Slovenija

Sodišče odločilo v prid Škulju

Kranj, 17. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo zahtevo tožilstva za uvedbo preiskave proti računalničarju Robertu Škulju iz Kranja, ki je Novi ljubljanski banki poskušal prodati program, ki naj bi odkrival ranljivost njene internetne storitve Klik.

Robert Škulj toži državo in NLB za 200 milijonov tolarjev
Robert Škulj toži državo in NLB za 200 milijonov tolarjev FOTO: POP TV

Za Škulja razveseljiva novica je prišla osem mesecev potem, ko ga je aretirala policija in mu odvzela program. "Na koncu se je izkazalo, da imam prav, da so moje trditve o ranljivosti Klika resnične in da nisem storil nobenega kaznivega dejanja," je povedal Škulj.

Škulja je policija aretirala, ker naj bi Novi ljubljanski banki poskušal prodati program, ki bi odkrival ranljivost programa Klik in omogočal prenos denarja z enega na drug račun.

Po mnenju policije in Nove ljubljanske banke, pa naj bi šlo le za poskus goljufije. A ljubljansko okrožno sodišče, ki je zahtevo za preiskavo zavrnilo, meni drugače.

Škuljev zagovornik Kristijan Gmilšak
Škuljev zagovornik Kristijan Gmilšak FOTO: POP TV

"Iz obrazložitve sodišča izhaja, da ni podan utemeljen sum kaznivega dejanja, in da gre le za oceno pavšalnosti predlagatelja, torej NLB, kaj naj bi Škulj počenjal," je povedal Škuljev odvetnik Kristjan Gomilšak. Sodišče naj bi po mnenju Gomilška tudi ugotovilo, da je Škuljev program uspešen, torej da resnično omogoča prenos denarja iz računa na račun brez vednosti lastnika računa.

Čeprav so na NLB napovedali pritožbo na odločbo, ki še ni pravnomočna, se Škulj pritožbe ne boji in zdaj še bolj prepričljivo napoveduje, da bo Novo ljubljansko banko in državo tožil za 200 milijonov tolarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3