Slovenija

Tretjina Slovencev se na vabila na testiranje ne odzove, čeprav jim to lahko reši življenje

Ljubljana, 09. 03. 2018 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Učinki programa Svit, ki pomaga pri zgodnjem odkrivanju raka debelega črevesa in danke, so že vidni na populacijski ravni, saj število novih primerov bolezni pada. Statistiko pri zgodnjem odkrivanju rakavih sprememb pa bi lahko še izboljšali, če bi se odzvalo več ljudi, v testiranje namreč privolita dve tretjini povabljenih.

Rak debelega črevesa in danke je med najpogostejšimi v Sloveniji.
Rak debelega črevesa in danke je med najpogostejšimi v Sloveniji. FOTO: Thinkstock

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja pomembnost preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Rak debelega črevesa in danke je namreč tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških.

Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem. V Sloveniji za to skrbi program Svit, ki je od začetka delovanja do danes pripomogel k zmanjšanju primerov raka na debelem črevesu in danki.

S presejanjem Svita med zdravimi osebami odkrijejo tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz najdenih sprememb razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka. Zgodaj odkrita bolezen se uspešno zdravi, z odkritjem predrakavih sprememb pa bolezen lahko celo preprečimo.

Program Svit prispeva k upadu novih primerov bolezni.
Program Svit prispeva k upadu novih primerov bolezni. FOTO: NIJZ

Tretjina se na vabilo ne odzove

Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Cilj programa, ki ga vodi NIJZ, je pravočasno odkriti predrakave spremembe (adenome) in raka na debelem črevesu in danki. "Zaradi delovanja programa Svit je bilo od leta 2009 do danes odkritih več kot 2.600 primerov raka debelega črevesa in danke, pri 21.000 osebah pa je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka," je povedala Dominika Novak Mlakar, vodja Programa Svit z NIJZ.

Odzivnost vabljenih v program Svit je bila v letu 2017 62,7-odstotna. Žal se vsaka tretja oseba na vabilo v program ne odzove, za 10 odstotkov slabši je odziv moških, oseb z nižjo izobrazbo, samskih in ovdovelih. Moški se slabše odzivajo v starosti od 50 do 59 let, med ženskami pa starejše od 70 let.

Ena izmed zdravnic, ki svoje paciente zelo uspešno spodbuja k sodelovanju v programu, je prim. Jana Govc Eržen, iz Zdravstvenega doma (ZD) Celje. "Bolnike, ki se ne odzovejo v Program Svit, moramo povprašati po razlogu za neodzivnost in jim ponuditi pomoč, če jo želijo sprejeti," je poudarila zdravnica medicine.

Na Svitove kontaktne točke po spodbudo in informacije

Pomembno podporo udeležencem v programu Svit nudijo tudi Svitove kontaktne točke v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Zdravstveni delavci na Svitovih kontaktnih točkah odgovarjajo na vprašanja o Svitu, vabljenim pomagajo pri sodelovanju in jih ob morebitnih dilemah k njemu tudi spodbujajo. Pri svojem delu se trudijo prilagoditi okolju in ljudem, s katerimi delajo, in jim tako program čim bolj približati. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo pomena preventive in izkoristijo ponujeno," je povedala Urška Stepišnik iz ZD Celje in podarila: "Na Svitove kontaktne točke se lahko obrnete tudi, če se vam pojavijo težave pri odvajanju, če opazite spremembe v blatu in ne veste kaj storiti, ali če ste založili oziroma zavrgli komplet za odvzem vzorcev blata."

Sodelovanje v programu Svit je modra odločitev, ki vam ali vašim bližnjim lahko reši življenje, še opozarjajo na NIJZ, več informacij o preventivnem programu Svit pa si lahko preberete na njihovi spletni strani www.program-svit.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 03. 2018 16.27
.jaz pač ne hodim k zdravnikom ko me nič ne matra. za vnaprej me pa ne zanima. in 60+ let je bilo kar v redu.
Transformerji
10. 03. 2018 16.03
Sodniki, bankirji, politiki ...... ti prav gotovo ne zamudijo nobenega testiranja.....
Transformerji
10. 03. 2018 16.00
+0
Samo še ta podatek posredujte: katera je tista tretjina Slovencev? Prepričan sem, da tistih z dna, z minimalno plačo, tisti, ki so srečni, da imajo delo. V delovnem času ne bodo šli na testiranje. Verjetno jim je pa tudi vseeno...... če gredo na bolniško, bodo pa dobili še manj.
nevica
10. 03. 2018 12.24
+1
Ljudje so neodgovorni do lastnega življenja, ko jim ga pa zmanjka, bi pa vsi živeli, pa ne morejo, ker jih bolezen uniči...
POIVRE
10. 03. 2018 12.23
-1
Na večinoma izmišljene rakaste bolnike je finančno obešenih veliko mrhovinarjev, mrhojedcev in mrharjev, ki mučijo ljudi s torturami in napalmskimi bombami. Ljudem večinoma preprosto izmislijo raka, potem jih zdravijo, zdravijo, zdravijo...tolčejo z napalm bombami in če nič krivi nesrečniki preživijo torturo se zdravniki še hvalijo, da so jih pozdravili.
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 08.29
+0
Mi ne živimo v objektivni realnosti, ampak v simulaciji spoznava fizika. Dokler molekule fulerena (molekula zgrajena iz 60 atomov ogljika) ne opazimo, do takrat ne obstaja, ampak je samo verjetnostna distribucija možnosti. Z opazovanjem se pa realnost rendrira tako kot se v igrica rendrira na zaslonu. Beri: Wave–particle duality of C60 molecules; Markus Arndt, Olaf Nairz, Julian Vos-Andreae, Claudia Keller, Gerbrand van der Zouw & Anton Zeilinger; Institut fur Experimentalphysik, Universitat Wien, Boltzmanngasse 5, A-1090 Wien, Austria. Mi ustvarjamo našo realnost. Živimo zato, da se otresemo naših strahov in zrastemo. Mi ne živimo v objektivni realnosti, ampak našo realnost ustvarjamo, zato tudi poznamo placebo efekt, ko lahko tabletka sladkorja pozdravi najbolj smrtonosne bolezni in celo placebo operacijo so naredili. (Glej: Placebo Effect - Surgery)
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 08.17
+0
Dobro, priznam. Strup vam lahko pomaga pravi znanstvena raziskava. Beri; The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adult malignancies. Rezultati ti 5 letne raziskave pravijo, da kemoterapija pomaga v preživetju tja do 3%. Rezultati raziskave: Celoten prispevek kurativne in adjuvantne citotoksične kemoterapije na 5-letno preživetje pri odraslih je bil ocenjen na 2,3% v Avstraliji in 2,1% v ZDA. Dobro je vzeti strup, ker vam pomaga 3%.
TistoPravo
10. 03. 2018 07.25
+4
Samo da se ne govori o pravih vzrokih. Življenski slog in neudeleževanje programov za zgodnje odkrivanje seveda niso glavni vzroki za zbolevanje. Stres zaradi dela in zaradi urnika dela. Stres povezan z bojem za preživetje, naprtana 110% skrb za otroke in starejše. Mazanje mozoljev z pudri je samo lepotnega značaja, in tole vabljene in spodbujanje je vemo komu na mlin. Ljudem ne, se jim pa da tudi preko tega daje kruha in iger....da mislijo, kako nekoga skrbi za njih. Glede na dano, nikogar. Zato pa ne štejte let in kilogramov, ker jih ne zase
ni_mi_vse_eno
09. 03. 2018 21.12
-1
Rak je velik biznis, zato se zdravila nikoli ne bo našlo, ampak se bo vedno preganjalo tiste, ki so zdravila odkrili. (Glej: Cancer, forbidden cure). Poljski zdravnik se je preselil v ZDA in tam odkrije zdravilo. Poglejte, kako so ga preganjali. (dr. Burzynski; Cancer is serious business). Živelo znanje in živela svoboda izbire. Le zakaj ne vzamemo strupa, ko zbolimo za gripo? Mogoče bo strup ubil virus prej, kot ubije nas. Kemoterapija je strup.
deathbite
09. 03. 2018 17.22
+2
Škoda, da se vsi ne udeležujejo presejalnih testov. Marsikomu bi lahko pravočasno pomagali. Potem pa kritiziramo zdravstvo.
korintos23
09. 03. 2018 18.20
+5