Slovenija

Sodniki začeli opozorilni protest, ministrica obljublja izvršitev odločbe v najkrajšem času

Ljubljana, 10. 01. 2024 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, K.K., K.H.
Komentarji
187

Prvi dan opozorilnega protesta so sodniki sporočili, da od ministrstva za pravosodje pričakujejo, da se jim ob nespoštovanju ustavne odločbe glede plač sodnikov "prižgejo vsi alarmi". Vlado in DZ so pozvali, naj k izvršitvi odločbe ustavnega sodišča pristopita takoj. Sodniki so tako začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem možnem času. Dodala je, da na ministrstvu ob tem izvajajo ukrepe, da bi za državljane omilili posledice zmanjšanega delovanja sodišč in zagotovili nemoteno delo izpitnih in strokovnih komisij.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začel se je protest sodnikov
    02:23
    Iz 24UR: Začel se je protest sodnikov
  • Iz SVETA: Začetek stavke sodnikov
    03:04
    Iz SVETA: Začetek stavke sodnikov

 

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević pravi, da je odziv sodnikov na opozorilni protest do sedaj plebiscitaren. "Na protestni shod so prišli praktično vsi sodniki, ki niso bili odsotni zaradi bolniških ali dopusta, ne glede na to, ali so ali niso člani Slovenskega sodniškega društva," je dejala. Slovensko sodniško društvo ima po njenih besedah trenutno več kot 600 članov. Po zadnjih javno objavljenih podatkih vrhovnega sodišča iz leta 2022 je bilo vseh sodnikov sicer 878.

Na vprašanje, kako bodo v društvu ukrepali, če bo ministrstvo tudi po dvotedenskem opozorilnem protestu sodnikov vztrajalo pri tem, da bo odločbo izvršilo z zamikom, je odgovorila, da bo 30. januarja seja glavnega odbora društva, kjer se bodo odločili, kako naprej. "Upajmo, da bo do takrat do političnih odločevalcev končno prodrla misel, da pravna država stoji in pade na neodvisnosti sodstva, in da bodo zagotovili pogoje za naše neodvisno delo," je pojasnila.

Sodniško kladivce
Sodniško kladivce FOTO: Shutterstock

"Pravna država zahteva dosledno spoštovanje in upoštevanje odločitev sodišč. V preteklosti sem pogosto opozarjala na škodljive posledice t.i. pravnega huliganstva, kamor sodi tudi neupoštevanje odločitev sodišč, saj to ogroža temelje pravne države ter ruši zaupanje ljudi v sodno vejo oblasti," pa je zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar

"Zato ponovno pozivam k doslednemu spoštovanju in izvrševanju vseh odločb Ustavnega sodišča, saj je to ključnega pomena za ohranjanje vladavine prava v naši družbi. To velja tudi za izvršitev odločbe Ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnim načelom sodniške neodvisnoti. Datum izvršitve je Ustavno sodišče jasno določilo," je še zapisala. 

Švarc Pipan: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem možnem času

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan obžaluje, da ministrstvo zaradi različnih dejavnikov zamuja z izvršitvijo ustavne odločbe. V izjavi za medije je spomnila, da sama nima mandata voditi pogajanj s sodniki, saj je za to pristojno ministrstvo za javno upravo in vlada kot celota.

Glede ustavne odločbe je dejala, da njena interpretacija ne more biti arbitrarna, a da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. To vprašanje ostaja odprto, zato bi od sodnikov želela izrecno slišati, kakšno je razmerje plač, ki po njihovem ustreza nareku ustavnega sodišča.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Nadalje se ji ne zdi konstruktivno, da dialog s sodniki teče preko kamer in da njihova sporočila prejema preko medijev, uradno pa z enotedenskim zamikom. "Veliko bolj ustrezno bi se bilo pogovarjati za zaprtimi vrati in ob konstruktivnem dialogu," meni Švarc Pipan. Sodniškemu društvu in društvu tožilcev je v torek poslala vabilo na nujen sestanek, a so vabilo zavrnili z argumentom, da niso dolžni poročati o stavkovnih aktivnostih, je pojasnila.

Spomnila je še, da so sodniki in tožilci novembra pokazali razumevanje do katastrofalnih posledic za proračun, ki so jih imele avgustovske poplave. Stekli so pogovori o začasni kompromisni rešitvi, tekom katerih je vrhovno sodišče predlagalo začasni dodatek v višini 577 evrov bruto za vse sodnike in tožilce, a je predlog zavrnilo, ko je bil že pripravljen kot vladno gradivo. Na ministrstvu so nadaljevali s pripravo drugih predlogov, a jih je 3. januarja, ko bi morala biti ustavna odločba uveljavljena, prehitel čas.

Pravosodna ministrica se je ob tem zahvalila vsem sodnikom, ki zagotavljajo nemoteno delo vseh izpitnih in drugih strokovnih komisij v pristojnosti ministrstva za pravosodje, ter tistim, ki tudi v času stavkovnih aktivnosti nadaljujejo izvajanje že razpisanih obravnav in drugih procesnih opravil.

Opozorilni protest sodnikov bo trajal do 24. januarja

Sodniki so začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Vrhovno sodišče je na spletni strani v ponedeljek sporočilo, naj se stranke tudi med opozorilnim dvotedenskim protestom udeležijo vseh razpisanih narokov na sodiščih, razen ko jih sodišča obvestijo o preklicu. Pojasnili so še, da bodo ostale službe sodišč in javne knjige v tem času poslovale nemoteno.

Na Vrhovnem sodišču sicer ne razpolagajo z informacijami o preklicanih obravnavah. Zbiranje tovrstnih podatkov bi bilo izjemno oteženo tako zaradi veliko obravnav, ki so vsakodnevno razpisane na različnih slovenskih sodiščih, kot zato, ker je razlog za preklic določene obravnave razviden le iz spisa v vsaki posamezni zadevi, so navedli.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes pojasnili, da bodo spremljali število odpovedanih obravnav. Glede na trenutno sliko do konca tedna ocenjujejo, da gre približno 90 odstotkov odpovedi pripisati protestu sodnikov oziroma njihovi odločitvi za prilagojeno delo. Vendar pa so sodniki pri odločitvi o odpovedi obravnav avtonomni in jim ni treba sporočati, zakaj je kakšna obravnava odpadla, so izpostavili. Tako povsem natančnih podatkov ni pričakovati. Kaže pa, da je odpovedanih več kot polovica kazenskih obravnav.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da podatkov o številu preklicanih obravnav v času protesta oziroma razloge zanje ne bodo zbirali. Torkov pregled aktualnih obravnav na tem sodišču pa kaže, da je za danes preklicana polovica narokov v kazenskih zadevah. Na mariborskem so preklicane tri od štirih kazenskih zadev, na kranjskem pa ena od štirih. Na okrožnih sodiščih je sicer preklicana večina pravdnih in gospodarskih zadev. Med preklicanimi gospodarskimi obravnavami je tudi obravnava 78 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe zoper nekdanja nemška menedžerja v Adrii Airways Arneja Schusterja in Holgerja Kowarscha. Razlog za preklic sicer ni znan.

Sodniki, ki so se jim pridružili tožilci, so že v četrtek za eno uro prekinili delo. Protestirali so zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, s katero je ustavno sodišče junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je takrat, dan po protestu sodnikov in tožilcev, v izjavi za medije zavezala, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvršena, vendar z zamikom, ker dogovora s sindikati javnega sektorja, s katerim bi sistemsko uredili javni plačni sistem, še ni.

V Slovenskem sodniškem društvu so v odzivu na ministričine izjave poudarili, da vprašanje uresničitve ustavne odločbe ni del socialnega dialoga. Namen odločbe je zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva, so poudarili. Po njihovem mnenju vlada pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe. S tem sporoča, da sodne veje oblasti ne šteje kot samostojne, enakopravne in enakovredne veje oblasti, so dodali.

Tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije od vlade in DZ pričakujejo takojšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Če se to ne bo zgodilo, bodo tožilci ta ali prihodnji mesec stavkali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

11. 01. 2024 09.23
+2
lahko gradbinci določijo, gradbeno določbo za višje plače, vlada pa bo kaznovana, če ne bo to izvršila?
gost1972
11. 01. 2024 09.03
+1
Ustavna odločba se lahko realizirala tudi tako, da si politiki znižajo plačo in izenačijo s sodniki. Golob je npr. politik začetnik, torej gre v 47 razred in cca.1850 neto plače, podobno ostali in seveda brez možnosti dodatnega drugega dela ali udejstvovanja. To da se sklicuje na istočasno ureditev celotnega sistema je golo zavlačevanje rešitve problema. Če je ustavno sodišče nekako določilo izenačitev plač poslanca in sodnika, je to treba izvesti ter dati razliko, pri tem pa to nima vpliva, za kakšne plače se bodo pogajali s sindikati za javne uslužbence, ki si v najnižjih plačnih razredih tudi zaslužijo dvig. Glede reform je vlada itak nesposobna. Nič od začetega niso izpeljali, tudi sedanje odlaganje na 30.6. ne pomeni konca pogajanj, ker to delajo že eno leto, pa ni uspeha. Če bi sebi znižali plače, bi hitro našli rešitev...
Macu Picu
10. 01. 2024 21.35
+3
Nič jim dat ! Nič, z zamikom.
kuncci1
10. 01. 2024 21.22
-2
Žalostno, ampak v vsej tej parodiji Goloba, kjer ne spoštuje Ustave RS, si sam išče službo komisarja za energetiko v EU! Nezaslišano in obsojanja vredno, da je sam obsojal Janšo zaradi nespoštovanja US, sedaj pa dela isto, če ne še bolj zahrbtno!
kuncci1
10. 01. 2024 21.24
-2
Sodniki bi morali bojkotirati volitve EU, da ta Svoboda ne bo mogla v EU parlament! Da celoten EU vidi, da se v naši kuri ni spremenilo nič!
txoxnxy
10. 01. 2024 21.13
+2
Jim je vsaj kdo gretje izklopo , da si mal svoj ego ohladijo .
Emtisunce
10. 01. 2024 21.08
-2
Umazana in pokvarjena igra te vlade ali beri prihaja nov plačni sistem, ki ga do definirala vlada brez kakršnegakoli usklajevanja. Nov plačni sistem bo začel veljati najkasneje 1.5.2024, razlog ustavna odločba vrhovnega sodišča, katero je treba spoštovati. Kjučne pa so volitve v EU in tu so v igri položaji katere si poslanci svobode zelo, zelo, zelo želijo.
Betuul
10. 01. 2024 20.41
-3
Očitno ta vlada nekaj ne prokuži! Da jih imajo poln kufr zdravniki; sodniki in vsi diplomirani in izobraženi in preprosta inteligenca ; poln 🤯kufer🧳
Maribor?an 1
10. 01. 2024 20.19
+5
V vsaki službi moraš z časom se priučit tako bi morali tudi sodniki ne pa da se zapirajo spisi eden za drugim zaradi nekvalificiranih sodnikov.....
JK123
10. 01. 2024 20.01
+6
Zakaj ne bi malo kolesarili proti požrešnim sodnikom, od katerih je bolj malo koristi??? Pa še proti ostalim parazitom, ki so preplačani samo zato, da volijo levo.
Teofil
10. 01. 2024 19.51
+2
Dominika ter palčka Zoki in Robi
SlobodaNE
10. 01. 2024 19.42
+2
Zakaj ni takoj odstopila če se je objemala z Jankovičem. Potem pa še take izjave...
SlobodaNE
10. 01. 2024 19.41
+5
Največja lažnjivka je Švarc Pipan.
seter73
10. 01. 2024 19.37
+4
vidim da vas je nekatere lepo prepricala lazniva in zavajujoca vladajoca srenja, da se ukvarjate z placami. To nima nobene veze s tem primerom, tukaj gre izključno samo ze eno stvar: Odločba ustavnega sodišča se ni izvršila! Vse ostalo je iralevantno..
devlon
10. 01. 2024 18.59
-1
Dajmo zdravnikom, sodnikom, funkcionarjem..pa tistim z minimalci, pa šolnikom, penzionistom.. Potem, ni hudic, da ne bodo tudi meni v gospodarstvu primaknili 100€, ker drugac bodo porušena plačna sorazmerja. Če damo snažilki gor 10€, se zmanjša razlika do zdravniške plače in to je nesprejemljivo..
Narkodefinkica
10. 01. 2024 18.53
-1
Kadija tuži, Kadija sudi.
Betuul
10. 01. 2024 18.52
-2
Kaj se ma Pipanova prerekat s sodniki in tožilci ! Zvišat plačo ali pa pelaj iz vlade !
OvcjiPastir
10. 01. 2024 20.05
+4
Ti pa stopi kdaj na tla, ne stalno bit na metli.
Betuul
10. 01. 2024 20.15
smotka30
10. 01. 2024 18.33
+2
Kolikšen procent pa administracija, ki naredi 3/4 dela teh sodnikov dobi? Nič. Smo pod minimalno plačo, globoko pod minimalno plačo, višali boste pa samo sodnikom. Kdo smo pa mi? Protiustavno je biti pod minimalcem. Ne vi meni o 2. členu Ustave RS o socialni državi.
jutri_pa_res
10. 01. 2024 18.14
+10
Na prebivalca imamo v vsej EU največ sodnikov, največ zdravnikov in največ sester, vendar povsod največje zaostanke in največje vpitje po večjih plačah. Tu je treba nekaj generalno resetirati, ker tega ne bo rešilo nobeno flikanje.
jutri_pa_res
10. 01. 2024 18.04
+6
Pravno huliganstvo je, da Ustavno sodišče izda odločbo o dvigu svojih lastnih plač. V pravni državi je to nemogoče, ker bi se vsi sodniki morali izločiti zaradi konflikta interesov.
SlepiSlovenc
10. 01. 2024 17.57
+3
Dominika moja lepa. 🫶