Slovenija

Dominika Švarc Pipan: Na mizi je več rešitev za odpravo neustavnosti

Ljubljana, 09. 11. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan še vedno verjame v pravočasno rešitev glede sodniških plač. Kot je poudarila v današnji izjavi za javnost po sestanku s člani Sodnega sveta, imajo na mizi več rešitev za odpravo neustavnosti pri sodniških plačah, ki se niso usklajevale že več kot desetletje.

Po besedah pravosodne ministrice v koaliciji pripravljajo več rešitev, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je junija presodilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

O konkretnih rešitvah po današnjem sestanku s člani Sodnega sveta sicer še ni mogla govoriti, je pa izpostavila, da vse rešitve stremijo k temu, da bi bila odločba ustavnega sodišča uresničena v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, torej do januarja prihodnje leto. S tem je, kot je dejala v izjavi za javnost, danes seznanila tudi člane Sodnega sveta.

Ministrica je javno obljubo premierja Roberta Goloba o 600 evrov dodatka pravosodnim funkcionarjem označila kot ključno napako, ki je za sabo potegnila plaz zahtev drugih sindikatov. Obenem pa meni, da odločba ustavnega sodišča daje prav želji premierja, da to uredi. Spomnila je, da se plače pravosodnih funkcionarjev niso usklajevale že več kot desetletje. Ministrica sicer še vedno verjame, da jim bo odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plačah uspelo uresničiti pravočasno.

Na današnji seji Sodnega sveta so izmenjali tudi informacije in stališča o spremembah sodniške zakonodaje, ki pomenijo eno večjih reform v sodstvu. Gre za predloge zakonov o sodiščih, sodniški službi ter noveli zakona o sodnem svetu, ki jih je ministrstvo za pravosodje poslalo v javno razpravo v začetku oktobra, končala pa se je v teh dneh.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Damjan Žibert

Po besedah ministrice na ministrstvu zdaj pregledujejo prispele pripombe na gradiva predlogov sodniškega trojčka in se bodo do njih opredelili, cilj pa je, da bi vse tri zakone najkasneje do sredine decembra poslali v obravnavo na vlado. "To je naša predvidena časovnica, upam, da nam bo ob konstruktivnem sodelovanju vseh deležnikov to tudi uspelo," je poudarila Švarc Pipanova.

Ministrica se je danes odzvala tudi na kritike, da se sodstvo z novo sodniško zakonodajo zapira pred javnostjo. Predlog zakona o sodiščih namreč predvideva, da bi bile po novem javne zgolj tiste sodbe, ki bi jih vrhovno sodišče objavilo na spletu. Po besedah ministrice to ne drži. Kot je zagotovila, je cilj predloga zakona o sodiščih ravno nasproten, in sicer želijo uvesti, da bi bile vse sodbe dostopne javnosti oziroma v kar največji možni meri anonimizirano objavljene na spletu. Slednje pa ne velja za tiste izjeme, ko je javnost iz utemeljenih razlogov izključena s sojenja, kot je na primer zaščita mladoletnikov.

Po mnenju ministrstva je pri razlagi spornega člena zakona o sodiščih prišlo do napačnega razumevanja, da bi z njegovo uveljavitvijo sodišča dobila diskrecijsko pravico glede objav sodnih odločb, kar po zagotovilih ministrstva ne drži.

Pripombe na predloge še prihajajo

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, pripombe na gradiva predlogov sodniškega trojčka v tem tednu še prihajajo in jih bodo preučili ter ustrezno upoštevali po prejemu odziva vseh deležnikov, ki so jim bila gradiva posredovana v strokovno in medresorsko usklajevanje. Pripombe se razlikujejo glede na interesno področje posameznih deležnikov.

Med njimi je bilo tudi Društvo novinarjev Slovenije, kjer nasprotujejo predlogu, po katerem bi bile po novem javne zgolj še tiste pravnomočne sodbe, ki bi jih vrhovno sodišče objavilo na spletnih straneh sodišča. Na ministrstvu pojasnjujejo, da nikakor ne želijo ali nameravajo omejiti javnosti dostopa do sodnih odločb, je pa po njihovem mnenju pri razlagi spornega člena zakona o sodiščih prišlo do napačnega razumevanja, da bi z njegovo uveljavitvijo sodišča dobila diskrecijsko pravico glede objav sodnih odločb. To ne drži, so opozorili.

Kot poudarjajo, se izjeme od splošnega pravila objavljanja vseh določb nanašajo zgolj na primere, ko je javnost iz utemeljenih razlogov izključena iz sojenja, kot je na primer zaščita mladoletnikov in podobno. "Bomo pa zaradi popolne jasnosti glede odprtosti javnosti do dostopa do odločb sodišč uskladili predlagane določbe z veljavno zakonodajo s področja dostopa do informacij javnega značaja in ohranili nemoten dostop zainteresirani javnosti," so napovedali na ministrstvu.

Glede ugibanj v vrstah sodstva, ali bo ministrstvo podaljšalo rok javne razprave za spremembe sodniškega trojčka, pa poudarjajo, da to ni mogoče: "Cilj ministrstva je, da so vsi trije zakoni v državnem zboru sprejeti do poletja prihodnje leto, zato je nujno, da je gradivo do začetka decembra v največji možni meri strokovno in medresorsko usklajeno ter pripravljeno za posredovanje v obravnavo vladi še v letošnjem letu."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo DESNO je pravo
20. 12. 2023 10.32
Bandaaaaa nevedna
povanpireni
18. 12. 2023 18.38
+3
SODNIKOM I TOŽILCEM BRUKO VEČJE PLAČE...
zdravkob
10. 11. 2023 11.58
+1
Čemu bi bile sodbe objavljene na spletu? A to je neka pridobitev v pravosodju? Spremenite delovanje sodstva da bo tako kot v normalnih zahodnih državah. Sodba v imenu ljudstva je stvar iz časov komunizma in nacizma, mi pa še vedno imamo ljudska sodišča. Za začetek. Je pa še kup stvari od sodnih senatov dalje. Potem pa imamo največ zaposlenih sodnikov relkativno v vsej Evropi.
puspan
09. 11. 2023 18.59
+2
Jaz sem fižolovko že davno pospravil v ropotarnico.
wsharky
09. 11. 2023 18.31
+7
naša tovarišica Dominika bo kmalu zasenčila njeno šefico Tanjo, ki je iz dneva v dan bolj zaskrbljena
Mr.
09. 11. 2023 17.49
+6
Ne ven kje se ti vladni "biseri" jemljejo... vsi enaki vsi be...
povanpireni
18. 12. 2023 18.39
Sloga
09. 11. 2023 17.20
+2
Kaj pa sindikati poreko na to
avgust.
09. 11. 2023 16.59
+8
Ampak res, kje je Golob pobiral ta svoj kader?
TargetHacker
09. 11. 2023 16.21
+1
ampak res no, kakšen vrat 😂
TargetHacker
09. 11. 2023 16.05
+1
lol ker vrat za komat 🤣
DR. RNR
09. 11. 2023 11.56
-5
Sodstvo je politika levih in desnih. Nasi so zasciteni.
Špinača
09. 11. 2023 11.52
-4
z njo pa bi šel na kavo. 🤔
Ho Chi Joža
09. 11. 2023 17.55
+2
Jaz bi jo pa raje gledal v državni košarkarski reprezentanci bi bil večji doprinos kot na sodišču.
bronco60
09. 11. 2023 11.38
+11
Njo bi moral že zdavnaj odstavit, saj je javno pokazala konflikt interesa, ko je objemala ljubljanskega šerifa.
Krneki 00
09. 11. 2023 10.29
+6
Golob je dokazal da čist vsak k ga pobereš na ulici pa tud ne more minister bit....tale vemo kam spada za ministrco ziher ne
Branko Šil?ek
09. 11. 2023 10.20
-4
Se imate prav sodišće si tudi zasluži plaće samo mene zanima kdaj bom jaz dobil izplaćilo od lastninjenja ,ker poznam sodne ljudi,kateri so si žepe punili ,župane in podobne odvetnike kdaj bodo ti odvetniki aretirani,ker so me hoteli pospravit zaradi kapitala pa će sem edini TITOV živi sin nić ne podarjam SLO....Kdaj dobim jaz kaj???Ne da me sosedi hoćejo pospravit,....zaradi denarja.......ko bo ta primer rešen si dvigujte plače.Mladen
Litlmen
09. 11. 2023 10.19
+2
Narod pa naj rezbari ostržka.
2mt8
09. 11. 2023 09.51
+6
Naj pojasni še objem šerifa, kaj to pomeni...najbrž to, da se šerifu nikoli ne sme sodit za nobeno stvar.
Jožica55
09. 11. 2023 09.52
+1
smuuki
09. 11. 2023 09.43
+8
Vse dokler bo sodstvo dovolilo odvisnost od levega bloka so plače previsoke. Ko se odločijo za profesionalno delo in neodvisnost od preostanka komunizma se jim brez težav plača dvigne. Ko za sodnika ne bo pomembno komu sodi in bodo kazni primerljive za leve in desne takrat sem prvi za. Tako kot je zdaj je pa bolje da se sami razpustijo. Trenutno so ti ljudje brez ugleda pa to hočejo ali ne.
zdravapamet1
09. 11. 2023 09.39
+7
zaradi Masleše ne moreš nobenemu sodniku v Sloveniji več zaupati. Komunistično sodstvo. Zdaj bi še radi sodbe zavili v tajnost. lepo ste si skuhali Slovenci. Očitno si boste na lastni koži sprobali komunizem. Povem vam, najbolj boste nastradali prav odvetniki, sodniki, zdravniki oz. vsa inteligenca ker vas se bodo prvo znebili oz. bodo vas prisilili da boste kot bebčki, če boste hoteli preživeti. Se že dogaja. Ravni vi boste najbolj prekleli kućana in njegove srbske podtaknjence.
zdravapamet1
09. 11. 2023 09.35
+6
Kako dolgo bo ljubljanska tožilka Katarina Bergant imela zadevo Masleša v predalu?? in je kaj v sorodu z Bergantom??
Jožica55
09. 11. 2023 09.38
+2
Ja, stara mama mu je !!!!😂😂😂😂😂😂