo na "čakanju". Čakanje my ass.
Supervillain
20. 09. 2020 19.05
+2
Lahko napišeš,če lahko delodajalec zaposlenega za nedoločen čas odpusti,če nima dobrega in upravičena razloga za to?
Periot222
18. 09. 2020 17.18
+11
Zdravstveni delavci kateri in zakaj ?A za NE DELO DODATEK?
Bojan 1
18. 09. 2020 17.14
-1
5 in zadnji tej vladi, razen če 🐑 bodo dobile kakšen vitamin €
preprostež
18. 09. 2020 17.06
+14
Kaj če bi te zaskrbljene delodajalce odpustili? Pol bi se hitro našel denar za čakajoče in morda še za naš propadajoči zdravstveni sistem, katerega zdravniki zapuščajo v trumah da bi posneli smetano v samoplačniških ambulantah.