Slovenija

Sodniki v senci zdravnikov končujejo opozorilni protest

Ljubljana, 24. 01. 2024 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodniki končujejo dvotedenski protest. Podpredsednik Slovenskega sodniškega društva Andrej Ekart je ocenil, da so v tem času razširili zavedanje, da je spoštovanje odločb Ustavnega sodišča eden od temeljnih stebrov ustavne ureditve. Ali bodo s protestnimi aktivnostmi nadaljevali, bodo odločali naslednji teden.

Po sklepu Slovenskega sodniškega društva s 4. januarja so sodniki, jezni zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah, 10. januarja začeli z dvotedenskim opozorilnim protestom. V tem času so delo opravljali prilagojeno. Po informacijah Vrhovnega sodišča so sodniki v veliki meri preklicali naroke za glavne obravnave, razen v nujnih zadevah, v katerih je sojenje potekalo nemoteno.

S podatki o preklicanih oziroma preloženih obravnavah v času protesta ne razpolagajo. STA je zato na vseh 11 okrožnih sodišč in 44 okrajnih sodišč naslovila vprašanje, koliko sodnih obravnav so v času opozorilnega protesta sodnikov preklicali in zakaj.

Opozorilna stavka
Opozorilna stavka FOTO: Bobo

Podatki do torka: zaradi protesta odpadlo več kot 1100 obravnav

Podatki, ki so jih na sedmih okrožnih sodiščih zbrali do torka opoldne, kažejo, da je od začetka protesta odpadlo skupaj več kot 1100 obravnav. Na največjem, ljubljanskem, je od skupno 623 obravnav do vključno minulega petka odpadlo 419 obravnav. Ocenili so, da je bilo vsaj 90 odstotkov teh preklicanih zaradi opozorilnega protesta. Tudi podatki okrožnih sodišč v Kranju, Novem mestu in Novi Gorici so potrdili, da je bil razlog za večino preklicanih obravnav protest.

Pet okrajnih sodišč je do torka opoldne sporočilo, da so vse obravnave, ki so jih v tem času preklicali, preklicali zaradi protesta. Na preostalih šestih okrajnih sodiščih, s katerih so poslali podatke o preklicih in razlogih, pa je bil protest razlog za večino preklicev obravnav.

Za dvotedenski protest so se na sodniškem društvu odločili po tem, ko vlada in državni zbor nista odpravila neustavnosti glede sodniških plač, na katero je opozorilo ustavno sodišče junija lani. Po navedbah društva je pozivu o protestu sledila večina sodnikov.

Podpredsednik društva Andrej Ekart je navedel, da vlada in državni zbor v času protesta nista pokazala nobene pripravljenosti za takojšnjo uresničitev ustavne odločbe. Ocenil je, da so v društvu kljub temu razširili zavedanje, da je spoštovanje odločb ustavnega sodišča eden od temeljnih stebrov ustavne ureditve. Poleg tega menijo, da neizvršitev ustavnih odločb "ogroža zaupanje državljanov v delovanje pravne države in demokratični ustroj družbe".

Na vrhovnem sodišču menijo, da zaradi protesta sodnikov "ni prišlo do posegov v človekove pravice". To so pripisali časovni omejitvi protesta in dejstvu, da se sodniki niso omejili le na nujne zadeve, ki jih je tudi sicer veliko. Pojasnili so, da so sodniki pisali sodne odločbe v že zaključenih zadevah in preučevali sodne zadeve, ki so jim dane v sojenje.

Sodniki so zaradi neizvrševanja ustavne odločbe 'jezni in razočarani'

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat je ocenil, da so sodniki zaradi neizvrševanja ustavne odločbe "jezni in razočarani". Sodni svet je sicer v času protesta vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju s predlogom za izvršitev odločbe o plačah.

Sodniki
Sodniki FOTO: Shutterstock

Del protesta je bila tudi odločitev, da sodniki ne bodo sodelovali v nekaterih izpitnih in volilnih komisijah. Na Državni volilni komisiji (DVK) v času protesta niso prejeli nobenega odstopa sodnikov z mest predsednikov volilnih komisij, v katerih jih trenutno sodeluje 156. Pojasnili so, da podpirajo sodnike v prizadevanjih za uresničitev odločbe, vendar menijo, da zahtev ne smejo pogojevati z izvedbo volitev in uresničevanjem volilne pravice.

Sodniško društvo bo na seji, 30. januarja, odločalo o tem, ali bodo s protesti nadaljevali. Če se bodo za to odločili, bodo po besedah podpredsednika Ekarta upoštevali, da z ukrepi ne posežejo prekomerno v pravice državljanov. Na sejo so povabili tudi ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan.

Na ministrstvu za pravosodje udeležbe ministrice še ne morejo potrditi. Na vprašanje STA, ali vztrajajo, da bodo ustavno odločbo izvršili z zamikom, v okviru prenove plačnega sistema v javnem sektorju, so odgovorili: "Odločbe ustavnega sodišča so obvezne in zakonodajalec je na odločitev ustavnega sodišča vezan. Ministrstvo meni, da če obstojijo objektivni razlogi, da ustavne odločbe ni mogoče izvršiti v roku, ki ga je določilo ustavno sodišče, mora to zakonodajalec izvršiti nemudoma, ko so odpravljeni objektivni razlogi, ki so razlog za prekoračitev roka."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
24. 01. 2024 21.43
+1
Za sodnike kurjih tatov ne vem,za tiste,ki"obravnavajo"gospodarski kriminal,pa lahko ugibamo par stvari.. 1. niso končali niti osnovne šole,ker efekt je podoben 2. sodijo na daljavo z raznih mondenih krajev,ker je epilog tak,kot da ni nobenega sploh v službi, 3.Sodijo hobotnice z lovkami med mafijo in politiko, 4.So procesi taki,da gredo sodniki prej v pokoj,preden se primer konča..potem pa seveda zastara. Samo Janković jih ima že 10 let za zabavo in popestritev prostega časa,medtem, ko izginja pred njihovimi vrati in nosovi na desetine,milijonov.. kje so šele vsi ostali.. Ja zaposleni spavači tega sistema si pa res zaslužijo višanje plač.. Velika večina ljudi sploh ne ve,ali je to stroj za pranje umazanega perila, ali denarja,je pa zagotovo nedelujoč, oz.kar mrtev. Predlagam,da sodniki dobivajo plače samo iz rešenih primerov,kjer se nakradeno vrne in pobere premoženje.. Drugače pa plače na osnovi hoferja..
ajdanakolesu
24. 01. 2024 15.18
+2
Spoštovani sodniki, saj vas nihče ne sili da delate na sodišču, če ste nezadovoljni z vsem ! Lahko greste delat v Hofer !
smuuki
24. 01. 2024 14.53
+4
Nihče ni zaznal neaktivnosti sodnikov. Pred, med stavko in po stavki je vedno enako. Če sodnika ni dve leti nihče ne ve za to. Morda domači. Povsem pogrešljivi. Sami sebi namen
smuuki
24. 01. 2024 14.55
+1
Če ni zdravnika vsi vemo in občutimo. Če ni sodnika smo že vajeni, da pri njih se dogaja v letih desetletjih. Nikogar več to ne prizadane
vvvilice
24. 01. 2024 11.18
+4
Zdravniki bi morali, tako kot športniki nosijo reklamne napise na oblačilih, prav tako imeti pripete označbe, da vemo, kdo jih sponzorira. Sodnike pa, kateri boter stoji za njimi.
oježeš
24. 01. 2024 10.56
+1
Vsi bi radi megalomanske plače, le od kje jemati denar? Zato še bolj obremenjevati z davki obrtnike, firme in ostale proizvajalce denarja? Da resnično pridemo do tega, da se nekateri kopljejo v denarju, drugi pa za njihovo potrošnjo le delajo in živijo pod minimumom in si ne morejo privoščiti nič kaj več kot hrano in plačilo položnic ali pa še tega ne. Prihajamo v dobo sužnjelastništva? Enim več kot potrebujejo, drugi delajo le za njih!
The Undertaker
24. 01. 2024 10.52
+1
Še vedno plešemo?
zavetnik
24. 01. 2024 12.23
-1
smuuki
24. 01. 2024 16.25
Ne tako oholo nad premjejeve besede. Narod pleše je izjavil. Zdaj imajo solo ples zdravniki, pred njimi sodniki,upokojenci,gasilci,kmetje naslednji teden upravne enote. Premje je imel prav. Narod pleše on bo pa odplesal. 😀😀😀😀😀
Jozaa
24. 01. 2024 10.27
+1
Sodniki, zdravniki, dobro plačani javni uslužbenci z zelo slabo produktivnostjo plače bi imeli kot v Švici z balkansko produktivnostjo, sodnimi zaostanki, čakalnimi vrstami, noro?
borjac
24. 01. 2024 10.22
+4
Višje plače bodo sodniki in tožilci dobili po Ustavni odločbi vendar čez 6 mesecev, ko bodo zaključeni pogovori o plačah z kompletnim Javnim sektorjem, strinjam se tudi s tem da se je Golob z populistično obljubo o 600 evrih zaletel kot tele v nova vrata, ampak bilo kakšne SAMOKRITIKE pri sodnikih in tožilcih pa ni bilo opaziti, podatek ki je zelo pomemben, to je da imamo na prebivalca največ sodnikov v Evropi, niso nikoli povedali, to da imamo velike sodne zaostanke, ene največjih v Evropi , tudi niso povedali, to da imamo ogromno zastaranih primerov, ki so zastarali pri obravnavi politikov ali pa močnih gospodarstvenikov in mafijcev , ki so pokradli milijarde iz Slovenskih davkoplačevalcih žepov, torej "korupcija in posledično zastaranje primerov", to da imamo največ sodnikov na prebivalca in istočasno največ zastaranih pomembnih primerov, pač ne gre skupaj, lahko pa to pojasnita dve besedi " lenoba in korupcija", to da tako lahkotno pojasnjujejo nizke kazni , ki jih dosojajo pedofilom, posiljevalcem, morilcem....... to da izrečeš pedofilu , ki je leta seksualno izkoriščal otroke, kazen ki znaša 1/3 možne kazni , je dodatno mučenje uničenih otrok, to da to svojo odločitev nonšalantno pojasnjuješ na TV, češ da je ta kazen pravična in primerna, to pojasnjevanje pove praktično vse o Sodnikih in tožilcih, LE KAKO BI TO POJASNJEVALI ČE BI BILI TI OTROCI NJIHOVI ???, pa sojenje Kavaškemu klanu poglejte, izvrgli so dokaze, po katerih so v Srbiji in Italiji obsodili te zločince, morilce na zaporne kazni po 20-30 let, na koncu bodo ti morilci po zaslugi Sodnikov in Tožilcev odkorakali na prostost, pa še Slovenijo bodo tožili za odškodnino, pa tudi pri odvzemih hiš, stanovanj zaradi minornih dolgov par sto ali tisoč evrov so namerni , kajti te iste hiše in stanovanja so potem kupili sorodniki ali bližnji prijatelji teh Sodnikov, seveda je pa Sodnica , ki je odvzela stanovanje gospe zaradi dolga par tisoč evrov, zgradila hišo na gmajni , na črno seveda, ......torej ali so ti Sodniki in Tožilci sposobni vsaj malenkostne samokritike, ali obstaja sploh kakšna kontrola nad delom sodnikov ???
simi11
24. 01. 2024 10.20
+3
Sodnica pri nas tudi drugače izven protesta ugodi vsaki prošnji za preklic, tako da so tudi takrat obravnave preklicane, strojepiske delamo samo preklice in nova vabila, kar povzroča velike stroške. Delamo vse namesto sodnikov in to za 780 EUR neto. Moramo se registrirati, sodniki se ne rabijo in hodijo v službo kdaj jim paše in grejo domov kdaj jim paše.
zavetnik
24. 01. 2024 09.42
+6
Zopet zavajate sodniki štrajkajo celo leto in njihovo delo je odraz družbe, zadnjič v Tarči se je videlo kako lepo znajo govoriti ( Zaman) pa si poglejte koliko je napak v njegovih stečajih in koliko korupcije na TV ga pa predstavljate kot rešitelja
ka?ica
24. 01. 2024 09.31
+8
To ni več demokracija, to je anarhija!
smotka30
24. 01. 2024 09.20
+11
Brez skrbi ljudje dragi, vse sodbe in sklepi so napisani, napisale smo jih sodne zapisnikarice same za plačo 780 EUR neto (doplačilo do minimalne plače v višini 122 EUR - hvala država), to da so sodniki štrajkali se niti ne pozna kaj dosti. Sodbe in sklepe smo napisale same, kot vedno, pošta je pripravljena, sodnik samo še podpiše.
kuncci1
24. 01. 2024 09.45
-4
Smotka30… dajte napisati ime in priimek, da vam plačam študij za pravnika in mogoče naredite pravosodni izpit, da vam potem poslanci hočejo krojiti delovni čas, pogoje dela in volivati politično na vas!
kuncci1
24. 01. 2024 09.46
Stane Adami?
24. 01. 2024 09.14
+10
Po moji oceni so sodniki ena največjih kriminalnih združb v Sloveniji,. Seveda govorim o vrhu piramide.
kuncci1
24. 01. 2024 09.47
-4
Po moji oceni pa vi Stane Adamič nimate višjo izobrazbo kot poklicno in ste član SDSa
smuuki
24. 01. 2024 16.29
Po znanju prekaša Goloba, Pipanovo,Stojmenovo. Zdaj se pa pojavi vprašanje po katerem kriteriju se podeljujejo doktorati? Od prej naštetih nikomur znanje ne podpira tega naziva. Nikomur. Ta doktorat je vreden toliko kot gasilsko priznanje za 10 letno plačevanje članarine
DirtySanchez
24. 01. 2024 09.12
+0
Če bodo sodniki želeli kaj doseči bodo morali na nož z vlado enako kot zdravniki.
oježeš
24. 01. 2024 11.00
Se pa odpovej svoji plači in naj jo dobi en sodnik kot povišico.
lokson
24. 01. 2024 09.11
+11
Če bi bilo to pod "puklom", bi po dveh dneh prišli iz Bruslja in nam skupaj s mediji razlagali o grozljivem padcu spoštovanja in razgradnje pravne države.
Razumnež
24. 01. 2024 09.10
+11
Sodniki, zdravniki in politiki.... Neke službe, kjer se raji dejansko ne pozna ali delajo ali ne.
Jožajoža
24. 01. 2024 09.04
-4
Kaj nisi nasedli pritiskom iz kleti ZLA
The Undertaker
24. 01. 2024 10.51
+1
2 x Joža, kaka propaganda je zdaj to, saj so te čisto zmešali, toti levičarji. Pa ti JJ sanjaš noč in dan.
March
24. 01. 2024 08.49
+13
14 niso delali, zdaj bodo teden dni razmišljali, če bodo naslednji teden delali, ali bodo nadaljevali z ne delom...aha, dobra novica.
?ebula
24. 01. 2024 09.27
+6
čevapgpt
24. 01. 2024 08.37
+10
še ene maškare v haljah.
El pi5tolero
24. 01. 2024 08.35
+2
Ko jih hebe! To sodnisko in tozilsko mafijo je treba razgnat pa pol od zacetka!