Slovenija

Šolarji po dolgem času na ceste, vozniki previdno

Ljubljana, 01. 09. 2020 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S prvim šolskim dnem se po več mesecih na slovenske ceste vračajo šolarji, med njimi tudi več kot 21.000 prvošolcev. Agencija za varnost prometa (AVP) v ta namen vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti, danes pa bo v času jutranje prometne konice izvedla terensko akcijo, so sporočili z AVP.

 

Več kot 50 promotorjev prometne varnosti bo v sklopu akcije #VarnoVŠolo med 7. in 11. uro na večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom, je, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato sta nujni še večja pazljivost in pozornost, so v sporočilu za javnost pojasnili na AVP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni in težje predvidijo nevarne položaje. Hkrati pozneje opazijo vozila in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti. Vozniki morajo zato biti nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, opozarjajo na agenciji. Poleg tega odraslim svetujejo, da mlajše otroke spremljajo na poti v šolo.

Prvi šolski dan v Trnovem
Prvi šolski dan v Trnovem FOTO: Damjan Žibert

Agencija je na korake za večjo varnost v prometu znova spomnila tudi otroke. Šolarji naj tako v šolo hodijo po varnih šolskih poteh. Pri tem naj hodijo po pločniku, cesto pa prečkajo na prehodu za pešce. Rutka in kresnička lahko pomagata, da so bolje vidni. Pred vožnjo z avtomobilom naj se pripnejo, pri vožnji s kolesom pa naj nosijo zaščitno čelado.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Starše in skrbnike na agenciji želijo spomniti tudi, da s svojim obnašanjem v prometu otrokom postavljajo vzor.

Otrokom, ki se vračajo na ceste, bodo posebno pozornost seveda namenili tudi policisti, ki bodo v okolici šol in vrtcev prisotni preko celega šolskega leta, so zapisali na Policijski upravi (PU) Kranj. Pri tem staršem polagajo na srce, naj otroke naučijo varne in postopno samostojne udeležbe v prometu, osnovnih prometnih pravil, seznanijo pa naj jih tudi z nevarnostmi na šolski poti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v. d. direktorja agencije za varnost prometa Jože Hribar in ravnateljica OŠ Venclja Perka Petra Korošec so danes pred omenjeno šolo v Domžalah simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto. Ob tem so poudarili pomen prometne varnosti ob ponovni večji vključenosti otrok v promet.

Prvi šolski dan v letu 2020
Prvi šolski dan v letu 2020 FOTO: Damjan Žibert

"Pozivamo voznike, da so previdni v cestnem prometu, da dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise, varnostno razdaljo, da dajo prednost otrokom na prehodu za pešce, da prilagodijo hitrost," je dejal Vrtovec. Dodal je, da alkohol nikakor ne spada v promet, ter voznike opozoril, naj med vožnjo ne uporabljajo telefona.

Pozval je tudi k doslednemu spoštovanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v javnem prometu, da ne bi prišlo do morebitnih okužb. Če bi se to zgodilo, bi bili prisiljeni sprejeti ukrepe, "ki si jih nihče ne želi", nastale pa bi tudi težave pri izvajanju šolskih programov, je še dejal Vrtovec.

Ravnateljica OŠ Venclja Perka v Domžalah Koroščeva je dejala, da je šolski prag njihove šole danes prestopilo več kot 635 otrok. Povedala je, da imajo na šoli ob začetku pouka pripravljene tudi ure z vsebinami o prometu in zdravstveni varnosti. Na spletni strani šole je tudi načrt varnih poti, ki si ga starši lahko ogledajo skupaj z otroki. Pozvala je, naj bomo odrasli otrokom v prometu zgled, saj so "kot goba, ki srka vse, kar vidi", zato je zelo pomembno, kje prečkamo cesto, železniške tire in ali se pripnemo, ko sedemo v avto.

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v tem prvem šolskem letu izvaja terensko akcijo, v kateri okoli 50 promotorjev v šestih občinah po Sloveniji na različnih križiščih nosi preventivne table, je povedal vršilec dolžnosti direktorja AVP Jože Hribar. S tablami promotorji voznike opozarjajo, da je danes poseben dan, ko so v prometu njegovi najobčutljivejši udeleženci.

Tudi Hribar je pozval k pripenjanju otrok v vozilih, prilagoditvi hitrosti in neuporabi mobilnih telefonov med vožnjo. Posebej je opozoril na več kot 20.000 prvošolcev, na katere morajo biti vozniki posebej pozorni. "Starše in skrbnike v prometu opozarjamo, da naj imajo otroci 1. in 2. razredov rumene rutice, naj bodo v svetlejših oblačilih, naj imajo odsevne oznake" je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
01. 09. 2020 12.36
Šola Ljudski Vrt Ptuj: starši učence vozijo v šolo v enormnem številu. Vprašam se, ali ni nobeden v službi, da to lahko počno. Ko učenca spustijo iz avta pa na cesti, ki je namenjena za čisto drugo, polkrožno obračajo, in to vpričo 20m oddaljenega policaja. Ulici se reče Zupančičeva ulica. In tako je iz leta v leto...
Trgo_mk3
01. 09. 2020 12.21
+2
Še dobro da sem videl tole novico, ker bi v nasprotnem primeru vozil agresivno po pločniku in res ne bi pazil na otroke. Bil sem navajen tako čez poletje, ko so bila mesta prazna. Oh kakšna sreča za novico, drugače bi lahko bila danes popolna tragedija.
ggargamell
01. 09. 2020 11.17
-1
sicer okej da se opzarja na šolarje pa da se mimo šol vozi počasi .. samo nikoli se ne opozarja na občine in državo ki ne naredijo varnih poti za šolarje... recimo na vedno več krajih vidim da pločnike samo še narišejo s črtko nekje jih pa še vedno sploh nimajo kljub temu da so recimo glavne ceste pa zelo prometne itd.... al pa recimo vodice imajo pločnik pa železne kole ampak je taka gostota tovornega prometa in tako ozke ceste da so velikokrat te železni koli povoženi in na tistem pločniku naj bi bili najmlajši varni ??
Primula1
01. 09. 2020 09.55
+6
Džabe so tele par dnevne akcije na začetku šole. Takšne akcije bi bilo potrebno izvajati skozi celo leto. Ampak to je pač domet slovenske cestnoprometne stroke.
Wahl
01. 09. 2020 09.31
+7
Tista dva tedna poostren ega nadzora bodo divjaki stiskali čekane, potem po starem.
HŽV
01. 09. 2020 09.28
+9
A lahko nekdo temle upokojencem razlozi, da vozniki nismo neumni, da morajo skakat pred avto. Se mi zdi, da poneumljamo mladino. Se cez cesto nebodo znali it.
Astherushcomes
01. 09. 2020 09.31
+2
VAREN
01. 09. 2020 08.56
+2
Šolarji previdno. Vozniki so na cesti. Sicer jih naj pa starši naučijo pravilne in varne hoje.
Wahl
01. 09. 2020 09.35
+3
Pri nas niso šolarji krivi, če vozniki ne znajo voziti po asfaltu. Nimamo pločnika, a na vseh ovinkih imamo lastniki parcel zvoženo meter od roba asfalta. Če nisi sposoben obvladati vozila in vožnje po asfaltirani površinah prešaltaj med pešadiste.
ElectroVoice
01. 09. 2020 11.12
+0
Že hodijo proti šolam, zakukuljeni v neke prevelike kapuce, podratani s hrupnimi slušalkami in internetom in munjeni od kdo ve česa. Taki s pločnika aterira direkt pred avto, ne da bi sploh kam pogledal, saj so ga starši naučili, da mu na tem svetu nihče nič ne more in da nikoli ne more biti ničesar kriv. Zato pa take modele potem srečujemo za volani, munjene ko mambe, s čiki v gobcih in februarja z odprtimi okni na avtih, v katerih bobni nekaj nedefiniranega z dometom nekaj sto metrov.