Slovenija

Sojenje Šuštarju se nadaljuje

Ljubljana, 28. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se nadaljuje vnovično sojenje v primeru Šuštar. Obtožnica ga bremeni jemanja podkupnine, kar pa Šuštar zanika.

Šuštarju so novembra 2000 odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja podkupnine. Kot predsednik razpisne komisije na tedanjem ministrstvu za gospodarske dejavnosti naj bi od podjetnika Darka Selana prejel podkupnino v višini 70.000 takratnih nemških mark, v zameno pa naj bi mu zagotovil nepovratna sredstva. Na podoben način naj bi razpisana sredstva priskrbel še podjetju Stilles, ki naj bi jih del porabilo za izdelavo pohištva, namenjenega opremi Šuštarjeve hiše.

Današnje sojenje nadaljujejo s poslušanjem zvočnih posnetkov telefonskih pogovorov, ki jih je oktobra in novembra leta 2000 posnela policija in jih je predložilo tožilstvo. Minulo sredo so slišali 28 zvočnih zapisov, ostalo pa jih je še 58.

Poslušani so bili že posnetki pogovorov Šuštarja z obdolženimi Boštjanom Šobo, Stanislavom Droljcem in ženo Rozano Šuštar, poleg njih pa med drugimi še s podjetnikom Darkom Selanom in z direktorjem podjetja Stilles Aleksandrom Hatlakom. Boštjan Šoba naj bi se Selanu sicer izdajal za inšpektorja in tako poskušal vplivati nanj, da bi ta čim prej Šuštarju dal denar, Stanislav Droljc naj bi Šuštarju pomagal pri jemanju podkupnine, Rozana Šuštar pa naj bi možu pomagala pri "pridobivanju" podkupnine.

Šuštar trdi, da je šlo za zakonite postopke

Šuštar je v komentarjih k zvočnim posnetkom, ki so jih poslušali na obravnavi minulo sredo, dejal, da se pogovori med drugim nanašajo na urejanje plačila njegovih terjatev, nadalje na nakazila, s katerimi naj bi podjetje Stilles poravnalo plačila po pogodbi iz februarja 1999, na nakup Slovenijavina, pa tudi na lobiranje zanj, da je ostal državni sekretar v vladi Andreja Bajuka, ter na lobiranje za razne projekte Slovenske ljudske stranke. Šuštar je opozarjal na tiste dele posnetkov, ki naj bi poudarjali, da se dodeljevanje sredstev iz razpisov odvija po formaliziranih postopkih in v okviru zakonitega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3