Slovenija

Stavka približno 40.000 šolnikov. Štrukelj: Pripravljeni smo na pogajanja

Ljubljana, 09. 03. 2022 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
STA, K.H., N.S., M.R.
Komentarji
776

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je reprezentativnim sindikatom v vzgoji in izobraževanju danes poslalo vabilo za pogovor "glede odprtih vprašanj v dejavnosti vzgoje in izobraževanja". Pogovor je predviden za torek, so sporočili z ministrstva. Stavka v osnovnem in srednjem šolstvu je sicer potekala normalno, učitelji so bili na svojih delovnih mestih in opravljali tista dela, ki jih lahko opravljajo brez učencev. Ravnatelji ocenjujejo, da do stavke ne bi prišlo, če bi se ministrstvo odzvalo na zahteve po dialogu in ustreznem ovrednotenju njihovega dela. Tudi stavka v vrtcih je potekala gladko.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakujejo, da bodo v četrtek dobili vabilo na pogajanja o stavkovnih zahtevah zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, je na novinarski konferenci poudaril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Po oceni Sviza danes stavka približno 40.000 zaposlenih v skupno 652 vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Ministrstvo povabilo šolske sindikate na pogovor za torek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je reprezentativnim sindikatom v vzgoji in izobraževanju danes poslalo vabilo za pogovor "glede odprtih vprašanj v dejavnosti vzgoje in izobraževanja". Pogovor je predviden za torek, so sporočili z ministrstva.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je namreč pred današnjo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju napovedala, da so se s sindikati javnega sektorja pripravljeni pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema. A se je vlada po njenih besedah zavezala, da pred volitvami, ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ.

Kot je povedala ob torkovem vladnem obisku severnega dela osrednjeslovenske regije, sama verjame, da v teh časih stavka ni prava pot in pravi odgovor. Zato pa ostajajo odprta vrata za delovni mizo in pa za pogovore, tudi sindikati bodo še v tem tednu dobili povabilo za tiste vsebine, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema, ki so v pristojnosti Ekonomsko-socialnega sveta, je napovedala. Ministrica sicer stavko obžaluje.

Štrukelj je opozoril na številne pritiske in manipulacije

Nad to potezo ministrice so ogorčeni v Svizu. Štrukelj je spomnil, da se ministrica leto dni ni z ničemer odzvala na stavkovne zahteve in pozive približno 50.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

"Na pogajanja smo pripravljeni danes in pričakujemo, da bo povabilo ministrice prišlo v četrtek. V ponedeljek se bo znova sestal glavni stavkovni odbor Sviza in odločal o nadaljnji usodi poteka te stavke," je na današnji novinarski konferenci poudaril Štrukelj. Po njegovih besedah se lahko stavka konča le s stavkovnim sporazumom med vlado in stavkajočimi in uveljavitvijo njihovih stavkovnih zahtev.

Po besedah Branimirja Štruklja se stavka lahko konča le s stavkovnim sporazumom med vlado in stavkajočimi in uveljavitvijo njihovih stavkovnih zahtev.
Po besedah Branimirja Štruklja se stavka lahko konča le s stavkovnim sporazumom med vlado in stavkajočimi in uveljavitvijo njihovih stavkovnih zahtev. FOTO: Bobo

Danes ne stavkajo le v vrtcih in osnovnih šolah po celi Sloveniji, temveč tudi v visokem šolstvu. Po Štrukljevih besedah stavka poteka brez kakršnihkoli zapletov in incidentov, tudi za varstvo otrok v vrtcih in osnovnih šolah je bilo poskrbljeno. Po podatkih Sviza je danes v osnovne šole in vrtce prišlo približno 11.000 od skupno 270.000 otrok. Na podlagi tega v Svizu sklepajo, da so starši našli razumevanje za stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in našli rešitev za varstvo otrok, je poudaril Štrukelj.

Glede množičnosti stavke je Štrukelj poudaril, da danes stavka poteka v 652 vzgojno-izobraževalnih zavodih po celi Sloveniji, kar je več od prvotnih napovedi, saj so se za stavko sprva večinsko izrekli v 643 zavodih. Glede na to, da je v slovenskih vrtcih skupaj 86.000 otrok, v osnovnih šolah 193.000 in v srednjih šolah 73.000 otrok, pa to pomeni, da se je skupaj s starši in stavkajočimi stavka dotaknila pol milijona ljudi v naši državi, je še omenil Štrukelj.

Štrukelj je opozoril na številne pritiske in manipulacije, s katerimi je vlada poskušala ovirati današnjo stavko. "V moji 30-letni izkušnji še nikoli ni bilo tako močnih pritiskov, ki bi bili usmerjeni v preprečevanje izvedbe ali v razvrednotenje ciljev stavke ter v diskreditacijo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril.

Začelo se je z lažnimi novicami o tem, da je stavka odpovedana, in z zavajajočimi informacijami o ogromnem številu zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, nadaljevalo pa z okrožnico, s katero je ministrstvo od stavkajočih na dan stavke zahtevalo zagotavljanje minimuma delovnega procesa in s tem nezakonito poseglo v pravico do stavke, je naštel Štrukelj.

Kot daleč največjo manipulacijo pa je izpostavil torkovo medijsko objavo podatkov o 50 najvišjih bruto plačah po posameznih podskupinah v vzgoji in izobraževanju, izplačanih za mesec december. Na objavo v medijih so se odzvali v številnih šolah, kjer opozarjajo, da so objavljeni podatki neresnični, nekatere šole so se celo odločile, da podatke o plačah učiteljev objavijo na svoji spletni strani, da bi prikazali resnično stanje glede višine plač.

Po Štrukljevi oceni gre še za en poskus razvrednotiti ključne argumente za stavko, zato v Svizu od ministrice zahtevajo, da se zaposlenim v vzgoji in izobraževanju nemudoma opraviči "za pritlehne manipulacije, ki si jih je včeraj privoščila s plačami".

Štrukelj je znova poudaril tudi stališče Sviza, da mora biti današnja stavka plačana. Zahteve šolskega sindikata se namreč vežejo na kršitve podpisanih dogovorov in če delodajalec te krši, mora stavko plačati. "Vemo, da ljubljanska občina ne bo posegla v plačilo stavke in pričakujemo, da bo tako tudi drugje, kajti kršitve oblasti pri tej stavki so evidentne in posledica je, da je treba stavko plačati," je poudaril.

Danes so stavkali tudi člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO - KS 90. Izvršna sekretarka Ana Jakopič je povedala, da se je za stavko odločila večina članov njihovega sindikata, ti pa so večinoma zaposleni v vrtcih in plačni skupini J. Med zavodi se je za stavko povprečno opredelilo 96 odstotkov zaposlenih. "Povsod, kjer imamo člane, so se za stavko odločili in jo tudi izvajajo," je dejala Jakopičeva.

Kakšno je stanje v šolah in vrtcih?

V osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani danes ni pouka. "Stavka poteka normalno, ne dogaja se nič posebnega, učitelji so na svojih delovnih mestih in opravljajo tista dela, ki jih lahko opravljajo brez učencev. To so seje po aktivih, usklajujejo kriterije in podobno," je pojasnil ravnatelj šole Gregor Pečan, ki je tudi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. Na šoli so po njegovih besedah zagotovili nujno varstvo za sedem učencev, za katere skrbijo štirje učitelji, ki ne stavkajo.

V zvezi z mnenjem vlade, da je stavka neupravičena in ne bo plačana, je poudaril, da stavka mora biti plačana po zakonu. Glede okrožnice, ki jo je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslalo ravnateljem vrtcev in šol ter v njej zahtevalo, da danes zagotavljajo minimum delovnega procesa, je povedal, da je ministrica Simona Kustec že večkrat izkazala, da nima pojma o tem, kaj govori. Pri tem je omenil podatke ministrstva o najvišjih bruto plačah v vzgoji in izobraževanju, ki po njegovih besedah ne držijo.

Stavka
Stavka FOTO: Aljoša Kravanja

Do stavke sicer po njegovem mnenju ne bi prišlo, če bi bila komunikacija ministrstva ustrezna. "Niti ravnatelji ne dobivamo odgovorov, ko opozarjamo na neustreznosti in nepravilnosti v odnosu do nas, kot da ne obstajamo in človeku počasi prekipi in poseže po skrajnih sredstvih, v primeru delavcev je to stavka," je poudaril Pečan in za stavko v celoti okrivil Kustečevo. "Žalostno pa je, da ob tem trpijo otroci in da se ona ne zaveda tega in da ni bilo nikakršne volje za dialog ne z ravnatelji ne z učitelji," je še opozoril Pečan.

Tudi Strokovni izobraževalni center Ljubljana je danes za dijake zaprt. Kot je povedala ravnateljica šole in predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour, učitelji so na svojih delovnih mestih in izvajajo določene aktivnosti, med drugim bodo preučili zahteve Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V nekaterih šolskih centri po njenih navedbah ne stavkajo, delovni proces se izvaja normalno. Gre za šolska centra Nova Gorica in Škofja Loka.

Na splošno ocenjuje, da so plače v izobraževanju nizke, še zlasti v administraciji oziroma pri tehničnem kadru, zato meni, da bi se morali s pristojnim ministrstvom dogovoriti za primerno vrednotenje dela vseh zaposlenih v izobraževanju. "Navodila ministrstva so eno, zahteve sindikata so drugo, in do takrat, ko bo potrebno narediti obračun za ta mesec, bomo verjetno že vedeli, kako in kaj," je dejala glede morebitnega neplačila stavke.

Stavka
Stavka FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi stavka v vrtcih poteka gladko. Zaposleni, ki stavkajo, so v prostorih vrtca, stavka pa večina zaposlenih v slovenskih vrtcih, je povedala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih. Prisotnost otrok v vrtcih je različna od okolja do okolja, nekje so prisotni trije odstotki otrok, drugje tudi do 15 odstotkov. Epihova je pojasnila, da nujno varstvo otrok v vrtcih poteka nemoteno. Starši so bili o možnosti varstva obveščeni, imeli so možnost prijaviti svoje otroke. "Nikogar nismo zavračali, vsak otrok je dobrodošel," je povedala. V združenju se do vprašanja o tem, ali bo stavka plačana ali ne, ne morejo opredeljevati in čakajo, kakšna bodo navodila, je še dejala Epihova.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica vrtca Škofja Loka Janja Bogataj je dejala, da po njenih podatkih stavka poteka mirno. "V vrtcih je prišlo do hitre organizacije, starši pa razumejo in podpirajo stavko," je povedala. Po prvih podatkih je največ otrok v nujno varstvo vključenih v osrednjeslovenski regiji, okrog 15 odstotkov. V okoljih, kjer pa se zaposleni niso opredelili do stavke, pa delajo s stoodstotno zasedenostjo vrtcev.

Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je za stavko odločilo 80 odstotkov kolektivov v Sloveniji, okrog sedem odstotkov jih tiho stavka, v približno sedmih odstotkih kolektivov pa stavka ni bila izglasovana in delajo po običajnem protokolu, je pojasnila Bogatajeva. "Največ izzivov je bilo pri zbiranju podatkov, koliko otrok bo na dan stavke dejansko potrebovalo nujno varstvo. Nekaj izzivov je bilo tudi za ravnateljice in ravnatelje pri organizaciji prehrane, ker so se tudi v večini vrtcev tehnični delavci predvsem s področja kuhinje, pralnice in upravno-administrativnih del odločili, da stavkajo," je povedala Bogatajeva. Po njenem mnenju delo v vseh vrtcih poteka nemoteno, vsi otroci pa so oskrbljeni, zagotovljeno jim je vse, kar potrebujejo.

Stavka
Stavka FOTO: Aljoša Kravanja

Na ravni skupnosti vrtcev podpirajo vsa prizadevanja, da se tudi pedagoški poklic začne drugače vrednotiti in ceniti ter da se posebej ovrednotijo najnižje plačani poklici, kot so pomočnica vzgojiteljice in plačna skupina J. "Pravzaprav je treba začeti urejati sistem po celotni vertikali," je opozorila. V vrtcu v Škofji Loki ne stavka 13 zaposlenih, večina zaposlenih tiho stavka in so bili pripravljeni sprejeti vse otroke, 30 zaposlenih pa stavka in podpirajo stavko v polnem obsegu, je še povedala Bogatajeva.

Visokošolski delavci s stavko pozivajo k odpravi krivic

Zaposleni na Univerzi v Mariboru tako na fakultetah in rektoratu kot v knjižnicah in študentskih domovih želijo z današnjo stavko opozoriti na krivice, ki so jih deležni določeni poklici v visokem šolstvu. "Ne gre za privilegije, temveč popravo krivic," je na srečanju stavkajočih dejala predstavnica visokošolskega sindikata Marija Javornik. "Neustrezen odnos do visokega šolstva ni od včeraj. Marsikatero zahtevo smo podali že predhodnim vladam, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je večkrat pisno zavezalo k pogajanjem, nato pa zavlačevalo, verjetno tudi ker visoko šolstvo v preteklosti ni bilo dovolj glasno in je najlažje vzeti tistim, ki se najmanj upirajo. Potem ko se je sedanja vlada po vztrajni ignoranci brez pravih pogajanj odločila zvišati plače eni plačni skupini za šest plačnih razredov in s tem porušiti vsa razmerja med poklici, smo presodili, da je dovolj," je povedala.

Stavka
Stavka FOTO: Aljoša Kravanja

Po njenih besedah gre za prvo samostojno stavko visokošolskih delavcev v zgodovini države. Delavci stavkajo na delovnih mestih na vseh članicah univerze, s tem da so odpadle vse oblike pedagoškega dela z izjemo vnaprej dogovorjenih izpitov in zagovorov zaključnih del. Delo je prekinjeno tudi v strokovnih službah fakultete in knjižnicah. Ob 11. uri se je del stavkajočih zbral v dvorani medicinske fakultete, kjer sta jih nagovorila Javornikova kot predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na Univerzi v Mariboru in rektor Zdravko Kačič. Slednji podpira stavkajoče. "V vodstvu Univerze v Mariboru absolutno podpiramo vsa prizadevanja, ki vodijo k temu, da so javni uslužbenci v slovenskem prostoru in njihovo delo ustrezno ovrednoteni, da so jim zagotovljene pravice in da je sistem plač javnih uslužbencev konsistenten, transparenten in pravičen," je dejal. "Skozi leta so parcialni posegi v sistem plač povzročili nesorazmerja, na katera posamezne skupine zaposlenih v javnem sektorju opozarjajo. Zagotovo je nadaljnje parcialno poseganje v sistem plač v javnem sektorju nesprejemljivo," je dodal.

Stavkajoči zahtevajo tako kot ostali sindikati javnega sektorja usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo in preureditev plačne lestvice tako, da se najnižje plače dvignejo na minimalno plačo. "Ta danes dosega že 24. plačni razred, zaradi visoke inflacije bo v prihodnjih letih segla še višje," je poudarila Javornikova. Poleg tega imajo še nekaj za visoko šolstvo specifičnih zahtev, kot so sredstva za individualno raziskovalno delo, ureditev normativa neposredne pedagoške obveze, sobotnega leta, instituta stalne pripravljenosti in ureditev dela od doma. "Zahtevamo odpravo plačnih krivic, ki so jih deležni določeni poklici v visokem šolstvu. Gre za visokošolske učitelje, sodelavce brez doktorata, lektorje, bibliotekarje in informatike, strokovne in tehnične delavce v plačni skupini J, raziskovalce v plačni skupini H in tudi zaposlene na vodilnih delovnih mestih v plačni skupini B. Ne gre za privilegije ali odstopanja od enotnega plačnega sistema, gre le za popravo dokazljivih krivic, ki jih je povzročila vlada z nekonsistentnimi ukrepi in posegi v enotni plačni sistem, z nedialogom in arogantnim nastopom do zaposlenih v visokem šolstvu," je še povedala sindikalna predstavnica.

Od vlade zahtevajo tudi dodatna proračunska sredstva za povišane stroške dela, ki bodo nastali z uveljavitvijo omenjenih zahtev, in konec omejevanja zaposlovanja v visokem šolstvu. Stavki so se po besedah Javornikove pridružile vse tri javne univerze v Sloveniji. Poleg vodstev jih podpirajo tudi študentske organizacije.

Stavka
Stavka FOTO: Aljoša Kravanja

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da odgovorno delo zaposlenih ni ustrezno ovrednoteno. Postavili so osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Sviz je stavkajoče, ki sicer stavkajo na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode, in obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. Kot poudarjajo v Svizu, niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev. Glavni stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal v ponedeljek in odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec stavko obžaluje. V torek je napovedala, da bodo sindikati še v tem tednu dobili povabilo na pogovore o vsebinah, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema. Vlada se je sicer zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ.

Stavkajoči
Stavkajoči FOTO: Aljoša Kravanja

Podporo stavkajočim izrekli tudi v Pergamu in sindikatu zdravstva

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva ter v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so izrazili solidarnost s stavkajočimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Kot so zapisali v sindikatu zdravstva in socialnega varstva, vlada krši dogovor s sindikati javnega sektorja iz junija 2021, saj vse do danes ni podala svojega predloga glede uskladitve vrednosti plačnih razredov in ureditve ustreznih razmerij v spodnji tretjini plačne lestvice. Tam se višina plač zaposlenih giblje pod ali okoli minimalne plače, čeprav se je vlada zavezala k pogajanjem v roku enega meseca od podpisa dogovora, so opozorili.

Podobnega mnenja so v konfederaciji Pergam, kjer so pojasnili, da je stavka legitimen in utemeljen izraz skrajnega nezadovoljstva z odnosom vlade do vzgoje in izobraževanja, do visokega šolstva in do znanosti, torej do dejavnosti, na katerih bi moral temeljiti naš družbeni razvoj, so prepričani. "Je pa tudi napoved tega, kar sledi tudi v drugih dejavnostih javnega sektorja, ki bodo skupaj ali vsaka zase zahtevale realizacijo skupnih zahtev in rešitev za težave, ki jih vlada ni pripravljena reševati," so opozorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (776)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemokracijaMolka
10. 04. 2022 18.15
User1832247
15. 03. 2022 19.29
+1
ali imajo dovolj steniol papirja za zavijanje čokolade
PEACE00
12. 03. 2022 10.15
+1
Poglejte si plače zaposlenih v šolstvu na siolnet . Ne vem koga imajo za norca???? Bog ne daj,da objavijo plače v zdravstvu!!!!
Mr.
11. 03. 2022 21.42
+2
Izgorelost s tem je verjetno mislil svizec izgorelost poleti na morju.... Pa še nekaj bolj resnega!!! Učitelji so štrajkali v imenu najslabše plačanih delavcev v vzgoji in izobraževanju (čistilke kuharice računovodstvo itd...) na koncu so vsi ti ljudje morali delati zato, da so se svizci lepo imeli... pa kdo ima koga za norca???
silvo.uzmah
09. 03. 2022 21.47
+2
Koliko učiteljev z 40 let delovne dobe zasluži na leto14.444 € bruto.
Mr.
11. 03. 2022 21.38
+2
User768643
09. 03. 2022 21.19
+1
Sem že zdavnaj rekel. Vse predstavnike sindikatov v eno sobo. Povedat jim koliko denarja je na voljo za njihove plače. Potem pa jih pustiti brez vode in hrane. Ko se dogovorijo, lahko pridejo ven. In če se v 10 dneh ne dogovorijo, vse te predstavnike na minimalce.
User768643
09. 03. 2022 21.36
+3
Štrukelj, si to ti, ki si mi minus stisnil? Saj vem, da ti ne paše minimalec. Ampak to je prava cena za tvojo (ne)sposobnost.
DEEP
09. 03. 2022 20.52
+1
In kakšno sliko dajejo svojim varovancem, učencem, šolajte se in bote privilegiranci vu družbi, termiti! Dve leti skoraj nič delali zdaj ko bi trebali, štrajkaajo. Nabrisat na cesto, na zavod!
Gyuhgevfin
09. 03. 2022 20.31
+10
Bogi učitelji morajo biti v službi tako dolgo dokler kuhna ne skuha kosila za domov, hčasih celo po 11h
Nimasmisla
09. 03. 2022 20.31
+3
Tudi nam ostalim inflacija znižuje dohodke
OpazujemOvce
09. 03. 2022 20.09
+3
In kje so dobili te neumne brezrokavnike? So si jih plačali s svojimi "mizernimi" plačami? In vsi ti plakati / letaki... to je tako kot Janševo pismo ki smo si ga vsi neskončno želeli.
nimamkaj
09. 03. 2022 20.22
+1
OpazujemOvce
09. 03. 2022 20.01
+2
"STAVKOVNA STRAŽA" ROFL 🤣 3/4 učiteljev / profesorjev opravlja svojo delo zelo pristransko. Imajo svoje "ljubljenčke", ostali so nepomembni. Če si pa drzneš kakorkoli nasprotovati si pa tako ali tako naj*bal. "Strokovni delavci" so pa tako katastrofa. Zatiranje kreativnosti oz. tega kar ni v njihovih glavah tvoja prihodnost.
Gyuhgevfin
09. 03. 2022 19.51
+7
Predlagam, da se jim zraven povečanja plac podalšajo pocitnice, skrajsa delavni čas in povečajo posde za kosila, in da šolske kuhinje delajo tudi v soboto in nedaljo ter med prazniki in da jim hrano takrat nosijo še domov.. ker pa hrane nimajo med počitnicami, kar je skupaj ogromono skorjaj 4 mesece vse supaj,da se jim za ta čas da ustrezna odškodnina. Pa bo mir s tem Štrukljem.
Golob je car
09. 03. 2022 19.48
+5
Predvolilno izsiljevanje. Uciteli se nimajo kaj pritozevati. Ta ki pa se pa naj da odpoved in se pridruzi blaginji v gospodarstvu
Golob je car
09. 03. 2022 19.46
+3
Kollerik
09. 03. 2022 19.25
-1
Stotine mrtvih zaradi kovida, zapufana in skoraj razprodana država, ter skregan narod, to ti je rezultat te "vlade" samozvanih desnih boljševikov.
krneki_123
09. 03. 2022 19.53
+3
Krivdo za to nosijo tvoji kul telebajski, jenul kolesarji in ostali družbeni paraziti.
DemokracijaMolka
09. 03. 2022 19.24
+9
To je to, zelo nas briga za znanje naših potomcem, dve leti so praktično imeli moten pouk zaradi korone, sedaj pa ko se stvar umirja, in ko so pred vrati volitve, pa dajmo še mi učitelji svoj lonček pristavit. No, seveda nič ni to sporno, niti vsaj moralno, saj je vojna in v vojni so tudi žrtve, pa če so to otroci, pa naj bo kajne, saj krivi nismo mi, ampak "vlada".
jank
09. 03. 2022 19.37
-2
Ali si na kandidatni listi kater izmed desnih strank? SVIZ je pozival vlado, tudi javno, na pogovore. Ministrica, ki to nikoli ni bila, se je šele včeraj spomnila, da bi se naslednji dan pa vendarle pogajala. In torej, bi naj bila vlada nedolžna.
krneki_123
09. 03. 2022 19.55
+1
In potem svizec zavije čokolado. Saj niso vsi stavkali, tisti z malo razuma niso.
Luca Lucnik
09. 03. 2022 19.14
+7
Kje pa smo navadni delavci, ki smo na minimalcu??Smo kar tiho in pridno delamo, čeprav si prav mi zaslužimo povišanje plač! Delam v trgovini in sem enkrat dobila korona dodatek to je vse, imam pa prijateljico, ki je zaposlena na OŠ v kuhinji in so dobivali skoz korona dodatke, kljub temu da je bilo šola tako dolgo zaprta! Stavkati bi morali samo kuharice, čistilke, hišniki in ostali, ki so res na minimalcu, učitelji pa mislim, da imajo dovolj, glede na njihovo delo in "tveganja"!!!
an2000
09. 03. 2022 19.24
+3
Hvala, tudi jaz delam v trgovini, tudi mi smo samo enkrat dobili dodatek in besede ste mi vzela z ust... Podpišem!
Kollerik
09. 03. 2022 19.26
+0
In ti boš zdaj pravil, kdo lahko stavka in kdo ne? Le kdo ti je kriv, če si na minimalcu?
Golob je car
09. 03. 2022 19.50
+2
Odpustiti vse ucitle ki izvajajo predvolilno izsiljevanje
tutabo
09. 03. 2022 19.12
-3
nic Štukeljnov jim neb dal!!! ko bomo v gospodarstvu imeli z isto stopnjo taksne place pa ja!!!
tinkob
09. 03. 2022 19.11
+2
Stavka je potekala gladko in starši stavkajoče menda podpiramo
Gyuhgevfin
09. 03. 2022 19.08
-3
Jaz bi jim plačo dvignil in skrajšal delivnik in podaljšal ppocitnice še za kak mesec alj kr dva... saj bodo zato drugi prisiljeni delati več in bo mir..
jank
09. 03. 2022 19.41
+2
Golob je car
09. 03. 2022 19.51
+2
Jaz bi jih se po vrhu pustil doma. Da morajo v sluzbo je visek vseh nesramnosti