Slovenija

Sodnikom ni pomembno, ali je kalij stekel v bolnika - Radanova odpoved zakonita

Ljubljana, 16. 04. 2018 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo zoper pravnomočnost sodbe o nezakonitosti izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Ivanu Radanu, ki mu sodijo zaradi štirih umorov in kaznivih dejanj na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Po mnenju sodnikov je bila odpoved zakonita, ne glede na to, ali je Radan zagrešil umore.

Ivanu Radanu je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana očital, da je kršil obveznosti iz delovnega razmerja s tem, ko je 16. decembra 2014 83-letnemu bolniku s hiperkalijemijo odredil nastavitev kalijevega klorida, kar je v nasprotju s pravili medicinske stroke, in nato odredil medicinski sestri, naj nastavitve kalijevega klorida ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo. Očitali so mu tudi, da je "z večjo verjetnostjo dopustil, da je kalijev klorid stekel v bolnika in povzročil zastoj srca".

Že to, da je Rada pacientu odredil nastavitev kalijevega klorida in naročil medicinski sestri, naj tega ne vpiše v dokumentacijo, je utemeljen razlog za odpoved.

Vrhovni sodniki so se strinjali z Radanom, da pri presoji, ali je bila kršitev storjena, ni dovolj zgolj ugotovitev, da je verjetno bila. A že to, da je bolniku odredil nastavitev kalijevega klorida in naročil medicinski sestri, naj tega ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo, je utemeljen in resen razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, sta danes poročala Delo in Slovenske novice.

Po Radanovem mnenju sodišče ni uporabilo pravilne pravne podlage, ko je presodilo, da je s svojim ravnanjem kršil zdravniški kodeks, saj je z dejanjem Radan menda hotel le vzbuditi odziv pri sodelavcih. Vendar po mnenju revizijskega sodišča je prav to kršitev kodeksa, saj je pri bolnikih dopustna le uporaba znanstvenih in diagnostičnih metod, ki so namenjene zdravljenju, ne pa metod z drugačnimi cilji.

Poleg tega je prekršil številne druge določbe kodeksa, na primer tisto, "da se mora zdravnik zavedati, da vsako neustrezno, lahkomiselno, za zdravnika nečastno in ponižujoče dejanje prizadene tudi druge zdravnike in zdravstveno osebje ter zdravstvo v celoti", pa tudi, "da morajo zdravnikovi ukrepi temeljiti izključno na odločitvah, ki lajšajo bolniku trpljenje in povrnejo zdravje".

Ivanu Radanu očitajo številna kazniva dejanja.
Ivanu Radanu očitajo številna kazniva dejanja. FOTO: POP TV

V UKC Ljubljana so glede na vse utemeljeno dvomili o tem, da lahko Radanu še zaupajo bolnike. Za vrhovne sodnike ni bilo pomembno, ali je Radan kršil delovno obveznost s tem, ko je naročil sestri, naj nastavitve ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo, in ali je povzročil bolnikovo smrt.

O tem pa odloča ljubljansko okrožno sodišče, kjer se je sojenje Radanu začelo že pred dvema letoma. Obtožnica ga poleg umora štirih bolnikov iz morilske sle bremeni tudi neupravičenega snemanja, zlorabe uradnega položaja in omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Vendar sodišče še vedno čaka dopolnitev izvedenskega mnenja avstrijskega zdravnika Wolfganga Krölla. Ta je bil v postopku že zaslišan in je Radana razbremenil. Naknadno pa mu je sodišče poslalo prevedeno dokumentacijo, tako da bo pripravil študijo o vseh štirih primerih domnevnih smrti Radanovih bolnikov. Naslednji narok v tej zadevi je razpisan za 26. april.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
16. 04. 2018 12.04
+25
tem sodnikom in slo parlamentarcem-priporočam en obisk onkologije, nevrologije.....morda bo evtanazija v slo kmalu uzakonjena!
Darko32
16. 04. 2018 12.10
+24
Kdor vsaj enkrat v življenju gre na te oddelke bo videl z kakšnimi stvarmi se ukvarjajo ti ljudje. Ko človek se dere od bolečin a mu ne moreš pomagati in več, da bo ga obiskala in odpeljala MAtilda in pri tem nimaš odgovora je res hudo. Zato obtoževanje in podtikanje temu zdravniku je milo rečeno pokvarjeno početje. NAj raje kaj povedo kako goljufajo na UKC z vv drugih primerih, kjer posamezni izvedenci malomarno zdravijo in potem mora to breme prevzemati tudi ta oddelek, kjer je Dr. RADAN zaposlen. Mislim, da je ta sodba odprla PANDORINO skrinjico in se lahko bojijo tisti, kateri imajo na vesti lumparije.
Kaktus111
16. 04. 2018 11.49
+27
da morajo zdravnikovi ukrepi temeljiti izključno na odločitvah,ki lajšajo bolniku trpljenje. HALOOO. In kaj drugega naj bi Radan počel kot to. Zdravja pa nihče taki bolezni ni mogoče povrniti,samo podaljšujejo trpljenje. Če bom jaz kdaj v takem stanju bi rad videl da pride mimo kakšen Radan. Če ni bil nekaterim samo trn v peti.
Against
16. 04. 2018 11.51
-10
Rekel bi, da si ženska, ker misliš, da če napišeš HALOOO, da so argumenti, ki jih imaš, iznenada kaj bolj resnični kot brez tega zapisa. Pa niso.
Kaktus111
16. 04. 2018 14.11
+7
to pa nisem vedel da obstajajo moške in ženske besede. Ma.er si peter. beri D
Darko32
16. 04. 2018 11.08
+21
To glede dokumentacije pa bo še vroče in je alarm za celotni zdravstveni sistem. Namreč kolikor sem slišal pripovedovanje znancev in drugih sogovornikov je to stalni problem v zdravstvu, da posamezni zdravniki goljufajo in ne vpisujejo v kartoteke. Potem pa se sprašujem kako bodo ugotavljali kriminal, če ne vedo zakaj se gre, ko pa so sledi zabrisane.
deratizacija
16. 04. 2018 10.45
+12
Predsednik države pa ob predlogu, da obsodimo Rusijo za zastrupitev Litvinenka na podlagi pripadnosti Zahodni Evropi, lahko krši vsa pravna in moralna določila ter zdravo pamet.
JApajaDAja
16. 04. 2018 10.39
+53
ko pride moja "ura", ko je "odhod" neizbežen...naj bo vsaj spokojen....takrat hočem "radana"....uzakonite evtanazijo!
prcPrc
16. 04. 2018 15.33
+8
Karantanija
16. 04. 2018 09.33
+11