Slovenija

Soglasje o skupnem ribolovu

Ljubljana, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška in slovenska vlada sta soglasno sprejeli kodeks obnašanja slovenskih in hrvaških ribičev na skupnem ribolovnem območju. Tako bodo lahko slovenski in hrvaški ribiči lovili na območju od Umaga do Ankarana od 23. septembra dalje.

Po koncu zasedanja hrvaške vlade sta prve informacije pojasnila sopredsedujoča mešani komisiji za maloobmejni sporazum (SOPS) Olga Kresović Rogulja in sopredsedujoči ribiški podkomisiji SOPS Zlatko Homen.

Območje skupnega ribolova (Foto: POP TV)
Območje skupnega ribolova (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar, bosta obe vladi še danes izmenjali noti o potrditvi kodeksa, tako da naj bi začasni režim začeli izvajati 23. septembra, že v petek pa naj bi začeli izdajali ribolovna dovoljenja. Kot je pojasnil sopredsedujoči podkomisiji za ribištvo stalne mešane komisije za izvajanje SOPS Franc Potočnik, bo vsak ribič z dovoljenjem prejel tudi kodeks. S sopredsedujočim podkomisiji za ribištvo iz Zagreba si bosta najprej izmenjala podatke o ribičih in plovilih, tako da bodo na slovenski strani v petek izdelali 140 dovoljenj, na hrvaški pa 105 oz. 107, oziroma nekaj več. Eno plovilo namreč lahko dobi dve dovoljenji - za globinsko in stoječo mrežo.

Vsi slovenski in hrvaški ribiči, ki imajo prebivališče na tem območju in se profesionalno ukvarjajo z ribolovom oziroma imajo potrebna dovoljenja, bodo lahko ribarili na s kodeksom določenem območju, to je na območju, ki leži severno od 45 stopinj 23 minut severne zemljepisne širine in južno od 45 stopinj 35 minut severne zemljepisne širine, in to v skladu s predpisi lastne države. Torej, če bodo slovenski ribiči lovili v hrvaškem morju, bodo zanje veljali predpisi slovenske države in obratno, piše v kodeksu.

"Glavni namen kodeksa je določiti takšno obnašanje ribičev med izvajanjem ribolova po začasnem režimu, da bo to odpravilo možnosti za nastajanje konfliktnih situacij med obema pogodbenicama," vsebino kodeksa pojasnjuje direktorica urada za informiranje Alja Brglez.

V skladu s kodeksom bo nadzor opravljala skupna nadzorna služba, v kateri bodo gospodarski inšpektorji in predstavniki ribiških zadrug iz obeh držav. Kodeks tudi določa, da se bo nadzor opravljal na eni ladji, na kateri bosta tako slovenski kot hrvaški inšpektor, in sicer bo hrvaški inšpektor pristojen za hrvaške ladje, slovenski pa za slovenske ribiške ladje. Ladja, s katere bodo izvajali nadzor, bo izmenično slovenska oziroma hrvaška.

Hrvaški premier Ivica Račan je po seji dejal, da se je s sprejetjem kodeksa "radikalno zmanjšalo ribolovno območje, predvideno s SOPS". Kodeks po njegovem na noben način ne prejudicira mejne črte, se pa na ta način ustvarjajo dobre predpostavke za dokončno rešitev vprašanja meje. Račan je dodal, da lahko obe strani kodeks po treh mesecih podaljšata oziroma ga ukineta.

Tonino Picula
Tonino Picula FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški zunanji minister Tonino Picula pa je izjavil, da začasni režim ribolova predstavlja dobro operacionalizacijo dogovora predsednikov vlad in je način za zmanjšanje napetosti med državama in odpravo incidentov, kakršni so se dogajali v zadnjem času. Podpredsednik hrvaške vlade Goran Granić je poudaril, da vlada ni pripravljena "žrtvovati nobenega državljana, saj je bilo že preveč vojn". Vztrajali bomo, da vse spore rešimo na miren način, je dejal Granić.

Žbogar je kot bistvo začasnega režima izpostavil, da se na ribolovnem območju v okviru SOPS omogoči prost ribolov vsem upravičencem brez kvot in omejitev. Kodeks tudi omogoča, da ga pogodbenici lahko obdržita do dokončne ureditve gospodarskega ribolova v okviru SOPS ali celo kasneje, ker je smiselen, dober in ribičem v prid, je dejal Potočnik. Kdor se kodeksa ne bo držal, pa bo lahko izgubil dovoljenje za ribolov po SOPS.

Dogovor o začasnem režimu sta dosegla premiera obeh držav, Janez Drnovšek in Ivica Račan, na srečanju 10. septembra v Zagrebu, operacionalizirali pa sta ga stalna mešana komisija za izvajanje SOPS in njena podkomisija za ribištvo. Slednja je kodeks in pravila izvajanja skupnega nadzora dokončno uskladila na srečanju 17. septembra.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni