Slovenija

SOF: 30 let spominov kot popotnica za trajnostno naravnano prihodnost

Ljubljana, 11. 09. 2021 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Predan
Komentarji
2

Slovenski oglaševalski festival (SOF) je v četrtek in petek v Ljubljani povezal več kot 1200 oglaševalskih navdušencev ter kreativcev. Letošnji program jubilejnega, 30. SOF-a, katerega rdeča nit je bila soodgovornost za skupno prihodnost, je snovalo prek 50 domačih in tujih strokovnjakov, osrednji gost dogajanja pa je bil predsednik republike Borut Pahor.

SOF že tri desetletja vodi dialog o aktualnih vprašanjih in v tekmovalnem delu izbira najboljše oglaševalske rešitve. Z leti je postal sinonim slovenske oglaševalske kreativnosti, prostor, kjer se srečujejo ter svoje izkušnje, zgodbe in znanja izmenjujejo predstavniki oglaševalcev, agencij, medijev in širše tržno-komunikacijske stroke.

Rdeča nit letošnjega festivala soodgovornost za prihodnost

Osrednji gost četrtkovega dogajanja je bil predsednik države Borut Pahor, ki se je v pogovoru z izvršno direktorico CircularChange ter predsedujočo Evropski platformi za krožno gospodarstvo Ladejo Godino Košir dotaknil trajnostne naravnanosti družbe kot tudi političnega dogajanja in izpostavil pomen medgeneracijskega sodelovanja ter dialoga. Opozoril je, da se je kultura dialoga v današnji družbi izjemno znižala, kar pa vodi v družbeni razkol. Izpostavil je tri pomembne veje obnašanja posameznika: svobodo do izpovedovanja stališč, spoštovanje stališč drugega in sprejemanje slednjih – in najpomembnejšo – pripravljenost na usklajevanje stališč. Opomnil je na dejstvo, da je sovražni govor vse bolj prisoten: "Dialog se je osiromašil, če povemo samo svoje stališče, se začne širiti nestrpni govor, ki pa v družbi hitro postane prevladujoč." 

Pahor je na jubilejnem SOF-u, tako kot velik del govorcev, spregovoril o trajnosti in dodal: "Trajnost pomeni vzdržnost, nekaj, kar ne uničuje tega, od česar smo odvisni. Odpira nove svetove in razsežnosti življenja."

Podelitev zahvale predsednika Republike Slovenije
Podelitev zahvale predsednika Republike Slovenije FOTO: Žiga Intihar za Festival SOF

Pahor je ob zaključku svojega govora 30. Slovenskemu oglaševalskemu festivalu vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije za zavezanost k trajnostnemu razvoju in za tri desetletja spodbujanja kreativnosti, ki jo je v imenu festivala prevzela izvršna direktorica Slovenske oglaševalske zbornice Mojca Briščik.

"To je prvo priznanje, ki ga je Slovenski oglaševalski festival prejel izven okvirjev industrije v tridesetih letih svojega obstoja. Priznanje pa ima še toliko večjo težo, saj je zahvala prišla osebno s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. S festivalom je v tridesetih letih povezanih veliko izjemnih posameznikov, ki so orali ledino in pomembno prispevali k razvoju in uspehu festivala ter stroke kot take, ta zahvala je tudi njihova," pa je zahvalo komentirala Briščikova. 

Največji slovenski oglaševalski festival praznuje 30 let

Letošnje leto je bilo po besedah organizatorjev precej manj naporno. Vse dogajanje so posvetili obletnici in temi, ki je pomembna za prihodnost družbe – trajnosti in soodgovornosti. "Organizacijska ekipa se je letos želela osredotočiti na 30. obletnico, brskali smo po arhivu, iskali podatke o predhodnih delih, oglasih, ki so sodelovali na SOF-u. Poiskali smo oglase, ki so zaznamovali slovensko zgodovino, vse se je vrtelo okoli spominov in razmišljanj za nazaj," pojasnjuje Tajda Koblar iz organizacijske ekipe in dodaja da so vse delo iz tridesetih let, oglase, zmagovalce in pomembne nagrade, zbrali in pripravili za objavo v Arhivu Slovenije. 

Množico obiskovalcev navdušil dogodek, ki v času epidemije ponovno združuje

Kljub temu, da si organizacijska ekipa lanskega SOF-a ni uresničila želje, da bi SOF tradicionalno potekal v Portorožu, pa lokacija in izpeljan dogodek v Ljubljani gotovo nista razočarala. Udeleženko dogodka, urednico družbenih omrežij v oglaševalski agenciji Luna TBWA Laro Mlakar, smo ujeli po dogodku, na vprašanje, kakšne misli se ji porajajo ob letošnjem SOF-u, pa odgovarja: "Razlika med letošnjim in SOF-om 2019 je ta, da se čuti, da smo se ljudje med seboj izgubili. Potrebovali smo takšen dogodek, da se združijo stroka in ostali. Pomembno je, da smo se ponovno začeli pogovarjati."

Da so se udeleženci dogodka sploh lahko udeležili, pa je bil potreben PCT-pogoj. Za nekaj začetne treme na četrtkovem dogodku je poskrbelo dejstvo, da se po dolgem času ponovno odvijajo dogodki, na katerih je potreben tudi osebni in ne samo navidezni stik prek kamer. Mlakarjeva ob tem dodaja: "Ljudje smo narejeni za to, da sobivamo, da delimo izkušnje, svoja znanja, in SOF je ob svoji 30. obletnici vse to lepo povezal. In to je razlika med lanskimi dogodki, saj je letos želja po druženju nekoliko izstopala."

Na dogodku je Slovenska oglaševalska zbornica s pestrim izborom govorcev pritegnila zbrano množico. Na oder je stopilo več kot 50 domačih in tujih strokovnjakov, med njimi predsednik UEFA Aleksander Čeferin, vodja trga Ikee Cas Lachaert, filmska režiserka in igralka Kukla, kreativni direktor Aljoša Bagola ter mnogi drugi. Prav gotovo ni manjkalo navdušencev nad oglaševanjem in kreativnim razmišljanjem, ki stopata z roko v roki. Eden izmed njih je tudi asistent vodje projektov na oglaševalski agenciji Luna TBWA Rok Travižan, ki ga je dogodek prepričal prav zaradi teme o trajnosti: "Trajnost je tema, o kateri se premalo govori. Govorec Lachaert je predstavil Ikeo, katere gradnja in uspeh, da kupec namesto mesne hrane izbere vegetarijansko, je trajnostno naravnana. Premalo se zavedamo, koliko vidikov trajnosti se lahko upošteva pri večjih podjetjih, in da je ločevanje smeti le majhen korak pri njenem vzpostavljanju."

 Četrtkov program se je zaključil s podelitvijo nagrade za najboljši oglas in agencijo zadnjih 30. let. Glasovanje za najboljši televizijski oglas je potekalo na spletni strani 24ur.com, kjer so občinstvo pozvali, da med 35 televizijskimi oglasi izberejo svojega najljubšega. Oglas, prepleten z duhovitostjo, čustvi in jasnim sporočilom, ki je prejel laskavi naziv najboljšega, je 'Čistilka', oglas Zavarovalnice Triglav. V 29 letih je na SOF-ove zmagovalne stopničke stopilo le osem agencij, agencija tridesetletja pa je postala tista izmed njih, ki je ta naziv osvojila največkrat. Največ prestižnih imenovanj agencije leta, kar 12, je prejela Futura DDB, s čimer je osvojila tudi naziv agencije tridesetletja.

Zlata noč razkrila prejemnike prestižnih oglaševalskih nagrad in priznanj

Petkov zaključek z Zlato nočjo je nagradil ustvarjalce preteklega leta. Naziv Agencije leta 2021 je prav tako pripadel agenciji Futura DDB, Znamka leta 2021 je postala Lesnina, najprestižnejša nagrada SOF SOF-a pa je šla v roke kampanji v skupini Oblikovanje, Elan Voyager – prve funkcionalne zložljive smuči na svetu. Oglaševalska osebnost je Toni Balažič, glavni izvršni direktor skupine Panvita, rojeni komunikator, ki danes krmari med izzivi podjetja, ki zaposluje več kot 600 ljudi. Stanovska nagrada oglaševalca leta 2020 je za opazen preboj pri vseh marketinških in komunikacijskih aktivnostih ter konsistentno komunikacijo z vsemi ključnimi segmenti prejelo podjetje NLB. Najboljša produkcijska hiša filmskih oglasov je Instant, naziv najboljše produkcijske hiše radijskih in zvočnih oglasov pa je šel v roke Studiu Multipraktik in CNJ. Naziv mladi kreativec pa letos ponosno nosita Sara Mlinar in Aljaž Kočevar iz agencije AV Studio.

Za organizacijo 31. SOF-a pa ekipa že razmišlja o spremembah

"Na letošnjem tekmovanju večjih sprememb nismo uvajali, a za naslednje leto načrtujemo celovito prenovo tekem, saj želimo tekmovanje ohraniti v toku s časom in spodbuditi mlajše generacije k prijavi ter sodelovanju," pojasnjuje Tina Kramar iz organizacijske ekipe. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
11. 09. 2021 11.18
+4
Tale SOF je bil prvih nekaj let kr uredu zadeva, nakar so se nanj nalepili raznorazni wannabe zvezde in oglaševalci ter si začeli med seboj podeljevati nagrade in priznanja, enkrat enemu drugič drugemu in se bodriti ouu kwa si ti coool in full uredu si tole naredu, ej hvala ti stari tud ti si bol dober ipd. Zdej tole ni vreden oz. nikol ni bilo, počenega centa, sami strokovnjaki reklame za slovenijo. A ni nas za eno zahodno velemesto, reklame pa za pralni prašek in milko in loreal vse ostalo kaput :)
Marleneroya
11. 09. 2021 08.46
+2
Mislim da jih ima narod poln kufer prvo z nasiljem in izsiljevanjem do denarja za TV vse po vrsti, potem pa še posiljevanje z reklamami od katerih se ljudem že želodec obrača, hudič naj jih vzame saj so bolj nasilni kot Fašisti..