Slovenija

Šokantne plače na Rdečem križu

Ljubljana, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po neuradnih informacijah naj bi nekdanji generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Mirko Jelenič in njegovi namestnici Darja Horvat in Neva Petek na podlagi individualnih pogodb prejemali višje plače kot sam predsednik države.

"Mislim, da ni moralno etično, da se da izplačati v humanitarne organizacije tako visoko odpravnino," poudarja predsednik Rdečega križa Janko Predan.

Novo vodstvo Rdečega križa o konkretnih številkah ne govori, potrjuje pa, da so plače vseh treh vodilnih krepko presegle okvirje slovenskega plačnega sistema. Tedanji generalni sekretar Mirko Jelenič ter njegovi namestnici Darja Horvat in Neva Petek, so po doslej zbranih podatkih mesečno prejemali približno milijon in pol tolarjev bruto plače. Za primerjavo - predsednik Kučan dobi manj: milijon dvesto tisoč tolarjev bruto. Mirku Jeleniču, ki sedaj večino časa preživi doma v Črnomlju, zaradi predčasne razrešitve pripada še dvanajst plač. Namestnici generalnega sektarja pa bosta po razporeditvi na drugo delovno mesto dobili še šest sedanjih plač.

Pomoč Rdečega križa
Pomoč Rdečega križa FOTO: Reuters

"Mislim, da ni moralno etično, da se da izplačati v humanitarne organizacije tako visoko odpravnino. Po odstopu je Jeleniču novo vodstvo prekinilo delovno razmerje, dvanajstih plač mu ne bodo izplačali," poudarja predsednik RKS Janko Predan. Individualni pogodbi bodo prekinili tudi obema namestnicama in ju prerazporedili na drugo delovno mesto, z bistveno nižjo plačo. Darjo Horvat so nekaj časa omenjali kot morebitno namestnico Jeleniča, pozneje pa za generalno sekretarko ni kandidirala. Namestnica generalnega sekterarja Neva Petek je za 24 ur potrdila, da je predsednik Predan tako njo kot Darjo Horvat pozval, naj s sedanjega položaja odstopita. Neva Petek ki trdi, da je na mesec prejemala le milijon in ne 1,5 milijona tolarjev bruto plače, ne namerava odstopiti. Predan je za 24ur povedal, da ukrepati ne more, ker so bile tri individualne pogodbe povsem legalne in jih morajo povsem spoštovati.

Rdečega križa se je polastila "kontiuniteta"

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

V zvezi novimi odkritji v aferi Rdeči križ se je oglasila tudi opozicija. Po mnenju Nove Slovenije (NSi) je Rdeči Križ Slovenije (RKS) "zabredel v globoko moralno in finančno krizo, s čimer kaže tudi slabo podobo Slovenije pri nas in v tujini". Za NSi je očitno, da se je Rdečega križa "polastila skupina posameznikov iz kontinuitete ob močnem vpletanju ZLSD in LDS." Hkrati menijo, da Mirko Jelenič, ki je z mesta generalnega sekretarja RKS odstopil konec februarja, "ne more biti upravičen do kakršnekoli odpravnine". Vse humanitarne organizacije ob tem pozivajo, da pregledajo, "ali se tudi pri njih ne dogaja kaj podobnega".

NSi je zahtevala revizijo in nadzor poslovanja ter odstop vseh, ki "so omadeževali podobo RKS". Po njihovem mnenju je treba nujno sprejeti zakon, ki bo urejal delovanje takšnih organizacij, zato je skupina strankinih poslancev s prvopodpisanim Janezom Drobničem v parlament že marca vložila predlog zakona o humanitarnih in dobrodelnih organizacijah. Zakonski predlog, ki na prvo obravnavo še čaka, naj bi omejeval "plasmaje sredstev v privatne roke in zaslužke profesionalcev", vendar pa, dodajajo v NSi, "vladajoča koalicija ne čuti potrebe, da bi stvari postavila na pravo mesto".

SORODNI ČLANKI