Slovenija

Solidarna EU?

Ljubljana, 23. 04. 2022 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kristjan Kos
Komentarji
18

Robert Schuman, ki velja za enega izmed ustanovnih očetov evropske integracije, je v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja izjavil: "Evropa ne bo nastala naenkrat, niti po enem samem načrtu. Gradila se bo s konkretnimi dosežki, ki v prvi vrsti ustvarjajo solidarnost." Že ustanovni očetje evropske integracije (uvodoma Skupnosti za premog in jeklo, kasneje Evropske unije – EU) so vedeli, da mora biti za razvoj evropske integracije, kot lahko razberemo iz Schumanovega citata, v ospredju solidarnost.

Solidarnost (na ravni predhodnic EU) je bila kot ena izmed temeljnih vrednot izpostavljena že leta 1951 v ustanovni pogodbi Evropske skupnosti za premog in jeklo. Solidarnost je bila podčrtana kot nek temelj evropske integracije in ekonomskega razvoja. V maastrichtski pogodbi iz leta 1992 je bila solidarnost skupaj s kohezijo izpostavljena kot temeljno načelo. Leta 2007 je bila sprejeta lizbonska pogodba, ki ni samo dodatno poudarila pomena solidarnosti, ampak je pomenila dodaten korak k solidarnosti med državami članicami EU in tudi med državljani samimi. Konkreten napredek solidarnosti med članicami EU se kaže v 222. členu lizbonske pogodbe, s katerim so se države članice zavezale, da bodo ob terorističnem napadu, naravni nesreči ali nesreči, ki bi jo povzročil človek, medsebojno solidarne. EU (in državi članice) v tem primeru prizadeti državi nudijo vsa razpoložljiva sredstva, vključno z vojaškimi sredstvi.

Mehanizmi solidarnosti v EU

Kristjan Kos
Kristjan Kos FOTO: Homopolitikus

 

Eden prvih konkretnih mehanizmov za zagotavljanje solidarnostne pomoči EU je bil ustanovljen leta 2002, in sicer solidarnostni sklad EU. K vzpostavitvi mehanizma so pripomogle katastrofalne poplave v poletnih mesecih 2002, ki so prizadele srednjo Evropo. Solidarnostni sklad EU je namenjen državam članicam, ki jih prizadene naravna ali druga nesreča, in pomaga z nepovratnimi finančnimi sredstvi, ki jih mora država porabiti za odpravo nesreče. Ob črpanju sredstev iz solidarnostnega sklada EU mora država prejemnica v prvi vrsti vzpostaviti osnovno infrastrukturo (pitna voda, promet, telekomunikacije, energetika ipd.). Od vzpostavitve sklada pa do konca leta 2019 je bila pomoč izplačana 24 državam, in sicer v skupni vrednosti več kot 5 milijard evrov. Največ sredstev sta v tem času prejeli Italija (okoli 2,5 milijarde evrov) in Nemčija (okoli milijardo evrov), Slovenija je do leta 2019 iz sklada prejela okoli 48 milijonov evrov.

Omeniti je treba tudi Evropsko solidarnostno enoto (ESE), ki je bila v zadnjih letih zelo aktivna na področju mladine in solidarnosti. Današnja ESE je nastala iz treh programov, in sicer Evropske prostovoljske službe, pobude Prostovoljci EU za humanitarno pomoč in predhodnega programa ESE iz obdobja 2018–2020. ESE, kot jo poznamo danes, je bila ustanovljena leta 2017 in v tem času je dosegla velik napredek pri vključevanju mladih v številne projekte na področju solidarnosti. Glavna področja ESE so vključevanje migrantov, okoljski izzivi, preprečevanje naravnih nesreč, ozaveščanje, mladinske dejavnosti in humanitarna pomoč.

Zgoraj sta navedena samo dva konkretna sklada oz. instituciji, ki sta na nivoju EU aktivni na področju solidarnosti. Praksa je pogosto drugačna, velikokrat se pojavijo “skladi”, ki se ustanovijo po potrebi oz. v neki krizni situaciji. Ob vojni v Ukrajini je EU pridobila sredstva z različnih področij in jih namenila Ukrajini. Podobno se je zgodilo tudi ob pandemiji covida-19, ko je EU zagnala pobudo Ekipa Evropa. Skupno je bilo za to pobudo namenjenih kar 46 milijard evrov.

Solidarnost EU v praksi

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Z velikim solidarnostnim izzivom se je EU srečala v spomladanskih mesecih leta 2020, ko se je novi koronavirus iz Vuhana (Kitajska) razširil po vsem svetu, tudi v Evropo. Februarja 2020 je potekalo prvo (neformalno) srečanje predstavnikov držav članic, Evropske komisije ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. En mesec kasneje pa je Svet EU aktiviral mehanizem IPCR (mehanizem EU za politično odzivanje na krize). Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je države članice že uvodoma pozvala k solidarnosti. EU (in njene institucije) so se tako začele odzivati na prihajajočo krizo, vendar je bilo vse skupaj nekoliko zapoznelo.

Posledice zapoznelega odziva so vodile v uvodno neusklajenost držav članic, prav tako pa so imele praktično vse države članice težave z dobavo zaščitne opreme (maske ipd.). Najpomembnejši ukrepi EU, ki so se za zdaj izkazali za uspešne, so se zgodili predvsem na gospodarskem in zdravstvenem področju. Evropska komisija si je tako lahko izposojala denar neodvisno od držav članic EU, obenem pa je vzpostavila tudi skupni program javnih naročil cepiva, s čimer so EU podelili nove pristojnosti na področju politike, ki je bila prej večinoma omejena na nacionalno raven. Solidarnost med državami članicami pa se je kazala predvsem pri medsebojni pomoč (dobava zaščitne opreme, cepiv ipd.).

Najaktualnejši primer solidarnosti EU in njenih članic pa se kaže ob trenutni vojni v Ukrajini. Medtem ko je bil odziv EU na bolezen covid-19  nekoliko zapoznel, pa je vojna v Ukrajini pokazala ravno nasprotno. Odziv EU je bil hiter, temu tempu pa so sledile tudi države članice. Vojna v Ukrajini vsekakor dokazuje Schumanove besede, da je solidarnost ključna za evropsko integracijo, ki si je Ukrajina močno želi. Že v prvih dneh vojne so državljani EU pomagali pri oskrbi beguncev na mejah z Ukrajino. Evropska komisija je na področju humanitarne pomoči zagotovila pomoč v višini 550 milijonov evrov, aktivirana je bila tudi pomoč iz zalog rescEU v višini 10 milijonov evrov. V okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite pomoč nudi 29 držav. Do zdaj je v Ukrajino preko omenjenega mehanizma prispelo preko 13.000 ton različne opreme (prva pomoč, zdravstvena in protipožarna oprema, agregati, odeje ipd.). Pokazatelj, da EU misli resno, ko gre za vprašanje solidarnosti, je bila aktivacija direktive oziroma mehanizma o začasni zaščiti beguncev. Direktiva, katere zakonska podlaga je bila urejena že leta 2001, je bila zaradi vojne v Ukrajini aktivirana prvič v zgodovini EU.

Enega izmed padcev na področju solidarnosti je EU doživela po veliki gospodarski in finančni krizi leta 2008. Najhujšo obliko finančne in gospodarske krize je doživela Grčija. Pomoč, ki ji jo je EU nudila v obliki treh finančni paketov, je sicer bila več kot potrebna, ampak Francija in Nemčija sta imeli na nek način "figo v žepu". Zakaj? Pri finančni pomoči, ki jo je nudil evropski mehanizem za zagotavljanje stabilnosti (ESM), ni šlo za nepovratna sredstva, s katerimi bi solidarnostno pomagali Grčiji, ampak za kredite. S krediti je morala Grčija najprej poplačati dolg, ki ga je imela do francoskih in nemških bank, na ta način pa so bile javne finance obeh držav skoraj neokrnjene. Francoski in nemški davkoplačevalci tako neupravičeno trdijo, da so pomagali Grčiji – prej se je zgodilo obratno. Nikakor ne trdimo, da sta bili za krizo v Grčiji krivi Francija in Nemčija – zanjo so bile krive neodgovorne grške vlade. Vseeno pa je finančna pomoč oz. krediti, ki so bili namenjeni Grčiji, močno koristila ravno Franciji in Nemčiji oz. njunim bankam.

EU je znala v preteklosti dobro poskrbeti za medsebojno solidarnost članic, kar bo treba znova prikazati v bližnji prihodnosti, saj nas lahko situacija v Ukrajini pripelje do težav z dobavo energentov. Finančna in gospodarska kriza iz leta 2008 pa nas uči, da se bomo morali resneje lotiti tudi gospodarskih in fiskalnih vprašanj, sploh v časih, ko nastopijo velike gospodarske krize.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McKiya
23. 04. 2022 18.46
-1
Jes podpiram RUSE in sem solidarna z Rusko manjšino katero so UKRAJINCI hoteli v celoti determinirat.
Zmaga Ukrajini ...
23. 04. 2022 19.30
+3
Ja, tudi med tukajšnjimi komentatorji so očitno zločinci in zločinke. Držim pesti, da karma čimprej obračuna s takimi.
Rudolf Maister
23. 04. 2022 18.33
+2
EU potrebuje komisarje in predsednike ali predsednice katere izvoli jo ljudje . Tako pa se eni in isti tiči svaljkajopo Bruslju,nikoli izvoljeni. Plačapa 30000 €
Zmaga Ukrajini ...
23. 04. 2022 19.16
-1
Svečko,... zakaj komentiraš temo, o kateri se ti niti slučajno ne sanja? Saj tudi pri nas še nikoli nismo volili ministrov, ali ne?🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Na volitvah volimo predstavnike parlamenta, od katerih tisti, ki sestavi koalicijo (navadno je to stranka z največ glasovi na volitvah) sestavi vlado. Vlada se sestavi po postopku imenovanja - na predlog predsednika vlade in po zaslišanju v parlamentarnem odboru sledi glasovanje v parlamentu. Torej POSREDNO "volimo" ministre. To pomeni, da smo tistim, ki smo jih izvolili, zaupali tudi to, da bodo znali imenovati ministre in sestaviti vlado. Isto je v EU - volimo kandidate za člane evropskega parlamenta. Po istem postopku - Evropska komisija predlaga parlamentu predsednika, in v parlamentu sledi glasovanje. Imenovanje komisarjev je potem smiselno enako našem postopku imenovanja ministrov. Ko boš šel na volitve za EU parlament, se spomni. Če vsakič voliš svečkarje, potem ne pričakuj spremembe.
nikhrast
24. 04. 2022 15.48
V parlamentarnem sistemu ne glasujemo za premiera, pa ministre tudi ne. V Sloveniji ni nobeden glasoval za Janšo kot premiera.
Žabec
23. 04. 2022 18.30
-3
Jaz sem kot Evropejec v celoti solidaren z Ukrajinci, vendar pa z istim načelom tudi z Rusi, ki jih je Zelensky slabih 10 let gospodarsko zatiral v Donbasu, s pomočjo tujih plačancev in neonacistov bataljona Azov iz Mauripola pa tudi po lastni volji in nekaznovano pobijal. Ko je imel Schuman v mislih solidarnost Evrope, gotovo ni imel v mislih solidarnosti do politike Zelenskyga, ki jo je vodil do ruske večine (!) v Donbasu. Evropska politika se je od 2016 skorej v celoti ukvarjala s Brexitom, svetovno politiko - tudi pred svojim pragom, pa popolnoma prepustila v roke ZDA, kateri edini cilj je prevlada nad vsem in vsakomur, tudi zavezniki. Amerika je v letih odsotnosti evropske zunanje politike iz Zelenskyega naredila svojega vazala, sedanje brezglavo podpiranje njegove politike s strani voditeljev EU pa je tem istim voditeljem prišlo skoraj kot naročeno za metanje peska v oči po zamujenem delovanje evropske zunanje politike do problema vodenja v Ukrajini. Verjetno tudi evropskim voditeljem počasi postaja že neugodno, ko jih Zelensky že skoraj dnevno uči in opominja, kaj naj naredijo in kako naj se odzivajo na situacijo, ki jo je sam zakuhal. Bolj brezglavo bo Evropa podlegala situaciji v Ukrajini, bolj jih bo ta ameriški vazal izsiljeval. Politika Zelenskyga v Ukrajini nikoli ni bila taka, da bi morala biti EU solidarna z njo. Ne prej ne sedaj! Nas Evropejce bo zaradi te nenačelne politike evropskih voditeljev in porušitve migracijskh načel ter pravil, ki jih Evropa dolgo oblikovala za svoj razvoj in zaščito suverenosti, dolga naslednja desetletja bolela glava. Amerika pa si mane roke in še bolj meša štrene!
Zmaga Ukrajini ...
23. 04. 2022 19.33
+3
Naj ugibam,... Insajder,... Ria Novosti,... Radio Mileva,...??? Za rešitev situacije je treba najprej sploh poznati dejstva. Mislim RESNIČNA dejstva, ne pravljičarjenje, ki si ga povzel po "žnj" ruso-srbofilskih medijih. Šele potem boš lahko potegnil kakšne zaključke.
Esprit
23. 04. 2022 18.08
+1
Če bo EU želela preživeti, bo morala biti izjemno "solidarna", na koncu EU za Ukrajino porablja milijarde in milijarde, prav danes je bilo objavljeno, da bo skupina G7 Ukrajini namenila 22 milijard evrov pomoči, medtem ko ljudem doma svetujejo, naj začnejo varčevati z energijo ... in jih nenehno opozarjajo na gospodarsko brezno, ki ga bo prinesla ta vojna, ironično, ki bo še večja zaradi sankcij EU. Kakšno politiko tukaj vodi EU je bizarno...če tega ne misli spremeniti...bodo referendumi za EU-EXIT zelo priljubljeni.
JApajaDAja
23. 04. 2022 17.29
+4
eu rabi voditelja in ne nakladače,ki skrbijo le za svoj blagor...sicer se bo sesula!
predator999
23. 04. 2022 17.16
-2
Kje je Janez Zelensky, za vas je Kiev premaknil na Poljsko #zate 💩🤣🤮
provni
23. 04. 2022 17.15
+1
Jutri bo nova noč po 19.00 uri - po volitvah, in v nedeljo novi dan. Pa srečno Slovenija.
Walter Pravicek
23. 04. 2022 17.12
+2
Evropa,6 držav podpisnic,osnovali so Unijo v 1957.v moji mladosti v tujini,začetki z premogom,potem širitev,a ne potem trgovinskih potreb in kupcev,temveč na namig Amerike za NATO/OTAN.Francozi so izstopili,ponovno so se včlanili pod predsedstvom Šarkozija.Vsekakor gre od nekdaj za ščit pred Rusijo,ter"diht"zaveso.A raketam ni moč ubežati.Iz EU je največji dobavitelj orožja Rusom Francija.V vozilh tehnologija Bosch(kje pa ni?)Sedaj se vidi že bolj razločno:Amerika želi"zasužnjiti "EU,kot kolonijo,da nam vsili:plin,nafto in te zemeljske dobrine,ki so EU na dosegu roke na vzhodu.Strarci iz vrst EU so za.Mi"svinje"pa itak nimamo besede.Še nam ni bila dana.
Millady
23. 04. 2022 17.03
+2
Boris Johnson je v času brexita večkrat javno izjavil, da je EU Četri Reich!
JApajaDAja
23. 04. 2022 17.30
+0
lili88
23. 04. 2022 17.03
-2
EU je ideja zahodne elite. Zaradi lažje kontrole. Kar pride iz Bruslja, velja za vse članice EU. Bruslju pa poveljujejo ameriško-britanski voditelji. Evropejci smo izigrani in prodani. Močni voditelji posameznih držav že delajo na exit-u iz EU kot npr: Francija, Nizozemska, Madžarska (vsaj tako je orban obljubil). ,,Gotofi smo,,
McKiya
23. 04. 2022 16.44
+2
Evropa razpada v celoti..
User2127030
23. 04. 2022 16.39
+7
Solidarnost pa taka. Premožni so postali še bolj premožni revni pa še bolj revni. In EU se dela neumne. 46 miljard namenijo posrednikom, da razpolaga z denarjem in potem jokajo o korupciji in nevem kaj še vse.
JApajaDAja
23. 04. 2022 17.32
+0
von der ursula pa trži pfizer...že prej je imela v nemčiji "probleme" !