Črna kronika

Vnovično sojenje Softiću: skušali bodo dokazati, da je šlo za uboj

Maribor, 16. 09. 2019 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
52

Začelo se je vnovično sojenje Senadu Softiću, ki je oktobra 2017 v Mariboru ustrelil Rada Mitrovića. Mariborsko višje sodišče je namreč v celoti razveljavilo obsodilno sodbo okrožnega sodišča, primer pa vrnilo na prvo stopnjo pred drugega sodnika. Softić dejanje sicer priznava, bodo pa njegovi zagovorniki zdaj skušali dokazati, da ni šlo za umor, temveč uboj. A če sodbe do 30. oktobra ne bo, bi se Softić lahko naprej branil tudi s prostosti.

Po razveljavitvi sodbe se na mariborsko sodišče vrača sojenje Senadu Softiću za umor na Titovi cesti oktobra 2017. Softić že od začetka sojenja zahteva nižjo kazen.
Po razveljavitvi sodbe se na mariborsko sodišče vrača sojenje Senadu Softiću za umor na Titovi cesti oktobra 2017. Softić že od začetka sojenja zahteva nižjo kazen. FOTO: Tina Švajger

Po tem, ko je višje sodišče v Mariboru v začetku septembra razveljavilo obsodilno sodbo 55-letnemu Senadu Softiću, ki je sredi polnega križišča v Mariboru oktobra 2017 s streli pokončal domnevnega ženinega prijatelja Rada Mitrovića, se je na mariborskem okrožnem sodišču danes začelo vnovično sojenje.

Mariborsko okrožno sodišče je Senada Softića februarja letos spoznalo za krivega v obeh točkah obtožnice in mu za umor izreklo 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa leto in pol, kar je združilo v enotno kazen 26 let zapora. To je leto manj, kot je predlagalo tožilstvo, zato se je to pritožilo na višino izrečene kazni in znova predlagalo 27-letno zaporno kazen. Softićeva zagovornica Tanja Kompara pa je zahtevala razveljavitev celotne sodbe in novo sojenje pred drugim sodnim senatom, čemur je višje sodišče nazadnje tudi prikimalo.

Softić je samo dejanje sicer priznal že na predobravnavnem naroku 4. januarja 2018, a je ves čas skušal dokazati, da si ne zasluži najvišje možne kazni. Tudi zato je bila sodba izrečena šele dobro leto pozneje - 14. februarja letos - sodišče ga je obsodilo na 26 let zapora. Obramba pa je nato zahtevala razveljavitev sodbe in novo sojenje pred drugim sodnim senatom. Njegovi zagovorniki bodo sicer tudi na ponovnem sojenju skušali dokazati, da ni šlo za umor, temveč za uboj, posledično bi bila kazen nižja.

Višji sodniki so zahtevi obrambe ugodili, saj bi moralo prvostopenjsko sodišče po njihovem prepričanju sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi. Višji sodniki so sodbo zato v celoti razveljavili in primer vrnili na prvo stopnjo pred drugega sodnika.

Vnovično sojenje je v imenu petčlanskega sodnega senata zdaj prevzela sodnica posameznica Maša Blažeka, ki je do konca oktobra razpisala še deset obravnav - zadnjo 29. oktobra. A če se izkaže, da sojenje kljub temu do 30. oktobra (takrat bosta namreč pretekli dve leti od vložitve obtožnice) ne bo končano, pa bi se znalo celo zgoditi, da se bo Softić od takrat lahko branil s prostosti.

Softić je dejanje oziroma krivdo za smrt Rada Mitrovića pred sodnico priznal že na predobravnavnem naroku januarja lani, a je do izreka sodbe prišlo šele dobro leto pozneje, saj je skušal dokazati, zakaj si ne zasluži najvišje možne kazni. Ob tem je še dodal, da dejanja ne obžaluje.
Softić je dejanje oziroma krivdo za smrt Rada Mitrovića pred sodnico priznal že na predobravnavnem naroku januarja lani, a je do izreka sodbe prišlo šele dobro leto pozneje, saj je skušal dokazati, zakaj si ne zasluži najvišje možne kazni. Ob tem je še dodal, da dejanja ne obžaluje. FOTO: Kanal A

Okrožno državno tožilstvo Softiću ves čas očita, da je 4. oktobra 2017 sredi prometnega križišča na Titovi cesti v Mariboru s streli ubil Mitrovića. To naj bi storil iz ljubosumja in brezobzirnega maščevanja. Ko je v križišču na semaforju gorela rdeča luč, se je Softić z avtomobilom vzporedno pripeljal ob vozilo, v katerem je sedel Mitrović. Softić je s pištolo pristopil do vozila in v Mitrovića najmanj 28-krat ustrelil, zaradi česar je ta na kraju umrl. V času streljanja je bilo v koloni na križišču še več vozil, v katerih je bilo najmanj sedem ljudi. En naboj je oplazil tudi mimovozeče vozilo, v katerem sta bila mati in otrok. Poleg umora mu tožilstvo zato očita tudi povzročitev splošne nevarnosti.

Obramba danes s tem, da bo na vnovičnem sojenju v imenu in s pristojnostmi senata sodila sodnica posameznica, ni imela težav. Sočasno z vnovičnim sojenjem pa poteka še premoženjsko-pravni zahtevek svojcev žrtve - Softić je namreč lastnik dveh stanovanj.

55-letnik je danes dejal, da obtožbe razume, prebral pa je tudi pisno zagovor. Dejal je, da priznava, da je streljal na Mitrovića, a da v trenutku dejanja ni "nič razmišljal". "Bila je hipna odločitev. Bil sem v slabem psihičnem in fizičnem zdravstvenem stanju," je v svoj zagovor povedal Softić in dodal, da naj bi se žrtev vtikala v njegovo družino, ko pa ga je prosil, naj preneha, naj bi mu grozil. Prav tako je zanikal, da naj bi Mitrovića zasledoval, zatrdil pa je, da dejanja ni načrtoval. "Orožje sem imel v avtomobilu zaradi lastne varnosti, saj sem imel občutek, da me zasledujejo. Če bi to načrtoval, tega zagotovo ne bi storil sredi belega dne," je dejal. Kot je še dodal, se mu je dozdevalo, da ga zasleduje prav Mitrović, a da naj bi se tistega dne na križišču srečala po naključju. Softićev zagovornik Simon Bokan je še dodal, da obtoženi na morebitna dodatno zastavljena vprašanja ne bo odgovarjal.

Ko so Softića sicer prvič privedli pred sodnika, se je za dejanje opravičil, policistom pa zahvalil. Je pa kasneje na predobravnavnem roku dejal, da dejanja ne obžaluje.

Javnost je bila sicer tudi danes, kot že na predhodnih obravnavah, v določenih delih branja zagovora zaradi varovanja podrobnosti zasebnega oziroma osebnega družinskega življenja izključena; kljub temu, da se tožilec Simon Grahornik s tem ni strinjal. Je pa predlagal, da si sodišče na glavni obravnavi ogleda tudi posnetke nadzornih kamer s parkirišča družbe Starkom, od koder so se oškodovanci tistega dne po končani službi odpeljali.

Umor je bil posledica (tudi) družinskih prepirov. Softića je nekdanja žena namreč prijavila zaradi nasilja in takrat policistom tudi povedala o večjih količinah orožja, ki jih je zazidal v steno domače hiše, kar je pozneje potrdila hišna preiskava. Zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini ga je ptujsko sodišče konec leta 2017 obsodilo na leto in pol zapora. Ženina prijava pa naj bi bila tudi eden od razlogov oziroma povod za Softićev maščevalni pohod, po katerem je ta takoj po aretaciji celo dejal, da bi zagotovo najprej ustrelil nekdanjo ženo, če bi prišel do nje. Ker mu to ni uspelo, se je znesel nad moškim, za katerega je, kot se je pozneje izkazalo za napačno, domneval, da po njegovi ločitvi prijateljuje z njegovo nekdanjo ženo.

Obtoženčev zagovornik Bokan pa je predlagal vnovično neposredno zaslišanje vseh prič, ki jih je sodišče sicer že zaslišalo. Obramba želi tudi, da se pred sodišče privede novega izvedenca psihiatrične stroke. "Državno tožilstvo ne nasprotuje zaslišanju prič, ne strinja se pa z novim izvedencem psihiatrične stroke," pa je na to odgovoril Grahornik. "Tekom postopka so izvedenska mnenja podali tako psihiater Mladen Vrabič, kot tudi Komisija za fakultetna izvedenska mnenja, ki jo sestavljajo trije psihiatri izvedenci in izvedenec klinične psihologije. Tožilstvo njihovo mnenje ocenjuje kot strokovno in merodajno," je poudaril tožilec in dodal, da v nasprotju z Vrabičevim mnenjem, ki se je zaradi spreminjanja izkazalo za neuporabno, komisija mnenja ni spreminjala. Softićev odvetnik Bokan pa je na to odgovoril, da dve izvedenski mnenji govorita o tem, da je bila storilčeva prištevnost prizadeta, sodišče pa da mu je dolžno zagotoviti možnost obrambe. Sodnico je zato pozval, naj sprejme ugotovitve in mnenje psihiatra Vrabiča.

Sodnica Blažeka je nadalje prebrala še poročilo obdukcije oziroma izvedensko mnenje specialista patologije Rajka Kavalarja. Ta je zaključil, da so bile vse poškodbe posledica krogel, izstreljenih iz bližine enega metra in v razmaku nekaj minut. "Poškodbe vitalnih organov so bile nezdružljive z življenjem," je ugotovitve povzela Blažeka.

Sodišče je še odločilo, da se predlogu tožilstva za ogled CD-zgoščenke s posnetki nadzornih kamer ugodi, predlog o drugem izvedencu psihiatrične stroke pa zadrži. Hkrati je razpisala deset narokov - ti bodo na mariborskem okrožnem sodišču potekali med 24. septembrom in 29. oktobrom -, na prvem naroku pa bodo zaslišane priče. V kolikor se Softić glavne obravnave ne bo udeležil, bo ta potekala brez njegove navzočnosti, je še opozorila sodnica.

Spomnimo ...

Senad Softić je 4. oktobra 2017 popoldne v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru sredi prometne konice z dvema pištolama streljal na avtomobil, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović, za katerega je sumil, da prijateljuje z njegovo ženo. Vanj je ustrelil najmanj 28-krat, zato je ta na kraju umrl.

Obenem je v roko ranil drugega moškega v avtomobilu in zadel mimo vozeči avtomobil, v katerem je bila mati z otrokom. Večkrat je tudi ustrelil v zrak, s čimer je po navedbah tožilstva ogrožal še druge udeležence v prometu, nato pa odložil orožje in se predal policiji.

Na Mitrovića naj bi bil sicer bolestno ljubosumen, policiji po aretaciji pa naj ne bi skrival, da je umor moškega načrtoval. Priznal je tudi, da bi ubil tudi svojo nekdanjo soprogo, če bi takrat sedela v avtomobilu, v katerega je streljal.

Softić je 4. oktobra 2017 na križišču Titove ceste streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju pa je s pištolo zadel v roko. Ob tem je med njegovim streljanjem iz dveh pištol eden od izstrelkov priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.
Softić je 4. oktobra 2017 na križišču Titove ceste streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju pa je s pištolo zadel v roko. Ob tem je med njegovim streljanjem iz dveh pištol eden od izstrelkov priletel tudi v mimo vozeči avtomobil. FOTO: POP TV

Sojenje Softiću za umor Mitrovića se je v Mariboru s predobravnavnim narokom nato začelo 4. januarja 2018. Ta bi moral sicer potekati že 20. decembra 2017, a je bil na prošnjo Softićevega (takrat) novega zagovornika Martina Hebarja preložen.

Obtoženi je sicer že uvodoma priznal, da je ustrelil 52-letnika, a se z višino kazni - tožilstvo je zanj predlagalo 27 let zaporna - ni strinjal in je zahteval nižjo. Njegov takratni odvetnik je zahteval tudi zaslišanje petih prič, katerih pričanje naj bi pokazalo, da Softić ni tako surov, kot mu očita obtožnica.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič mu je takrat v zameno za priznanje krivde ponudil 26 let zapora za umor, saj da je bil ta storjen na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Predlagano kazen je združil v enotno kazen 27 let zapora.

Softić s priznanjem ni okleval, je pa takoj dejal, da se ne strinja s predlagano višino kazni. Sodnica Andreja Lukeš je njegovo priznanje sprejela, a jo je nato njegov odvetnik presenetil s predlogom, da sodišče pred izrekom kazni zasliši pet prič, med njimi tudi dva nekdanja sodelavca in osebno zdravnico, ki naj bi izpovedali glede osebnosti obdolženega, ki meni, da ni tako surov in okruten, kot mu očita tožilstvo v obtožnici, in da bi si zato zaslužil nižjo kazen.

Tožilec se s tem predlogom sicer ni strinjal, saj da o njegovi osebnosti dovolj govori že sam način storitve kaznivega dejanja, s katerim je Mitrovića ubil tudi za ceno ogrožanja drugih ljudi, hkrati pa kljub krutemu umoru ves čas ni ničesar obžaloval. Na januarskem naroku je sicer skušal izreči opravičilo, a mu je sodnica vzela besedo, hkrati pa svojcem žrtve, ki so bili na naroku, ni priznal premoženjsko-pravnega zahtevka.

Sodnica je kljub temu predlogu obrambe sledila, izrek sodbe pa nato napovedala za 5. februar 2018. Takrat pa je obtoženi na sodišču 'presenetil' z menjavo odvetnika, narok pa je bil zato prestavljen. Softić je Lukeševi namreč predložil obvestilo o menjavi odvetnika in sodnica je bila kljub nejevolji prisiljena poslati priče domov in preložiti narok, da se bo nova odvetnica, ki jo obtoženi za razliko od Hebarja mora plačati sam, lahko seznanila s kazenskim spisom.

Ob tem je sodnica dala jasno vedeti, da je krivda za zaplet izključno na strani Softića, saj bi, če bi sodišče vnaprej obvestil o menjavi odvetnika, lahko še pravočasno odpovedali narok in tako vsem prihranili pot in čas.

Po mnenju tožilca Simoniča pa je to bil le 'manever' obtoženega, saj zagovornik na naroku za izrek kazenske sankcije ne igra ključne vloge. "To je nesmisel. Nobena od teh prič ne more povedati ničesar, kar bi lahko bistveno vplivalo na višino kazni," je bil prepričan.

Tožilstvo ga bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti, a se obtoženi ne strinja s 27 leti predlagane zaporne kazni in predlaga vnovično zaslišanje prič.
Tožilstvo ga bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti, a se obtoženi ne strinja s 27 leti predlagane zaporne kazni in predlaga vnovično zaslišanje prič. FOTO: POP TV

Je pa ptujsko sodišče 27. decembra 2017 Softića obsodilo tudi na leto in pol zaporne kazni zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini. Na Ptuju so mu namreč sodili zaradi trpinčenja njegove zdaj že nekdanje soproge, ki ga je prijavila zaradi nasilja v družini in izdala, da v zidu stanovanjske hiše skriva cel arzenal orožja. Nelegalno posedovanje orožja je Softić na sodišču takrat tudi priznal, navsezadnje so policisti maja 2016 pri njem opravili hišno preiskavo in mu tam orožje tudi zasegli. Da je trpinčil ženo in hčerki, ki so se morale zaradi tega kar trikrat umakniti v varno hišo, pa je odločno zanikal.

Državni tožilec upa, da bo sodišče po 30. oktobru predlagalo takojšnji začetek prestajanja zaporne kazni zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini, kar bi preprečilo, da bi se Softić za umor smel braniti s prostosti.

Potem ko je že skoraj kazalo, da ga ptujska sodnica Biserka Rojic za to dejanje ne bo mogla obsoditi, saj sodišče oškodovank ni moglo izslediti niti s pomočjo Interpola, se je nekdanja soproga vendarle javila in prosila za pričanje brez prisotnosti obtoženega. Sodišče je prošnji sledilo in konec leta 2017 vse tri zaslišalo v živo, vendar izven glavne obravnave, nato pa z njihovimi izpovedbami soočilo obtoženega Softića.

Tožilec je sodišču predlagal, naj Softiću zaradi nezakonitega posedovanja orožja določi kazen deset mesecev zapora, zaradi nasilja v družini 14 mesecev zapora, nakar naj mu izreče enotno kazen v trajanju enega leta in desetih mesecev. Sodnica mu je prisodila za obe dejanji skupaj leto in pol zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
19. 09. 2019 16.08
softič ... vesel fant !
Brabus
17. 09. 2019 14.45
+6
Umor 1. stopnje, na žalost samo 30 let. Kako bo uboj, če je imel orožje za pasom in počakal na primeren trenutek. Nazadnje bo se nedolžen z odškodnino.
piamlakar
19. 09. 2019 21.07
Točno tako. To je naklepni umor ampak v Sloveniji se na žalost nasilje nad ženskami in otroci tolerira.
grozjak
17. 09. 2019 08.17
+7
ali pri nas kakšna sodba sploh zdrži???
felix59 drugič
16. 09. 2019 20.40
+4
Za ta umor bi moral še po smrti sedeti na Dobu , vsaj ene petnajst let.
srebrnibreg
16. 09. 2019 20.15
+6
Torej, če bo šlo za uboj bo pokojni manj mrtev? Vsaj eno leto naj mu dajo več zapora kot so mu prvič.
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.44
+3
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.49
+2
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.49
+1
gdo bi reko v Maribori ćuj... sem mislo da se to dogaja samo v Ljubljane... ka si ti ja nor ćuj
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.50
+0
zajebant2
16. 09. 2019 19.32
+11
večji si kriminalec bolj si zaščiten
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.50
+3
vinogradnik33
16. 09. 2019 16.48
+9
Ah , kje pa , sodišče bo našlo neko sistemsko napako in bo vrnilo primer v predobrabnavni postopek , da bo morda primer zastaral !
maxspeed
17. 09. 2019 07.04
+2
Aleks975
16. 09. 2019 16.04
+25
Uboj z 28 streli ne se hecat to je 28x umor . Slovenski sodniki so res na nivoju . Pa še vse je priznal za medaljo so res. Kaj če bi zaniku . S prostosti se bo lahko branil da še ženo pokonča al pa soseda , poštarja ki mu zdej ženo brus nevem.
Laki je malo nervozan
16. 09. 2019 16.18
-8
Glej, ne bi jaz tako na prvo žogo udrihal po sodnikih, tožilcih, policiji.Vsi ti delajo po zakonih, zakoni pa imajo luknje, ki se jih da v nedogled izigravat.Glavni problem pa so zelo visoko postavljeni dokazni standardi in ima sodstvo zvezane roke.Ne pišejo zakonov sodniki.
Entip?ek
16. 09. 2019 17.11
+6
Mislim, da so bili zraven, ko se je to pisalo, ker ekonomisti tega res nisoogli sestavljat....petrič je bil sigurno zraven....
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.51
+0
piamlakar
19. 09. 2019 21.10
Točno tako je pri nas v Sloveniji. Sodstvo do konca tolerira nasilje, ženska mora umret, potem se pa vsi sprašujejo kako je to možno in sodstvo začne lapat o nujni spremembi zakonodaje.......to je pa tud vse. Mrtva ženska je pa par dni na naslovnici medijev.....in spet je vse tako kot je bilo....
Laki je malo nervozan
16. 09. 2019 16.03
+11
Ne ni šlo za umor itak, dal mu je focn, pa se je oni sam ustrelil od žalosti.Pa kakšen kazensko pravni sistem imamo, ne veš al bi se smejal ali jokal.V ZDA bi ga na sodišče privlekli vklenjenega v verige kot psa, oblečenega v oranžni kombenizon.Pa že dolgo bi sedel v zaporu, ker bi bilo sojenje že davno končano.
KakovostenSmeh
16. 09. 2019 15.37
+12
ja ata--- cistili ste orozje na napacnem mestu ob nepravem casu
kolbek460
16. 09. 2019 15.24
+11
Ta bo dokazal da ni z levico streljal ampak z desnico in ker je pihal veter je krogla zadela Radota in mu je iskreno ža in prosi za pomilostitev ,,in da tožilstvo nemudoma umakne tožbo proti njemu ,,Pa kdo je tu nor ?
25kur
16. 09. 2019 15.03
+18
nagrado naj mu dajo
Turo
16. 09. 2019 15.01
+8
Nič lažjega pa še pravično bi bilio, ZOB za ZOB
Turo
16. 09. 2019 15.01
+10
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.51
+1
94001
16. 09. 2019 14.17
+15
Softič sojenje za Softića.
Capo dei Capi - novi profil
16. 09. 2019 14.09
+52
Obtoženec je več tednov sledil svoji ženi in ljubimcu... Kupil pištolo in več ur čakal pred kavarno v Mariboru. To je definicija naklepnega umora. V ZDA bi dobil stol. :)
Capo dei Capi - novi profil
16. 09. 2019 14.09
+32
Slovensko "tožilstvo" je katastrofalno. Kje so te tožilci/sodniki hodili na fakultete in kje so opravljali prakso?!… Če so jo opravljali na sodišču, me sploh, ne preseneča njihovo nepoznavanje prava. 
Blue Dream
16. 09. 2019 14.44
+15
mislim da bi rabili dodatna usposabljanja v zahodni evropi in zda.Vlečejo dobre plače rezultatov pa bolj malo
Blue Dream
16. 09. 2019 14.49
ali pa premajhne in so vsi v odvetniških vodah
DonaldMAGA
16. 09. 2019 19.52
+0
V ZDA ni ljudi iz bivšega sistema razlika velika
MiroF
16. 09. 2019 14.03
+51
Tukaj je samo vprašanje, ali ga je, ali ga ni, konc debate...sam je vse priznal !!! Torej v čem je zdej problem ???? Sodišče ni vredno pol p.... mrzle vode !!!
PSIHOTERAPEVT
16. 09. 2019 14.08
+9
Priznal ja.. samo okoliscine so problematicne ;) Ce ti nekdo grozi in se ti vpleta v druzinske zadeve.. to so mocne stvari joza ;) Razmisli malo.. Nimas kaj grozit folku.. pok pok pok. Kadar je clovek stisnjen v kot zivljenja odreagira.. lahko je samomor, kar se vecinoma dogaja pri Slovencih, juznjaki pa strelajo, kaj je bolj prav?
kratko in jasno
16. 09. 2019 14.00
+38
že ko bereš ta absurd te pojezi... kako šele mora biti hudo svojcem, ko sodišča dopuščajo takšno sprenevednje !!! Se pravi, vzameš pištolo, nekoga večkrat ustreliš, nato še trdiš, da ne obžaluješ nato pa hop preobrat in si psihično nestabilen in bolan. Se pravi ko počneš lumparije si zdrav, ko pa treba prevzet odgovornost vsi psihično zbolijo in sodišča to sistematično dovoljujejo in dopuščajo!
puspan
16. 09. 2019 13.49
+15
Kaj pa drugega, kot naklepni umor. V afektu storilec prizna šele po svojem dejanju.
b75
16. 09. 2019 13.45
+41
28x streljas v nekoga, ga seveda ubijes, dejanje priznas, ga ne obzalujes… . pa kdo je tu no.r