Slovenija

Direktor Teš ekipo krepi z Zaresovci

Šoštanj, 20. 04. 2011 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katarina Matejčič/T.V.
Komentarji
27

Simon Tot, direktor Termoelektrarne Šoštanj, je ekipo najožjih sodelavcev okrepil z ljudmi, ki so tako ali drugače povezani s stranko Zares. Sodišče je medtem odločilo, da je bila lanska stavka delavcev Teš nezakonita.

Desna roka direktorja Tota je po poročanju 24UR postala Maksimiljana Polak, ki je bila Kopačeva pomočnica že v 90. letih, ko je bil ta poslanec, zvesto pa mu je služila tudi vsa štiri leta njegovega vodenja ministrstva za okolje in prostor. Po zamenjavi oblasti sta oba zapustila politične vode in odšla v gospodarstvo.

Polakova je službo dobila na HSE, Kopač pa se je po mesecih prepričevanja vdal zagorski Ultri. A zdaj se njune poti spet pogosteje križajo: Polakova je letos namreč postala tajnica v Tešu. Vendar ne zaradi Kopača, zagotavlja Tot.

Direktor Teš Simon Tot je navdušen nad sposobnostmi Maksimilijane Polak.
Direktor Teš Simon Tot je navdušen nad sposobnostmi Maksimilijane Polak. FOTO: Blaž Garbajs

''Stanje, v katerega sem prišel novembra 2011, je bilo takšno, da se nisem imel na koga obrniti. Dejansko ni bilo človeka, ki bi mi stal ob strani in poskušal sodelovat z mano. V tem trenutku je bila zelo težka situacija in sem imel z njeno pomočjo vsaj človeka, na katerega se lahko zanesem oziroma je dejansko izvajal tiste naloge, ki so bile potrebne,'' pravi prvi človek Teša.

Tot je navdušen tudi nad njenimi sposobnostmi. ''Gospa Polak pravzaprav ni tajnica, ampak je dejansko poslovna sekretarka, ki opravlja pomembne naloge v tem okvirju in mi je v veliko pomoč. Lahko samo ocenim, da je strokovna in ji povsem zaupam.''

Iz pogodbe, ki jo je pridobil POP TV je razvidno, da Teš HSE za Polakovo vsak mesec plačuje 5.616 evrov bruto plače. Kar je celo nekaj evrov več kot dobivata ministra za kmetijstvo ali zdravje oziroma 6 evrov manj od februarske bruto plače Darje Radić.

Simon Tot pravi, da je dejanska vrednost plače Polakove 40 ali 45 odstotkov nižja od omenjenega zneska.

Na Tešu zagotavljajo, da za Polakovo ne plačujejo niti centa več kot 3.780 evrov. Ob tem so dodali, da je bila sprva res sklenjena pogodba z višjim zneskom, vendar so po razmisleku ugotovili, da je to res preveč, zato so čez štiri ure spisali novo, cenejšo različico.

Kopač pravi, da je zgodba o Maksimilijani Polak in njeni plači nevredna novinarskega prispevka.
Kopač pravi, da je zgodba o Maksimilijani Polak in njeni plači nevredna novinarskega prispevka. FOTO: Dare Čekeliš

Janez Kopač je prepričan, da je zgodba bizarna: ''Govoriti o eni tajnici in projektu bloka 6 ter nato postavljati to pod vprašaj, se mi zdi zelo deplasirano.''

In čeprav ji Kopač pravi le ena tajnica, je Maksimilijana Polak oseba, ki natančno ve, kaj se dogaja v Šoštanju. Ob zadnjem razpisu, težkem kar 25 milijonov evrov, so morali ponudniki vse ponudbe vedno poslati tudi njej. A tega s Kopačem menda ni delila. Kopač pravi, da je nekajkrat ''iskal gospoda Tota po telefonu in sem se obrnil nanjo, da me je prevezala do njega. To je vse.''

Podobna je tudi razlaga Polakove, le da po njenih besedah s Kopačem občasno službeno komunicirata prek e-pošte.

Sodišče: Stavka v Tešu je bila nezakonita

Celjsko delovno sodišče pa je danes razsodilo, da je bila lanska stavka delavcev Teša, ki so stavkali zaradi razrešitve nekdanjega direktorja Uroša Rotnika, nezakonita. S tem je pritrdilo mnenju sedanjega direktorja Tota, da lanska stavka ni uživala varstva zakonodaje.

Delavci so v organizaciji podjetniškega sindikata Teš stavkali v času od 12. novembra 2010 do 16. novembra istega leta.
Delavci so v organizaciji podjetniškega sindikata Teš stavkali v času od 12. novembra 2010 do 16. novembra istega leta. FOTO: Uroš Ladinek

Sodišče je v postopku presojalo, ali so bili spoštovani pravni akti in Zakon o stavki. Poleg tega je sodišče presojalo, ali je stavkovne zahteve podjetniškega sindikata Teš sploh mogoče šteti za uresničevanje interesov s področja dela delavcev in ugotovilo, da stavka ni bila organizirana zaradi uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela in niti zaradi ogrožanja varnosti, zdravja ljudi in premoženja. Sodišče je tako sprejelo odločitev, da je bila stavka nezakonita.

Prvi človek Termoelektrarne Šoštanj Simon Tot je ob odločitvi sodišča v sporočilu za javnost poudaril, da je ''za delo gospodarskih družb nujno, da se spoštuje pravni red Republike Slovenije, kar mora biti tudi vodilo delovanja sindikatov''. Po njegovem gre pri takšni odločitvi sodišča za ''začetek jasne sodne prakse''.

Spomnimo, da je Podjetniški sindikat Teš v 12. novembra zaradi razrešitve Rotnika izvedel dveurno opozorilno stavko. Stavkajoči so grozili s popolno zaustavitvijo proizvodnje električne energije, novemu direktorju Totu pa so tudi preprečili vstop v upravni objekt Termoelektrarne Šoštanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
21. 04. 2011 19.15
Golubičev Zares bo obrnil teh 660 mio Eur, pa če je nam prav ali ne . Očitno brez kraje se pri nas ne zgiodi nič - sploh pa če je to največja investicija ta hip v Sloveniji .
Buena Vita
21. 04. 2011 17.14
GOLJUFOVIČ JE ŽE VEDEL KJE JE DENAR,V TELEKOMUNIKACIJAH IN ELEKTROENERGETIH ZATO JE TO Z ZAKONOM POKRADEL V SVOJ KLOBUK, zdaj končno lahko vidite kaj ste voliliI
zulj001
21. 04. 2011 11.23
No sedaj je jasno, zakaj so v letu 2008 MORALI priti na oblast.To lomastenje po gospodarstvu je bil edini vzrok za toliko prelite gnojnice po političnih nasprotnikih,o velikih obljubah ,ki so jih takrat naštevali, pa duha ne sluha,nasprotno državo so uničili.................
Nauders
21. 04. 2011 08.30
SEBASTI
21. 04. 2011 06.45
Sedaj se je razkrilo, kar se je že dolgo vedelo, TEŠ6 ni projekt Slovenije ampak projekt pohlepnega ZARES-a.
caps1
21. 04. 2011 00.44
A dejte no! Res?? Nemogoce! Ampak oni hočejo samo pomagat vodstvu, ker jih noben ne mara.. Bogi..
dukenukem
21. 04. 2011 00.23
tale golobič si je z termoelektrarno spet fino nabral posla in denarja ,goljufi ,kako jih ni sram
JEZKE-BLOKIRAT
20. 04. 2011 23.34
MENE SAMO ZANIMA DO GDAJ BOMO SE TO PRENASAL ODKAR JE PRISLA TA VLADA NA OBLAST SE SAMO SE KRADE IN VEDNO VEC JE BREZPOSELNIH
prehlad
20. 04. 2011 22.53
KDAJ BO ZALAUFALO . VSE SKOZI DIMNIK SPUSTIT
Bedakinkonji
20. 04. 2011 22.30
+1
red1220.04.2011, 22:11-1 Ko je Tot sedaj bo vsaj možnost dobiti službo v TEŠ ! prej ko je bil rotnik je bilo to družinsko kmečko podjteje in nisi imel šans da prideš noter. Upam da bo sedaj drugače in nič več poznanstev a ne tešovci ? :P Preveč fajn vam je bilo zato ste stavkali ker ste ugotovili da bo sedaj drugače in bo treba malce delat. ----------------------------------------... 5000 eur bruto, če si zares in če nimaš izobrazbe - tot je vrhunski menedžer z vrhunsko ekipo kopač press
smod.lak
20. 04. 2011 22.22
Banda neproduktivna!
red12
20. 04. 2011 22.11
Ko je Tot sedaj bo vsaj možnost dobiti službo v TEŠ ! prej ko je bil rotnik je bilo to družinsko kmečko podjteje in nisi imel šans da prideš noter. Upam da bo sedaj drugače in nič več poznanstev a ne tešovci ? :P Preveč fajn vam je bilo zato ste stavkali ker ste ugotovili da bo sedaj drugače in bo treba malce delat.
major1
20. 04. 2011 21.41
Tot je strokovnjak za energetiko, ki lahko deluje samo, če ima tajnico, ki usmerja njegove poslovne in stzrokovne odločitve.
Duška Duska
20. 04. 2011 21.19
Toth tudi,danes te nihče ne podpira,razen tistih,ki si jih pripeljal sam. Tako imaš srce voditi podjetje,kjer te nihče ne mara. Po novih volitvah bodo ponovno Teš,vodili ljudje ,ki si to zaslužijo.
bongobongo
20. 04. 2011 21.05
kdor laže tdi krade. ali za golubiča in slovensko vlado ta izrek ne velja?.Ne vem kdo bo vrnil 8 milijard pahorjevih kreditov?tale šoštanj je pa zrel za korupcijso komisijo, ki pa tako ali tako ne bo nič ugotovila. Bodo pa delavci krivi in plačali bogatašem in lopovom, Tole ne bo šlo več dolgo.
Danijel Fric
20. 04. 2011 20.50
Okoli goljufiča so sami goljufi, ki so porasporejeni tam kjer se da na veliko .......... Če ima šolstvo take ministre saj ni čudno, da je vse pokvarjeno.
alterego
20. 04. 2011 20.50
po padcu vlade se bo v TEŠ zaposlil še Kopač, Radička pa na HSE?
izbriši mi profil admin
20. 04. 2011 20.47
ČAS JE NAROD - ČAS JE ZA POPOLNI NAPAD !!!
Pillar60
20. 04. 2011 20.22
Pa naj še kdo reče, da lahko pademo še nižje. Kaj se razburjate, kdo vam je pa kriv, da ste šli na strojništvo, elektro, ekonomijo, fiziko, matematiko ....kaka diploma, kopačeve reference pa je
GRAJENA
20. 04. 2011 20.01
naj mi negdo odgovori kaj ona nardi za 5000ev mesečno kuha kave in še mogoče kaj drugega