Slovenija

Sojenje zaradi preskakovanja čakalnih vrst: novi dokazni predlogi obrambe

Ljubljana, 26. 03. 2019 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljeval predobravnavni narok v zadevi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Obramba soobtoženega Franca Freliha je predlagala pridobitev manjkajočih sodnih odredb o uvedbi preiskav, v katerih se je posredno znašel tudi Frelih.

Obtožnica Francu Frelihu očita, da je prvoobtoženemu Urošu Smiljiću podaril omaro, da bi mu ta prek vrste uredil pregled in operativni poseg pri zdravniku na interni kliniki v ljubljanskem UKC. Odvetnica Tea Mlinar Kovačič je predlog za pridobitev manjkajočih sodnih odredb utemeljila s tem, da bi se z njihovo preučitvijo pokazala morebitna nezakonitost preiskav. V tem primeru bi Frelihova obramba predlagala izločitev dela dokaznega gradiva.

Uroš Smiljić
Uroš Smiljić FOTO: POP TV

Med obtoženimi je tudi Ivan Miklič, ki naj bi prek podjetja Digit Smiljiću dal 4000 evrov, ker naj bi mu ta mimo vrste uredil gastroskopijo in kolonoskopijo na ljubljanski gastroenterološki kliniki. Odvetnik Janez Stušek je danes opozoril na po njegovem mnenju nesmiselno obtožbo, da je Miklič za zdravstveno storitev, ki bi ga v samoplačniški ambulanti stala največ 1000 evrov, dal 4000 evrov podkupnine za preskok čakalne vrste.

Miklič, ki mu tožilstvo očita nedovoljeno dajanje daril, naj bi namreč kot direktor Digita odredil plačilo fiktivnega računa podjetja Glasstech, po nakazilu pa naj bi direktor Glasstecha Aleš Miletić gotovino izročil Smiljiću. Tako Miklič kot Miletić sta že pred časom krivdo zanikala, enako tudi Frelih.

Do sedaj že več predobravnavnih narokov

Prvoobtoženi in nekdanji zaposleni v ljubljanskem UKC Smiljić krivde ni priznal. Zanikal je, da bi prejel kakršnakoli darila. Obtožnica namreč navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih na UKC.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnice v tej zadevi vložilo zoper deset oseb in dve podjetji. V preiskavi so se znašli tudi pripadniki policije, ki naj bi v zameno za Smiljićeve usluge temu med drugim uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe in priskrbeli informacije iz policijskih evidenc o različnih osebah.

V sojenju zaradi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana je sodišče konec januarja že izreko prvo kazen. Iztoku Požarju, ki je priznal, da je plačal 20.000 evrov za hitrejšo operacijo partnerice, je sodišče izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni s preizkusno dobo petih let.

Iztoku Požarju, ki je priznal, da je plačal 20.000 evrov za hitrejšo operacijo partnerice, je sodišče izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni.
Iztoku Požarju, ki je priznal, da je plačal 20.000 evrov za hitrejšo operacijo partnerice, je sodišče izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni. FOTO: Kanal A

Časnika Delo in Slovenske novice pa v današnjih izdajah poročata, da prvoobtoženi Smiljić na delovnem sodišču toži ljubljanski UKC in zahteva, da ga ta znova zaposli. V UKC so po izbruhu afere Smiljiću, ki je opravljal delo skladiščnika, odpovedali zaposlitev, in to ne iz krivdnih razlogov, ampak zaradi ukinitve delovnega mesta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
26. 03. 2019 21.56
+1
.čakalnih vrst ne razumem. / danes (ponovno !!) spoznano. pridem v prazno čakalnico. čakam pol ure. zvem , da je malca ( ne v času ki je napisan ). ko je konec " malce , povem problem. dobim datum pregleda čez en mesec. ob odhodu je bila čakalnica še vedno prazna. po opravku še nekje drugje grem spet mimo tiste čakalnice. še vedno je bila prazna. / KDO ČARA ČAKANJE, sam prašam
PošteniSlovenec
26. 03. 2019 21.34
+1
Pravi Slovenci se znajdejo in vse zrihtajo. To je posledica poštenja, marljivosti in iznajdljivosti.
brigajsezase
26. 03. 2019 16.19
+5
namenoma nesposobna policija, da je lahko namenoma nesposobno sodišče.
poneumljanje
26. 03. 2019 16.56
+2
Martin Horvat 1
26. 03. 2019 16.08
+2
Kaj ma veze gdo mu je kaj dal pa gdo mu ni, kriv je on ne pa tisti ki so za svoje zdravje morali neki gnidi nekaj dajat, za to pa res ne rabiš sodišča, vse naj vrne in sedi v čuzi brez čakalne vrste
jafalical
26. 03. 2019 15.27
+10
cakaj, meni tudi ni jasno.Kaj obsojajo cloveka, kot je g. Pozar, ki je za svojo partnerico zelel cimprejsnje okrevanje, kateri je zelel, da bi cim prej bila na vrsto.In verjetno ne bi si dovolil takih zneskov, kot so mu jih predocili vpleteni, da edino tako lahko pride hitrej na vrsto.Kaksna zalost, pa kaj ima s tem Pozar? Naj odgovarjajo tisti, ki so mu zastvaili toliko in toliko, če želis, da bo prej na vrsti!!Kaj ima kdo od teh za odgovarjat, ki so skusali se zahvaljevati,sam da bi svojcem bilo lazje, naj odgovarjajo ti, ki so postavili "cenik, ceno usluge za uslugo, za hitrej vrsto",te je treba kaznovat. Te, ki so si dovolil kar postaviti neka svoja pravila med pravili etike,stroke kot tudi moralnih.
Desnica boli
26. 03. 2019 15.16
+24
Obsojajo človeka, ki je žrtvoval vse za svojo partnerico, da bi dobila obravnavo, kot bi jo pri etičnih zdravnikih moral vsak brez doplačila. Sodniki očitno ne razumejo bistva problema, ker njim ni še nihče ponudil denarja za hitrejšo obravnavo.
Antropozofija
26. 03. 2019 14.40
+35
Ta sodba je zopet farsa.. Človek je deloval iz obupa.. Tisti zdravniki, ki so prijeli podkupnino so pa seveda " nedolžni". Najbrž je tudi prejemanje podkupnine težja kršitev iz delovne zakonodaje.. Razen če za zdravnike to ne velja. 💉
vsevid
26. 03. 2019 14.19
+18
ČE boste tega goljufa zopet zaposlili --bomo vedeli da ste vsi enaki SRANOTA za TAKŠNO BOLNICO ...
helter skelter
26. 03. 2019 13.17
+16
Ta udbomafija, katere eden od vodilnih botrov je tudi Zemljarič, nas je samo v zdravstvu pokradla za milijarde... S tem denarjem kupujejo medije in tako postavljajo svoje pudlje na odločilna mesta v državi, da imajo še naprej zagotovljen vir financiranja.... Res moraš biti mentalni invalid, da tega ne spregledaš ..... Na žalost je takega mentalno deformiranega folka pri nas kar precej ... zato pa se nam dogajajo Bratuškove, Cerarji, Šarci .....
poneumljanje
26. 03. 2019 13.56
-1
Takčno prakso je še kot komunist po navodilih udbe uvedel jajo. Že 27 let izvaja to prakso, s to razliko, da sedaj ni več komunist, ampak to mu je v krvi ostalo, ker volk dlako menja, krvi pa ne. Tako, da boš vedel diastritis,mallonge, krajnc22 piu, ali kar koli si že !
tron3
26. 03. 2019 13.16
+10
Raje objavljajte novice o milijonih, ki gredo mimo vrste, ne pa tuki o pra jurjih pa to, pa da ne bo kdo mislu, da v Sloveniji ni milijarderja jasno, da je, sam novinarji tega pač ne vedo. Ne morjo in ne smeji bliz ta pravim stricim pa tetam.