Slovenija

Neuradno: večina sodnikov za zadržanje novele Zakona o RTV Slovenija

Ljubljana, 16. 02. 2023 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na mizi Ustavnega sodišča se je znova znašla pobuda za oceno ustavnosti novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija s predlogom za začasno zadržanje, ki ga je vložilo več vodilnih na zavodu, s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Po neuradnih informacijah pa naj bi večina sodnikov podprla zadržanje novele zakona. Kakšna bo zdaj njegova usoda?

Po neuradnih informacijah časopisa Delo se je podpora na Ustavnem sodišču nagnila v podporo zadržanja novele Zakona o RTV Slovenija. To naj bi podprlo pet sodnikov, trije pa naj bi bili proti. Po naših neuradnih informacijah so glas v podporo zadržanju izvajanja zakona dali predsednik sodišča Matej Acceto, Marko Šorli, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Rok Svetlič. Proti zadržanju pa so bile sodnice Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs in Neža Kogovšek Šalamon.

Kaj pa to pomeni za prihodnost novele zakona? Stanje, kakršno je na RTV Slovenija danes, se bo zdaj za nekaj časa zamrznilo. Še naprej bosta tako vršilca dolžnosti generalni direktor Andrej Grah Whatmough in direktor televizije Uroš Urbanija, še naprej pa bo svoje delo opravljala tudi zdajšnja sestava programskega sveta.

Sodišče znova o ustavnosti novele zakona o RTVS
Sodišče znova o ustavnosti novele zakona o RTVS FOTO: Bobo

Zadržanje zakona sicer še ne pomeni, da je ta v neskladju z ustavo, sodišče bo moralo o tem še odločati. Zagotovo pa to ni dobra popotnica za izvedbo zakona, ustavni sodniki so, kot kaže, ugotovili, da bi z izvajanjem zakona nastale težko popravljive posledice. Ni pa še jasno, koliko časa si bo Ustavno sodišče vzelo za odločanje o tem, ali je zakon skladen z ustavo ali ne.

Gre za neke vrste poraz vlade, saj je urejanje razmer na RTV njena prioriteta, na referendumu so dobili tudi podporo volivcev. A vse kaže, da bo njihova obljuba, da se zadeve uredijo v najkrajšem možnem času, ostala neuresničena.

Na RTVS nadaljujejo zaposlovanje na nezasedenih uredniških mestih

Medtem pa na RTVS nadaljujejo zaposlovanje na nezasedenih uredniških mestih. Tako bo položaj odgovornega urednika informativnega programa drugega televizijskega programa v ponedeljek prevzel Rajko Gerič, ki je na televiziji že delal. Informativni program Televizije Slovenija (TVS) se je v skladu z lanskoletnimi statutarnimi spremembami razdelil v dve uredniško-producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa. Razpis za odgovornega urednika nove enote je bil objavljen že 2. avgusta lani, danes pa so z RTVS sporočili, da bo nad njo kot odgovorni urednik bdel Gerič.

Na položaj je bil z večinsko podporo uredništva imenovan za mandatno obdobje štirih let. Uredniško producentska enota, kjer bo odgovorni urednik, vključuje poseben nacionalni program, namenjen parlamentarnim vsebinam DZ in njegovih delovnih teles, so dodali.

Še vedno pa ostaja prazno delovno mesto odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS, za katerega je bil prav tako razpis objavljen že poleti.

Novela na mizi Ustavnega sodišča

Vlagatelji pobude so na sodišču izpodbijali določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev radia in televizije.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Luka Kotnik

Po mnenju pobudnikov se s tem krši tako ustaljena praksa Ustavnega sodišča kot sodna praksa Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot ocenjujejo, bodo zaradi izvajanja novele in prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice, zato so predlagali absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Po poročanju medijev ni mogoče predvideti, kakšna bo odločitev osmih ustavnih sodnikov, saj je bil iz zadeve izločen ustavni sodnik Rok Čeferin. A po navedbah, ki jih je objavil Večer, naj bi bil izid bodisi izenačen bodisi bi se večina sodnikov na koncu lahko odločila za začasno zadržanje.

Grah Whatmough: RTVS prvič po šestih letih poslovala pozitivno

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough pa je za danes sklical novinarsko konferenco, na kateri je dal pojasnila v povezavi s sprejemom ključnih dokumentov javnega zavoda. Kot je povedal Grah Whatmough, je letno poročilo in zaključni račun za lansko leto v sredo na predlog vodstva zavoda sprejel nadzorni svet RTVS, rezultat poslovanja pa je prvič po letu 2015 pozitiven, in sicer v višini 96.000 evrov. Lansko leto je torej zavod zaključil s "pozitivno ničlo", kar je po besedah v. d. generalnega direktorja odličen dosežek.

Zavod je imel lani 137,8 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj šest milijonov evrov več kot preteklo leto. Na to je po njegovih besedah vplivalo več dejavnikov. "Pohvalimo se lahko, da imamo že dve leti praktično rekordne poslovne prihodke, tako na segmentu RTV-prispevka kot tudi na segmentu tržnih dejavnosti," je izpostavil.

Zelo velik vpliv na poslovanje RTVS pa je imelo tudi zmanjšanje stroškov dela. V letih 2021 in 2022 se je namreč po njegovih besedah izvajala kadrovska sanacija iz naslova dveh aneksov h kolektivni pogodbi, trend padanja števila zaposlenih se je tako v zadnjih dveh letih kar precej intenziviral. Če so leto 2020 zaključili s skoraj 2250 zaposlenimi, jih je bilo zadnji dan lanskega leta 2126, je še dejal Grah Whatmough.

Natančnih podatkov o tem, koliko zaposlenih je bilo v zadnjih dveh letih odpuščenih iz poslovnih razlogov, Grah Whatmough nima, v lanskem letu pa jih je odšlo nekaj več kot 60. Tem je bilo izplačanih za nekaj več kot 1,1 milijona odpravnin, podatka, koliko je znašala najvišja, pa v. d. generalnega direktorja nima. Odpravnine so sicer nižje od predvidenih, saj so z aneksi h kolektivni pogodbi suspendirali določbe o višini odpravnin in so sedaj te omejene na deset povprečnih plač zaposlenega. Sredstva za njihovo izplačilo so sicer lani pridobili s prodajo delnic Eutelsata.

Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough FOTO: Bobo

Zadnji aneks h kolektivni pogodbi omogoča odhode zaposlenih tudi v letošnjem letu, a sedanje vodstvo po njegovih besedah programa razreševanja presežnih delavcev ne bo izvajalo, pač pa bo to vprašanje za novo vodstvo s polnim mandatom. Tudi podatka, koliko zaposlenih bi lahko odšlo letos, nima, ocenjuje pa, da okrog 70. Na vprašanje, ali bo v tem primeru na RTVS ostalo dovolj zaposlenih za izvajanje zakonsko določenih obveznosti, je odgovoril, da "absolutno".

Na poslovanje RTVS pa niso vplivali le pozitivni, ampak tudi negativni dejavniki, je še poudaril Grah Whatmough. Prvi je po njegovih besedah višina RTV-prispevka, ki je nespremenjena že od leta 2012, kljub temu pa ga uspejo vsako leto pobrati več, saj "bolj intenzivno izvršujejo to, kar zakon tako ali tako predvideva". Če pa bi se višina RTV-prispevka uskladila z inflacijo, bi to na letni ravni prineslo 26 milijonov evrov več prihodkov, je še dejal.

Poleg dviga plač v javnem sektorju je po njegovih besedah negativni dejavnik, ki je vplival na poslovanje zavoda, tudi "dramatično visoka cena električne energije". Razlika v stroških električne energije je po njegovih besedah skoraj pet milijonov evrov, zaradi povečanih odhodkov pa zavod ni prejel nobene pomoči države. Če bi jo, bi "namesto o pozitivni ničli lahko govorili o konkretnem dobičku", je še dejal. Kljub nekaterim napovedim v medijih sicer Grah Whatmough ni komentiral morebitne odločitve Ustavnega sodišča glede novele Zakona o RTVS. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
20. 02. 2023 15.08
+1
To ustavno samo tepta voljo ljudstva. Ne morem se odločit edino ali jo bolj tepta v primeru poročanja in posvajanja gejev, samovoljnih kovidnih odlokov, golobovem kadrovanju s sprejemanjem zakonov ali kaki drugi odločitvi. Dejstvo je samo, da poglavarji in šerifi ne potrebujejo ne ustave ne zakonov za svoje obljubljanje, kaj šele nekoga, da jih nanje opominja. Ovcam je pa mogoče vse obljubljati, tako da jim potem lahko še svečke prodajaš.
JohannDoe
20. 02. 2023 14.57
+1
@žibert Obrekuješ soseda, to res ni neka vrlina. Še na frišno rojeni to razvijejo in obvladajo prej kot pojem prav in narobe. Raje se grešnikov pod svojo streho loti, če hočeš moralno avtoriteto špilat. S prstom kazat po drugih in iskat grehe zmore vsak pijanec v gostilni.
Darko32
18. 02. 2023 13.34
+1
RTV je prvbo potrebno počistiti političnih kadrov KOMUNISTOV in udbe, ter njihovih učencev. To kar se sedaj dogaja je polomija prve klase. Vsi dobro vedo, da ekonomija ne more na ta način po vzroru Komunizma in avadngardistov nemore delovati na dolgi rok. Nemoreš na silo kasirati za nekaj, kar ljudje sploh ne gledajo ali spremlajo.
amedeo
17. 02. 2023 18.17
+1
Se pravi je volja ljudstva na referendumu samo nebodigatreba iluzija...
JohannDoe
20. 02. 2023 14.52
+1
To si zdej ugotovil? Nisi pomislil že pri družinskem zakoniku, recimo?
Diabloss
17. 02. 2023 09.01
+2
Do leta 2025 bodo že odločili a ne saj se ne mudi
zibertmi
17. 02. 2023 08.47
+3
rtv je državna ustanova,v njej se pretaka kar nekaj državnega denarja,take ustanove se je treba držat,kar seveda počne sds v tem trenutku.tako je v večini državnih podjetij ,ki jih obvladuje sds,Bogata Telekomova popotnica za Jančiča in Geriča Novi urednik na RTV Slovenija Rajko Gerič od Telekoma Slovenije še vedno prejema zajetno plačo. Kolikšno odpravnino je ob slovesu dobil Peter Jančič, ki je portal Siol.net spremenil v propagandni bilten SDS?
zibertmi
17. 02. 2023 08.48
+2
Ko je vlada Janeza Janše marca 2020 prevzela oblast, se je takoj lotila medijev. Prvi je bil na vrsti Siol.net, takrat drugi najbolj bran spletni portal, ki je v lasti državnega Telekoma Slovenije. V začetku aprila je njegovo vodenje prevzel Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Dela v času prve Janševe vlade. Uredniška politika Siola se je čez noč spremenila, več novinarjev pa si je našlo nove službe.
zibertmi
17. 02. 2023 08.49
+3
tudi visoke odpravnine v medijskem prostoru siol niso redkost za janezev kader
Mio56
17. 02. 2023 08.46
+1
Sepravi volja volilcev na referendumih ne igra nobene vloge? No ja sej JJ in njegove groznje tko poznamo ze iz prejsne drzave, pa med osamosvojitvijo, pa vse do danes!
Uporabnik1908615
17. 02. 2023 08.31
+5
normalno, saj bi sodniki pkjunili v lastno skledo in izdali vsojo strokovnost za politilno podpiranje levičarskih skrajnbežev, ki hopčejo RTVS spremeniti v svojo propagandno politično kadrovsko trdnjavo in trobilo, saj bi moral normalni proces potekati kvečjemu v obratni smeri, odpustiti bi morali še veliko najbolj ideološko omejenih levičarskih skrjanežev, ki se gredo leve politične novinarske aktiviste in zlorabljajo javni medij, če bi hoteli javni medij spet kadrovsko in politično uravnovesiti tako, da ne bi bilo tam taka večina levih skrajnežev
MojsterSplinter
17. 02. 2023 08.06
+1
SDS: "Kumunizem!" Nihče: / Ustavni sodniki: "Dajmo se delati bolj pomembne kot smo v resnici in zadržimo kak zakon, kar tako."
komarec
16. 02. 2023 21.59
+8
Dajmo v ustavno presojo ali je plačevanje RTV naročnine ustavno?
zibertmi
17. 02. 2023 08.00
+1
tisti najbolj oprani se ne boste nikoli sprijaznili,pa ,če tudi to javno potrdi ivani na rtv,da je javni medij potrebno financirat,da se financira vsepovsod po svetu.se pravi je ustavno in po zakonu in ne samo pri nas.je pa res,da smo mogoče eni redkih ,ki financiranje urejamo preko prispevkov državljano ,kar je ostalo še iz jugoslavije.po drugot v svetu imajo to malo drugače urejeno in nikjer nimajo vladajoče politike v vodstvenem kadru in programskih svetih,ševeč,kot je bilo povedano v oddajeh pred referendumov iz tistih krajev,imajo samo vodstveni kader,kar zmanjša stroške,ki nastajajo še s programskim svetom.država obstaja 30 let,sds je bila v ali načelu vlade 18 koledarskih let pa tega financiranja ni spremenila.zakaj ne.ker se medijska pogača razdeli tudi na račun gledanosti,ki je kot vidimo pri nora tv umetno narejena in v rtdela veliko sds kadra v sedanjem času pa ta strokovni kader tudi vodi medijsko hišo
zibertmi
17. 02. 2023 08.26
-1
če človek verjame samo v teorijo ,ki mu je servirana ali ker misli ,da ima vse prav ,je izplen v družbi tak kot ga kažete v večini podporniki sds.ko bo enkrat pravici zadoščeno tudi na sodiščih kot to velja za rajo,se bo nekdo kot pred 30 leti nekam skril.sedaj v ospredje rine ljudi,da se sam ne izpostavlja,kar pa seveda ne more zameglit njegovega prispevka pri vseh hujskaških dejanjih,smo ga prebrali že davni ,pa ne samo mi ,tudi v evropi.ko mu bo zmanjkalo financ bo pa tudi mavricijus odplu
komarec
16. 02. 2023 21.56
+8
Ne bom več plačeval RTV naročnine.
zibertmi
17. 02. 2023 08.01
+2
ti jo kar boš.ti nisi ivani .ljudje so že za par evrov bili ob dom
Diabloss
17. 02. 2023 09.03
Saj imaš hojsova navodila kako se izogniti plačilu
sosed5
16. 02. 2023 21.48
+9
Mater kaka cenzura, napises, da delajo politicno, da so enostavno pokvarjeni in takoj izbris. Res je demokracija izkljucno za ene, ki lahko pljuvajo, kako hocejo in pisejo kaj hocejo kao v imenu svobode govora. Drugi napisemo cisto resnico na lep nacin, blokada. Fuj
JohannDoe
20. 02. 2023 15.01
Tud zakoni, ustava in princip pravne države so očitno samo za ene, ko slučajno peljejo vodo na njihov mlin. Ko pa je ne, pa svečke prižigat pred sodišča pa sodnike poimensko izpostavljat in grozit.
Svinja 66
16. 02. 2023 21.47
+3
Šok Alenka Bratušek je pa reševala Slovenijo
vvvilice
16. 02. 2023 21.33
+9
Kdor hoče gledat, naj plača. Al pa poslušat. Bi hitro zmankal gnarja. Zato pa je prisila. Se norca z našga gnarja delajo
vvvilice
16. 02. 2023 21.31
+8
Ne gledam in ne poslušam, ker ni kaj gledati in poslušati, plačujem pa, ker - PROTIUSTAVNO - moram.
Netajkun
16. 02. 2023 21.29
+8
A 68.5 letna mišika še ostaja na RTV-ju ?
mak0521
16. 02. 2023 21.26
+3
To je manj pomembna vest kot tista o Ani Roš? Ali pa jo samo skrivate na dnu?
Vinkll
16. 02. 2023 21.44
+5
Kar ne ustreza jugonostalgikom gre hitro v bunker
DKR
16. 02. 2023 21.26
+4
Zibertmi in Bluedream še vedno lajata ?
Kollerik
16. 02. 2023 21.29
-5
Stane Adami?
16. 02. 2023 21.21
+9
Seveda točno vedo, da je zakon neustaven, zato se bojijo sodbe na Evropskem sodišču, čeprav z stisnjenimi zobmi.
zibertmi
16. 02. 2023 21.22
+0
zmerni pesimist
16. 02. 2023 21.05
-1
In ti teptajo voljo ljudstva a so nadljudje
Roadkill
16. 02. 2023 21.11
-5
Janša je bolj Slovenec od vseh Slovencev. Nadslovenec
Roadkill
16. 02. 2023 21.12
-7
Najbolje da odstranimo Prešernov spomenik in postavimo tam norega pleškota
zibertmi
16. 02. 2023 21.22
+0