Slovenija

Stopnjevanje protesta na obletnico 'srečnega konca', Goloba pozivajo k odstopu

Ljubljana, 04. 01. 2024 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pa pozivajo k odstopu. Izredni protest bodo začeli prav na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade "o srečnem koncu". Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo obvestili o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev.

Sodniki bodo v času prilagojenega načina poslovanja, ki bo trajal do 24. januarja, opravljali procesna dejanja le v zadevah, ki so nujne po zakonu. To med drugim pomeni, da lahko sodniki prekličejo že razpisane obravnave ali ne razpišejo novih ter da na višjem sodišču v času prilagojenega poslovanja ne bo sej. 

14-dnevni protest bodo začeli na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade Roberta Goloba "o srečnem koncu".

Na današnji seji glavnega odbora sodniškega društva so sprejeli tudi sklep, s katerim pozivajo vse sodnike, da zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti, kot so delovne skupine, različne izpitne komisije, tudi za pravniški državni izpit in izpite iz upravnega postopka, izpite za stečajne upravitelje, izvršitelje, volilne komisije, izobraževalne dogodke centra za izobraževanje v pravosodju. Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo obvestili o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev.

Proučili bodo tudi možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper nosilce izvršilne in zakonodajne veje oblasti, Sodni svet pa bodo pozvali, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač.

Opozorilna stavka
Opozorilna stavka FOTO: Bobo

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki danes za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tudi tožilci.

Danes sicer glavne obravnave in seje niso bile preklicane, temveč prekinjene v vsaki posamezni zadevi posebej, o čemer je odločal predsednik senata. Ostale službe sodišč in javne knjige so v tem času poslovale nemoteno.

Kot e ob robu stavke dejala predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesne Bergant Rakočević, so o protestu že obvestili svetovno in evropsko sodniško združenje. V protestni izjavi so izpostavili, da protestirajo proti kršenju pravnega reda in pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava. V vladnem nespoštovanju ustavne odločbe glede sodniških plač vidijo zlorabo oblasti, so še navedli.

"Protestiramo, ker sta si vlada in državni zbor vzela pravico, ki je nimata, to je, da ignorirata odločbo ustavnega sodišča, in sicer prav to, ki varuje neodvisnost sodstva proti izvršni in zakonodajni veji oblasti. S tem so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zlorabili svojo moč, nam sodnikom v posmeh, vsem skupaj pa v hudo sramoto," so zapisali v izjavi.

Poudarili so, da je pravni red zasnovan v ustavi, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Temelj pravne države je spoštovanje zakonov in odločb sodišč, saj se lahko le tako zagotavljajo varovanje človekovih pravic, demokracije, enakost pred zakonom in odgovornost oblasti. V ustavnih demokracijah se brez nadaljnjega spoštujejo tudi odločitve ustavnih sodišč, so izpostavili.

sodstvo
sodstvo FOTO: Shutterstock

Prav tako protestirajo proti sprenevedanju in zavajanju javnosti, da gre zgolj za usklajevanje plač v celotnem javnem sektorju, ker izvršitev ustavne odločbe s tem ni povezana. S protestom nasprotujejo tudi "političnemu mešetarjenju in barantanju z vsebino ustavne odločbe" v smislu javnih zavez predstavnikov vlade sindikatom o nespoštovanju roka, ki je v njej določen.

Zahtevajo, da se z izvršitvijo navedene odločbe nemudoma zagotovijo dostojni materialni pogoji za neodvisno delo sodnikov in primeren oziroma primerljiv položaj, ki ga imajo sodniki po ustavi s predstavniki zakonodajne in izvršne veje oblasti.

Pri tem znova opozarjajo, da plače sodnikov že več kot 20 let konstantno realno padajo in kljub stažu in napredovanjem ne dosegajo vrednosti lastnih plač iz 90. let prejšnjega stoletja. "Neto plača najnižje plačanega sodnika za okoli 1300 evrov zaostaja za prejemki najnižje plačanega poslanca in celo neto plača vrhovnega sodnika je nižja od neto prejemkov najnižje plačanega poslanca," so še zapisali.

Skupni izjavi so se pridružili tudi Sodniki višjega delovnega in socialnega sodišča, ki pa so hkrati sprejeli še svojo izjavo. V njej so zahtevali izvršitev odločbe ustavnega sodišča. Izpostavili so, da plačni položaj sodnikov ni primerljiv s položajem javnih uslužbencev, zato mora biti urejen s posebnim zakonom, in sicer z zakonom o sodniški službi.

Pri določitvi plač sodnikov je po njihovem mnenju treba upoštevati predvsem težo odločanja v sporih, ki je naložena le sodnikom. "Nesprejemljivo je, da se na sodiščih prve stopnje nemalokrat zgodi, da je v sodni dvorani sodnik, ki razsoja, manj plačan kot preostali udeleženci postopka, ki so prav tako plačani iz državnega proračuna," menijo.

Prav tako so opozorili na pomen zagotavljanja ustreznih prostorskih pogojev za delo sodišč in izpostavili nujnost izgradnje sodne stavbe za Bežigradom.

Valenčič: Odločba je zavezujoča in neodložljiva

Predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije (DDTS) Boštjan Valenčič je ob protestu povedal, da od vlade in državnega zbora pričakujejo dosledno spoštovanje načela pravne države, torej takojšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Tudi on je izpostavil, da predstavlja neuresničitev ustavne odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, kršitev načela pravne države, obenem pa krši materialno neodvisnost pravosodnega sistema v širšem smislu.

Glede argumenta vlade, da bo ustavno odločbo uresničila v okviru prenove plačnega sistema v javnem sektorju, je dejal, da gre za dve ločeni področji, torej na eni strani za reformo plačnega sistema, na drugi strani pa za odpravo plačnih nesorazmerij, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče. "Slednja odločba je zavezujoča in neodložljiva. Žal ti dejstvi vladi oziroma njenemu predsedniku nista popolnoma jasni. Vlada izvršitev ustavne odločbe pogojuje z doseganjem dogovora z vsemi drugimi sindikati, kar pa po našem mnenju kaže na popolno nerazumevanje načel pravne države in vladavine prava. Z drugimi besedami, sindikati vlado očitno silijo v nespoštovanje načela pravne države," je dejal Valenčič.

Predsednik društva je še izpostavil, da nameravajo tožilci ob neodpravi neustavnosti nadaljevati s pripravo stavke, ki bo ta ali prihodnji mesec. "Tako radikalen korak je potreben, da se končno udejanjijo načela pravne države," je dejal Valenčič. Pri tem je poudaril, da jo bodo izvedli skladno z 48. členom zakona o državnem tožilstvu, kar pomeni, da bodo opravljali nujne in prednostne zadeve ter tiste, ki jih je nevarno odlagati.

Poleg tega je napovedal, da bodo nadaljevali s postopkom vlaganja tožbe. "Konkretni pogovori, ali bo šlo za odškodninske ali tožbe iz naslova delovnega razmerja, še potekajo, nedvomno pa bomo zahtevali plačilo za pet let nazaj, skupaj z zamudninami," je dejal. Povedal je tudi, da še preučujejo možnost kolektivne tožbe in da gre zaenkrat vse v smeri vlaganja individualnih tožb.

Đorđević: Sodniki se s protestom zavzemajo tudi za spoštovanje pravne države

"Nezadovoljstvo kolegov, na trenutke že tudi nestrpnost, lahko povsem razumem. Že več kot desetletje smo namreč v situaciji, ki jo je ustavno sodišče ocenilo kot neustavno. Sodniki že ves ta čas čakamo na rešitev vprašanja materialne neodvisnosti, ta pa se vedno znova odmika. Sicer pa ni odveč poudariti, da protestni shodi niso namenjeni samo zavzemanju za pravice sodnikov, temveč gre bolj za protest proti eklatantnemu kršenju pravnega reda ter za spoštovanje pravne države, neodvisnosti sodstva in delitve oblasti," je izpostavil Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević.

Državni odvetniki podpirajo protest sodnikov in državnih tožilcev

Državni odvetniki podpirajo sodnike in državne tožilce v pozivu k spoštovanju pravne države in vladavine prava in k spoštovanju odločb ustavnega sodišča, tudi odločbe, s katero je ustavno sodišče ugotovilo, da so predpisi, ki urejajo plače sodnikov, v nasprotju z ustavo, je danes sporočila generalna državna odvetnica Ana Kerševan.

Uresničitev odločbe o sodniških plačah hkrati z dogovorom o plačah v javnem sektorju

Minister za javno upravo Franc Props sicer pravi, da se zavedajo, da so plače sodnikov nizke, da gre za eno od vej oblasti in je tudi v tem delu treba poskrbeti, da bodo lahko neodvisno delovali, a hkrati ponavlja že znano stališče vlade: ko bodo končana dogovarjanja o plačah za celotni javni sektor, bodo hkrati udejanjili tudi odločbo ustavnega sodišča o sodniških plačah.

Stališče vlade je, da zadeve rešujejo vzporedno, in tako bodo delovali. Bodo pa poskušali iskanje rešitev kar najbolj pospešiti, je napovedal. Ob tem je zanikal, da so na vladi pri vprašanju sodniških plač neenotni. Na novinarsko vprašanje o stališču pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pa je odvrnil, da je ministrica povedala, kakšno je njeno stališče, a so po razpravi prišli do zaključka, da je edina možnost, da pridejo do celovitih rešitev.

Dogovarjanja o uskladitvi sodniških plač so sicer lani potekala že z njegovo predhodnico, prejšnjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Kot sam razume, je bil za plače sodnikov lani že postavljen nek okvir, a je dinamika, kako se bo uresničeval, še stvar dogovora.

Varuh: Neizvrševanje sodb ustavnega sodišča je sistemski problem

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je opozoril, da je neizvrševanje sodb ustavnega sodišča sistemski problem in pomeni veliko kršitev načela pravne države. Najstarejša neuresničena odločba je iz leta 2012, zato od vlade in DZ pričakuje, naj čim prej odpravita vse protiustavnosti in nezakonitosti. "Žal nobena vlada do zdaj še ni pripravila strategije, kako odpraviti to anomalijo. Odločbe ustavnega sodišča morajo biti uresničene v roku oz. čim prej, ne glede na to, ali se z njimi strinjamo ali ne, saj je to bistvo spoštovanja vladavine prava," so besede Svetine navedli v sporočilu Varuha. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
05. 01. 2024 15.32
+4
Kolk so naši sodniki smešni v tistih sivih haljah, kot ena čudna sekta zgledajo.
smuuki
05. 01. 2024 13.37
+1
Sodstvo ima platno in škarje v svojih rokah. Če bi opravljali svoje delo korektno bi sodišče samo preiskalo krajo identitete v Romuniji. Preverili bi izvor premoženja, ki ga poseduje premje. Brez stavke bi iztržili kolikor bi hoteli ali ga umaknili na varno. Ker so očitno v močni spregi se nihče ne boji tega. Med vrsticami ne skrijejo povezanosti med seboj. To je zdaj že naivnim jasno
Samo12
05. 01. 2024 16.39
+1
Sedanji premje lahko pojasni izvor denarja, medtem, ko prejšnji ni vedel od kod mu zaplenjenih 400k, niti ni poskušal dokazat in tako dobiti denar nazaj. Postavite sektaši svojo podstrešje , imate kar nekaj dela. Očitate drugima, kar sami delate. Tako ne boste več na oblasti
Samo12
05. 01. 2024 16.40
+1
Lažeš in zavajaš. V vsem stilu sekte in pol jokanje, zakaj nihče več sekte ne prebavlja in zakaj je narod negativno nastrojen proti sekti
05. 01. 2024 13.37
+4
Če prav razumem, ustavni sodniki si sami, z ustavno določbo, določijo svojo plačo? Mislim, da bi oni morali odstopiti!
mr.poper
05. 01. 2024 10.58
+4
Že kar odstop "ti nerode ti" kaj zdaj problem ? Denar ali odstop - oboje ne gre !
Vajkim
05. 01. 2024 09.53
+6
Če vlada želi urediti plačna nesorazmerja lahko to naredijo za vse naenkrat Plače sodnikov niso slabe so prej dobre v primerjavi z drugimi Kaj pa delo..niso dobri..npr.razpišejo obravnavo pa pozabijo povabit vse..potem nova obravnava pa ista pesem šele tretja obravnava popolna z vsemi...kdo plača izgubljen čas teama sodnikov, dvorano, čas udeležencev, ki si morajo vzeti dopust.. Sojenje , izvedenci je čista kraja denarja..kako sodnik ne zna odgovorit na preprosto vprašanje ne izvedenec nato pa sodijo, bog se jih usmili saj ne vedo kaj delajo žrtve so še večje žrtve ,lopovi pa zmagovalci, pedofili so reveži, žrtve pa nič vredne.. govorite o pravni državi ja ne vem za koga morda za barabe ne pa za poštene..uh lahko stavkate bo manj škode se bodo ljudje bolje sami zmenili..žal tako je in zato večje plače pa saj niste resni
Kostorog
05. 01. 2024 09.47
+1
Neprecenljivo kako čreda sds koštrunov meketa po forumu, ja ni čudno čredica vse manjša,pašniki prazni, pastir pa vse bolj jezen.
Vajkim
05. 01. 2024 09.38
-1
Trapon
05. 01. 2024 09.34
+1
Res je Janša bone delil ljudem....vendar zapravljali smo jih pa mi in ne krivit Janšo da bodo vnuki to plačevali....je bila možnost tudi da jih nisi koristil....ja egoizem povsod
Samo12
05. 01. 2024 09.38
+3
Pol pa povej koliko jih ke bilo koriščenih in na kak nacin? S tem denarjem bi naj odpravil raje upokojence, katere je pahnil v revežijo, ne pa, da je spucali plačeval dopuste. Aja, skrbel je za svoje volilno telo, sociala in nizko izobraženi . Oni so mu hvaležni, ker oni ne vračajo kredita
St. Gallen
05. 01. 2024 09.04
-2
vesel sem za zdr reformo od 1.1.2024. katera bo naslednja?
Mamuth
05. 01. 2024 08.54
+6
Medtem pa nihče ne omenja sramotnega nakazila delavkam Mure, katere so odpravili z par euri... 🤬
Samo12
05. 01. 2024 08.29
-2
Vceraj je ta veliki popiz. Na koprive,Ker je premalo negativnih komentarjev na chatu od sektasev. Mobilizirali so ves intelektualni višek sekte s IQ poljske miši, ki so morali komentirat. Ko, da bo neko komentiranje enih in ta istih kaj spremenilo. Pa lahko se vinkl toliko plonk listkov napise. Ne podpiram Goloba, samo ko vodim, kako jočejo sektaši s puklastim na čelu, je pravi užitek. Žalijo Goloba, kot da jih je on odnesel iz prestola. Dragi sektaši, ni vas on, ampak slo narod, ki vam je več kot enkrat pokazal, da vas noče gledat, poslusat kaj šele na vladi. Kar jočite, puklast PV ne bo nikoli več, če pa mu uspe spet kaka umazana igrica brez volitev, ne bo dolgo, ker ga bo narod kot v Indiji odnesel dobesedno na smetisce
Kostorog
05. 01. 2024 14.42
+0
Čista resnica in ta čredno sekto in velikega pastirja najbolj boli.
main
04. 01. 2024 21.59
+4
Na sodišče ne smeš nosit pištol.
punkracij
04. 01. 2024 21.58
+2
Norčevati se iz proletarjata je nekaj,drugo pa je sodna veja,ki od obljub ne bo odstopila,to je tanek led za prvega ministra.
Jožajoža
04. 01. 2024 21.55
+16
kaj mislite,kako bi narod glasoval na referendomu o sodniških plačah?
Jernej Sekirnik
04. 01. 2024 21.53
+2
ma to se je zmotil s tem happy endom, malo prej je potegnil črtico in tina je omenjala neki happy end in je pač takšno butnil ven. Saj veste kakšne zabave imajo v svobodi....
son?ek11
04. 01. 2024 21.51
+16
Ja, spet se oglaša neko varuh, ki gre za sodniške plače!! Ko pa gre za plače delavcev na minimalcu ali upokojence, se pa tale" varuh" nič ne oglaša!! Tako, kot ye nikoli ni oglasil ta časa janeza!!!! Pojma nimam, zakaj imamo tega "varuha ne vem česa "
Jožajoža
04. 01. 2024 21.50
+2
ko matoz zagovarja diktatorja janšo,vedno izbirajo sodnika,ki je naklonjen diktatorju.
SlobodaNE
04. 01. 2024 21.51
+11
Ko Jankoviću sodijo vedno ista sodnica Mojca Kocijančič.
Mali medo
04. 01. 2024 21.52
+1
Bombardirc1
05. 01. 2024 08.21
+3
Te jajotove bone bodo še naši vnuki odplačevali svečka...
Samo12
05. 01. 2024 08.42
+1
Tudi če jih bi prvi koristil, saj si jih ke sam plačal. Te bone, ki jih je puklasti delil, se bojo naši vnuki odplačevali. Namen bonov je bil reševati zavarovalniške komplekse, ne pa ljudi. Državljanom pa zapustil kredite, kot že 3 X do sedaj
St. Gallen
05. 01. 2024 09.03
+0
Vajkim
05. 01. 2024 09.58
+0
Mislim , da so vedno nenaklonjeni Janši...sodijo naj pošteno z argumenti ne pa po funkciji Matoza pa slabo poznate..nisem privrženec nobene stranke sem za poštene ljudi
SlobodaNE
04. 01. 2024 21.49
+5
Goloba lastni ljudje napadajo, ljubičice moja.
Samo12
05. 01. 2024 08.44
+2
Goloba ne napadajo lastni ljudje oz slo narod, Goloba napadajo sektaši, ker ne razumejo, da tudi če Golob ne bo več PV, puklast ne bo več vladal v slo. Dovolj ga je bilo za vedno. Same laži, sovraštvo, koristi pa nobene od njega
traparija
04. 01. 2024 21.49
+0
hahahahahah, lepo izbrane besede tegale društva, usranega goloba že vidim kako bo jecljal in se izgovarjal in obljubljal vse, ker pač je jasno da intelektualnega dialoga pod razno ni zmožen.
Samo12
05. 01. 2024 08.45
+1
Golob ne jeclja, govori tekoče. Tvoj veliki pa res jeclja, da ljudje ne vedo ali ima kak napad
Streznitev
06. 01. 2024 10.45
Gruleči se z lažmi in obljubami v pajkovo mrežo zapleta.
MucaNeGrize
04. 01. 2024 21.49
+0
o čem pa krulijo tej kvazi sodniki ...klet 4 tovarne zla in laži s trstenjakove pa navdušeno kruli v podporo...?!.... kontra primerov sekte sđs je na n ...primer 1 ...6. 3. 2020 .... Predloga ukinitve volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu v DZ niso podprli...SDS PROTI ..kljub drugačni odločbi ustavnega sodišča... Volilni okraji, ki bi jih z njo ukinili, namreč po besedah Branka Grimsa (SDS) omogočajo bistveno bolj enakomerno zastopanost terena s poslanci....in zaradi sds proti ...NI bilo mogoče uresničiti odločbo ustavnega sodišča. To je namreč pred več kot letom dni ugotovilo neustavnost 4. člena zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ker da v številu volivcev po posameznih volilnih okrajih obstajajo prevelike razlike.  SKLEP : SDS NE SPOŠTUJE ODLOČB USTAVNEGA SODIŠČA .