Slovenija

Šole z otroki o nenasilju in strpnosti. Kako bodo pristopile k pobudi?

Ljubljana/Kranj, 11. 05. 2023 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tragičnih dogodkih, ki so se pretekli teden odvili v Srbiji, se bodo v petek z otroki pogovorili tudi na slovenskih šolah. Po navodilih ministrstva za vzgojo in izobraževanje bodo namreč vsaj dve šolski uri namenili vsebinam, ki spodbujajo ničelno toleranco do nasilja. Številne izobraževalne institucije bodo te dejavnosti izvedle v okviru razrednih ur, ravnatelji pa ob tem poudarjajo, da se o problematiki medvrstniškega nasilja v šolah pogovarjajo čez vse leto.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba na ravnatelje osnovnih in srednjih šol ter še nekaterih drugih zavodov, ki se ukvarjajo z mladimi, poslalo predlog, da v petek organizirajo dan kulture nenasilja in strpnosti. Na ta način želijo odpreti prostor za pogovore in odzive ob spoprijemanju z nasilnimi dejanji.

"Ničelna toleranca do nasilja je ideal, h kateremu stremimo za sooblikovanje skupnosti, v kateri je prijetno živeti," je ministrstvo zapisalo v sporočilu, ki ga je poslalo izobraževalnim ustanovam. Kako bodo šole, ki so avtonomne, to izvedle, je po navedbah ministra Darja Felde popolnoma v njihovi pristojnosti. So pa predlagali, naj vsebinam, ki krepijo ničelno toleranco do nasilja, namenijo vsaj dve šolski uri.

Medvrstniško nasilje
Medvrstniško nasilje FOTO: Shutterstock

Šolam so poslali tudi nekaj gradiv v pomoč. "Seveda pa njihovo uporabo prepuščam vaši strokovni presoji," so dodali na ministrstvu. In še: "Zavedamo se, da šola ne more prevzeti vsega bremena preprečevanja nasilja, je pa prostor, v katerem otrokom, mladostnicam in mladostnikom zagotavljate varno, vključujoče in spodbudno učno okolje ter jih opremljate za ustrezno delovanje v družbi." Želijo si, da bi se tovrstno delo nadaljevalo tudi v prihodnje.

Težava nastane, ko starši ne želijo sodelovati s šolo

Ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Stražišče Kranj Pavel Srečnik je povedal, da so se po prejetju okrožnice ministrstva za vzgojo in izobraževanje odločili, da bodo na šoli dan nenasilja izvedli glede na šolski urnik. Pri njih bo petek običajen šolski dan, bodo pa dan kulture nenasilja in strpnosti v okviru razrednih ur izpeljali že v petek ali pa v prihodnjih tednih. "Dve uri ali celo več bomo temu namenili prihodnji teden v okviru razrednih ur. Če bo časa premalo, bomo nadaljevali še v tednu po tem," je dejal in dodal, da to ne more biti akcija ene ali dveh ur, ampak obstaja potreba po kontinuiranem spremljanju problematike.

Zagotovil je tudi, da bodo dan nenasilja izpeljali, čeprav imajo učitelji ob koncu šolskega leta veliko obveznosti, kot je ocenjevanje nacionalnega preverjanja znanja.

Na srečo na šoli, ki jo obiskuje 1025 otrok v 47 oddelkih, velikih problemov z nasiljem in nestrpnostjo niso imeli. Po Srečnikovih besedah redno izvajajo preventivne dejavnosti, ob pojavih nasilja in drugih težav pa so doslej iskali stik s starši in zadeve večinoma reševali uspešno. Težave pa se po njegovih navedbah pojavijo, ko nekdo od staršev noče sodelovati s šolo.

Letos so na primer že imeli problem, ko je nekdo v šoli nedovoljeno snemal in objavljal posnetke na družbenem omrežju. Primer je že prevzela Policija.

Meni tudi, da je vpliv družbenih omrežij prevelik. Kar nekaj otrok namreč izgublja pravi stik z realnim svetom, kar se mu zdi velika težava, predvsem, če se to dogaja v prezgodnji dobi.

'Ta petek bo koristen za marsikatero šolo, kjer se o problematiki ne pogovarjajo veliko'

Ravnatelj ljubljanske OŠ Prežihovega Voranca Marjan Gorup je pojasnil, da je v zvezi s kulturo nenasilja in strpnostjo na šoli zelo veliko aktivnosti vse leto in ni "fokusirano" samo na ta petek, je pa ta dan po njegovem koristen za marsikatero šolo, kjer se ne pogovarjajo veliko.

"Srečo imamo, da imamo psihologinjo, ki dva dni na teden skrbi za preventivo, ozaveščanje, kurativne posege oziroma za delo z zahtevnejšimi otroki. V petek bomo posvetili dve šolski uri tem temam iz spoštovanja do odločitve države," je povedal. Izpostavil je, da je kot pripomoček svetovalni službi in drugim strokovnim delavcem na voljo gradivo zavoda za šolstvo o ravnanju v primerih nasilja.

Učiteljica in učenci
Učiteljica in učenci FOTO: Shutterstock

Ocenjuje sicer, da je na njihovi šoli, ki jo obiskuje 470 učencev, razmeroma malo nasilja. "Na šoli smo razvili obliko obravnave, mrežni pristop. Če se karkoli zgodi, aktiviramo celotno mrežo vpletenih," je poudaril in dodal, da so rezultati zelo dobri, saj razmeroma malokrat torej do nasilja dejansko pride.

Od Unicefa in Policije prejeli gradiva

"Za petkov dan kulture nenasilja smo prejeli tudi dodatna gradiva od Unicefa in Policije, ki so lahko v pomoč. Gradivo Unicefa se nanaša na družbene odnose in preprečevanje medvrstniškega nasilja, medtem ko so policijska navodila bolj operativna, kako preventivno delovati, kako sporočati, opažati in podobno," pa je pojasnil ravnatelj Srednje gradbene, geodetske, okoljevarstvene šole in strokovne gimnazije Ljubljana Gvido Jager.

Na šoli so se odločili, da v petek izvedejo razredno uro ali dve pri učiteljih razrednikih, ki bodo pripravljeni sprejeti ta izziv in o tej problematiki oz. medvrstniškem nasilju kvalificirano spregovoriti. "Te aktivnosti bomo izvedli v okviru petkove jutranje razredne ure. Sicer pa je ta problematika na šoli aktualna že ves teden, odkar se je zgodil tragičen dogodek v šoli v Beogradu," je poudaril. Po njegovih besedah je omenjeni strelski napad zelo močno vznemiril tudi slovenske šole.

Na šoli se o družbenih odnosih in nasilju po njegovih navedbah veliko pogovarjajo, kot ravnatelj je dijakom o tem večkrat tudi osebno spregovoril. Tudi v Sloveniji je nasilje namreč prisotno, dijakov, ki z nasiljem simpatizirajo, je tudi v Sloveniji po njegovih besedah veliko. Dijakov, ki imajo potencial postati nasilni, pa je verjetno nekaj deset, ocenjuje. Svoje ugotovitve naslanja na "raznorazne druge pojave, ki jih opažamo", je dodal.

V šoli s 710 dijaki zaznavajo medvrstniško nasilje zlasti ob začetku šolskega leta v prvih letnikih, ko pridejo nove generacije iz osnovnih šol.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
12. 05. 2023 12.24
+2
Znanstena fantastika ki se zacne doma.. Ce se doma ne spoštujejo se tudi v soli ne bodo pika
kita 1111
12. 05. 2023 12.18
+1
Tega se ne da več spremeniti in se tudi ne bo ,tako kot se vse nevladne organizacije vmešavajo v delo vlade, tako se tudi v šolstvo starši vpletajo
DR. RNR
12. 05. 2023 11.30
-3
Necloveski kovid ukrepi,so pustili posledice otrkom in tudi starjesim otrokom...tako pravi dr. Psiholog Mila Aleckovic.
LocoCoco
12. 05. 2023 10.03
To bo zelo pomagalo... 🤭
S...O.E
12. 05. 2023 08.18
+3
ODGOVORNI SMO VSI KOMPLET DRUŽBA ŠE NAJVEČ PA VODSTVO DRŽAVE
jutri_pa_res
11. 05. 2023 21.53
+5
Poslušam, da je problem Tiktok, kjer širijo razne problematične posnetke. Saj rešitev ni tak problem. Zahtevati od Tiktoka, da administratorji vsako nasilje ali goloto brišejo, kakor je to na yt. Ali pa preprosto Tiktok generalno zablokirati.
User1563571
11. 05. 2023 21.35
Med poukom telefone v lesene škatlice s plastičnim pokrovom (delo za mizarje) na vsako mizo , zaklenite, selijo se učitelji, učenec ima pa tako telefon vseeno pri sebi. Prepoved vsakršne prodaje orožja, dosledno kaznovati tudi to, službeno orožje le na del.mestu.
JOCR1255
11. 05. 2023 21.33
+2
Potrebno je le upoštevati zakonodajo. Šola in okolica šole je avtonomija in ravnatelj kot profesorji imajo vso pravico prepovedati karkoli je v nasprotju predpisov šole. Odvzem telefona in kaznovanje neposlušnih je popolnoma normalna stvar. Večji prekrški ofstranitev iz šole in obvezno solanje v drugi občini. Povejte mi starše ki bodo vozili šoloobvezne otroke cca 30 - 50 km stran. Le kdo bo preje odnehal?
User1563571
11. 05. 2023 21.27
+4
V šolah ima prednost učenje, ostalo je za ven, nasilja pa kaznovati brez debat.
Harpuna
11. 05. 2023 21.04
+6
Kakšni pogovori neki,sedaj vsi pametujejo in se zavedajo,da s tem pri teh malih psihopatih ne bodo dosegli nič.Zakaj nihče ne predlaga spremembo zakonodaje,kar se šolstva tiče in kar se tiče kazenske odgovornosti mladoletnikov.To je treba zaostriti,da se zavedajo,da bodo za taka dejanja odgovarjali in ne da se že zavedajo,da niso kazensko odgovorni in mislijo,da lahko počnejo kar se jim zljubi.
rogla
11. 05. 2023 20.55
+5
Učiteljem vrniti avtonomijo in se odreči permisivni vzgoji, staršem pa predočiti njihove obveznosti. Pri vseh spodrsljajih mladostnika so na prvem mestu starši, ker niso opravili svoje dolžnosti za zdrav razvoj svojega otroka! Družba in šola imata pri tem drugotni potem.
Rezervni Kristus
11. 05. 2023 19.57
+4
Usmerite se raje na vojne fanatike, ki nam vodijo državo, ter načrtno propagirajo sovražtvo, nestrpnost, nasilje, ter oboroževanje. Tam, v DZ tičijo razlogi za vse to, a zanimivo, nihče tega niti ne omeni. Tipično. Vlada ni nikoli ničesar kriva. In zato se to ne bo rešilo. Borba z mlini na veter, psihopati pa se nam za hrbtom smejijo.
ReAnDa
11. 05. 2023 19.34
+1
In zdej bo en dan vse razrešil. V šoli se o oblikah nasilja in preprečevanju pogovarjamo več ali manj vsako šolsko uro. S starši pa se izredno redko o tem pogovarjamo, ker jih enostavno ni na govorilnih urah skupaj z otroki kljub 24 urnim povabilom na to (objave na spletu) in izredni dandanašnji takojšnji možnosti ali dosegljivosti do mnogih koristnih in nekoristnih informacij iz širnega vsemirja.
Beopen
11. 05. 2023 19.15
+3
Otrokom za neumnosti v šolah praktično nič več ne moreš. Opomini so list papirja brez učinka. Šolo vodijo vedno bolj starši, učitelji nimajo več neke besede. Žalostno, kako javno šolstvo propada in to tudi zato, ker se stroke in zaposlenih v šolah sploh ne upošteva Tudi zato so takšne ideje ministrstva bolj ali manj strel v prazno ali zgolj gašenje požara. Nujne so sistemske rešitve, kjer bo v osnovni šoli nemudoma ukinjena permisivna vzgoja in vsaj za začetek uvedena ponovna takojšnja uvedba ocenjevanja vedenja, njegovo vrednotenje in upoštevanje vedenja pri vpisu v srednje šole.
Xdata1
11. 05. 2023 18.59
+4
Otrok posnema vzorce svojih staršev. Če je domače okolje konfliktno in se ne rešuje problemov konstruktivno in s pogovorom, bodo tudi otroci nasilni. Po drugi strani je potrebna prenova šolskega sistema, da ne bo šolanje samo nabiranje točk za vpis v srednjo šolo. Otroci, ki imajo preveč karieristične starše, so še dodatno pod pritiskom in če nimajo nikjer zaledja, da se počutijo varne in upoštevane, se slabo samo še stopnjuje. Pozdravljam nekatere osnovne šole, kjer je ničelna toleranca do nasilja. V kolikor do njega pride, morajo vsi vpleteni vključno s starši opraviti strog pogovor. Tako so učinki, če se pa samo deli opomine, ni pa nič.
Xdata1
11. 05. 2023 19.04
+0
Nihče nima pravice, da govori kako dig. tehnika slabo vpliva na otroke. Če je omejena in če ima otrok še druge aktivnosti, je vse v redu. Zgolj primerjanje mladostnih aktivnosti pred 40 leti in sedaj ni relevantno.
Beopen
11. 05. 2023 19.34
+2
Ne drži, da imajo le nekatere šole ničelno toleranco do nasilja. Ničelne tolerance se poizkušajo držati vsi, a velikokrat je žal ni mogoče zagotoviti. Žal je šolski sistem naravnan premalo strogo (trenutna zakonodaja strožjih pravil preprosto ne omogoča), zato velikokrat šole nimajo vzvodov. Stvari so tudi pri nas bistveno težje, kot je javnost morda o njih seznanjena. Samo v Ljubljani je vedno več šol z varnostniki, nasilja vedno več, policija pa na nekaterih šolah posreduje skorajda dnevno. Brez zakonskih sprememb, pač ne bo šlo.
NOČNA MORA
11. 05. 2023 20.06
+1
Cudno da te niso zbrisali.. Ponavadi ko napisem da se vse zacne doma in da je otrok ogledalo otroka komentarje moderator lepo izbrise
NOČNA MORA
11. 05. 2023 20.07
txoxnxy
11. 05. 2023 18.52
+5
Sedaj bodo pa tisti iz FDV in podobni patroni ki so šolstvo pripeljali v to zavoženo situacijo spet pametni in mlatili prazno slamo. Nikjer nič ne pišete kakšna kazen je doletela tiste na strehi nakupovalnega centra.
bubi3
11. 05. 2023 20.12
Glede na stanje v državi, se ne bi čudila, če bi jo odnesli brez kazni.
Zentrum
11. 05. 2023 18.33
+1
Najprej izobrazite pedagoški kader glede ustrezne komunikacije in obnašanja. To, da nekateri učence malodane zmerjajo z id**ti in se jim posmehujejo, pač nekako ne sodi v šolo, se vam ne zdi?
FIRBCA
11. 05. 2023 18.13
+1
Poslusajte govor od G.Jelincica.
Ejga-Tega
11. 05. 2023 17.58
+13
20 let ste otroke pumpali z njihovimi pravicami, isto časa ste vzgajali take pomehkužene sistemu podrejene učitelje. To se žal ne da spremeniti čez noč. Zelo direktno in pošteno je pri Slaku povedala Ga.Leonida Zalokar kaj je za storiti. Ampak nihče nima pirhov se tega lotiti
Mio56
11. 05. 2023 17.55
+3
A ni un "psiholog" slovenski dobil blazne miljone za spremembo obnasanja v solah.....a to je zdej ta izplen al kako??