Slovenija

Socialni sporazum podpisan

Ljubljana, 26. 07. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po letu in pol pogajanj so se predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade vendarle dogovorili o vsebini socialnega sporazuma.

Sestanek delodajalcev s premierjem Janšo
Sestanek delodajalcev s premierjem Janšo FOTO: POP TV

Socialni partnerji - delodajalci, sindikati in vlada - so danes po letu dni in pol pestrih pogajanj parafirali novi socialni sporazum, ki bo veljal do konca leta 2009. Usoda sporazuma je bila negotova do zadnjega trenutka.

Zadnje podrobnosti, najbolj vroča je bila razprava o plačni politiki, so uskladili šele pozno zvečer. Sporazum bo veljal do leta 2009, vsebuje pa tudi določila o davčni politiki in zaposlovanju. Socialni partnerji so prepričani, da zagotavlja konkurenčnost gospodarstva, obenem pa skrbi tudi za varnost delavcev.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jrainer@siol.net
26. 07. 2007 13.22
Kaj je zdaj to? Pred tednom dni po pogajanjih o novem socialnem sporazumu so bili vsi zmagovalci vsi socialni partnerji, sidikati, delodajalci in država. Zdaj pa spet neka pogajanja. Te naše doživljenske napuhle in prepotentne predsednike sindikatov je potrebno odstraniti in zamenjati s pravimi in s svojimi kapricami neobremenjenimi kadri, ki se bodo sposobni določene ugodnosti za zaposlene, izpogajati prej kot v nekaj letih.
sloeuro
26. 07. 2007 08.23
Kaj pa če bi se na primer začeli igrati s splošnimi štrajki tako kot se to dela v razviti Evropi... mogoče je edino to ključ do uspeha, glede na to da v državah kjer se vse ustavi tudi delavci dosežejo nekaj. Pri nas pa so vsi pripravljeni delati za kosti in ostanke hrane. Dokler bo tako bo slovenec hlapec. En enotedenski splošni štrajk bi porinil gospodarsko rast navzdol ... pa naj se izenači z našimi plačami... mene boli za gospodarsko rast, če ljudje nimajo nič od tega razen 10 inflacije