Slovenija

'Socialno tržno gospodarstvo' - nesporazum ali izpraznjenost slovenske politike?

Ljubljana, 20. 11. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
30

Datum državnozborskih volitev je znan, volilne kampanje so, sicer neuradno, že v polnem teku. Z vsakim novim škandalom vlade se kaže tudi nemoč opozicije, da predstavi konkretno alternativno politično-ekonomsko zgodbo. Namesto nekega novega koncepta, KUL poudarja pot nazaj, del liberalne politike pa išče novega obraza, za kar se zdi, da so ga v viharju zamenjav in nepotrditve dosedanjega vodstva različnih energetskih družb tudi našli. Neobstoj koncepta, s katerim bi lahko liberalne stranke združene v KUL lahko predstavile alternativo obstoječemu konservativnemu neoliberalizmu, ne preseneča, saj so v zadnjih dveh desetletjih vse vlade sprejemale dokaj podobne socialne in ekonomske politike.

"Vsi so govorili o socialnem in tržnem kapitalizmu, le da je od socialnega elementa ostalo bore malo, vsi pa so podpirali varčevanje, razgradnjo socialne države in privatizacijo. "
"Vsi so govorili o socialnem in tržnem kapitalizmu, le da je od socialnega elementa ostalo bore malo, vsi pa so podpirali varčevanje, razgradnjo socialne države in privatizacijo. " FOTO: Bobo

Koncept, prek katerega lahko ponazorimo, kako in zakaj so vse vlade sprejemale dokaj podobne socialne in ekonomske politike in ki razkriva podobnost med liberalno in konservativno politiko v Sloveniji, je koncept "socialno tržnega gospodarstva". Gre za nemški ordoliberalni koncept, ki so ga razvijali med in neposredno po drugi svetovni vojni. Ordoliberalci so bili posebna nemška struja znotraj širšega "neoliberalnega miselnega kolektiva". Čeprav so se v marsičem razlikovali od avstrijskih ali ameriških kolegov, je še vedno šlo za neoliberalizem. Sam koncept Soziale Marktwirtschaft je razvil Alfred Müller-Armack, ki je bil idejno in politično blizu nacizma, saj je združil nemško nacistično totalno državo s svobodno ekonomijo. Alfred Müller-Armack je, kot to pokaže Mastnak, prisegal na združitev močne totalne države in podjetniškega duha. Njegova zavezanost prostemu trgu je šla brez težav z njegovim podpiranjem nacistične politike. 

V slovenski politiki se je koncept pojavil ob koncu 90. let, kulminacijo pa je doživel okrog leta 2005 in desetletje pozneje, ko so liberalne stranke "reševale" veliko finančno krizo v Sloveniji. Sam koncept je nekakšen lakmusov papir slovenske kapitalistične države in ekonomije, saj so ga uporabljali tako zagovorniki gradualizma in "nacionalnega interesa" ter mladoekonomistični zagovorniki preloma z gradualizmom (šlo je za danes precej znane ekonomiste: Jože P. Damijan, Janez Šušteršič, Sašo Polanec, Igor Masten idr.), pozneje pa se je uveljavil tudi kot osrednji koncept politike vlad Alenke Bratušek in Mira Cerarja

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tanka' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Jože Mencinger, oče slovenskega gradualizma in oseba, ki je najbolj jasno zastopala idejo, da je treba kapitalizem vpeljevati počasi in postopno, je izpostavljal, da je celoten koncept postopne privatizacije in močne državne prisotnosti v kapitalističnem gospodarstvu temeljil na ideji socialno tržnega gospodarstva. Tudi Franjo Štiblar, eden izmed najbolj gorečih zagovornikov "nacionalnega interesa" – domačega in/ali državnega lastništva velikih podjetij in bank, – je poudarjal, da je tranzicija iz socializma v kapitalizem v Sloveniji tesno povezana s konceptom socialno tržnega gospodarstva. 

Razliko med gradualisti in mladoekonomisti, ki so dobili politično moč malo pred nastopom prve Janševe vlade in ki so zagovarjali čim hitrejšo privatizacijo vsega ter krčenje socialne države, je Štiblar razlagal ravno prek koncepta socialno tržnega gospodarstva – mladoekonomisti naj bi zagovarjali čisti, prosti trg, gradualisti pa "socialno-tržne rešitve". Iz tega bi se zdelo, da je zgodba jasna. Gradualisti so želeli kapitalizem s človeškim obrazom – socialno tržno gospodarstvo – mladoekonomisti pa naj bi bili za čisti friedmanovski neoliberalizem. 

Komplikacije so nastale leta 2005, ko sta se pojavila dva ključna dokumenta prve vlade Janeza Janše, ki so ga pripravljali ravno mladoekonomisti, ključno vlogo v pripravi teh dveh dokumentov pa sta imela Janez Šušteršič in Jože P. Damijan – Strategija razvoja Slovenija in Okvir gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji. Ta dva dokumenta sta pomembna, ker sta odražala idejo o potrebi po privatizaciji vsega čim prej, uvedbi enotne davčne stopnje, krčenju socialne države. Toda, problem je v tem, da v prvem dokumentu eksplicitno, v drugem pa implicitno, kot temeljni koncept nastopa ravno koncept socialno tržnega gospodarstva. 

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

V Strategiji razvoja Slovenije so zapisali: "Namesto dosedanjega gradualističnega pristopa potrebujemo korenit reformni zasuk k zagotavljanju večje konkurenčne sposobnosti /…/ Nova politično ekonomska vizija Slovenije je socialno tržno gospodarstvo, ki bo povezalo bolj liberalno in tržno gospodarstvo z bolj ekonomsko učinkovito in prilagodljivo, toda socialno partnersko državo". V Okvirju gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji so sicer poudarjali skoraj enake zadeve, le da je bila besedna zveza socialno tržno gospodarstvo izpuščena, v ospredju pa je bil koncept "partnerske države". Ideja je bila podobna – močno kapitalistično gospodarstvo, svobodni trg in krčenje socialne države znotraj okvirja socialno tržnega gospodarstva.

Po teh dveh dokumentih je koncept socialno tržnega gospodarstva nekoliko ostal v ozadju, da bi se vrnil ravno po padcu druge Janševe vlade v trenutkih zelo globoke krize kapitalistične akumulacije v Sloveniji. Socialno tržno gospodarstvo je bil koncept, ki je bil osrednje vodilo politike vlad Alenke Bratušek in Mira Cerarja, saj sta se obe deklarirali kot socialno liberalne stranke. Ob tem je istočasno Dejan Židan, predsednik SD, poudarjal, "da je lahko država uspešna tudi, če je socialna, da se tržno in socialno ne izključuje", Franc Bogovič iz SLS pa je poudarjal, da tudi v njegovi stranki zagovarjajo socialno tržno gospodarstvo. 

Dejstvo, da je isti koncept služil za utemeljevanje gradualistične tranzicije in "neoliberalne deviacije", okrog let 2013 pa je postal osnova celotnega liberalnega in tudi konservativnega pola, lahko pripelje do velike zmede. Sicer je logično, da se lahko isti koncepti uporabljajo z različnimi pomeni. Vendar se zdi, da politično-ekonomski procesi razkrivajo globlje stvari. 

Socialno tržno gospodarstvo je v izvirniku ordoliberalni koncept – tj. koncept, ki je vzniknil znotraj okvirja nemške neoliberalne smeri. Toda v Sloveniji je očitno, da so gradualisti s tem želeli poudarjati postopnost uvajanja kapitalizma, mladoekonomisti so ta koncept vzeli v bolj izvirnem ordolibealnem/neoliberalnem pomenu in so ga uporabljali za ideološko-praktično promocijo neoliberalne politike. Kulmunacijo ta koncept pa doseže po krizi 2009–2013, ko postane očitno, da ga uporabljajo vse stranke kot nek prazni označevalec, s katerim želijo zakriti idejo-politično praznino in odsotnost alternative tako kapitalizmu kot tudi neoliberalnemu varčevanju. 

Vsi so govorili o socialnem in tržnem kapitalizmu, le da je od socialnega elementa ostalo bore malo, vsi pa so podpirali varčevanje, razgradnjo socialne države in privatizacijo. Keynesianci so uporabljali koncept, ki ni bil v skladu z izvornim pomenom – šlo je za nek nesporazum, ki je bil razkrit, ko so mladoekonomisti zagrabili ta koncept in ga uporabili kot osnovo za vpeljevanje enotne davčne stopnje in krčenje socialne države. Po letu 2013 pa se pojavil kot "zdrava pamet" slovenske buržoazne politike. 

Datum državnozborskih volitev je znan, volilne kampanje so, sicer neuradno, že v polnem teku. Z vsakim novim škandalom vlade se kaže tudi nemoč opozicije, da predstavi konkretno alternativno politično-ekonomsko zgodbo.
Datum državnozborskih volitev je znan, volilne kampanje so, sicer neuradno, že v polnem teku. Z vsakim novim škandalom vlade se kaže tudi nemoč opozicije, da predstavi konkretno alternativno politično-ekonomsko zgodbo. FOTO: Luka Kotnik

Socialno tržno gospodarstvo na (pol)periferiji EU je bil koncept, na katerem je temeljilo najprej vpeljevanje kapitalizma (gradualisti in ideja drugačne, postopne tranzicije), potem pa vpeljevanje neoliberalizma in krčenje socialne države (od leta 2005 naprej). Dejstvo, da so ga v istih ali različnih zgodovinskih obdobjih zagovarjali različni politiki, stranke, intelektualci, ideologi, ki pa so vsi imeli eno skupno lastnost – verjetje v nujnost kapitalizma in zagovarjanje širitve trga kot temeljnega regulacijskega mehanizma družbe. Ravno ta predpostavka je omogočala, da različne frakcije buržoazne politike in intelektualcev preslikajo v ta koncept lastne želje, kako je lahko kapitalizem socialen, kar je seveda v nasprotju s samim kapitalizma, ki temelji na akumulaciji bogastva in razrednem izkoriščanju. 

Koncept socialno tržnega gospodarstva razkriva izpraznjenost slovenske politike in nemožnost keynesiancev, liberalnih in konservativnih neoliberalcev, da ponudijo kar koli, kar bi na kakršen koli način zamajalo temelje obstoječe dominacije "prostega trga", ki nam veliki večini prebivalstva, kot je to zapisal Aleš Debeljak, vseskozi kaže sredinca. Imejmo to v mislih, če bo zopet prišel v ospredje naslednjo spomlad kot temelj politike "novega obraza". 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravičnež
21. 11. 2021 20.07
+1
KUL-kup usranih levičarjev.Imajo samo eno točko v programu.Zrušit Janšo,pa če potem vse hudič vzame.
serumresnice
21. 11. 2021 17.02
-1
Dokler bomo imeli tako vlado, kot jo imamo sedaj se nam zelo slabo piše, ker to pelje samo v propad Slovenije!
Hasan
20. 11. 2021 12.59
+6
V tridestih letih se je zavozilo skoraj vse kar se je dalo.Za konec pa še Janša in dokončna katastrofa se kar hitro bliža.V politiko pa itak noben pameten, pošten in pokončen strokovnjak ne bo šel,ker z prostaki in koruptivneži ter hlapci kapitala res nimaš nobenih resnih šans za resno delo.Poleg tega pa vsakega popljuvajo mediji iz greznice SDS-a in njihovih hlapcev.
Rudolf Maister
20. 11. 2021 09.56
+6
Kaj blejete da opozicija nima programa. Saj ga je vendar predstavil poslanec levice Kordiš pri podpisu pogodbe o sodelovanju. Pop tv je o njej poročal en teden. Nacionalizacija vseh podjetij v državi ( predvsem privatnih),izstop iz zveze NATO,podržavljanje vseh stanovanj in določitev kvote v m2. Kul koalicija pravi ,da vam bo vzela stanovanje če ga sesate več kot 15 minut saj je preveliko za vas. To so ključni poudarki programa in pogodbe KUL-a.Ne pišite da ni alternative tej vladi. Kordiš in kompanija.
šavrin
20. 11. 2021 12.42
+3
Opozicija ima samo eno in edino točko programa, zrušiti vlado Janše in potem bomo že nekako.
Narcisa318
23. 11. 2021 15.35
ZRUŠIT VLADO TO JE EDINA PAMETNA POTEZA. VLADA JE NAS ŽE ZRUŠILA PRIPELJALA DO BREZNA DA PADEMO VANJ .TO ŽE MORA VEDETI IN OBČUTITI VSAK OS ŠOLČIK ,DA SMO V NEISHODNEM POLOŽAJU . REŠI NAS LAHKO . KUL Z PRI .GOSPOD .GOLOP GOSP.ČEFERIN .POMETE Z VSEM TEM SDS,PRISKLEDNIKI.,KIŽE 20 LET GULIJO NAŠE CENTIČE .PEJTE ŽE .
Mother Russia
20. 11. 2021 09.30
+4
V 60 letih "lobiranja" v zdravstvu je Janez Zemljarič ob izdatni pomoči Udbe, ki je še kako dejavna še danes, potegnil iz zdravstvene blagajne za pet letnih proračunov Republike Slovenije. Vsega pa je kriv Janez Janša, ker mu ni uspelo dokazati vira dohodkov, za 192.000 evrov, ki so jih udbopreiskovalci dobili na njegovem osebnem računu. Točno toliko denarja, kot znaša Kučanova pokojnina za tri leta, ali točno toliko kot dobi na roke Jure Janković od pobranih parkirnin v Ljubljani na mesečni ravni, pa to...
Narcisa318
23. 11. 2021 15.37
TEHNOVED
20. 11. 2021 09.24
+5
Mladoekonomisti (šlo je za danes precej znane ekonomiste: Jože P. Damijan, Janez Šušteršič, Sašo Polanec, Igor Masten idr.),so zagovarjali čim hitrejšo privatizacijo vsega ter krčenje socialne države! To pove vse! In novi obraz bi lahko bil padli Golob z GEN-i, ki pa ima miselnost podobno kot zgoraj našteti!
Narcisa318
23. 11. 2021 15.44
TO NI RES GOSP. GOLOB JE POŠTENJAK. NEBI IMEL REZULTATA TAKEGA .ČE BO PA UBOGAL TISTE ,KI SO DRŽAVO PRIPELJALI TJA KJE SMO .KONEC JE TAko že z nami.Naprej ne more se več .
AlexReal
20. 11. 2021 09.19
+15
Izvorni greh našega kapitalizma se bolj kaže v načinu divje privatizacije, ki so jo dopustile takratne vlade. To je problem, s katerim se bomo ukvarjali še desetletja. Izsuševanje podjetij in spravljanje v stečaj, metanje ljudi na cesto in kopičenje bogastva na ta način, je privatizacija, ki se je dogajala brez kontrole in nadzora. Denar v davčnih oazah delavcev, ki se je ustvarjal skozi desetletja, je pristal v rokah grobarjev podjetij in novih "kapitalistov" . Te situacije noben nov sistem niti nov obraz ne bo popravi !
User416781
20. 11. 2021 09.23
+2
Izvirni greh naše privatizacije je prepočasna privatizacija. Lep primer so banke. Če bi NLB prodali leta 2000 KBC, bi iztržili bistveno več, pa še tiste luknje, po kateri je strmo narasla zadolženost države l. 2013, ne bi pokrivali. Večina podjetij v državni lasti je umrla ali pa umira na obroke oz. je bila prodana pod ceno, ker so bila totalno zavožena. Politika ne more voditi podjetij.
osnovna šola
20. 11. 2021 09.25
+2
Narcisa318
23. 11. 2021 15.45
ta_pametni
20. 11. 2021 08.51
+5
Ko nimaš programa, propagiraš komunizem rebrendan v ime socialno tržno gospodarstvo ali demokratični socializem ali liberalizem. Prosto po levi politični opciji pri nas. Nekateri bi lahko že enkrat stopili v 21. stoletje in nehali sanjati o utopijah iz 19. stoletja.
number46
20. 11. 2021 08.39
+11
Socialno tržno gospodarstvo, pri nas že obstaja 10letja. Politiki in njihovi prijatelji/žlahta, zelo dobro živijo.
User71754
20. 11. 2021 08.30
+7
Spet nam promovirate in vsiljujete socializem. Noro.
User416781
20. 11. 2021 09.25
+6
Treba je ločiti socializem in socialo, potem pa bomo debatirali naprej.
Clausevitz
20. 11. 2021 08.28
+4
Mogoče vam nebo všeč ampak v Slovenski politiki so vsi isti, pred kamerami se kregajo za kamerami sklepajo posle, buisiness as usual. Tako janša kot KUL so figure globoke države, ki obvladuje celo državo. Edino popolen politični reset nas lahko reši druge ni, volitve so farsa.
no-future
20. 11. 2021 08.25
+6
To kar je sedaj in konc koncev tudi kar nas čaka v prihodnosti je za se zjokat
no-future
20. 11. 2021 08.24
+3
Ljudje dejmo se organizirat in se potrudit da postavimo tehnično vlado
number46
20. 11. 2021 08.13
+6
Kakšna bo sektaška kampanja, to bo smeha. Zapufal smo vas POKRADLI, podražili vse kar se la lahko podraži in odgovornost preložili na vas. ZATE. 😂🤣😂🤣
real sociedad
20. 11. 2021 08.11
+0
Edina alternativa tej 30 letni politiki = STOP PCT!
Uporabnik1833045
20. 11. 2021 08.03
+4
Socialnega gospodarstva nimamo, saj imamo manj socialne pomoči v deležu BDP, kot na primer najbolj kapitalistično gospodarstvo ZDA. To celo brez upoštevanja koronakrize. Ob upoštevanju pa še vedno. Mi imamo le par odstotkov dejanske pomoči, ostalo so državna posojila posameznikom, ki jih morajo vrniti z obrestmi. Pomoč se reče takrat, ko se dejansko pomaga z nepovratnimi sredstvi. Če kaj, imamo še vedno hibrid med komunizmom in kapitalizmom in se je izkazal za zelo nevarnega. Podobnega so imeli in še sedaj imajo številne najmanj razvite afriške države, ki so bile včasih kolonije. Podobno gospodarstvo ima na primer tudi Ukrajina. Torej, smo med najbolj uspešnimi ampak v zelo ubogem krogu držav.
User416781
20. 11. 2021 08.17
+0
Ne bluzi. Slovenija je preveč socialna država. Imamo več sociale, kot si je lahko privoščimo.
User416781
20. 11. 2021 09.01
+2
Vsi tisti, ki pa dajete minuse, pa pojdite za nekaj časa živeti v tujino. Pa vas bom potem vprašal. Kolega izpostavlja ZDA...no comment.
šavrin
20. 11. 2021 12.40
+2
Imamo preveč sociale kot to lahko finančno zmoremo.
nekodnas
20. 11. 2021 17.17
-2
"Ni res ". dokler se 30 in več oseb drena in je prijavljeno v enem stanovanju na enem naslovu Slovenija ni socialna država, ko pa bo teh 29 oseb dobilo primerno stanovanje glede na število oseb v družini potem pa bo. saj razumeš poanto ?
sinhron
20. 11. 2021 08.02
+6
V vsaki normalni vladi in državi bi minister pred interpelacijo sam odstopil ! Pri nas pa bolj ko je kdo nesposoben , skorumpiran , nekompetenten bolj ga podpirajo šefi in tisti , ki ga morajo po "dolžnosti ali tisti , ki so dobili plačila v različnih oblikah "! Zato je brezpredmetna vsaka interpelacija , ker je ta politika brez politične kulture in brez morale , prazna lupina !
User416781
20. 11. 2021 08.21
+1
No ja, zaradi interpelacije še nikjer ni minister kar odstopil. Interpelacija je le eno od političnih orodij, ki jih ima na voljo opozicija, ni pa to nek dokaz nesposobnosti ali pa kršitev česarkoli. Cilj naše opozicije, pa naj bo to leva ali desna, je pa vedno rušenje vlade in interpelacije ena za drugo...če bi zaradi vsake odstopil minister...ne vem, no...