Črna kronika

Začelo se je sojenje Gašperinu zaradi podkupovanja pri tehničnih pregledih

Ljubljana, 24. 05. 2021 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začelo se je sojenje Florijanu Gašperinu, ki je obtožen prejemanja podkupnin, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Pred leti naj bi namreč na tehničnih pregledih v ljubljanskih Mostah sam ali v sostorilstvu sprejemal podkupnine v zameno za to, da je poskrbel za potrditev tehnične brezhibnosti vozil, ki potrdila v resnici ne bi smela dobiti.

Obtožnica ga bremeni, da je kot preglednik na tehničnih pregledih vozil sprejemal nagrade, da je opravil uradno dejanje, ki ga ne bi smel opraviti. S tem pa je izrabil svoj uradni položaj.

Tehnični pregled
Tehnični pregled FOTO: Dreamstime

Za 20 opravljenih tehničnih pregledov vozil je glede na obtožnico vnesel potrdilo, da je bil opravljen tehnični pregled in so vozila tehnično brezhibna, čeprav takšna bodisi niso bila bodisi sploh niso bila pregledana, včasih pa so na pregledno stezo dali drugo vozilo. V uradno evidenco pa ni vnesel vseh potrebnih podatkov ali pa so bili ti lažni.

To je po besedah tožilca Boštjana Jegliča storil sam ali v sostorilstvu z Martinom Hočevarjem. Ta je skupaj z ostalimi obtoženimi sicer krivdo priznal pred več kot štirimi leti. Takrat krivde ni priznal le Gašperin, ki je danes, ob začetku glavne obravnave, tudi podal svoj zagovor. 

Dejal je, da od nikogar ni zahteval nobenega denarja, omenjenih oseb v obtožnici, razen Hočevarja, pa sploh ne pozna. Za vsako posamezno vozilo je podal svojo razlago, zakaj bi lahko prišlo do razlik pri ugotovitvah na njihovem tehničnem pregledu in na izrednem pregledu teh vozil v okviru policijske preiskave.

Med drugim je dejal, da so nekatera vozila med pregledoma prevozila tudi več kot 4000 kilometrov, določene napake pa se lahko pojavijo že dan po tehničnem pregledu, niti ne more vedeti, kaj je lastnik vozila delal z avtomobilom med pregledoma. Določenih vozil, pri pregledih katerih naj bi sodeloval glede na obtožnico, pa ni ne sprejel niti ni podpisal zapisnika, je opozoril.

Zloraba službene kartice?

Dodal je, da je vsak tehnični preglednik pri potrjevanju pregledov imel svojo kartico in geslo. Med delom, denimo ko je šel po malico, je službeno kartico večkrat puščal na mizi, zato bi lahko prišlo tudi do njene zlorabe. Trdi, da so z njegovo kartico potrjevali tehnični pregled v času, ko je bil v priporu.

Gašperinov zagovornik je sicer na predobravnavnem naroku zahteval izločitev sodnice Dejane Fekonja in tudi nekaterih obremenilnih dokazov, saj naj bi bili pridobljeni nezakonito, a očitno neuspešno, saj postopek vodi Fekonjeva, ki je ob začetku glavne obravnave povedala, da so bili dokazi, ki jih je odvetnik izključeval, pridobljeni zakonito.

Preostalih 14 obtoženih je februarja 2017 priznalo krivdo, najvišjo kazen, dve leti zapora, je takrat dobil posrednik pri podkupovanju Ilija Grabovičkić. Ta naj bi skupaj z Gašperinom vodil celoten posel dajanja in sprejemanja podkupnin – pri posameznem primeru je šlo za nekaj deset evrov – na tehničnih pregledih v ljubljanskih Mostah, pri čemer naj bi Grabovičkić sprejemal stranke, Gašperin pa poskrbel za potrditev tehnične brezhibnosti vozil, ki v resnici niso bila tehnično brezhibna.

Gašperin je bil sicer kot nekdanji vodja poslovalnice AMZS v Lescah za podobna kazniva dejanja obsojen že konec leta 2014, in sicer na tri leta zapora. Kazen je vmes že prestal. Sojenje v tej zadevi se nadaljuje 7. junija, ko bodo zaslišali priče.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 05. 2021 10.01
Kar se tiče varnosti vozil, ki so bila izpuščena na tehničnih pregledih, je sojenje upravičeno, kar se pa tiče vsot 20€, 50€, 300€ je pa pri vseh milijonih, ki jih pokradejo ljudje na pozicijah v Slo naravnost smešna.
JosipBrozDrugi
26. 05. 2021 19.57
+2
komentarji odražajo moralno stanje naše skorumpirane družbe. tudi 300 eur je pomembnih, če gre za varnost. kar se višine kazni tiče, naj odločijo merodajni. predlagal pa bi še odvzem licence za nekaj let (min. 5 let), potem pa na novo delat licenco. za povratnike pa bi uvedel do življenjsko prepoved opravljanja dela kontrolorja. zadeva bi učinkovala.
Erin Straus
25. 05. 2021 11.31
+2
on bo zdaj za 300€ prejel in si skusil vso jezo tožilcev in sodnika za brezveze. tako pač je pri nas. sramota. V nemčiji bi dobil 30ur družbeno koristnega dela.
MihaGliha
25. 05. 2021 08.54
+0
sojenje košta par tisoč eur ....če se pritoži tožilstvo ali obramba se sojenje dodatno zavleče in podraži normalno razni sodni izvedenci imajo svoje tarife ki niso poceni Gospod pa bo dobil pogojno ali 1 leto, če pa se gre za samo 200eur pa tudi to ne.... ali res ne moremo imeti za take primere enostavnejše in cenejše postopke
mentorhercul
24. 05. 2021 21.40
+0
Sedaj se kar kolona Traktorjev vije na tehnični, pred leti ni bilo nikjer nobenga traktorja, ja tako je bilo.
Ivan zDoba
24. 05. 2021 21.20
+6
Sicer ne odobravam njegovega početja. Je obsojanja vredno. Žalostno pa je, da bo zaprt zaradi nekaj sto evrov, protagonisti nakupovanja zaščitne opreme, pa se nam režijo v ksiht in nadaljujejo svojo umazano raboto!
Erin Straus
24. 05. 2021 21.05
+2
temu bi lohk dali nagrado leta, a veste kulk tovornjakov je šlo skozi, uff miljoni❗🚛🚚🚛🚚🚛🚚🚑🚒🚍🚎🚐🚍🚋🚊
lado-a1
24. 05. 2021 20.33
+3
Če me spomin ne vara, gre za cca 200 EUR. To je nezakonito, torej mu sodijo, in prejel bo kazen. Tako pač pravijo zakoni. V naši vladi sedi kopica ljudi, ki so storili le v enem letu nepregledno kopico kaznivih dejanj, ki so ogrožala tudi življenja, si s tem nagrabili znatno premoženje - pa nič. Na policijo so nastavili kup 'svojih' vernikov, tako, da je malo verjetno, da bodo njihova dejanja preiskana (vsaj pravočasno ne). Tako, da se mi tip kar malo smili. Ker ni drugih črnih Petrov, bo on na svoji koži občutil ves bes delilcev pravice!
InaB
24. 05. 2021 19.18
+1
Darko32
24. 05. 2021 20.23
+4
Točno tako. Tukaj je več kot očitno, d agre za opravičevanje delovnih mest. Namreč največji kriminal je prav po sodiščih in v javni upravi. Obtožujejo pa nekoga, katerega obtožujejo na domnevah. Že tukaj se vidi, da lahko ponarejajo dokaze tudi po sodiščih. Vsi smo brali o luparihaj recimo celo ljudi, kateri so povezani celo z sodišči. Tako smo recimo brali, da je v Celju tip kar izdajal podatke in posledično tudi ustvaril možnost za prirejanje dokazov. Potem smo brali, da so izršitelju HOJSU zaradi kriminala, kateraga je počenjal odvzeli dovoljenje za delo. Sočasno pa nikjer nismo videli kako je sodišče zavarovalo državljane pred krajami. NIč niso naredili, ker so očitno držali sveče pri teh rabotah. Zato pravim, da preganjanje tega tipa je res samo pesek v oči z ciljem dokazovanja kako smo pravna država. A glej ga zlomka brali smo več člankov, kjer se javno govori o kriminalu na sodnijah. Ko pa sodnik opozori na to pa se ga diskreditira in suspendira. SOčasno pa vidimo 75% sistemsko korupcijo v javni upravi, sodstvu in Policiji. Zato dam popolnoma prav, da gr e samo za metanje peska v oči.
tutp
24. 05. 2021 18.48
+7
Tale fant je Mostah blizu fužin vzel nekaj 100 eur podkupnine. Ok. Kriminalisti jih opazovali. Ni da ni. Gnjavijo ga. Zdaj bo zapor. Nekatere osebe v naši deželi vse pokradle in nič. Prejšnjič vidim na neki proslavi Bavčarja...haloooo...nimam proti nobenemu nič....PA A NI ON V ZAPORU????? Noro!!!!!!!!!!!!!!!
jodr
24. 05. 2021 18.58
+3
Jankoviću je država odpisala več kot 20 miljončkov, pa ni nobene tožbe.
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 17.52
+12
Podobno, kot hiša. V Bohinju so revežu rušili, v Kopru pa sodnica na tuji kmetijski parceli, njej pa niso in ne bodo rušili, saj je "zaščitena, kot kočevski medvedje". (Tina Benčič).
Darko32
24. 05. 2021 20.26
+5
Zelo lepo si povedal in to samo dokazuje, da odvetnik ni zastonj dokazoval, da gre za prirejene dokaze. Namreč več kot očitno je, da tukaj zelo smrdi pri obtoževanju tega tipa. Prej bi rekel, da gre za obtoževanje na podlagi kvote neglede ali je kriv ali ne.
lado-a1
24. 05. 2021 20.38
+0
Da ne govorim o "sušilnici sadja" v piranski občini, ki jo ima Vitoslav Turk, niti en kamen tam ni postavljen zakonito, pa vila še kar stoji (krepko več kot desetletje). Je pa ta človek SDSovec, ki se ga je že nekajkrat sumilo za nečedne posle, pa so ga rešili, tako kot že desetletja ršujejo pacienta Herr twitlerja!
Kaoswakii
24. 05. 2021 17.41
+11
sej ne podpiram nobene "kraje".... ampak zakaj, nasrska" vedno revež, ala jankovići pa milijone "prihvatizirajo" pa nič... res sramota!
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 17.49
+8
Jankovič je naš (rdeč). Če so dokazi zbrani, jih sodišče ne upošteva (farmacevtka). Če je obtožba neizbežna, zadeva zastara, ker je tožilka pozabila na rok. Čeprav je imela 2 leti časa, je zamudila rok za en dan, hehe.
camaro.ccc
24. 05. 2021 17.16
+11
Kaj, ko bi raje sodili komu drugemu, je bolj potreben sojenja, ne bom rekel kdo, narod že ve, če pa napišem bom pa spet blokiran.
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 17.10
+0
Zakon je jasen. Prepovedano je opravljanje pridobitne dejavnosti in pol milijona evrov ni miloščina, ampak krepko pridobitna dejavnost. Citiram: "Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) --- 16. člen --- (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) (1) Funkcija člana računskega sodišča, funkcija vrhovnega državnega revizorja in funkcija sekretarja računskega sodišča (v nadaljnjem besedilu: funkcija na računskem sodišču) ni združljiva: 1. s funkcijo v državnem organu, organih lokalne skupnosti, politične stranke ali sindikata; 2. z delom v državnem organu, organu lokalne skupnosti ali pri nosilcu javnih pooblastil; 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. (2) Z dnem nastopa funkcije na računskem sodišču preneha nosilcu funkcije na računskem sodišču funkcija iz 1. točke prejšnjega odstavka. (3) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od dneva imenovanja prenehati opravljati delo oziroma dejavnost iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka tega člena . Če tega ne stori, mu preneha funkcija na računskem sodišču. (4) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od imenovanja predložiti Državnemu zboru pisno izjavo o svojih premoženjskih razmerah v skladu z zakonom o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo (Uradni list RS, št. 49/92 in 50/92 - popr.).
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 17.09
+3
Zato je kaznovanje takih bolj "eksemplarično", češ, da bomo ljudem pokazali, da sodišča nekaj delajo na tem področju. Dejstvo pa je, da se nič ne premakne. Če je "naš" = "rdeč" lahko krši zakone, pa če je predsednik računskega sodišča in sprejme pol milijona evrov gotovine. Vse bo ok, ker je "plačal davek", hehe.
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 17.01
+1
Lansko leto je bilo s 27 obsodbami med bolj plodnimi na tem področju. Je to veliko ali malo? Za primerjavo poglejmo lanskoletne podatke o vseh obsojenih polnoletnih osebah za vsa kazniva dejanja. Sodišča so lani pravnomočno obsodila 9.410 polnoletnih oseb. Lani je v Sloveniji živelo skoraj okroglega 1,7 milijona polnoletnih oseb, kar pomeni 55,3 obsojenih oseb na 10.000 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Javnih uslužbencev v Sloveniji pa je okoli 150.000, torej lanskih 27 obsodb pomeni 1,8 obsodbe na 10.000 javnih uslužbencev. Primerjava je seveda okorna, a pokaže sledečo sliko: obsodb javnih uslužbencev za kazniva dejanja, storjena med opravljanjem javne funkcije, je glede na število teh uslužbencev okoli tridesetkrat manj kot vseh obsodb polnoletnih državljanov v Sloveniji.
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 16.57
+9
Pri nas se je dogodilo, da je občinski uradnik zahteval od pravne osebe denar za izdajo nekega dovoljenja. Pravna oseba je šla na policijo. V gostilni se je transakcija izvedla, kot je bilo prej dogovorjeno, da se denar pusti v reviji na mizi. Podjetnik je to naredil, uradnika so prejeli in sodišče je uradnika izpustilo, ker baje "ni vedel, da je denar v reviji". On je želel vzeti samo revijo.
Žac
24. 05. 2021 16.52
+1
Pripadnik brezmadežnega naroda. Zdaj nobeden ne vpraša "za zadnje dve črki priimka". Zgodi se, najbolj poštenem narodu vesolja.
džonborno
24. 05. 2021 16.57
+4
Si predstavljaš , da bi bil tip lahko miljonar, če bi operiral na Hrvaškem? Tam noben avto ne bi po pošteni poti naredil tehničnega
Stane Adami?
24. 05. 2021 16.45
+17
Za 300 evrov so uporabili kar 40 kriminalistov. Za preikavo l. miljardo opranega denarja (kdo je pobasal 200 miljonov provizije) je preiskoval 1. kriminalist, pa še ta je padel iz lestve in se kao ubil.??????
crazymoto
24. 05. 2021 16.38
+3
Hmmm.... pošte ne bi smel prevzeti... pa bi blo vse ok😉👍
Erin Straus
24. 05. 2021 21.07
+0