Slovenija

Šole na pouk pripravljene, za odprtje 'zadnji čas'

Ljubljana, 04. 02. 2021 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločitev, da bodo prihodnji teden odprte osnovne šole za prve tri razrede in vrtce po vsej državi, je po ocenah ravnateljice ene od osnovnih šol v Novem mestu edina pravilna, saj je za to zadnji čas. A je ob tem treba upoštevati vse varnostne in higienske ukrepe, je kljub veselju dodala predstavnica staršev učencev koprske osnovne šole.

V Osnovni šoli Drska v Novem mestu, ki jo v zadnjem šolskem letu obiskuje nekaj manj kot 580 otrok, so na pouk pripravljeni. To, da se šole vnovič odprejo, je edino prav in zadnji čas, je ocenila njena ravnateljica Nevenka Kulovec.

Na sprejem učencev so sicer že tretjič pripravljeni in bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo varno okolje. Učitelji in prostori so pripravljeni, vsi pa nestrpno čakajo, da se vrnejo učenci. Predvsem najmlajši, ki so imeli največ težav pri pouku na daljavo in so bili najbolj prikrajšani, je še dejala Kulovčeva.

Vodstvo OŠ Trbovlje veseli, da bo šola od torka dalje ponovno odprta za prvo triado. Poudarili so, da bo delo potekalo v skladu z aktualnimi navodili in priporočili pristojnih inštitucij. K pouku so pozvali le zdrave učence, zaščitne maske pa so obvezne izven razreda.

Za učence, ki se vračajo v šolo, bo organizirano varstvo in prehrana po prijavah oz. kot so jih javili razredniku. Zaposleni v šoli se bodo v največji meri in v okviru njihovih možnosti potrudili, da bo ponovno šolanje varno. Veselimo se ponovnega srečanja z učenci, so še sporočili z OŠ Trbovlje in dodali, da bodo staršem otrok prvega triletja razredniki poslali dodatne informacije na njihov elektronski naslov.

Varnost je na prvem mestu 

Najnovejšo odločitev vlade pozdravlja tudi ravnateljica Osnovne šole Koper Ingrid Poropat. "To je odlična novica. Z veseljem smo sprejeli novico, da se lahko naši najmlajši ponovno vrnejo. Konec koncev smo obalno-kraška regija ponovno v rdeči barvi po semaforju, kar veli, da se lahko otroci vrnejo," je dejala za STA.

Težav z organizacijo pouka ob upoštevanju vseh odrejenih ukrepov ne pričakuje, saj so dali že vse uspešno skozi pred ponovnim zaprtjem pred tednom dni. "Imamo vse pripravljeno. Testirali se bomo v torek, smo že pripravili razpored. Najprej se bodo testirali učitelji, ki gredo takoj v razred," je pojasnila.

V šole se vračajo učenci prve triade po vsej državi.
V šole se vračajo učenci prve triade po vsej državi. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednica sveta staršev omenjene šole Mirella Baruca je dodala, da je varnost na prvem mestu. "Vsi starši smo veseli današnje odločitve vlade. Seveda pa je treba upoštevati vse varnostne in higienske ukrepe. Teh se morajo držati vsi," je poudarila.

"Upamo, da se bo izboljševanje epidemioloških kazalcev s skupnimi napori vseh nadaljevalo," je dejal predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Tone Meden. Ukrep testiranja učiteljev s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom podpira. "Ocenjujemo, da je vsaka poteza, s katero se poveča varnost okolja in se pri tem ne ogroža posameznikove, primerna," je dejal.

Otroci prvega triletja v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko so se po več tednih šolanja na daljavo vrnili v šolske klopi 26. januarja. A že teden kasneje so se morali znova vrniti k šolanju na domu učenci v obalno-kraški in zasavski.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1955123
06. 02. 2021 09.37
Levi ste posebne sorte ,ko niste na oblasti se vam kar meša to dokazujete vsakodnevno v parlamentu in na ulici vsepovsod samo nasilje.
1955123
06. 02. 2021 09.31
Če gledamo to zmedenost levih v parlamentu za leve ni nikoli pravi čas,pravi čas po njihovem mišljenju je bil čas revolucije in ta na žalost še kar traja.
bema1201
04. 02. 2021 21.16
+2
Poslušam te vrle strokovnjake na Tarči, kakšen grozen udarec bo to za otroke ker toliko časa niso bili v šoli. Moji starši so preživeli 4leta vojne kot otroci , nacistične okupacije, bile so samo nemške šole. Potem v novi Jugoslaviji ko sem jaz bil otrok , ni bilo vrtca, v šoli so nas učili večinoma o pridobitvah revolucije, pa smo vseeno zrasli tako starši kot mi v normalne izobražene delovne in pridne državljane, veliko bolj strpne in potrpežljive ljudi kot je današnja mladina. Vsi tile ki tako na veliko govorijo kako se otroci ne družijo, naj raje nekaj naredijo, da se bodo družili tudi ko se bodo razmere normalizirale. Samo poglejmo mladino , vsak svoj telefon, pogovarjajo se samo še preko socialnih omrežij, tudi takrat ko to ni potrebno. Ne vem čemu takšna drama, mladino je treba naučit spoštovanja, delavnosti in pa druženja ampak druženja ne pa da postajajo odvisniki od socialnih omrežij, facebuka, twiterja in podobnega sranja. Na tem naj raje delajo tile psihologi in profesorji ki pametujejo vsak dan v medijih.
TehnoNenehno
05. 02. 2021 13.02
Res cudno da je mladina ves cas na telefonu, ce pa jim je vse ostalo onemogoceno:) Kaj pa naj drugega pocnemo cel dan zaprti v hisi? Poleg tega tako ali tako vse poteka preko spleta tako da se tej odvisnosti nekateri malo tezje izognejo kajne.
1955123
06. 02. 2021 09.33
teho beži pred korono pa niste viseli samo na telefonih.
ROGIBOS
04. 02. 2021 21.06
+2
Zanimivo! Povsod kjer so ravnatelji člani levih strank, so ukrepi vlade nesprejemljivi! Se pravi, da nakladanje z trpljenjem otrok nima nič pri tem!!!
felix59 drugič
04. 02. 2021 21.03
+0
Ni nobene potrebe po kakšnih posebnih varnostnih ukrepih , učenci naj si res redno in stalno umivajo roke , pa bo že ogromno narejeno. Vsi ti ___šistični ukrepi so pa itak namenjeni trpinčenju Slovencev.
MaksiLopez
04. 02. 2021 20.50
+2
Mi smo pripravljen, Strudelj pozen
Moncsa
04. 02. 2021 20.46
+5
...no in šele zdej bo štala, ko se bo dokazalo, da zaradi šol ne bo nobenega poskoka v okužbah, in otroci so bili popolnoma brezveze zaprti 4 mesecev (spet).
Betuul
04. 02. 2021 20.53
+0
Betuul
04. 02. 2021 20.43
+5
Normalni naj bodo, pa tud virusa ne bo. Za boljšo pripravo na pouk so imeli slabe štirimesece časa. Najslabša je taktika zdaj 2m pa 1.5m pa otroku to dopovej! Vsak razrednik bo potlej potreboval še pedagoškega asistenta
visoki
04. 02. 2021 20.17
+6
in,ko končno odprejo je 30 učencev v razredu,vsi stisnjeni na par metrov,ko je tvoj sošolec daleč od tebe samo pol metra,bravo vlada,ker že zdavnaj bi lahko odprli in v razed največ dali 15 učencev
fjfjf
04. 02. 2021 20.10
+0
V nm bo kmalu ponovno katastrofa Priseljencem je ravno za ukrepe in teh je tukaj čedalje vec