Slovenija

Epidemija zarezala v duše najmlajših: osamljenost, apatija, tesnoba

Ljubljana, 13. 09. 2021 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
212

Šole so ponovno odprle svoja vrata, po učilnicah odzvanja otroški smeh, toda marsikateri nasmejani obraz osnovnošolca skriva težke rane, ki mu jih je zadala epidemija. Šolski psihologi ugotavljajo, da so se pri otrocih stopnjevali občutki osamljenosti, pojavila se je tudi vedenjska problematika. Ob tem pa ugotavljajo, da imajo v šolah premalo resursov, da bi vsem pomagali. Učitelji učencem sporočajo, da so njihova trdna opora, starši pa pristojne pozivajo, naj ne zapirajo šol. Že sedaj opažajo, da učna snov pri otrocih ni dobro utrjena in "starši ne moremo biti tako dobri v poučevanju, kot so lahko učitelji".

16. marec 2020. Dan, ko so zaradi epidemije svoja vrata morale zapreti vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Šole so morale v izjemno kratkem času preiti na pouk na daljavo. In če so se v šolskem letu 2019/20 morali tako učitelji kot učenci navaditi na nove pogoje, pa so upali, da bo novo šolsko leto prineslo olajšanje. Toda ni. 19. oktobra 2020 so se učenci morali ponovno vrniti domov, za svoje računalnike. Za učence prve triade je pouk na daljavo potekal 14 tednov, to je do 26. januarja letos, ponovno pa so doma morali ostati še v času od 1. do 12. aprila. Ostali učenci so doma ostali od oktobra pa do 15. februarja letos – celih 17 tednov. 

Po podatkih Our world in data je v Sloveniji izobraževanje na daljavo potekalo 154 dni.
Po podatkih Our world in data je v Sloveniji izobraževanje na daljavo potekalo 154 dni. FOTO: Shutterstock

Teodor, devetletnik, ki je eden izmed 193.116 osnovnošolcev, ki so letos na začetku meseca ponovno sedli v šolske klopi, na vprašanje, kateri način pouka mu je ljubši, brez odlašanja odgovori v šoli. Skromno pove, da je vsekakor šolanje od doma imelo prednost, da se je lahko igral tudi dopoldne. "V šoli pa imaš čas le za učenje. Všeč mi je bil tudi Zoom, ker smo delali v skupinah," še doda. Ampak v trenutku, ko se malo zamisli in pomisli, hudomušno pove: "Težje je doma, ker je mami bolj stroga kot učiteljica." Med šolanjem od doma pa je najbolj pogrešal svoje prijatelje in zaključi, da je vsekakor raje v šoli. 

To so misli in občutki le enega malčka, toda verjamemo, da je takih še več. Tudi staršev, ki pristojne pozivajo, naj šole ostanejo odprte. Na njihovi strani pa so tudi šolski strokovni delavci, ki so že vseskozi opozarjali na porast duševnih stisk med otroci in mladostniki. 

Marina Vidmar, psihologinja, ki deluje v svetovalni službe na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani, razlaga, da so bili otroci v času izobraževanja na daljavo prikrajšani za številne varovalne oziroma pozitivne izkušnje, ki jih sicer dnevno doživljajo v šoli. Tukaj gre za dnevno rutino, za strukturirane dejavnosti, druženje z vrstniki, redne obroke in tudi telesno aktivnost. "Še bolj pa je bilo to očitno ob povratku v šole," dodaja.

Pri nekaterih otrocih so se stopnjevali tudi občutki osamljenosti.
Pri nekaterih otrocih so se stopnjevali tudi občutki osamljenosti. FOTO: Shutterstock

"Učencem je v času izobraževanja na daljavo padla učna motivacija, niso si znali strukturirati časa in se disciplinirati za šolsko delo, tako sta se kopičila nepredelana snov in stres v zvezi s tem, ki se je še bolj pokazal ob povratku v šole, ko so se začela preverjanja in ocenjevanja znanja," o času po vrnitvi v šole po približno 17 tednih situacijo oriše Vidmarjeva. 

Učiteljica na razredni stopnji v Osnovni šoli dr. Ivana Korošca v Borovnici Nina Oblak opaža, da se otroci nanjo najpogosteje obrnejo takrat, ko ji želijo nekaj zaupati. Kadar jih je česa strah in ne želijo, da kdo izve. Prihajajo pa tudi zaradi nesoglasij med sošolci. Ugotavlja, da so najpogostejši razlogi za stiske nesamozavest učencev, šibka koncentracija, ekonomska stiska, težko vključevanje v skupino in strah. 

"Epidemija je poglobila stiske predvsem v komuniciranju in sodelovanju vrstnikov. Zaradi omejenih stikov v času epidemije učenci težje rešujejo medsebojne konflikte in sklepajo prijateljstva."

  • Nina Oblak

Šolski psihologi pa so opazili tudi porast prekomerne uporabe elektronskih naprav – pametnih telefonov, tablic in računalnikov. "Večina otrok je med izobraževanjem na daljavo imela veliko prostega časa in dostop do te tehnologije, obenem pa manj socialnih stikov v živo, zato so veliko časa preživeli za ekrani, predvsem z igranjem videoigric in drugimi zabavnimi vsebinami. Še bolj so prišle do izraza tudi socialne razlike ter preobremenjenost staršev in tudi to je povečalo stres v družinah." In ravno zaradi tega so se v nemalo družinah stopnjevali konflikt, družinske napetosti in vzgojna nemoč staršev. Vidmarjeva z žalostjo ugotavlja, da je prišlo tudi do porasta primerov družinskega nasilja. 

Pri nekaterih otrocih pa so se "stopnjevali občutki osamljenosti, pojavile so se tudi apatija, tesnoba in vedenjska problematika"

In ti otroci potrebujejo pomoč

V okviru šole se osnovnošolci lahko obrnejo na svoje učitelje ali neposredno na svetovalno službo. Prva otrokova zaupna oseba pa je zagotovo razrednik, poudari Vidmarjeva. "Če ima razrednik z otroki pristen odnos, če ustvarja klimo, v kateri težave niso tabu, ampak nekaj, kar skupaj rešujemo, če otroci čutijo, da se iskreno zanima zanje in mu je mar za njihovo dobrobit, bodo z njim spregovorili tako o svojih radostih kot težavah."

Oblakova ob tem opozarja, da je zelo pomembno, da učenci učitelju zaupajo in vedo, da jim bo učitelj stal ob strani. "Spodbujam pogovor o najrazličnejših temah tako veselih kot žalostnih. Spodbujam izražanje čustev in deljenje svojih izkušenj. Zelo pomembna je prijetna razredna klima, ki jo vzpostavljamo s pomočjo socialnih iger, spoštljivega odnosa in občutka pripadnosti skupini."

Naslednji v nizu so svetovalni delavci, ki jih otroci spoznavajo predvsem prek preventivnih dejavnosti v razredu, ko se pogovarjajo o odnosih, komunikaciji, vrstniškem nasilju, zdravi samopodobi in drugih temah s področja duševnega zdravja in medosebnih odnosov. Vidmarjeva pa ugotavlja, da otroci stisko pogosto najprej zaupajo vrstnikom. "Zlasti tistim, ki se srečujejo s podobnimi težavami."

"Vrstnik je lahko sočuten poslušalec, lahko tolaži in spodbuja, je pa še vedno otrok in nima zrelosti odraslega človeka, s katero bi drugemu otroku pomagal predelati težka čustva ali izkušnje. Zato otroke že zgodaj učimo, da 'težke skrivnosti' tako svoje kot tiste, ki so jim jih zaupali vrstniki, povedo odrasli osebi. To ni izdajstvo ali 'tožarjenje', ampak pravilno ravnanje, saj moramo pri tako resnih težavah otrokom pomagati odrasli."

Ključni deležnik pri reševanju otrokovih težav pa je poleg otroka samega njegova družina

Starši so tisti, ki lahko največ prispevajo s tem, "da že zgodaj v otroštvu pričnejo z otrokom graditi pristen odnos". Odprt in zaupen odnos, v katerem lahko spregovorijo tudi o težkih in bolečih temah, razlaga Vidmarjeva. Pomembno je, da si starši za otroka vzamejo čas, mu prisluhnejo in mu ob težkih trenutkih nudijo občutek varnosti. "Seveda je pomembno tudi to, da prepoznajo potrebo po strokovni pomoči, jo otroku zagotovijo in aktivno sodelujejo v tem procesu."

Ključni deležnik pri reševanju otrokovih težav pa je poleg otroka samega njegova družina.
Ključni deležnik pri reševanju otrokovih težav pa je poleg otroka samega njegova družina. FOTO: Shutterstock

Teodorjeva mama Karin ugotavlja, da je bilo pri šolanju na daljavo veliko odvisno od učiteljev. Kako predavajo snov in kako natančna navodila posredujejo. Zgodilo se jima je tudi to, da sta imela težave z navodili in so v primeru šolanja od doma bila vsa vprašanja namenjena njej. Morala je najti rešitev – in jo tudi je. 

Pri otroku resda zaenkrat še ni opazila nobenih stisk, ampak pravi, da je vedno bolj pogrešal druženje z vrstniki.

"Najtežje za otroka in starša je druženje. Ker je sin že dokaj velik, sem mu lahko lepo obrazložila celotno korona situacijo, ampak je po določenem času potrpljenje na obeh straneh začelo popuščati in je bilo potem težje za vse."

Kako stisko osnovnošolca sprejemajo njegovi sošolci?

Vidmarjeva ugotavlja, da se ti "presenetljivo sprejemajoče in sočutno odzovejo na čustvene ali vedenjske posebnosti vrstnikov, so do njih posebej občutljivi in jim želijo pomagati"

Otroci pa tudi zaznajo, kdaj je vrstnik v stiski in kdaj neke skrivnosti ne smejo zadržati zase, ampak jo morajo zaupati odraslim. "Tako se nam na primer v šoli zgodi, da otrok zaupa učiteljici, da sošolca doma tepejo, da sošolčev oče prekomerno pije in takrat postane nasilen ali pa da se sošolka reže in govori, da bi rada umrla."

S tem se strinja tudi učiteljica Oblakova, saj pravi, da je pomembno, da sprejmemo drugačnost in smo pripravljeni prisluhniti. "Učenci ponudijo pomoč, povedo svojo podobno izkušnjo in sošolcu z objemom, risbo ali sporočilcem pokažejo, da jim je mar." Predvsem je pomembno, da se v razredu vzpostavi vez. "Pomembno je, da vsak čuti pomembnost in pripadnost razredu in upa izraziti svoje mnenje."

'Potrebe so vse večje in v vrstah šolskih svetovalnih delavcev bi potrebovali okrepitve'

V osnovnih šolah predvsem na razrednih urah spregovorijo o določenih temah. To so sprejemanje različnosti, posebne potrebe, invalidnost, v višjih razredih pa tudi o duševnem zdravju in duševnih stiskah. "Te vsebine učitelji in svetovalni delavci vnašamo po lastni presoji in glede na potrebe, ki se pokažejo v določenem oddelku, nimamo pa posebnega učnega načrta za področje čustveno-socialnega opismenjevanja, ki bi nas usmerjal, kdaj in katere vsebine naj bi z učenci obravnavali."

'Potrebe so vse večje in v vrstah šolskih svetovalnih delavcev bi potrebovali okrepitve.'
'Potrebe so vse večje in v vrstah šolskih svetovalnih delavcev bi potrebovali okrepitve.' FOTO: Shutterstock

Toda v šoli imajo pogosto premalo resursov, da bi lahko ustrezno pomoč ponudili vsem otrokom, ki bi jo potrebovali, ugotavlja Vidmarjeva. "Normativi za svetovalno delo s tega vidika niso ugodno zastavljeni. Hiter tempo življenja, prezaposlenost staršev, poplava informacijsko-komunikacijske tehnologije, epidemija ... vse to prispeva k porastu duševnih stisk otrok. Potrebe so vse večje in v vrstah šolskih svetovalnih delavcev bi potrebovali okrepitve."

Velikokrat pa se zgodi, da morajo postavljati prioritete in pomoč ponuditi tistim otrokom, ki jo v danem trenutku najbolj potrebujejo, tako da rešujejo akutne stiske. Tudi v zdravstvenih ustanovah, kot so centri za duševno zdravje ter svetovalni centri, čakalne dobe niso ugodne, opozori psihologinja.

"V šoli imamo vsakodneven neposreden stik z otroki in tako veliko priložnosti, da opazimo njihovo stisko in jo neposredno naslovimo."

Veliko potenciala pa vidijo tudi v preventivnem delovanju, saj bi dobro zasnovani preventivni programi "po celotni vzgojno-izobraževalni vertikali okrepili duševno zdravje naših otrok in preprečili marsikatero duševno stisko ali pa vsaj zgodaj identificirali otroke, pri katerih je prisotna posebna osebna ranljivost ali neugodni dejavniki v družinskem okolju." Smiselno bi bilo, opozarja Vidmarjeva, da bi v celotno vzgojno-izobraževalno vertikalo, to je od vrtca do fakultet, vpeljali programe za krepitev psiho-fizičnega zdravja. 

"Taki programi bi bili usmerjeni v graditev zdravih, zadovoljnih, čustveno zrelih in samostojnih osebnosti. To pa je neprecenljiva popotnica za celotno življenje. Osebno menim, da ob matematiki, slovenščini, tujih jezikih in vrsti drugih predmetov v učne programe prav tako sodijo tudi vsebine s področja čustveno-socialnega opismenjevanja, kot so prepoznavanje, ubesedovanje in uravnavanje čustev, spoštovanje različnosti in nenasilno komuniciranje, zdrava samopodoba, reševanje konfliktov, duševno zdravje in še mnoge druge."

Sporočilo učencem

Oblakova jim na srce polaga, naj zaupajo in sprejmejo pomoč. "Obrni se po pomoč k učitelju ali šolski psihologinji. Za vsako težavo se najde rešitev."

Vidmarjeva doda, da se že z iskrenim pogovorom stiska zmanjša, odpre se kakšen nov pogled ali pokaže pot za reševanje problema. 

"Pomembno pa je tudi, da zaupa, sprejme pomoč, sodeluje in vztraja, pa četudi je včasih pot iz stiske nekoliko daljša. Vedno pa iz stiske zrastemo močnejši, zrelejši ter bolj sočutni do sebe in vseh, ki se srečujejo s podobnimi preizkušnjami."

Glede ponovnega zapiranja šol pa mama Karin pravi, da bi to pri otrocih povzročilo še močnejšo socialno stisko, saj "ljudje nismo samotarji". "Že sedaj pa opažam, da učna snov ni tako kakovostno naučena in utrjena, ker je bila šola na daljavo. Sčasoma se bo pokazal tudi ta primanjkljaj v znanju, kar ni dobro za kasnejše izobraževanje. Starši ne moremo biti tako dobri v poučevanju, kot so lahko učitelji," zaključi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gor? Dol?1
13. 09. 2021 20.37
Hitro cepiti novorojenčke da bodo zaščiteni
fred fred
13. 09. 2021 18.09
+0
Mam dva sina pa nista bila med šolo na daljavo kakor tudi sedaj nista prav nič depresivna celo navdušena sta bila nad šolo na daljavo svoje snovi sta predelala z našo pomočjo ostali prosti čas ki sta ga mela več kot med normalno šolo pa živ žav ampak smo se ukvarjali z njima!!!
disorderliness
13. 09. 2021 19.57
-1
Gor? Dol?1
13. 09. 2021 20.41
Žal ma veliko staršev otroke ker jih pač ma.ne zato da bi se z njimi ukvarjali. Pa jih porinejo v šolo pa krožke sami se pa kurbajo okrog pa pluvajo čez šolo.vrtec.....
Uporabnik1515261
13. 09. 2021 18.08
+1
Sam že mesece tumbam, da je bilo "zaprtje" otrok največji "zločin" in bil sem brisan, ko sem zapisal, da so otroci talci starcev...No danes pa ima Krek svoje talce...
User416781
13. 09. 2021 19.06
Mah ja. Če otroke vprašaš bi večina imela ves čas šolo na daljavo. Saj se družijo na igriščih in treningih in tako naprej, tako da socializacije jim nikoli ni manjkalo. Šolski sistem je pa itak čisto mimo, narejen za kalupiranje in predvsem za punčke.
disorderliness
13. 09. 2021 19.59
Normalno je, da si otroci želijo, da bi šola pogorela, vrhunski športnik, pa da bi trening odpadel. Dobro je pa nekaj drugega, a ne?
ervirus
13. 09. 2021 17.48
+2
Starši iz rok telefone.in ukvarjati se z njimi.ne vse prenašat na šolo.vi starši ste krivi
disorderliness
13. 09. 2021 20.02
Starši so krivi. Poznam take, ki otrokom sploh ne kupijo tablic, telefonov, še nalivnika ne. Poznam take, ki so otroku grozili, da, če bo knjige bral, da se mu bo zmešalo. Zdaj pa take! Kolikor je meni znano, je telefon najboljši možni učni pripomoček!
User416781
13. 09. 2021 16.43
+3
No ja. Imam dva osnovnošolca, poznam jih še veliko več, pa ne vidim neke depresije in duševnih stisk.
User416781
13. 09. 2021 16.45
+4
...mogoče gre pa za otroke zafrustriranih staršev, staršev, ki bodo vedno žrtve, se smilijo samim sebi in staršev, ki verjamejo v 1001 teorijo zarote. Verjamem, da je težko živet s takimi ljudmi, sploh ne vem, kako živijo sami s sabo.
Uporabnik1515261
13. 09. 2021 18.10
Ne pozabi, d imajo mnogi otroci družine v velikih stiskah! Ponekod je komaj za položnice in zelooo skromno življenje, brez priboljškov in veselja...Ne pozabimo! In zaprti doma so imeli prav ti otroci največje stiske. Kot sem napisal že zgoraj...
User416781
13. 09. 2021 19.07
Ja, s tem se strinjam. Če doma zadeve ne štimajo je težje. Ampak je težko v takih družinah tudi, če bi bile šole odprte.
jodr
13. 09. 2021 16.21
+2
Nekdo več kot očitno izrablja otroke za dosego nizkotnih ciljev. Skrajno zavrženo dejanje. Ampak, treba se bo cepiti, tudi v dobrobit teh najmlajših.
Mother Russia
13. 09. 2021 16.20
+3
Za stisko otrok so v največji meri krivi starši sami. Ob šolanju na daljavo, ko so osnovnošolci rabili pomoč staršev, se je izkazalo kako zanič je slovenski izobraževalni sistem. Visoko izobraženi starši so se obnašali kot kakšna poldrugi mesec v Sloveniji živeča kosovska Albanka, na teoretičnem delu vozniškega izpita, ki naredi izpit v prvem poskusu, ne da bi znala sestaviti en sam klinčev stavek v slovenščini.
fred fred
13. 09. 2021 18.13
+1
Taki visoko izobraženi so po Hawkinsovi teoriji v resnici napiflane zgube ve točno tisto kaj se je napiflal v šoli, faksu, univerzi splošna razgledanost ki je najpomembnejša pa čista tema!!!
superjezek
13. 09. 2021 15.51
+4
Da si kaj takega sploh upate napisat, potem, ko ste zelo veliko vi krivi, da ljudje trpijo in med njimi veliko otrok, ker lažno strah povzročate in zaradi dodatkov z kradljivimi politiki držite.. Sram vas je lahko. Sram pa je lahko tudi narod ker to politikom dopušča.
fred fred
13. 09. 2021 18.15
Zaj če si ti shizofrenik se ne pomeni da smo vsi koga se gdo boji a levičarjev ali Janše ne serji
Butalec8
13. 09. 2021 15.03
+0
A smo si kaj boljsega sploh zaslužli kot narod.
Uporabnik1515261
13. 09. 2021 18.12
-1
Samo to, kar si zaslužimo in imamo, kar volimo ( na volitvah, če sploh gremo!)
AlesX1X
13. 09. 2021 14.23
+0
Tolk o tem kolk se jim gre za zdravje folka... Sej se jih bo vec fental zarad psihe in zbolel na zelodcu kot od covida... Vsaka cast... Logika pa spi folk pa sledi prosti reklami in tistim ko hodijo cez prepad...
mmickica
13. 09. 2021 14.20
+4
Na otroško stisko vplivajo zblojeni starši, ki jim nikoli nič ni prav, ki se bojijo lastne sence, kaj šele cepiva, ki hodijo v šolo sitnarit za vsako figo in ki otroka držijo za rokico dokler ne gre na faks ali pa še dlje, ipd...
Uporabnik1812060
13. 09. 2021 15.06
+3
User300173
13. 09. 2021 12.56
+2
Realno merilo je hospitalizirani, tisti na intenzivni negi in bolni v domači oskrbi. Tene moremo negirati, lahko obračamo na vse strani. Svetovna strokovna in politična srenja ocenjuje stanje zelo resno. V kolikor so se vsi zarotili proti svojim državljanom, bi to že bil fenomen organiziranosti. Proti taki organizaciji kot običajen državljan ne moreš kaj dosti. Torej častilci teorije zarote, je to to kar trdite?
fred fred
13. 09. 2021 18.19
-1
Ti to anticepilcom dopovej da obstajajo načini za zmanjšanje populacije ki so toliko efektivni da v roku ene ure zmanjšajo populacijo sveta za 50% brez posledic za naravo ne pa z covidom 😉
User300173
13. 09. 2021 12.46
+2
Matija Gubec (Hrvat, kmečki upor), Svetozar Borojević von Bojna(Hrvat-Srb, 1. svet. vojna, poveljnik Soške fronte), General Maister (Slovenec, 1. svet. vojna, borec in voditelj za severno mejo), Josip Broz Tito (Hrvat-Slovenec, 2. svet. vojna, poveljnik partizanskih enot), Leon Rupnik "Slovenec, 2. svet. vojna, poveljnik domobrancev). Nekaj vidnih akterjev na tem koncu na teritoriju današnje Slovenije. Samo eden je izdal Slovence...domobranski general Rupnik, Slovenec. Častilec tega izdajalca in domobranstva je sedaj sam PV Ivan Janez Janša. To sem napisal vsled nekaj spodnjih komentarjev, čeprav ne sodi sem.
Uporabnik1515261
13. 09. 2021 18.13
fred fred
13. 09. 2021 18.24
+2
Pozabil si Tita in njegove komi je pod načelom Stalina in njegovega pakta Molotov-Ribbentrop slabo ti gr zgodovina je treba tudi malo zahodno literaturo prebrat najvec smrti Angležev, belgijcev, nizozemcev, Francozov gre ravno na račun Stalina ki je po tihem računal na del Poljske ki jo je tudi do operacije Barbarossa zasedal s kom in kje je Tito študiral in se družil aja v Moskvi je študira in se z vasiljevicem družil!!!
dannyer
13. 09. 2021 12.35
-2
Sploh nebi smela biti epidemija. po podatkih. to kar se dogaja je zločin. po podatkih CDC če si pozitiven pa si bil v vtomobilu ko se je zaletel si označen kot koroan primer čeprav nisi v bolnišnici zaradi tega. in to imajo jansno napisano. kar pomeni št so napačne. vrus pa je v 85% brez simptomov ker ga tel opremaga. v 15 je potek malo bolj naporen kot pri gripi. v 5 je hud potek v 1 pa se konča tragično. od tega 98% vseh postelj zasedajo nad 66 let in zgol med 2 in 5% pišem še za druge države pod 66 napadajo pa mlade katere ima spet cdc in izraelska študija ne potrebujejo ceplenja še več pri otrocih zaznajo srčno vnetje in poškodba mišice ta faktor je 25 krat večji kot kar koli z korono. če si 15 je tvojih sanj konec življenska doba pa se zmanjša. Verjami znaosti kako če pa naši ignorirajo znanost niti o tem ne govorijo**************+
dannyer
13. 09. 2021 12.37
-2
pa poglejmo kaj še pravi ameriški barometri v prvem valu so mlajši in otroci v povprečju rabili 3 dni hospitalizacijo. sedaj ko je delta 2. kar pomeni da je res virus izgubil na moč. pa je zel otežko priti do tej info zakaj.?????????????' še več če so v skupini 0 do 45 imaš 9 krat večje smrtnost aradi samomorov. če doamo umore uf 22 krat . ja res jim je mar za živlenje
marker1
13. 09. 2021 12.32
+0
Levake spet muči abstinenčna kriza po oblasti in se praskajo, kjer jih nič ne srbi. Imeli ste oblast v rokah, pa ste jo izpustili v najbolj kritičnem trenutku za državljane in državo. K sreči imamo v državi nekaj drugače mislečega kadra. Pojdite se cepit, pa boste šli kamor boste hoteli brez omejitev.
Pepe Bolcev
13. 09. 2021 12.14
+3
Lojzek samo zate spisek komunjazlov: Janez Jansa clan zveze komunistov slovenije (zKS) med peti 1975-1984. V tem casu tudi clan predsedstva republiske ZSMS, clan predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izkljucen, na kar se je neuspesno pritozil. Milan Zver, clan ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krkovic, clan ZKS, clanstvo mu je premehalo avtomaticno, ni izstopil sam. Barbara Brezigar clanica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, clan ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, clan partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksisticne centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksisticnega krozka na tacenski policijski soli. Zvonko Cernac, clan ZKS, dolzina clanstva ni javno znana. Tone Jerovsek, clan ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupscini, za svoj druzbeno politicni angazma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Sircelj, clan ZKS od leta 1985.
Uporabnik1515261
13. 09. 2021 18.16
Dobro si napisal, a se bojim, da dokončno zblojenim ne bo nič pomagalo...Bodo tebe razglasili za teoretika zarote! Ha, ha... Koprive v napad!
fred fred
13. 09. 2021 18.26
Kdor do 30 leta ni komunist ni človek kdo pa še je po 30 letu pa je bolan shizofrenik!!!
Lojze Novak
13. 09. 2021 12.10
+1
Levi mediji pa konstantno s takimi članki pumpajo in razdvajajo barod. 90 procentov afer je pa itak zlaganih. Pa medijski umori vseh, ki sodelujejo z vlado so tud normalni ane?
Lojze Novak
13. 09. 2021 12.06
+0
Če bi imeli precepljenost 70 procentov bi bili brez PCTja in mask. Trpijo pa otroci za vaše teorije zarote. Sram vas je lahko lewaki in mediji, ki ste do par mescev nazaj pumpali narod.
matdej
13. 09. 2021 12.31
+0
Lojze…Sanjaj o tem…Se zelo dolgo nebomo brez mask on pct…Tu je sam denar v igri
Calabras
13. 09. 2021 12.34
+1
Ko bomo imeli 70% precepljenost bojo hoteli 90%.
mmickica
13. 09. 2021 14.21
+2
User300173
13. 09. 2021 12.06
+3
Za tako stanje v državi so prvenstveno krivi poslanci SMC in DeSUS. V kolikor ne bi pristopili k skrajni desnici, tega stanja sigurno ne bi bilo. Res je, da ne vemo kakšno bi, ampak tako razdvojenega naroda in take hujskaške politike sigurno ne bi. Ti poslanci imajo imena...Počivalšek, Hreščak, Simonovič, Jurša, Perič...itn. Torej z imenom in priimkom. Volivci so jim dali glasove za drugačne predvolilne obljube, oni so jih enostavno izdali. Osebna materialna korist jim je pred vsem ostalim. Žalostno. Drugo kot izdajalci ne morejo biti.
Lojze Novak
13. 09. 2021 12.08
-2
Pa daj ne tumbaj komunajzar. Pejt v Severno Korejo pa boš videl demokracijo.
User300173
13. 09. 2021 12.34
+2
G. Lojze Novak, nimam potrebe po S. Koreji. Vas lahko vprašam kdaj ste prišli od tam in v katerih "rovtah" ste prebivali.
fred fred
13. 09. 2021 18.32
Obrazloži kaj je skrajna desnica ker jaz je v Sloveniji ne vidim vidim pa kup zblojencev ki otkrito priznavajo nasledstvo komunistov kakor kup zblojencev ob petkih ki niso nič drugega kot kruhoborci!!! Kateri po evropskih medijih zaničuje jo svojo domovino toraj zame so to izdajalci lastne domovine kateri si zaslužijo veš kaj pa mi lahko zdaj rečeš da sem skrajni desničar ampak za domovino vse!!!
Lojze Novak
13. 09. 2021 12.01
+1
Cepite se levičarji zagamani, pa bodo njihove duše svobodne brez omenjitev. Aja, to pa ne. Sebičnost na prvem mestu kajne?