Slovenija

Sodni svet s pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper Krašovca

Ljubljana, 21. 06. 2016 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oba sklepa – da za mnenje povpraša komisijo za etiko in integriteto ter poda pobudo za uvedbo disciplinskega postopka – je sodni svet sprejel že 16. junija. Treba je zavzeti jasno stališče o tem, ali sodnika tudi med mirovanjem funkcije zavezujejo pravila o disciplinski odgovornosti glede ravnanj, s katerimi se krši ugled poklica.

Krašovec je bil, preden je postal generalni sekretar v Cerarjevi vladi, sodnik na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču.
Krašovec je bil, preden je postal generalni sekretar v Cerarjevi vladi, sodnik na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču. FOTO: POP TV

Sodni svet komisijo za etiko in integriteto sprašuje, ali je ravnanje Darka Krašovca, ki je med mirovanjem sodniške funkcije v pravdnem postopku po ženinem pooblastilu zastopal gospodarsko družbo in zahteval izločitev vseh sodnikov zaradi pristranskosti, v skladu s kodeksom sodniške etike. Dal je še pobudo za uvedbo disciplinskega postopka.

Oba sklepa – da za mnenje povpraša komisijo za etiko in integriteto ter poda pobudo za uvedbo disciplinskega postopka – je sodni svet sprejel na seji 16. junija.

Kot so pojasnili v sodnem svetu, v skladu z zakonom o sodiščih omenjena komisija sprejema načelna mnenja glede ravnanj, ki pomenijo kršitev kodeksa sodniške etike.

Namenjena pa so pomoči sodnikom pri reševanju etičnih vprašanj, s katerimi se vsakodnevno srečujejo v svojem poklicnem in zasebnem življenju, zagotavljanju varstva sodnikom pred neutemeljenimi obtožbami ter utrjevanju zaupanja javnosti v sodstvo in ugled tega polica.

Sodni svet je ocenil, da je iz teh razlogov treba zavzeti jasno stališče o tem, "ali sodnika tudi med mirovanjem sodniške funkcije zavezujejo pravila o disciplinski odgovornosti glede ravnanj, s katerimi se krši ugled sodniškega poklica in kodeks sodniške etike".

Krašovec, sicer generalni sekretar vlade Mira Cerarja, je kot pooblaščenec gospodarske družbe v pravdnem sporu z državo zahteval izločitev vseh slovenskih sodišč, sodnikov in sodnic. Noben sodnik in nobeno sodišče, ki ga je ustanovila država, da namreč "ne izpolnjuje kriterija neodvisnosti in nepristranskosti". A so vrhovni sodniki njegov predlog zavrnili.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
22. 06. 2016 11.19
A ima kaj veze z Mirkom Kraševcem iz Mariborske škofije, ki je hudo na desni
staridida
22. 06. 2016 10.10
+1
Niti enega poštenega v cmerkotovi vladi....
zaenotnost
22. 06. 2016 08.10
+2
Takšni modeli niso primerni za vodenje države. Sodstvom je problem, izrodili so se, zavlačujejo do onemoglosti in se izgovarjajo. Imam občutek, da se imajo za nedotakljive. Klemenčič deluje v to smer, da bi izločil tiste, ki ne znajo, ki so slabi, ali pa celo koruptivni. Težko bo, želim si da mu uspe najslabše pa bi bilo, da bi to urejal PRINC TEME potem je konec...
mallonge
21. 06. 2016 20.58
+6
Aferaška vlada. Kleptomanska, izsiljevalska in zastraševalna vlada.
mallonge
21. 06. 2016 20.54
+3
Kraševec, Cerar in glivičar Klemenčič so vrh krivosodja v vladi.
FC Chelsea2
21. 06. 2016 20.53
+2
kot že tolikokrat prej ko je bilo potrebno povedati kaj o tistem, ki ni nabolj prijetno preprosto nima časa. če bi pa nekdo iz njegove vlade dobil nagrado pa ne bi bilo važno kje bi bil bi uspel dati izjavo. sej to tud ni danes edina stvar, ki bi jo moral pojasniti je še o koroških dečkih in zato je rajši cerar preprosto izginil.
mallonge
21. 06. 2016 20.51
+7
Morali bi isto storiti tudi s Cerarjem, ki opdpušča kriminal svojim ministrom kot bi bil župnik - z odvezo.
leond1
21. 06. 2016 17.45
+8
cmerarjevi soborci