Slovenija

Sojenje v aferi Depala vas preloženo

Ljubljana, 21. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na ljubljanskem okrožnem sodišču naj bi se danes začelo sojenje akterjem razvpite afere Depala vas. Sojenje so preložili, ker je obramba zahtevala izločitev predsednika senata.

Na zatožno klop bodo sedli nekdanji pripadniki specialne brigade ministrstva za obrambo Darko Njavro, Robert Suhadolnik, Simon Krejan in Andrej Podbregar. Obtoženi so, da so marca 1994 aretirali in pretepli Milana Smolnikarja, zaradi česar jim obtožnica očita prekoračitev pooblastil. Specialci, ki jih je vodil Darko Njavro, so bili oblečeni v vojaške uniforme in oboroženi z avtomatskim orožjem, Smolnikarja pa so pri tem poškodovali.

Sicer pa danes zaradi izobraževanja v tujini na sodišče ni prišel eden od obtoženih Simon Krejan. Predsednik senata Mitja Šinkovec ga je hotel zato začasno izločiti iz postopka. Namero po izločitvi Krejana so odvetniki obtoženih preprečili tako, da so predlagali izločitev predsednika senata Šinkovca.

Afera je nastala zaradi vprašanja, ali smejo pripadniki obrambnega ministrstva ukrepati proti civilnim osebam, čeprav je bil Smolnikar sodelavec kriminalistične službe takratnega notranjega ministrstva. Sodišče bo imelo v tem primeru nalogo, da ugotovi, do kod lahko sežejo varnostni ukrepi obrambnega ministrstva.