Slovenija

Sodnik Radonjić ovaden zaradi suma krive ovadbe

Ljubljana, 06. 08. 2020 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
128

Sodnik Zvjezdan Radonjić je ovaden zaradi suma, da je drugim sodnikom neupravičeno očital podkupljivost. Meni, da je preiskava nesmisel, ker mora biti za krivo ovadbo dejanje naklepno, sam pa, pravi, je navedel verodostojne podatke. Vrhovno sodišče ob tem poudarja, da od sodnikov pričakuje in zahteva moralno integriteto in etično ravnanje.

Ovadbo zoper ljubljanskega okrožnega sodnika Zvjezdana Radonjića je, kot je danes poročal časnik Dnevnik, zaradi suma krive ovadbe vložil eden od oškodovancev v primeru o podkupovanju na ljubljanskem višjem sodišču. Radonjić je namreč februarja 2018 podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki, pa je bilo po njegovem mnenju prav tako sumljivih. Specializirano državno tožilstvo je Radonjićevo ovadbo zavrglo. Sodnik je kolegom z višjega sodišča neupravičeno očital podkupljivost in postregel z očitkom, da pogosto razveljavljajo sodbe muslimanov in Albancev, obsodbe Slovencev pa potrjujejo.

Zvjezdan Radonjić je poudaril, da ni širil lažnih obtožb, vedoč, da so lažne, temveč je policiji posredoval podatke, s katerimi je seznanjen.
Zvjezdan Radonjić je poudaril, da ni širil lažnih obtožb, vedoč, da so lažne, temveč je policiji posredoval podatke, s katerimi je seznanjen. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil Radonjić, ki zanika očitke o krivi ovadbi, za svojimi trditvami stoji. Poudaril je, da ni širil lažnih obtožb, vedoč, da so lažne, temveč je policiji posredoval podatke, s katerimi je seznanjen. "Imajo material osmih sodb, ki so bile na prvi stopnji obsodilne, na drugi so bile razveljavljene. V vseh primerih so bili pritožniki prebivalci BiH ali Kosova, kar nakazuje na stabilen modus operandi, saj ta populacija praviloma hitro zapusti državo in ni nagnjena razkrivanju podkupovanj, vedoč, da je to nevarno, saj podkupljeni udarijo nazaj z ovadbami, kot v tem primeru," se je skliceval.

'Za podkupovanja so obstajali jasni dokazi, ki jih policiji ni uspelo dokazati'

Prepričan je, da so za naznanitev kaznivega dejanja podkupovanja obstajali več kot dovolj jasni indično sklenjeni dokazi, ki pa jih policiji "ni uspelo dokazati zaradi zarote molka, pogojene s strahom pred nedotakljivim ter z lastno vpletenostjo v nudenje podkupnin". "Gre za eno izmed najtežje dokazljivih dejanj, ki jih je praviloma možno dokazati le skozi serijo kombiniranih tajnih ukrepov", ker pa mora večino teh odrediti preiskovalni sodnik, policija ne more zagotoviti tajnosti njihovega izvajanja, je pojasnil.

Pri tem je navedel, da je policiji ob naznanitvi kaznivega dejanja tudi pojasnil, da gre za indične dokaze, ker materialno pravnih ni, pri tem pa ni zavajal ali lažnivo ovajal. "Eno je, kar človek ugotovi ali ve, povsem drugo je, kar lahko dokaže," je dejal in dodal, da so sodniki policiji dolžni sporočiti vsa spoznanja, do katerih so prišli, vse podatke (in ne dokaze).

Za krivo ovadbo kazenski zakonik predvideva kazen zapora do dveh let, če to dejanje stori uradna oseba z zlorabo uradnega položaja, pa je predvidena zaporna kazen do treh let.

Zvjezdan Radonjić: "Eno je, kar človek ugotovi ali ve, povsem drugo je, kar lahko dokaže."
Zvjezdan Radonjić: "Eno je, kar človek ugotovi ali ve, povsem drugo je, kar lahko dokaže." FOTO: POP TV

S sodnega sveta sporočili, da za zdaj niso seznanjeni s postopkom zoper sodnika Radonjića 

Zakon o sodniški službi sicer določa, da sodni svet predlaga DZ, da sodnika razreši, če je ta obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev. Če pa je zoper sodnika uveden kazenski postopek zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja z zlorabo sodniške funkcije, mora po tem zakonu predsednik vrhovnega sodišča sodniku izreči začasno odstranitev iz sodniške službe. Ta ukrep suspenza lahko prav tako izreče, če je zoper sodnika uveden kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti in za katero je mogoče izreči kazen zapora več kot dve leti.

Na sodnem svetu sicer niso navedli, kolikokrat je njihova komisija za etiko in integriteto že obravnavala ravnanja Radonjića in kakšna stališča je sprejela, ker z njimi v neanonimizirani obliki seznani le pobudnika ter obravnavanega sodnika. Prav tako niso pojasnjevali morebitnih disciplinskih postopkov zoper Radonjića, ker je v postopkih na disciplinskem sodišču pri Sodnem svetu zoper sodnike javnost izključena, če se sodnik tej pravici ne odpove.

Izjave Radonjića presojala komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu

Na vrhovnem sodišču pa so medtem spomnili, da je izjave Radonjića ob javni razglasitvi ene od sodb, v katerih je omenjal pritiske pri sojenju, presojala komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu in dopolnila smernice za ravnanje sodnikov pri javni razglasitvi sodb po opravljeni glavni obravnavi.

Poleg tega je bilo po njihovih navedbah disciplinskemu sodišču podanih več predlogov za uvedbo disciplinskega postopka. V začetku julija letos je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič v dopisu disciplinskemu sodišču zaradi dolgotrajnosti postopanja opozoril na pomen ažurne izvedbe postopkov, ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič pa je podal tudi pobudo za razmislek o morebitnih potrebnih spremembah zakonske ureditve disciplinskega preverjanja delovanja sodnikov.

Kot so navedli, je Florjančič med drugim izpostavil, da je od vložitve prvega predloga v še odprtih disciplinskih zadevah minilo že več kot leto dni, od očitanih disciplinskih kršitev pa dve leti. Ob tem je poudaril pomen zagotavljanja hitrega disciplinskega postopka po določbah zakona o sodnem svetu, "saj drugačno ravnanje lahko krni ugled sodstva in pobudnikov disciplinskih postopkov", so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

Poudarili pa so še, da se od sodnikov poleg strokovne avtoritete pričakujeta in zahtevata tudi moralna integriteta in etično ravnanje. "Le tako se lahko zagotavlja javno spoštovanje sodnikov in zaupanje v sodstvo," so prepričani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepe Bol?ev
07. 08. 2020 12.27
+1
Ahahahahahaha kaksni sodrzavljani??? Primitivni omejni osebki kot si sam??? Ja seveda, tudi to je posledica globoke drzave.... a sploh ves od kje in od kdaj prihaja termin globoka
EEgon
07. 08. 2020 09.08
-3
Upam da berete sodniki komentarje, tako vsaj vidite da vas sodržavljani ne vidimo kot častne občane (kar bi morali biti), temveč kot bistven del problema korupcije v državi. In zopet lahko zapišem to je posledaica Globoke države, ki kadruje po Levi politični opciji.
Malinha
07. 08. 2020 09.23
+3
Hočeš napisati, da Ivan Komsomolek že 30 let plava svojo plitvo državo in se nikoli ni spustil v "globino" niti za milimeter, ker je pač absolutno plitek? In da zopet lahko zapišem da si ti sam posledica te plitvosti? Ne vem zakaj bi moral napisati - dejansko sem pač napisal - saj je to povsem jasno. Razen plitvim.
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 21.58
-1
Napovedal je, da ga bodo uničili in ga bodo. Noviča je oprostil, ne bo mu oproščeno
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 21.57
-2
Trček je tudi oprostil noviča
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 21.55
-4
Se bojo spravili nanj, ker je oprostil Noviča, hehe.
Malinha
06. 08. 2020 21.33
-1
"Imajo material osmih sodb, ki so bile na prvi stopnji obsodilne, na drugi so bile razveljavljene." To je ponovno osnovnošolska agitacija. Češ, drugostopenjsko sodišče zavaja, prireja, itd. Ravno drugostopenjsko sodišče v obrazložitvi natanko opiše čemu razveljavitev določenih točk prvostopenjske sodbe, sklicujoč se na vsebino, ne pa na leteče slone. Kajti ravno to je naloga drugostopenjskega sodišča, ugotavljanje procesnih, zakonskih in vsekakor logičnih določb. Če bi v tem primeru višje sodišče ravnalo drugače, bi ravno ono delovalo rasistično, nacionalistično, ksenofobno, glede "pritožnikov prebivalcev BiH ali Kosova". In morda ravno Radonjič v tem podtika višjim sodnikom šovinizem, šovinist je pa dejansko sam.
Uporabnik1295675
06. 08. 2020 20.44
+11
upam , da se počisti nesnaga v sodstvu...
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 21.56
+2
On ni nesnaga. Nesnage je veliko več, je povedal Zupančič
FAUSTOS1
06. 08. 2020 20.01
+0
Torej celo pošteni sodnik ne zmore pretrgati korupcijskih niti v sodstvu.janšisti bodo spridili celotno državo.
Ici
06. 08. 2020 19.57
+8
Pri netto plači sodnika, ki znaša 1.800 eur, so zmeraj možne "nepravilnosti", a ne?
reakcionar
06. 08. 2020 19.08
+10
Eni sodniki so na plačilni listi Trstenjakove, spet drugi so na plačilni listi Murgel. Takšno je pač stanje. Ko so bile Murgle na oblasti so s svojimi sodniki zatirale one desne sodnike, novinarje in politike (montiran proces Patrija, afera "žaljivi" tvit, itd.). Zdaj so pa oni ki so bili prej zatirani na "ablasti." In se pač maščujejo. Takšna je slovenska politika.
bogdajmir
06. 08. 2020 19.18
+5
s tem da Trstenjakova nima toliko denarja kot Murgle - če bi imela, bi počela enako kot oni, podkupovali bi novinarje, sodnike, državne tožilce, itd.
virtex
06. 08. 2020 18.58
+0
SVOBODA 2020
06. 08. 2020 18.47
-4
E moj radonjic....si šel v cvet .....
Škrinca
06. 08. 2020 18.40
-40
edini sodnik v sloveniji, ki je zavestno oprostil morilca..........
kolbek460
06. 08. 2020 18.44
+7
Da vidimo kako daleč to gre ,,kdo si še upa to zagovarjat ,
FAUSTOS1
06. 08. 2020 20.03
+9
edini sodnik ,ki ni želel po naročilu obsoditi nedolžnega.
zavetnik
06. 08. 2020 21.25
+1
Vsak normalen človek, ki ne verjame v pravljice
toxicox
06. 08. 2020 18.39
+70
eden najbolj poštenih sodnikov
zavetnik
06. 08. 2020 21.26
+4
Kje in kateree sodbe so njegove tako poštene
polikarp kalan
06. 08. 2020 18.38
+28
tudi to komunajzarsko kloako bomo prečistili
vertex
06. 08. 2020 18.40
+0
Se strinjam...na trstenjakovi je leglo komunjarskega sds smradu
Cikomiko
06. 08. 2020 18.34
+25
Kaj je lahko boljšega, kot da se sodstvo samo čisti od znotraj. Ker pa to pri nas ni praksa, namreč ceh drži skupaj v slabem in dobrem, je pa tak primer kot je Radonjič moteča zadeva, ki jo je potrebno zatreti v kali z vsemi sredstvi!
kolbek460
06. 08. 2020 18.32
+7
Sami sodniki ki nikoli nebi smeli obleči toge razgrajuje naše inštitucije in samo sadstvo ta je gnilo smrdlivo jabolko v mlem zaboju ,iz katerega se vonja samo on ,
0123456789
06. 08. 2020 18.30
+9
kriva ovadba? ko sodnik razsodi,v sodbi utemelji, da tej in tej priči ne verjame...koliko postopkov zaradi krive izpovedbe je bilo začetih? sem to enkrat vprašal sodnico in me je debelo pogledala in rekla, da imamo zato tam tožilca.
kolbek460
06. 08. 2020 18.45
+4
Ko ti sodnik relevantna dejstva izloči , ostane samo on in njegovo prepričanje ,
kolbek460
06. 08. 2020 18.30
-10
Ta sodnik bo legaliziral krajo ,korupcijo in uboje in poneverbe ,brez slabe vesti ,vsi ostali ki ne razmišljajo kot on so zanič ,udbovci ,pa še kaj ,,to delajo samo psihopati ki so svojo nemogočo osebnost okrasili z izobrazbo ,
Messia
06. 08. 2020 19.53
-7
jan333
06. 08. 2020 18.17
+59
Ko je razkril svinjarije v sodstvu in se uklonil silam iz ozadja, ki poleg drugih sfer življenja obvladujejo tudi sodstvo (npr. razkril resnice in ozadje zadeve Novič), je sam napovedal, da ga bodo uničili, in to se točno sedaj na predviden način dogaja: disciplinski postopki, tožbe, šikaniranje MSM medijev, itd.. Če bi imeli več takšnih sodnikov, bi bilo naše sodstvo blizu normalnega, tako pa imamo najnižje zaupanje v sodstvu ter daleč največ kršitev človekovih pravic na ESČP na milijon prebivalcev v Evropi (na ravni Rusije in Azerbajdžana).
kolbek460
06. 08. 2020 18.51
-2
Saj ne moreš v ljubljanico vreči njegovo oblačilo z smodniškimi delci ,sam sebe prepoznati na kamerah javnih mest ,telefoni ,računalnik ,sosed,in morilec in žrtev se v 99% poznata ,in po tem sramotno v škodo svojcev umorjenega opravičit z takim zmazkom ,ki na vseh straneh nazven štrlijo pristranskost in klijetalizem v samem zločinu ,halo ,,kaj se greste ,