Slovenija

Za Slovenijo obravnava tožbe zaradi arhivov ECB zelo pozitivna

Luksemburg, 22. 06. 2020 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sodišče EU je v Luksemburgu obravnavalo tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Slovenska zastopnica Katja Rejec Longar je obravnavo ocenila kot zelo pozitivno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tožba proti Sloveniji
    02:07
    Iz 24UR: Tožba proti Sloveniji
  • Iz SVETA: Tožba proti Sloveniji
    01:20
    Iz SVETA: Tožba proti Sloveniji
  • Iz SVETA: Tožba zaradi arhivov ECB
    03:32
    Iz SVETA: Tožba zaradi arhivov ECB
Kljub omejitvam zaradi pandemije novega koronavirusa bo potekala fizična obravnava v Luksemburgu pred velikim senatom petnajstih sodnikov.
Kljub omejitvam zaradi pandemije novega koronavirusa bo potekala fizična obravnava v Luksemburgu pred velikim senatom petnajstih sodnikov. FOTO: Shutterstock

"Bistvo tega primera je to, da bomo dobili precedenčno sodbo glede arhiva unije, se pravi definiral se bo arhiv unije. Današnjo obravnavo pa ocenjujem kot zelo pozitivno, ker so bila vprašanja sodišča izjemno naklonjena našim argumentom," je poudarila Rejec Longarjeva v prvem odzivu za medije po obravnavi.

Pri tem je še zlasti izpostavila to, da je treba arhiv opredeljevati ozko in funkcionalno, da torej ECB ne more na abstraktni ravni zatrjevati, da je bilo poseženo v njen arhiv, če ne izkaže konkretnih okoliščin, zakaj bi to poseglo v njeno delovanje. Po oceni Slovenije je široka razlaga privilegijev in imunitet v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU, med katerimi je spoštovanje pravne države.

Komisija v tožbi, vloženi aprila lani, ugotavlja kršenje nedotakljivosti arhivov ECB in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov ECB v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016, izvedene zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank decembra 2013, ki je privedla do izbrisov podrejenih obveznic in delnic bank.

Enostransko ravnanje Slovenije pri zasegu dokumentov ECB v nacionalni preiskavi po navedbah komisije pomeni kršitev nedotakljivosti arhivov ECB, ki je zaščitena v protokolu 7 o privilegijih in imunitetah unije k pogodbi o delovanju EU. V skladu z zakonodajo EU se sicer privilegiji in imunitete na zahtevo nacionalnih organov lahko odpravijo, vendar se ta možnost v tem primeru ni uporabila, pojasnjuje komisija.

Zakaj Slovenija ni prosila za odpravo privilegijev?

V obravnavi je bilo danes večkrat izpostavljeno vprašanje, zakaj ni Slovenija prosila za odpravo privilegijev in imunitet. Rejec Longarjeva odgovarja, da niso iskali dokumentov ECB, temveč izključno dokumente, ki so se nanašali na pristojnosti Banke Slovenije v nacionalnem svojstvu. "A tehnično je v današnji digitalni dobi nemogoče vzeti samo tri dokumente, logično je bilo, da so vzeli cel prenosnik," je ponazorila.

Komisija izpostavlja tudi, da slovenski organi niso konstruktivno razpravljali z ECB o tem vprašanju, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja v skladu s členom 4 pogodbe o EU. Komisija, ki jo je na obravnavi zastopala Barbara Rous Demiri, poudarja, da njeni poskusi, da bi razjasnili dejstva in okoliščine, niso bili uspešni.

Prav tako so sodniki na komisijo vztrajno naslavljali vprašanje, zakaj se zaprosila guvernerju slovenske centralne banke po informacijah ne more razumeti kot zaprosila ECB. "Točno to je argument, s katerim smo v pisnih vlogah operirali," je pojasnila Rejec Longarjeva. Gre namreč za to, da komisija ves čas zatrjuje, da je evropski sistem centralnih bank izjemno integrirana enota, kar implicira, da je nacionalna banka praktično evropska institucija, pri čemer se poraja logično vprašanje, ali to ne pomeni, da se lahko sama centralna banka arbitrarno odloča, kdaj bo evropska, kdaj pa nacionalna institucija.

Komisija izpostavlja tudi, da slovenski organi niso konstruktivno razpravljali z ECB o tem vprašanju, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja v skladu s členom 4 pogodbe o EU. Komisija, ki jo je na obravnavi zastopala Barbara Rous Demiri, poudarja, da njeni poskusi, da bi razjasnili dejstva in okoliščine, niso bili uspešni.

Slovenija zavrača tudi ta očitek. Navedbe ECB, da slovenska stran ni stopila v stik z njimi, po navedbah Rejec Longarjeve ne držijo. Razkorak med ECB in slovenskim tožilcem je bil v tem, da ta ECB ni pustil voditi preiskave in je v skladu z nacionalno zakonodajo vodil postopek, je bil pa v okviru tega vedno pripravljen sodelovati, pripravljen je bil tudi na kompromise in težko se mu kar koli očita, je poudarila zastopnica.

Slovenija je doslej vse očitke zavračala. Deset dni pred obravnavo pa je odjeknila novica, da je premier Janez Janša pisal predsednici komisije Ursuli von der Leyen in jo vprašal, pod katerimi pogoji bi bila komisija pripravljena umakniti tožbo. Premier je na Twitterju pojasnil, da so se za to odločili na podlagi dosedanjih izkušenj s tožbami. Sicer pa so informacije o tem zelo skope.

V komisiji so zgolj potrdili, da so pismo prejeli. Na vprašanji, ali so pripravljeni umakniti tožbo in pod katerimi pogoji, odgovarjajo le, da nočejo komentirati podrobnosti pravdnega spora, da ne bi zmotili sodnega procesa. Na Janševo pismo bodo odgovorili pravočasno, še pravijo. Komisija lahko sicer tožbo umakne v kateri koli fazi postopka, vse do razglasitve sodbe.

Primer je sicer pomemben presedan. Protokol o privilegijih in imunitetah je namreč redko predmet pravdnega spora. Pravni postopek naj bi tako zagotovil jasnost glede okoliščin, v katerih velja nedotakljivost arhivov unije, in kako je to pravilo treba uporabljati, pojasnjujejo v komisiji.

V obravnavi ni bilo govora o možnosti umika tožbe

Na vprašanje, ali je poravnava možna, je zastopnica Rejec Longarjeva danes dejala, da je ta vedno možna v smislu, da komisija reče, da je naredila napako in umakne tožbo, ni pa izvedljiva v smislu, ko bi slovenska stran priznala, da je zasegla arhiv unije, ker so sodbe slovenskih sodišč opredelile zaseženo dokumentacijo, kot da ni arhiv unije, in te sodbe sodišč zavezujejo slovenske organe.

V obravnavi danes ni bilo govora o možnosti umika tožbe, razen na eni točki, ko je zastopnik ECB mimogrede omenil, da so sicer priča predlogom za umik tožbe, a je nato, kot je bilo razumeti, te svoje besede umaknil. Svoja stališča je danes v obravnavi sicer posebej predstavila tudi ECB, ki jo je zastopal Aljoša Šega.

Generalna pravobranilka Juliane Kokott je na koncu sporočila, da bo sklepne predloge predstavila 3. septembra. Ti sicer za sodišče niso zavezujoči. Na sodišču ne želijo napovedovati, kdaj bodo razglasili sodbo. Primerljivi primeri pa so v lanskem letu v povprečju trajali 19 mesecev od vložitve tožbe. Sodbo je tako mogoče pričakovati konec leta.

Na sodišču ne želijo napovedovati, kdaj bodo razglasili sodbo. Primerljivi primeri pa so lani v povprečju trajali 19 mesecev od vložitve tožbe. Po navedbah neuradnih diplomatskih virov je mogoče sodbo pričakovati konec leta.

Ministrica za pravosodje Lidija Kozlovič je danes v Ljubljani glede pisma predsednika vlade povedala, da se je predsednik oziroma kabinet želel seznaniti s samim spisom, kar so tudi omogočili, da so se pogovarjali o pravnih možnostih izida in da se je predsednik potem odločil, da je poslal pismo, kar je tudi njegova pravica. Dejala je še, da ne ve, ali je dobil odgovor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
22. 06. 2020 20.15
-1
@bojan, katerega dela od "zasebne banke na slovenskem trgu" ne razumeš, da mi patetično v primerjavo ponujaš Avstrijski in Islandski trg?
Infraping
22. 06. 2020 19.16
danes sem spil 8 pirov, a še vedno berem in pišem. sovražim kulake!
Brakedirt
22. 06. 2020 18.36
+5
jovan je navajen pokaditi, sedaj se pa plazi po kolenih pred eu.
NajboljsiBoguniverzuma
22. 06. 2020 18.25
-4
Hja levaki, med dokapitizacijo bank decembra 2013, ko je bila bratuškura PV, se je nekje založilo pol milijarde evrov. Vem, da je ti težko sprejeti.
HorstWiesel
22. 06. 2020 15.59
+2
Kako bodo podjetja delovala ponavadi doloci lastnik oziramo zastopnik lastnika.
HorstWiesel
22. 06. 2020 16.00
+1
Upravni odbori delujejo po navodilih lastnika in njemu odgovarjajo.
Bojan-F
22. 06. 2020 15.59
+6
Ker je barvna lestvica očitno zelo pomebna, še raztros kreditov iz dobe debelih in jalovih krav t.j. iz let 2006-2008 ... črni 63% ... rudeči 37% ...
Bojan-F
22. 06. 2020 16.03
+8
... podatki za 30 najmočnejših kreditojemalcev ob predpostavki, da so čisti "gradbeni" (48%) in "drugi" (11%) krediti razdeljeni v istem razmerju kot nedvomno "čisti črni" in "čisti rudeči" ... vir.: 24uram konkurenčni sajt ...
Castrum
22. 06. 2020 16.43
-4
najboljsa24
22. 06. 2020 15.56
-7
He, He-sem prav morala prit pogledat, če so eni modeli že pogruntal za kaj se gre pri tej tožbi ali se še vedno vrtijo okoli tega koliko je Janša ukradel in mora zdaj prikrit. Sem prej spodaj poskušala razložit, pa Castrum se je tudi zelo trudil, pa še kdo. Ampak za nekatere je to res "višja matematika" in se verjetno zgubijo že pri prvem stavku. Oh, koliko popolnoma nerazgledanih in nevednih je v tej naši lepi deželici in potem jih razni mediji vodijo kot ovčke. Pol so pa volitve, pa njihov glas isto šteje kot glas tistega, ki vsaj približno ve za kaj se sploh gre. Ja, to je ena izmed anomalij demokracije...
Zdene Iskra
22. 06. 2020 16.49
+4
Castrum
22. 06. 2020 15.29
+6
"Ta pravi" je dobil en kreditek za 5 milijončkov€ za gradnjo stanovanjskega bloka. Banka je za zavarovanje kredita upoštevala nepremičnino ki je bila ocenjena na 2X ali celo 3X realne cene. Mimogrede, hipotekarno posojilo je ponavadi 50% vrednosti nepremičnine!!! Ko je investitor zaradi krize pogrnil na celem, je banka dobila zastavljene nepremičnine ki so pa bile realno vredne 3X ali celo 4X manj od danega kredita. Torej- izgubila je banka, izgubili smo davkoplačevalci ker smo sanirali banke, zmagal je tajkun.....Hvala bankirji!
yanay
22. 06. 2020 15.26
+20
Kakor sam vidim te stvari, opažam, da imajo banke več pravic in pooblastil, kot država. In to je hudo narobe. Nobena banka ne sme in ne more biti nad zakoni. Bančna tajnost pade takoj, ko se pojavi utemeljen sum zlorabe. Ko banke nočejo dopustiti vpogleda v dokumentacijo, se mi takoj pojavi sum, da posli niso potekali po vseh veljavnih predpisih.
Castrum
22. 06. 2020 15.09
-5
Za vse zaslepljenčke z XXL plašnicami; Članek govori o nepravilnostih pri sanaciji bank v letu 2013 pod Alenko in o nepravilnosti pri preiskavi Banke Slovenije in nelegalni zaplembi dokumentov ECB leta 2016 pod Mirom, zaradi česar ECB toži Slovenijo.....
JohannDoe
22. 06. 2020 15.14
+3
Vpadel si na party, kjer jejo gobice. Razloži jim potem, da zunaj pada dež in, da je treba it na streho popravit strešnike, če so oni v svetu zmajev in dinozavrov.
Antoniozmaj
22. 06. 2020 15.42
+14
ja castrum, prav imaš in podpiram vse inštitucije in tudi janšiste v tem primeru, da če so krivi naj odgovarjajo!!! Ampak castrum, če jovan nebi imel spet prstov vmes, se definitivno nebi mešal. Prej bi spet zmerjal razne komuniste, ne pa klical šefico EK in se skrivaj dogovarjal, naj opustijo primer. A Štekaš?
Bojan-F
22. 06. 2020 15.03
+10
Priporocena beletristika za Desni sektor, zagovornike Kaosa, guruje komuniciranja in perjenike ... letna porocila Nadzornih svetov NLB za leta 2005-2009 ... med, mleko in jalove krave ...
JohannDoe
22. 06. 2020 15.07
-4
Sej vemo, kaj je bilo 2005-2009. To je tema za kak drugi članek. S prstom čez mizo bi kazali vsi, pa to še ne pomeni, da je njihov dva deci, ki ga ne plačajo, zastonj. Je pa to dober način, da gostilna obuboža.
Bojan-F
22. 06. 2020 15.13
+7
... v primerjavi z Islandijo ne obstaja niti razlog za sum na podobna zlodela v slovenskem bancnem sistemu ... oblast je zadrzevala zakonodajo 553 dni od instrukcije EC is junija 2006 ... sele 19. novembra 2007 je prvi minister napovedal vojno (nezvestim) tajkunom, spustil s keten ministra gospodarstva (in ne financ) in zapovedal popravljeno zakonodajo z dnem veljave 5.1.2008 ...
Bojan-F
22. 06. 2020 15.16
+5
... leta 2006-2008 in 2012 bodo vstopila v obvezno ctivo makroekonomije ... "kako smo se pufali in pri tem smejali".
Castrum
22. 06. 2020 15.22
+0
Seveda zaslepljenček ne bo nikoli videl glavnega vzroka za to, da banke niso mogle izterjati dolgov iz naslova neplačevanja tajkunskih in nepremičninskih posojil. To, da bančniki niso zagotovili zavarovanj posojil, ali pa so celo zavarovanja bila velikodušno precenjena glede na realno vrednost posojila, je seveda za zaslepljenčke nevidno dejstvo.
Bojan-F
22. 06. 2020 15.38
+8
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,... mogoce 400.000.000 € posojil z minimalnim standardom suma t.j. razlogom na sum na zlodelo ... in to se preiskuje ... vse ostalo po zakonu ... niti najmanjsega suma na zlodela kot v primeru Islandija ... zakaj je restrikcija stopila v veljavo sele 5. januarja 2008 in ne recimo 5. julija 2006 ... zakaj so letna poročila Nadzornih svetov NLB v letih 2005-2009 med, mleko in jalove krave ... to niso vprašanja za pok. Bajuk dr. Andreja ali po mnenju g. Jelinčić pl. Zmagota veleizdajalca g. Gaspari Mitjo, ampak za g. Janša dr. Janeza, g. Šircelj mag. Andreja, g. Vizjak mag. Andreja in g. Pogačnik mag. Marka ...
Castrum
22. 06. 2020 15.48
-4
Ha,ha,ha,ha,ha,ha....Če bi bila posojila zavarovana v skladu z ustaljenimi bančnimi pravili, potem ne bi vrgli 5 davkoplačevalskih milijard v nenasitno brezno! Zakaj zasebne banke na slovenskem trgu niso imele resnih težav, čeprav je finančna kriza udarila tudi po njih ? Mogoče zato, ker so bančniki delovali tako kot bančniki morajo in so hipotekarne kredite zavarovali tako kot je to potrebno?
Castrum
22. 06. 2020 15.51
-4
A zaslepljenčki mogoče veste, kam je šlo 6 milijard € od 11 milijard € ki jih je za sanacijo bank najela naša vrla Alenčica? Sanacija bank je uradno koštala 5 milijard€. Kje je razlika?
Bojan-F
22. 06. 2020 16.53
+3
Saj ne more biti res ... ustaljena bančna pravila določa zakon (niso to posebne gradbene uzance) in BS ... EU je v juniju 2006 z dvema direktivama zahtevala zaostritev pogojev kreditiranja, ki smo jo v Sloveniji realizirali preko Ministrstva gospodarstva (in ne Financ) šele po znamentitem govoru g. Janša dr. Janeza v Državnem zboru 19. novembra 2007 ... ta paket je stopil v veljavo 5. januarja 2008 ... in nenazadnje ... poročila Nadzornih svetov bank z državno udeležbo v obdobju 2006-2009 so bila v stilu "siamo belli e bravi" ... nikjer najmanjšega razloga za sum na zlodelo ... in nenazadnje ... lastništvo bank je nepomembno ... Islandija je potonila zaradi zasebnih bank ... AA Hypo Bank z zelo manjšinsko državno udeležbo je pridelala avstrijskem javnemu dolgu 17.800.000.000 € ... itd. ... itd. ...itd. ...
JohannDoe
22. 06. 2020 18.55
-1
Kaj pol? Smo imeli luknjo al ne? Je bilo kaj narobe al je vse brez suma? Rad bi vedel, da se ne bom za brez veze vžigal na neke fiktivne probleme.
Castrum
22. 06. 2020 15.00
-5
@iztok, ma prosim te ne blodi! Eno je Preiskovalna komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, drugo pa je Preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja pri sanaciji bank!!!!! .... Današnja tema je sanacija bank in tukaj je vpletena ECB! Pa daj razumi že enkrat!
JohannDoe
22. 06. 2020 15.10
-1
Ma pusti jih dej, ne pomaga nič. To ti je psihotika na vrhuncu. Alternativna resničnost, ker niti kar potipaš in čutiš, ne velja več. Nova24 očitno deluje tudi na tiste, ki je ne berejo.
Debely
22. 06. 2020 14.45
+14
Verjetno so v tole vpleteni kaki prjatli od Puklastega, mogoče celo njegova prevzvišena emineca, sam Puklasti.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.57
+1
Castrum
22. 06. 2020 14.31
+13
Pomembno je kdaj bo (oziroma če bo) padla obsodba bančnikov, ki so botrovali bančni luknji, kdaj bo padla sodba odgovornim v BS ki tega niso "videli" in kdaj bo padla sodba vsem ostalim odgovornim v državi, ki bi to lahko preprečili pa so mižali.
Castrum
22. 06. 2020 14.32
+19
Nekdo je prej omenjal Islandijo - na Islandiji so obsodili in pozaprli politike in bančnike! Brez odlašanja, takoj!
JohannDoe
22. 06. 2020 14.41
+2
Ja... takrat, ko bo padla za vse ostale nerazrešene afere in stoletne kraje. Glede na to, kako hitro se pozabi tudi, ko so miljarde v igri, bi rekel da nikoli.
JohannDoe
22. 06. 2020 15.02
-2
Mi jih bomo obsodili in pozaprli samo, če niso "naši". Aja, ne bomo jih, ker tud "našim" ta ideja ni po godu. Mi bomo samo lapali eno na drugo pa malo bevskali o svetnikih in domobrancih pa mešali pa dva kroga z biciklom. Ker vsi to, pa če ne greš, si janšist in ti tud na pijači s frendi ne pomaga več dva deci rdečga, ti servirajo od takrat naprej vedno dva belga.
Castrum
22. 06. 2020 14.27
+5
Kdo bi si mislil, da bo do tega prišlo:))) To, da Janša ščiti Alenko in Mirota ne bi do včeraj nikoli pomislil:))) No, pa smo tudi to doživeli:))))
HorstWiesel
22. 06. 2020 14.47
+5
Itaq, da sciti, sej so vsi na usti strani in proti nam, ko ugasnejo kamere
Iztok Belšak
22. 06. 2020 14.19
+14
Spet desničarji pozabljajo na posebno preiskovalno komisijo državnega zbora o sanaciji bank , ki je bila ustanovljena na pobudo NSi in SDS in , ki jo je vodil Anže Logar , je bila tista , ki je posegala v arhive ECB in BS in tako posegala neposredno v pravni red evropske unije. Tožbe se ne nanaša na kriminalistično preiskavo ampak na to famozno Logarjevo komisijo, ki nas bo sedaj zelo drgo stala, saj Ursula ne bo podlegla Janezovem šarmu , še posebej , ker se nagiba v smer , ki Ursuli ni preveč po godu in mu bo z veseljem eno "primazala" okrog uh - žal bomo to zaušnico po večini plačali tisti, ki Janezka nismo volili
Castrum
22. 06. 2020 14.25
+1
@iztok, Ah, kar neki! Kot prvo komisijo vodi Vrtovec ne pa Logar. Kot drugo, Ta komisija nima z zaplenjenimi dokumenti ECB popolnoma nič, saj jih je zaplenil NPU . In tretjič: Tožba se nanaša na preiskavo NPU, ker so ob preiskavi na Banki Slovenije zaplenili dokumente ECB kar pa ne bi smeli.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.34
-4
@belšak Svet križ božji, meni se zdi, ko prebiram te komentarje, kot, da bi zalutal na Nova24 in se čudil, če smo v istem svetu. Virtualna alternativna resničnost pa to. To morajo računalničarji še izumit. Mi imamo to med nami vsakodnevno.
Iztok Belšak
22. 06. 2020 14.47
+14
Zadnjo komisijo ja prvo komisijo pa je vodil Logar in ta je zasegla preko 300.000 strani tajne bančne dokumentacije in vse to so po besedah Logarja predali organom pregona - vir demokracija. Vidim da nekaterim spomin ne seže daleč in ne verjamem da bi se janezek stegnil , če bi napako naredila katera od prejšnjih njemu neljubih vlad, ampak tukaj ga je zašuštral njegov protege Logar pa janezek poskuša rešiti kar se da.
Castrum
22. 06. 2020 14.12
+15
07.06.2019 Izdana je kazenska ovadba zoper bivšega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in četverico njegovih namestnikov: viceguvernerko Stanislavo Zadravec Caprirolo, viceguvernerja Janeza Fabijana, viceguvernerja Darka Bohnjeca ter viceguvernerko Mejro Festić. Peterica je osumljena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ker naj bi leta decembra 2013 Novi ljubljanski banki (NLB) pridobili veliko premoženjsko korist. Gre za čas t.i. sanacije bank, ko smo davkoplačevalci dokapitalizirali domače državne banke, pri čemer nikoli ni bila ugotovljena njihova dejanska izguba, prišlo pa tudi do razlastitve lastnikov podrejenih obveznic teh bank.
Liguster
22. 06. 2020 16.16
+2
Prosim, malo bolj točno navedite, KDO (katera mednarodna firma) je bil najet za ugotavljanje tim. bančne luknje, v kakšnem položaju je bila država Slovenija zaradi pozivanja takratnega premiera JJ, ki je klical trojko iz Bruslja in kako so vplivale njegove izjave na višino obresti za kredite, ki jih je država Slovenija najemala. Hvala.
User1063544
22. 06. 2020 14.08
+11
"...proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB" Pa še pušnili bomo pri tem, ker banke SO NEDOTAKLJIVE predvsem pa tste ki niso naše. X-krat povedano, če gre nekdo do guvernerja Banke Slovenije in postavi samo eno vprašanje: Ali je banka Slovenije Slovenska banka?
User1063544
22. 06. 2020 14.10
+10
Odgovor bo: NE, in tukaj je odgovor zakaj ECB toži za roštanje po njihovih arhivih.. in zakaj bo Slovenija to tožbo izgubila.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.17
-5
Ti se pritožuj kakor češ, dejstvo pa je, da je pri sanaciji bank izginilo malo morje denarja in, da Janša tokrat s tem ni imel ničesar. Zdaj se pa samo odločite koga boste zagovarjali in kaj vam bo pri tem, ko vas kdo na to spomni, pomembno.
User1063544
22. 06. 2020 14.44
+7
Saj se ne pritožujem, to je resnica ki nas bo bolela. Ko se je kradlo od nas, ni bilo pristojnosti in je bilo vse dovoljeno, ko želimo kot narod pravico izn resnico naenkrat mi nimamo več pristojnosti...
User1063544
22. 06. 2020 14.46
+7
Jaz ne vlečem za nobenega bolnika = politiko=barvo= ideologijo. ampak samo zdravorazumsko gledam na celotno sliko kako nas 2mio. ljudi vsakih nekaj let lačne srat vozijo. In vsakič je nek bolnik bolj pošten kot njegov predhodnik...
Antoniozmaj
22. 06. 2020 14.02
+16
če jovan nebi imel spet prstov vmes, se definitivno nebi mešal. Prej bi spet zmerjal razne komuniste, ne pa klical šefico EK in se skrivaj dogovarjal, naj opustijo primer.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.21
+3
Ja. bodisi to ali pa ve, da je cel primer brezupen in ga bo Slovenija izgubila in sledile bodo odškodnine. Podobno kot ostali fiaski z izbrisanimi, NLB in arbitražo, ki služijo samo temu, da se dan resnice odlaša toliko časa, da raja pozabi kaj se je zgodilo in zakaj se je sploh šlo.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.23
+1
.... in za te notranjepolitične cirkuse in fešte, ki so obsojeni na sodne in pravne poraze, razmetava davkoplačevalske miljone.
prašek
22. 06. 2020 13.37
+27
A lahko samo še vprašam , če je Veliki Kriminalec danes že kaj ukradel !
Roulette13
22. 06. 2020 13.49
-15
Prasek, si nepismen? L. 2016 so skrivali dokumente o veliki kraji iz l. 2013...No, kdo je bil takrat PV???? Janša ne in on zdaj rešuje levuharske napake
AlternativeFacts
22. 06. 2020 13.59
+14
Kako da ni bil? Ruleta{ Kaj pa ti jemlješ?
Antoniozmaj
22. 06. 2020 14.03
+11
prašek, upam da ne, ampak dan je še dolg.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.07
-6
Decembra 2013, ko se je saniralo banke, je bila Alenka. 2016, ko se je preiskovalo kaj je Alenka delala in obenem domnevno protipravno zaplenilo evropske dokumente in sprožilo ta evropski spor, je bil pa Cerar. O Bog pomagaj, vam ne pomaga nič napisat, še sami niste sposobni preverit.
JohannDoe
22. 06. 2020 14.11
-1
Ma ne sam preverit o čem se gre, tud prebrat ne, kaj piše v članku, ki ga komentirate.
Roulette13
22. 06. 2020 14.16
-7
AlternativeF, kratek povzetek za nepismene, kot si ti: L.2013 šivilja Alenka, l. 2016 Cmerar....