Slovenija

Sajovic: Škoda je bistveno večja od predvidevanj

Tržič, 08. 11. 2018 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
7

Cestna povezava med Jelendolom in Tržičem deset dni po vremenski ujmi še vedno ostaja neprevozna. Kljub temu so vsi osnovnošolci iz Jelendola, ki so po jesenskih počitnicah zaradi varnosti še tri dni ostali doma, prvič po ujmi prišli v šolo. Delavci, ki urejajo usade, pa hitijo, da bi bila cesta vsaj konec tedna že prevozna.

Po besedah ravnatelja Osnovne šole Tržič Stanislava Gruma je danes v šolo prišlo vseh sedem osnovnošolcev iz Jelendola. Dva sta sicer v šolo zaradi zdravniškega pregleda prišla že v torek, v sredo so vsi otroci ostali doma, danes pa so se, v skladu z dogovorom med starši in šolo, vsi že zbrali v šoli.

Pot iz Jelendola v Tržič še vedno predstavlja velik zalogaj

"Veseli smo, da so otroci lahko prišli," je izpostavil ravnatelj in dodal, da ni nikakršnih težav, kar se tiče snovi in učnega procesa. Pojasnil je, da se otroci iz Jelendola sedaj s svojimi sošolci pogovarjajo o tem, kako je neurje prizadelo njihov kraj, in z njimi delijo svoje izkušnje.

Upajo, da bo cesta prevozna že konec tedna.
Upajo, da bo cesta prevozna že konec tedna. FOTO: Damjan Žibert

Prihod iz Jelendola v Tržič prebivalcem sicer še vedno predstavlja precejšen organizacijski zalogaj. Gasilci jim nudijo prevoz do usadov na cesti pri Dovžanovi soteski, kjer del poti nato prehodijo, na drugi strani pa znova nadaljujejo pot s svojim ali javnim prevozom.

Upajo, da bo cesta prevozna že konec tedna

Delavci hitijo, da bi bila cesta čim prej v celoti prevozna. Kot je povedal poveljnik tržiške civilne zaščite Drago Zadnikar, upa, da bi bila cesta prevozna konec tedna. Hkrati se nadaljuje urejanje vodotokov in čiščenje propustov.

Vse bolj pa se kažejo razsežnosti škode, ki so jo po obilnem deževju v noči z 29. na 30. oktober povzročili deroči vodotoki tudi na kmetijskih površinah. Voda je odnesla kar nekaj zemljišč, sprožila številne zemeljske plazove ter na njive in travnike nanesla več tisoč kubičnih metrov peska, skal, mulja in lesa.

Župan Sajovic: Škoda je bistveno večja od predvidevanj

Do vseh poškodovanih terenov, ki so zaradi uničenih goznih cest nedostopni, pa se še niso prebili. "Tja, kjer nihče ne živi, se zdaj ne odpravljamo. Delamo tam, kjer živijo ljudje, da jim omogočimo za silo normalen stik s svetom," pojasnjuje Sajovic.

Župan Borut Sajovic je za 24ur.com pojasnil, da je cesta še vedno v interventni sanaciji in jo skušajo narediti zasilno prevozno za osebne avtomobile. "En usad od dveh kritičnih smo že uspel sanirat do faze grobe prevoznosti, na drugem delamo. Napovedi so negotove, a delo poteka hitro in učinkovito, za kar gre zahvala Vodnogospodarskemu podjetju iz Kranja. Kdaj bo pa čez poškodovane dele zapeljalo prvo osebno vozilo pa ne bi želel napovedovati, mi se bomo potrudili, da bo to čimprej," je povedal tržiški župan.

Cestna povezava med Jelendolom in Tržičem deset dni po vremenski ujmi še vedno ostaja neprevozna.
Cestna povezava med Jelendolom in Tržičem deset dni po vremenski ujmi še vedno ostaja neprevozna. FOTO: Damjan Žibert

Škoda bo večja od predvidevanj, dodaja Sajovic: "Škoda je žal v celoti gledano še bistveno večja kot smo predvidevali. Vodarji so nas obvestili, da je samo v strugah voda škode, dela in potreb za okrog 12 milijonov evrov. Na občinski infrastrukturi, se pravi na cestah, zidovih, podpornikih, za več kot pet milijonov evrov. Potem bo svojo škodo prijavilo še gospodarstvo. Mi ocenjujemo, da je poškodovanih tudi več kot 20 hektarjev kmetijskih površin."

Župan Tržiča še pojasni, da bo uničena cesta po interventni prenovi prevozna po grobem makadamskem nasutju le zasilno, ker se je v tako kratkem času ne da dokončno urediti. "Potem nas pa v nadaljevanju čaka sanacija 15 mostov in ceste v dolžini šestih, sedmih, osmih kilometrov, kar pa bo večleten proces in tako je tudi sofinanciranje države. Dobili smo 200.000 evrov interventnih sredstev, sedaj pa že ugotavljamo, da bi jih potrebovali še vsaj dvakrat toliko. V nadaljevanju pa potem čakamo na sanacijska sredstva za odpravo škode," zaključi Sajovic.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasper111
08. 11. 2018 19.38
-4
"Škoda je bistveno večja od predvidevanj", se je že začelo. Dobili so 200.000€, sedaj pa ugotavljajo, da bi jih poleg teh potrebovali vsaj še 400.000€. A prvič to delajo, da se za toliko usekajo ali kaj?
martinov
08. 11. 2018 14.02
+3
Župani, katerih občin je prizadelo neurje morajo pretiravati, ker samo tako dobijo 30% povrnjene škode, kar je nato tudi dejanska škoda !! Birokratsko pravilo v Sloveniji je: Več prikažeš, več dobiš !
flojdi
08. 11. 2018 13.40
+0
. močno sumim da ocenjevalci škode sploh nimajo pojma o tem kaj škoda JE
elrocco77
08. 11. 2018 13.27
-1
Sajovic je podobno kot Erjavec blefer erste klase ! Za 20 milijonov kolikor jih je naštel v sosednji Avstriji zgradijo 30 km avtoceste s tunelom in viaduktom vred ! Mal se hecam, ampak mal pretirava no !! Očitno bi rad iz tega naslova potegnil še keš za nekaj drugih občinskih investicij, lahko pa tudi še nekaj malega zase... nikol ne veš.
korintos23
08. 11. 2018 13.35
+0
Tako je, za 100 milijonov A vstrijci naredijo avtocesto po celi Avstrij, gremo naši!
flatearth
08. 11. 2018 12.33
+4
Dobro, da so učenci prišli v šolo, zdaj bo potrebno ob sobotah" nadoknaditi" " snov",
upornik19
08. 11. 2018 12.29
-4
SO PA POČASNI.....ČRNOGORCI