Slovenija

IP: Sodišča ne bi smela zavračati dostopa do informacij javnega značaja

Ljubljana, 17. 11. 2020 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pozdravila navedbo vrhovnega sodišča, da z nedavno sodbo ne omejuje dostopa do sodb in ni omejilo transparentnosti delovanja sodišč. Izrazila je upanje, da bodo temu pri svojem delu sledila tudi sodišča. Hkrati je opozorila, da je od izdaje omenjene sodbe prejela preko 20 pritožb zaradi omejevanja dostopa do sodb. "V demokratični družbi je prav nadzor javnosti preko medijev in civilne družbe nujen za zakonito delovanje vseh organov javnih oblasti, tudi pravosodnih organov," poudarja Prelesnikova.

"Javnost ne dobi več niti podatkov o pravnomočno končanih primerih, torej pravnomočnih sodbah, ki so jih sodišča izrekla v imenu ljudstva," opozarja Prelesnikova.
"Javnost ne dobi več niti podatkov o pravnomočno končanih primerih, torej pravnomočnih sodbah, ki so jih sodišča izrekla v imenu ljudstva," opozarja Prelesnikova. FOTO: Miro Majcen

"Iz pritožb posameznikov, novinarjev in odvetnikov izhaja, da sodišča prosilcem dostop do informacij javnega značaja – tudi do sodb – v celoti zavračajo in se pri tem sklicujejo prav na sodbo Vrhovnega sodišča RS," je v sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Opozorila je, da to jasno kaže, da sodba bistveno vpliva na (ne)transparentnost delovanja sodišč.

Izpostavila je, da so sodišča glede na sodbo zavzela stališče, da se zakon o dostopu do informacij javnega značaja za informacije iz sodnih spisov ne uporablja, zaradi česar številne informacije o predkazenskih, kazenskih in sodnih postopkih, ki so bile vse od uveljavitve tega zakona leta 2003 v celoti dostopne, javnosti niso več na voljo, če za to ne izkaže pravnega interesa. "Še več, javnost ne dobi več niti podatkov o pravnomočno končanih primerih, torej pravnomočnih sodbah, ki so jih sodišča izrekla v imenu ljudstva," opozarja Prelesnikova.

Izrazila je upanje, da bodo sodišča sledila navedbam vrhovnega sodišča, ki je v sporočilu za javnost zapisalo, da podpira prost dostop do sodne prakse za javnost in novinarje. "V demokratični družbi je namreč prav nadzor javnosti preko medijev in civilne družbe nujen za zakonito delovanje vseh organov javnih oblasti, tudi pravosodnih organov," je še navedla informacijska pooblaščenka.

Prelesnikova je že prejšnji teden državni zbor zaprosila za sprejem avtentične razlage zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj si želi preprečiti razhajanja v razumevanju dostopa.

Iz vrhovnega sodišča so prejšnji teden sporočili, da njihova sodba iz maja letos ne omejuje dostopa do sodb sodišč. Kot so zagotovili, so v sodstvu načelno zavezani transparentnemu delovanju in tega ni spremenila niti omenjena sodba. Da naj bi omenjena odločitev upravnega oddelka vrhovnega sodišča zapirala sodstvo javnosti, pa je posledica zmotnih razlag, so zapisali. Da omenjena sodba ni posegla v obveznosti sodišč glede dostopa, so zapisali tudi v Sodnem svetu.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
17. 11. 2020 15.44
+1
Ja, ampak Twito bi rad sodbe v imenu Janeza ...
Carmennula26
17. 11. 2020 14.19
-1
Zakaj morilec ni objavljen z imenom in priimkom. Sam prašam..?? Vsi kriminalci so verjetno zaščiteni od svoje Socialne službe.
Andrej Lon?ar
17. 11. 2020 14.16
-4
Tale baba je pa taprava hinavka,eno govori drugo dela,prava zvesta levičarka ala Fajon, Bratušek...
grumf
17. 11. 2020 13.49
+5
Opažam, da slabo dojemate prebrano oz. nisem ziher, ali ste zadevo sploh prebrali. Seveda.. prec se najde nekdo, ki bi menjal Prelesnikovo. najbrž zato, ker je šibak na umu, so zadeve preveč zapletene in potem na prvo žogo, kot ga uči gospodar..
Jaka Jack
17. 11. 2020 13.35
-7
Bo že kdo zamenjal to antipatično nesposobno žensko?
Rastan Ra
17. 11. 2020 13.30
+2
zdaj pa ne boš pisala v Bruselj??? o našem lepem in transparentnem sodstvu ???
andrejbrezovica
17. 11. 2020 13.23
+0
Zdaj pa več ne razumem. Ali ni del problema v tem, da je tudi ona nasprotovala, da bo bile sodbe javne? A nisem prav razumel, tam pri tistem migrantu-posiljevalcu?
Johnny Bravo
17. 11. 2020 13.22
-4
Levi mediji vse drugac predstavjo kot je. Na sreco majo na sodiscu vse lepo razlozen. Danasnji clovek ne dobi informacij samo iz enega vira.
jodr
17. 11. 2020 13.07
-5
Leva sodišča lahko delajo, kar se jim zahoče.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.