Slovenija

Sodniško društvo znova pozvalo k uresničitvi ustavne odločbe

Ljubljana , 12. 04. 2024 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
2

V soboto bo minilo sto dni od obveznega skrajnega roka, ki ga je ustavno sodišče naložilo DZ in vladi za odpravo kršitve načela sodniške neodvisnosti in načela delitve oblasti, so opozorili v Slovenskem sodniškem društvu. Društvo jih je v sporočilu za javnost pozvalo k uresničitvi odločbe. S tem, ko tega ne storita, ignorirata vladavino prava.

Opozorili so tudi, da mineva leto in 100 dni od obljube predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je dal več kot tristo sodnikom na izrednem občnem zboru društva, da bodo nizke plače sodnikov zvišali.

"Ob tem neslavnem jubileju vlado in državni zbor pozivamo, da nedavno javno izraženo namero o uresničitvi navedene ustavne odločbe izpolni resno in transparentno, z upoštevanjem jasnih vsebinskih in časovnih navodil ustavnega sodišča," so poudarili.

Hkrati so vlado pozvali, naj jih vključi v pogovore o položaju sodnikov, saj so edino poklicno združenje sodnikov z okoli 640 člani. Poleg tega so v organih društva predstavniki vseh sodišč, delujejo v javnem interesu in so člani Mednarodnega sodniškega združenja, sodelujejo pa tudi z Evropsko komisijo pri pripravi poročila o stanju vladavine prava v državah članicah.

Sodišče
Sodišče FOTO: Shutterstock

Opozorili so še na več sto zahtevkov, ki jih je Slovensko sodniško društvo za svoje člane vložilo na Državno odvetništvo, da bi sodnikom omogočili individualno sodno varstvo. "Poudarjamo, da si teh pravdnih postopkov ter posledično stroškov in zastojev, ki bi z njimi nastali na škodo davkoplačevalcev, ne želimo, zato apeliramo na naslovnika omenjene ustavne odločbe, da ukrepa brez nadaljnjega odlašanja," so poudarili.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti skozi Slovensko sodniško društvo, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
13. 04. 2024 10.07
+1
Če se golob spet nekaj zlaže, bo nekaj časa spet mir. In tako dalje do novih volitev
bu?e24 1
12. 04. 2024 16.14
+2
Sej vam kriminalci dajejo kuverte kaj ni dost