Korona

Učitelji: Način, kako nas je vladni govorec nagnal na testiranje, je nedopusten

Ljubljana, 28. 12. 2020 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Ti.Š.
Komentarji
799

V sindikatu SVIZ so ogorčeni nad načinom komuniciranja vladnega govorca Jelka Kacina, ki je nedavno sporočil, da se bodo morali učitelji in vzgojitelji pred vrnitvijo na delovna mesta, kar naj bi se zgodilo predvidoma 4. januarja, obvezno testirati. Prav tako opozarjajo, da se z njimi o tem, kako naj bi bila vrnitev v šole in vrtce sploh videti, ni pogovarjal še nihče. Šolsko ministrstvo pa je najavilo tudi, da je pred vrnitvijo v šolske klopi predvideno testiranje 4800 otrok s posebnimi potrebami. Državna sekretarka Marija Magajne zdaj sicer pravi, da se o testiranju otrok oziroma učencev - kot pogoju za vrnitev v šolo - nikoli ni razmišljalo.

Kako naj bi bila videti vrnitev v šole in vrtce?
Kako naj bi bila videti vrnitev v šole in vrtce? FOTO: Dreamstime

Način, kako je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne, na praznični dan samostojnosti in enotnosti nagnal na testiranje, je nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten, so danes v pismu, naslovljenem na medije, zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). "Predstavnik vlade je vzgojiteljem in učiteljem zažugal, da se morajo 2. in 3. januarja, na dela prosta dneva testirati, sicer v ponedeljek, 4. januarja, ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtce in šole. Medtem ko tudi ministrica za izobraževanje že dva tedna po vseh medijih napoveduje, kako se bo ob idealnih razmerah pouk za prvo triado v šolah obnovil 4. januarja, našemu sindikatu, ki je reprezentativni predstavnik interesov preko 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, tega doslej ni omenila niti z besedo," so ogorčeni v sindikatu.

Združenje ravnateljev in šolski sindikat Sviz menita, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Sicer pa naj bo testiranje na delovni dan in v dogovoru z njima, predlagata.

O tem, kako naj bi bila videti vrnitev v vrtce in šole, se po besedah predstavnikov sindikata ni pogovarjal ali usklajeval še nihče. "Tudi manj kot teden dni pred tem – tudi če štejemo praznične dni pred nami! – o tem niti sindikat niti širša javnost ne ve nič."

Po oceni ravnateljev in Sviza za obvezno hitro testiranje v šolstvu še ni zakonske podlage

Tudi z omenjenimi testiranji je SVIZ seznanjen zgolj iz izjav vladnega govorca prejšnji vikend, dodajajo. "Sprašujemo se, ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje. Kam? Na točke, kjer se opravljajo množična  testiranja? Bodo čakali v vrstah? Bodo dobili povrnjene potne stroške? Je to del njihovih delovnih obveznosti? So to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo? Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo mogli ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?"

To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo, so prepričani v sindikatu. "Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade – od vodje vladne posvetovalne skupine Mateja Lahovnika do govorcev in ministrov – ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi, ker namesto njih zanje misli režim!"

Nedeljski poziv predsednika vlade Janeza Janše k skupni zavezi vseh od vodstev šol do sindikatov k takšnemu ravnanju, s katerim bi čim bolj zamejili širjenje okužb, pa glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje kot "čudno pobudo". Tako vodstva šol kot tudi učitelji so si namreč do skrajnosti prizadevali za omejitev epidemije, zato je takšna izjava "nesmiselna" in do učiteljstva "nekoliko ponižujoča", je dejal. Po njegovem mnenju bi bilo bolj smiselno, da bi vlada napovedala korake za čim bolj nemoten in varen pouk, denimo zagotovitev pleksi stekel.

Po njihovem prepričanju je "temelj te arogantne, ukazovalne, a obenem skrajno zmedene in destruktivne politike, ki že pol leta zavrača vsakršno vsebinsko dogovarjanje z učiteljstvom in ki povsem ignorira praktike ter vodstva šol in vrtcev", njihova ministrica Simona Kustec. SVIZ zahteva, da se o načinu in pogojih testiranja učiteljstva – ki ga SVIZ ne zavrača, temveč spodbuja, so poudarili – šolske oblasti dogovorijo s sindikatom in da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora z njim.

Glede na veliko število tako zaposlenih kot učencev in dijakov se je treba dogovoriti za način, kako namerava vlada izvesti hitre teste, pa je izpostavil predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Odprto vprašanje pa po njegovih besedah ostaja tudi datum, ko naj bi testiranje potekalo. Praznični oziroma dela prosti dnevi, ki so se omenjali, po njegovih besedah namreč niso primerni.

"Te stvari niso od včeraj in bi se jih dalo organizirati tudi drugače, če bi bila volja za to," je bil kritičen. Vlada bi lahko po njegovem mnenju pravočasno pripravila ukrepe, ki bi jih dorekla tudi v soglasju z ravnatelji in učitelji.

"Ob vsej zmedi, ki jo s svojimi izjavami povzročajo predstavniki Vlade RS, pa opozarjamo še, da odločitev o začetku pouka v prvi triadi s 4. januarjem 2021 sploh še ni sprejeta," pa so še zapisali v sindikatu. Predlagajo, naj vlada glede na aktualno epidemiološko situacijo najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage, vse potrebno ustrezno in pravočasno 'skomunicira' z vsemi deležniki in, upoštevaje praznične in dela proste dni, postavi realnejši termin ter na delovne dni organizira opravljanje hitrih testov.

Odločitev vlade naj bi bila znana sredi tedna

Počitniški teden bo sicer za šolarje vendarle prinesel odločitev, ali bodo po praznikih nadaljevali šolanje na daljavo ali se jih bo vsaj del vrnil v šolske klopi. Ali bo šla prva triada v šole 4. januarja, bo vlada odločila sredi tedna. O vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije pa danes razpravlja tudi matični parlamentarni odbor.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo dejal, da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami. A je dodal, da je še prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo 4. januarja možen ali ne. Tudi po njegovih napovedih bo vlada o tem odločala sredi tega tedna.

V nedeljo je Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport sporočilo, da je pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih. Šolska ministrica Simona Kustec pa je v nedeljo zvečer na Televiziji Slovenija dejala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

Prav tako (še) ni jasno, ali bodo ob povratku v šole testirali samo učitelje ali tudi učence s posebnimi potrebami. Na to je namreč namignila ministrica Kustečeva. "OŠPP in zavodi, ki izobražujejo otroke s posebnimi potrebami, bodo v tem tednu dobili še nekatere smernice za varno vračanje. Ob ponovni vrnitvi je predvideno testiranje za 2700 zaposlenih in 4800 učencev. Želimo si, da bi se tudi prva triada vrnila čim prej v januarju," je sporočila.

Magajnejeva: O testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo

O testiranju učencev na okužbo z novim koronavirusom kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo, pa je medtem na vladni novinarski konferenci popoldne poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Izpostavila je, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli.

"Če se nekdo ne odloči za testiranje iz kakršnihkoli razlogov, je stvar delodajalca, da ukrepa glede na predpise s področja zdravja in varnosti pri delu," je dejala Magajnejeva.

Ob tem je spomnila na množičen odziv na možnost hitrega testiranja za splošno populacijo, prav tako je redno testiranje že utečeno v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. Po njenih besedah se ljudje zavedajo, da je s tem postavljena višja stopnja varnosti in da bodo to tako sprejeli tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

"Čeprav je do takrat manj kot teden dni, o tem niti sindikat niti širša javnost ne ve nič," pravijo na Svizu.
"Čeprav je do takrat manj kot teden dni, o tem niti sindikat niti širša javnost ne ve nič," pravijo na Svizu. FOTO: Dreamstime

Kot je že v soboto dejal vladni govorec Kacin, vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred vnovičnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev. Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja.

Da bodo pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili, pa je v nedeljo izpostavil tudi premier Janša.

V opozicijskih LMŠ, Levici in SD menijo, da je lahko zaradi predolgega in nesorazmernega zaprtja šol ter odlašanja odprtja šol povzročene več škode, kot če bi vlada "organiziranemu odpiranju šol dala prednost pred drugimi nenujimi dejavnostmi". Zahtevali so nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kjer bodo razpravljali o vladni politiki na tem področju.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (799)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž 63
29. 12. 2020 19.47
Za vsako bolezen, za vsak simpton je kriv COVID. Že če imaš temperaturo si... Nazadnje bo še zobobol pod vprašajem, mogoče pa si nevaren za okolico.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 18.40
+1
Kacin je naredil napako, nagnat bi te moral domov ali pa na delo v rudnik.
NA LEVO ni OK
29. 12. 2020 18.38
-1
Joj , joj, joj, ubogi se bodo morali testirat in to med delovnim časom. Ma to je grozno, kaj takega ne prenese noben " lev "državljan Slovenije. Naj mi kdo razloži kaj je tu tako narobe in hudega. Namesto, da bi bili hvaležni za to možnost, pa take blodnje. Uboga naša lepa državica, kake cep-ce imamo med nami. Nekateri v vrstah prostovoljno čakajo na testiranje, drugi brez čakanja in med delom pa protest brez primere. Niste normalni in ne morem razumet nasprotovanje popolnoma vsem ukrepom, ki jih vlada sprejme v dobro tudi za vas -protestnike. IDI-oti.
palmamala
29. 12. 2020 08.54
+2
Ti, ti. Na nedelovni dan bodo morali v službo. Kako zatiranje svoboščin in pravic, pa še teatirat se bodo morali, pa še vlada je to tako grdo sporočila, pa ... Uboščki. Sem v firmi, ki ima objekte po celi Evropi. Že mesece se mora vsak zaposlen, preden gre na objekt v tujino, testirat ( organizira, plača firma) Do sedaj smo imeli v firmi 4 primere okužbe, prenešene od drugot. Zanimivo, pa nobeden ne cvili glede testiranj.
morfo
29. 12. 2020 08.59
+2
Baje da vse pravice izhajajo iz javnega sektorja, medtem ko pa pozabijo na njihove dolžnosti.
bananos
29. 12. 2020 08.44
+2
Edini problem jim je, da je testiranje na "ne delovni dan" !!! Pa pismo rosno, saj ste na nase stroske doma marsikateri dan, ko normalni ljudje delamo. Odpovedi vsem, ki ne pridejo.
morfo
29. 12. 2020 08.40
-2
Glede na to da te male nadloge lahko prenašajo virus čeprav brez nekih hujših posledic mi ni jasno zakaj tej mali bioteroristi ne nosijo mask v zaprtih prostorih. Gledam posnetke kako v Nemčiji v šoli vsi imajo maske, naši pa imajo psihične probleme skupaj s starši.
KavčStrokovnjak
29. 12. 2020 10.14
+0
"male nadloge"??? Pa kje ti živiš da te ne tepejo vsak dan?
morfo
29. 12. 2020 10.54
+1
silva-d
29. 12. 2020 08.37
+1
ja kaj je narobe če učitelje in učence testirajo,ja neki vzrok pač morejo najti da lahko kritizirajo,najlepše je biti doma pa plačo dobivat
Mirko Švajger
29. 12. 2020 08.35
+2
kacin rajši povej kako je bilo izdano povelje za uboj Mrlaka in njegovega tehnika
Covid 19
29. 12. 2020 08.34
+4
Vsi komentatorji,ki podpirate diktaturo in vam je pri srcu vse kar je obvezno..ste pomislili,da ste lahko vsi učitelji,jutri bo obvezno za vas in počasi tudi cepljenje in vi boste s tem srečni in zadovoljni,predvsem pa zdravi......dokler se lahko ne pokažejo vsi učinki cepiva..Vi mogoče ne gledate italijanskih poročil,kjer se sprašujejo,zakaj se nočejo cepit zdravniki.Moje mnenje..mene osebno ne bo prisilil nihče,prej bom končal v zaporu s parimi puščenimi za seboj..
Firnk
29. 12. 2020 08.30
-1
kdo pa ste vi da nebi.... kdo že...??
cakalnica3
29. 12. 2020 08.12
-3
Morda je res kakšna informacija prišla na hitro, vsekakor pa je testiranje učiteljev pred začetkom pouka edino logično. In to je bistveno!
KavčStrokovnjak
29. 12. 2020 08.22
+2
In kaj je narobe s preprostim merjenjem temperature pred začetkom dela?
iga_biba
28. 12. 2020 21.50
+2
tako kot vse do sedaj. Vlada brez strategije, odloča od danes na jutri tako malo kako se njemu zazdi. Sploh brez razmisleka. Čez dan dva pa že popravljajo. Že sedmi protikoronski paket. Sedmi, pa ni zadnji. vedno morajo nekaj spremenit in nekaj podtaknit. Sedmi popravlja vse do sedanje 1. 2. 3. 4. 5. in 6.. Res brez smisla.
sanyo
28. 12. 2020 21.44
-1
Kotajski vzor!!!
apodgra
29. 12. 2020 08.30
+1
sanyo Si kdo lahko predstavlja ,kaj bi bilo, če bi se Kitajci ,tako neodgovorno in nestrokovno obnašali ,kot v Sloveniji in tudi v Evropi. Imeli bi pandemijo in polovico svetovnega prebivalstva bi lahko bi bilo izgubljenega .
V SHESHELJ
28. 12. 2020 21.37
+2
Vazno da Jansa vodi 2 resorja...dvojna placa....
vasvi
28. 12. 2020 21.48
-6
Čist adijo je vse tole, res. Vsi smo siti vsega tega pompa okrog korone. In vseh prepovedi in odlokov. Ampak stvar je čisto jasna: vsi bomo fasal korono, slej ko prej. To je pač pandemija. Vsak odrasel ima na izbiro: ali se cepi, ali faše korono. In vsak starš se od otroka seveda naleze, kako češ držat distanco? V primeru, da je otrok prinesel iz šole, je za bolezen starša odgovoren učitelj, ki je delal bolan. Test bi to preprečil. Komunikacija vlade je res obup, namen pa se mi ne zdi tako obupen
iga_biba
28. 12. 2020 21.51
+0
pa na sliki ima edi plašč pravilno zavezan . spredaj :)
vasvi
28. 12. 2020 21.56
-2
lahko miljon minusov, pa dejstev to pač ne sprememni
Zentrum
28. 12. 2020 21.58
+4
Poglej v SSKJ, kaj je zapisano pod pojem "dejstvo". Boš presenečen.
vasvi
28. 12. 2020 21.32
+2
Kaj pa je narobe s testiranjem? Vsaj otroci in njihovi starši bi vedeli, ali je varno v razredu, ali lahko staknejo okužbo od učitelja. Učitelji tudi upam, se držijo razdalje, nosijo maske in si razkužujejo roke v zbornici in povsod drugje, kjer se družijo. Ali jih tudi to moti, ker je tako zapovedala druga stroka, ne učiteljska
Zentrum
28. 12. 2020 21.37
+8
Narobe je to, ker je popolnoma vseeno kaj ti test pokaže. Če ti pokaže, da si negativen, moraš nositi masko, držati razdaljo in razkuževati roke. Če ti pokaže, da si pozitiven, moraš nositi masko, držati razdaljo in razkuževati roke. Kaj si torej naredil? Nič.
vasvi
28. 12. 2020 21.42
-1
če si pozitiven si doma v karanteni, če si slab si v bolnici. kaj ti ni jasno
Uporabnik1947897
28. 12. 2020 21.43
+5
Hitri testi niso zanesljivi.To je narobe.In to hudo narobe.
iga_biba
28. 12. 2020 21.52
+3
niso zanesljivi in so veljavni le 24 ur! Kaj pa potem v sredo? spet na hitrega?
vasvi
28. 12. 2020 21.53
-1
Če je jitri test negativen, je lahko PCR pozitiven čez kratek čas. Če pa je hitri test pozitiven, je tudi PCR pozitiven. Narobe je torej samo to, da hitri testi ne zaznajo vseh pozitivnih. Žal.
apodgra
29. 12. 2020 08.34
-1
The Art Kaj zate pomenijo nezanesljivi testi?. Tudi mi starejši , smo se vozili v Fički, ki tudi niso bili najbolj zanesljivi. Bili so pa nujno uporabno prevozno sredstvo .
Streznitev
29. 12. 2020 08.39
+0
Če bi se tako obnašali in komplicirali v gospodarstvu za prazen nič, zbogom biznis.
laufar1978
28. 12. 2020 21.32
+6
Štrukelj in kompanija spet zganjajo halo za brezveze, samo da se nagaja in da se ve kdo ima vecji ego. Ko bo ta komujazek spokal dam za pir ali dva...🙈🤪🙈
apodgra
29. 12. 2020 08.38
-1
Zemljan10 Tudi tebe so , kot otroka cepili proti otroškim boleznim , pa te je kdo vpraša ali razložil zakaj te cepijo. Če te nebi bi morda danes preboleval vse te mogoče otroške bolezni.
Streznitev
29. 12. 2020 08.40
+0
Poslati ga na linijo v Revoz in naj cvili.
zemljan10
28. 12. 2020 21.32
+5
Naj me nekdo razsvetli v moji neukosti. A 4800 otrok ne potrebuje pisnega dovoljenja staršev, če bi jih hoteli testirati? In kako boš otroku s posebnimi potrebami dopovedal, kaj je testiranje?
Zentrum
28. 12. 2020 21.35
+7
Nekako spominja na leto 1933 in nemški t. i. "Gesetz zur Verhütung erbkranken Nachwuchses". Seveda je vse bilo uradno objavljeno v njihovem uradnem listu, tako da ni bilo panike, ane...
ZLATKO JAKLIN
28. 12. 2020 21.31
+0
Ah, delal sem daljša obdobja v vzgoji in izobraževanju. Ni tako slabo, kot večina govori. In, če pogledamo v zgodovino, kateri poklici so bili čislani in od Boga dani. Doktor-zdravnik, župnik in učitelj so že celo stoletje poklici, kjer jim nihče nič noče, a oni bi radi vse. Sploh pa g. Štrukelj, ki se pogaja s trdo roko, oziroma župniki, ki sedaj dobivajo denar od države, čeravno sta cerkev in država po ustavi ločeni med seboj. Šolniki predvsem izsiljujejo in večkrat jim to tudi uspe. Tudi šolanje otrok za časa korone jim ne gre od rok, saj večji del šolanja nosijo konkretno sami starši. Skozi celo zgodovino so šolniki, zdravniki in duhovniki nedotakljivi. Tak isto bi moral biti nedotakljiv tudi sam, a ker nisem bil priden sem od učitelja dobil v glavo krede ali šop ključev, znalo se je pa zgoditi tudi to, da je v njenih rokah končal šop mojih las. Ali pa duhovniki, od kje jim pravica, da v kolikor ne znaš našteti 7 smrtnih grehov, te on dobro zlasa. Ali pa zdravniki, ki so zaščiteni bolj, kot bi si sami želeli. Seveda ne gre metat vse v isti sod, ampak tako pač je. Nekateri poklici so še vedno nedotakljivi in moje mnenje je, da tudi preveč dobro plačani za tisto delo, ki so ga opravili. Ne duhovnik, zdravnik in učitelj ne more biti Bog, pa čeravno se tako obnašajo. Saj, če nočejo pod nekimi pogoji delati, pa lahko tudi sami gredo. Kdo pa jih sili, da vztrajajo v svojem poklicu? Preveč lepo jim je in zato hočejo zgolj in samo še boljše.
vasvi
28. 12. 2020 21.43
-3
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
cakalnica3
29. 12. 2020 08.16
+1
Zakaj nisi vztrajal na tako lepem priviligiranem področju?
bugykite
29. 12. 2020 08.36
+0
So pač bol razumni in usposobljeni kot ti. Boriti se je treba za svoje pravice, če ne postaneš tak nergač kot npr. ti.
mak0521
28. 12. 2020 21.25
+11
Predvsem... SVIZ ne govori v imenu učiteljev (vsaj ne večine). To počne samo kot bivši zet. Kdorkoli drug bi dal ta apel, bi ga dvignili na prestol. Kaj pa je takega, da se testiraš? Jaz osebno bi se z veseljem, enkrat sem se že.
zdrava.pamet
28. 12. 2020 21.02
-6
Kaj pa naj, po kolenih prosi? Učitelji, ki se nočejo testirati, pa ogrožajo otroke in njihove družine!!!
Zentrum
28. 12. 2020 21.18
+2