Slovenija

Janša: 'Dogodek desetletja'

Ljubljana, 11. 06. 2008 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Resorni ministri in sindikati javnega sektorja so končno podpisali kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev. Gre za zadnji korak za uveljavitev novega plačilnega sistema.

"Po šestih letih smo dobili enoten, urejen, pregleden, pravičnejši, fleksibilen in stabilnejši plačni sistem," je po podpisu dejal vodja vladne pogajalske skupine in minister za javno upravo Gregor Virant. Ob tem je poudaril, da je sistem finančno vzdržen in ne bo povzročil inflacije.

Virant je dejal, da v tej zgodbi absolutnega zmagovalca ni, saj so zmagovalci vsi.
Virant je dejal, da v tej zgodbi absolutnega zmagovalca ni, saj so zmagovalci vsi. FOTO: POP TV

Nov plačni sistem predstavlja realizacijo dolga do okoli 160.000 javnih uslužbencev, ker so se dolga leta odrekali normalni rasti plač, da bi lahko ta denar usmerili v odpravo plačnih nesorazmerij. "Sedaj imamo v javnem sektorju socialni mir in priložnost, da usmerimo energijo v kakovost in racionalizacijo," je napovedal Virant. Po ministrovih besedah v naslednjem obdobju davkoplačevalci od njih pričakujejo, da bodo javni sektor racionalizirali in privarčevali denar ter na ta način omogočili zniževanje davkov za državljane in podjetja.

Na sindikalni strani so zadovoljni, da uzakonjajo sistem, ki "zagotovo ne bo in ni rešil vseh dilem v državi, ampak je uzakonil skupno usodo". Sistem po besedah vodje sindikalne pogajalske skupine Dora Hvalice omogoča in določa skupno usodo vseh zaposlenih v javnem sektorju. Ponovil je, da "smo v naši zavesti dokončno uzakonili potrebo po socialnem dialogu. Potrebo po tem, da živimo v družbi, ki je prestopila nek civilizacijski prag in spoznala, da ni mogoče družbeno pomembnih stvari urejati brez socialnega dialoga."

Janša: 'Kompromis je dober'

Rezultat je kompromis, tako kot so vsaka pogajanja, je dejal premier Janez Janša. "Predvsem kompromis ne toliko, ko gre za razmerja med plačnimi razredi in dejavnostmi, ampak za kompromis, ko gre za višino plačil. Gre za kompromis med možnostmi, ki jih ima družba in potrebami. Menim, da je to dober kompromis," je poudaril.

Janša meni, da gre za dober kompromis.
Janša meni, da gre za dober kompromis. FOTO: Dare Čekeliš

Vsi so napovedovali drastično znižanje razvojnega tempa države, je spomnil premier. Slovensko gospodarstvo je po Janševih besedah dokazalo, da napovedi drastičnega znižanja razvojnega tempa države, ne držijo. Ob tem je poudaril, da je bila gospodarska rast v prvih treh mesecih letos znatno višja od rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta. "In to je rast na izjemno visoko podlago, ki jo je lani Slovenija dosegla v prvem trimesečju in je bila rekordna," je dejal Janša.

Po Janševih besedah je tudi minister za finance Andrej Bajuk, ki je že v torek podpisal kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev, vedel, da podpisuje nekaj, kar je realno in kar je dejansko prispevek k ravnotežju med delovnim kapitalom v Sloveniji tudi ko gre za javni sektor. Dodal je, da je iz tega vidika ta dogovor tudi javno finančno vzdržen.

Šolniki podpisali le dogovor k aneksu

Podpisan dogovor določa kriterije za napredovanje vzgojiteljic, hkrati pa uvaja tudi novo delovno mesto poslovnega sekretarja in ureja položaj mobilnega defektologa.

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je ocenil, da bodo učitelji gotovo zadovoljni, sam pa pričakuje "pozitiven efekt na samo življenje v šoli in pa na njihovo delo". Po njegovo so namreč z omenjenim dogovorom nevtralizirali tisto, kar jim niso mogli dati v okviru kolektivnih pogajanj.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj se je zahvalil ministru za voljo, ki jo je pokazal pri pogajanjih okoli tega vprašanja, sam dogovor pa je ocenil kot "plod zelo zahtevnih, vendar korektnih pogajanj".

Vendar pa Sviz ne bo podpisal same kolektivne pogodbe za javni sektor. Štrukelj je pojasnil, da šolniki niso mogli odpraviti vseh anomalij, ki jih pogodba prinaša. Štrukelj je povedal, da bodo omenjene anomalije v prihodnje zato povzročale konflikte. Gre tudi za izraz protesta, saj šolniki pravijo, da so bila njihova stališča in zahteve v kolektivni pogodbi za javni sektor zaobidene. "Bili smo preglasovani in to ni dobro," je dodal.

Minister je izrazil upanje, da nepodpis pogodbe s strani Sviza ne bo vplival na njihove odnose s sindikatom. Ob tem je Zver menil, da bo to imelo verjetno slab vpliv na socialni dialog v celoti. Kar se šolskega področja tiče, pa je Zver prepričan, da so rešili 99 odstotkov odprtih vprašanj in postavili realna razmerja med poklici.

Zver je dodal, da šolsko ministrstvo za realizacijo novega plačnega sistema v praksi čaka veliko dela, na kar so se že začeli pripravljati.

Novela zakona o sistemu plač

Sicer je v veljavo stopila novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po kateri se bodo plače v javnem sektorju v povprečju povišale za 13 odstotkov. Uveljavitev novega plačnega sistema za okoli 160.000 javnih uslužbencev je predvidena s septembrom. Petega junija je bila podpisana tudi kolektivna pogodba za javni sektor, podpis tarifnega dela trinajstih kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev pa je še zadnji korak pred vstopom javnih uslužbencev v nov plačni sistem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 06. 2008 19.08
ranunculus kdo bi vam živce paral,samo meni se da z vami se kregat,
manjakranjc@hotmail.com
13. 06. 2008 08.39
pejterblanka Cenim "kmečko" logiko in pamet in nikoli je ne podcenjujem. Lepo si spisala, a vedi, da delamo v tej smeri, kljub temu, da vsakodnevno dobimo spotik, kot že sama veš. Resni radikalni procesi bodo tisti, ki bodo v kratkem dosegli preobrat, žal pa bo temu botrovala izguba nekaj volilcev, a le na kratek rok. Realnost je taka in temu smo priča tudi v državah, ki so se že pred časom soočile s tem npr. omenjene pri blanki. Lp M.K
Ranunculus
13. 06. 2008 08.23
pajtlerblanka Zakaj pa niso vsi tvoji post normalni, kot je bil tale?
Buena Vita
12. 06. 2008 16.08
politik70 veš sem gostinka,in kot taka mi podatkov res ne manjka,saj veš če hočeš kaj zvedet pojdi v gostilno,te je veljalo že v mitoloških časih,in ni se spremenilo v 2. tisočletju moderne dobe,tako bo trajalo dok bo svet stal.ker sem ženska,sem podcenjena,sej vem,vem pa da z argumenti premagam vsakega,to je v mojem dolgem življenju pravilo,--pravilo pa je da ne pustim srati nikomur po dobrem,kar je dobro je dobro ,to ne obrne ne bog ne hudič.Ker me sprašuješ o delnicah----povem ti tak le,;;če bi mi to vprašanje zastavil pred kakimi desetimi leti ,bi ti zdrdrala vse vzpone in padce, na borzah v Milanu ,v Tokio, v Ljublani, v New Yorku ,,in še kje ...ko pa sem izgubila delnice z vel-sadarjem(smej se,tud jaz grem včasih na led)pa o delnicah nočem slišat,samo vice še pokam,, če pa hočeš zvedeti kaj o slovenskem gospodarstvu,po kmečki logiki,pa obesi vse vodilne delavce za noge ,bodo z žepov popadale kreditne pole,in menjalne pogodbe,to ti je realnost,vse je bilo krepko precenjeno,ker se ni vedelo za lastniška razmerja,ne za dolgove ne za pobote,ne za kredite,vse je bila zmešnjava,to zmešnjavo uredit potrebujemo 27 let,angleži so potrebovali 10 let,ko se je v sedemdesetih zamenjala oblast,in so se začele koloboracije v gospodarstvu,pa so imeli urejene zakone in urejen finančni sistem,za kar pri nas ne more trditi nihče,še bo preteklo vode,in trpeli bodo živci marsikoga,če bo volja bodo rešitve,žal pri nas ni volje zaradi nekaj posameznikov....no no pustimo se presenetit
Ranunculus
12. 06. 2008 15.18
pahorček&manjakranjc Seveda ima politično ozadje. Če ga ne bi imelo mu ne bi bilo potrebno lagati. In seveda je razlog tudi v globalnih gibanjih cen. Ampak drugi razlog je v notranji politiki in ne v monopolih. V sloveniji kot odprti demokratični državi, kakršno mi opisujete in s čimer se strinjam, velja prost pretok blaga in storitev (to je veljalo že celo pod prejšnjimi, zdaj pa verjetno še toliko bolj). In ko to velja, je težko govoriti, da ima neka proizvodna družba monopolni položaj. Ne rečem, če bi bila skoncentrirana trgovina in je opcija izogibanja ta, da greš kupovat v Italijo, gre za hudo monopolno moč, če pa prideš v trgovino in imaš na voljo pivo 10 proizvajalcev, to ni monopol na področju piva. Razen seveda, če je pivo zelo transportno neučinkovit artikel, ker v tem primeru pivovarne dejansko padejo pod tvojo definicijo javnega interesa. Isto seveda velja za vodo, sokove in ostalo.
Ranunculus
12. 06. 2008 15.01
manjakranjc Ranunculus12.06.2008, 14:02 Glede vrst kapitalizma pa naj preverim, če te prav razumem. Delitve nisem poznal oz. sem jo uspešno pozabil in želel sem preveriti, če sem prav razumel. Očitno ne. In pajtlerblanka bi rekla, da ji je vseeno, kako se reče tistemu, kar vidi skozi okno, ker uporablja kmečko logiko; no, meni bi bil praktičen primer za oboje še vedno zanimiv, tako da pripni ali pa daj napotek.
manjakranjc@hotmail.com
12. 06. 2008 15.00
Dan, Glede infalcije so se pa mnogi močno razpisali, še posebej old-ekonomisti, ki res niso več kompetetni na današnjem trgu, saj tisti prijemi žal že dolgo ne funkcijonirajo več. Mogoče je med vami le peščica radovednežev ali pa razgledanih, ki se je kdaj vprašala, zakaj taka porast pri nas, kljub temu, da je drugod mizerno narasla cena življ. potrebščin!?? Res se ne želim ponavljati, a vsi smo vedeli, kam pelje monopolstvo in vplivi teh stebrov na navadnega državljana, mar ne levica? Čemu potem sprenevedanje. Kot prvo bi bilo potrebno uvesti moje ukrepe, ki sem jih spisala včeraj in najvažnejše..radikalne ukrepe, veste tiste reformne, ki so bile zastavljene 2004. Hvala. Lp M.K
pahor?ek
12. 06. 2008 14.50
Ranunculus, pustiva Semoliča pri miru, saj ima njegovo prizadevanje politično ozadje. Prav gotovo je na inflacijo vplivalo stanje na svetovnem trgu. Vendar je v RS dodatno potenciralo stanje nezdravo gospodarsko razmerje, t.s., ustvarjeni monopoli, ki prav gotovo nimajo svojih korenin v letu 2004, temveč v času vladavine LDS-a (danes Zares) in Pahorjevega SD-ja, ki so ves čas (in še danes!) zagovarjali nacionalni interes. Kaj se skriva pod to besedno zvezo, jasno kažejo aktualni dogodki okrog Šrotov Celjskih.
manjakranjc@hotmail.com
12. 06. 2008 14.42
Ranunculus, eno preprosto vprašanje, res verjameš napisanemu, namreč zelo si brcnil mimo, ko si se omejil na klasičen in liberlani model in ju napačno razlagal Že pred časom sem nekaj o tej tematiki napisala. Res pa opažam neko nepoznavanje in narodno citiranje te tematike. Lp M.K
Ranunculus
12. 06. 2008 14.03
metaforo = efekt metulja
Ranunculus
12. 06. 2008 14.02
pahorček Ni se ti treba truditi z mano, sem vedno pozoren nate. In ne striktno negativno, ker nisem nek skrajnež. No, zdaj, ko vemo o čem govorimo, se strinjam s podčrtanim. In če sem v sestavku to pozabil omeniti se rade volje popravim in dodam, da omenjena investiranje in potrošnja nista bila direktna posega v gospodarstvo pač pa posredna. A posledice so bile na gospodarstvu vidne (če hočeš lahko uporabiš metaforo, priznavam pa, da je bil poseg odmerjen tako, da ni kazal nevemkako velike expanzivnosti in bi brez globalnega vpliva res povzročil manjšo inflacijo, kot jo je sedaj, kar sem tudi napisal vendar pa so kazalnike mirno ignorirali. Glede vrst kapitalizma pa naj preverim, če te prav razumem: Pri klasičnem kapitalizmu je pomembno, da tudi delavec dobi tisto kar mu gre (ne vem, ali je to udeležba pri dobičku in plača), pri liberalnem pa se ne ozira na delavca in je važen le dobiček, ki ga lastniki dobijo skozi dividende. In to se verjetno ureja z Zakonom o delavnih razmerjih z zajamčenimi plačami, odpravninami članstvi v NS itd.. No, če je temu tako, se je moral Semolič kar močno zlagati, da je delavce v takem obsegu spravil na ceste kljub temu, da je stanje izboljšal...
pahor?ek
12. 06. 2008 13.13
Ranunculus, očitno sem pritegnil tvojo pozornost...ni bilo mišljeno poniževalno! Potrebno je tudi razlikovati med liberalnim kapitalizmom, ki je bil svoj čas zelo vztrajno uveljavljan s strani LDS (danes Zares) in Pahorjeve SD. In med klasičnim kapitalizmom. Za prvega je značilno, da je glavno vodilo zgolj dobiček in posledice takšne politike so še danes vidne. Za drugega pa je glavna značilnost, da je kapital v službi dela, torej delavca. Pomeni, iskanje nekega ravnotežja med kapitalom (liberalizacijo gospodarstva) in delom. In za slednje se zavzema ravno JJ (SDS) in njegova vladna garnitura. In to se uravnava samo z zakonodajo, brez direktnega posega na trg. Podčrtam diretken poseg.
Ranunculus
12. 06. 2008 12.55
pahorček Se mi je zdelo, da si vprašanje zastavil malo preširoko, a zaradi tega še nisem pričel s poniževanjem tipa ljubče, predragi, srče, zlatek. Če želiš, te lahko tudi jaz pomanjšujem še bolj, kot si se z nickom že sam, pa tudi s tem nikamor ne pridemo. Da, to, kar si napisal je res in to je najčistejša oblikika, ki velja v teoriji. V praksi je pa vloga bistveno širša. Če ostanemo samo pri mojem primeru: JJu se je štelo za dobro dejanje gradnja avtocest, o kateri govorim spodaj. Pri tem trg nima nič ali skoraj nič. Ampak orodje države je bilo, da je DARSu jamčila za posojila, ki jih sicer ne bi dobil, saj je sposobnost odplačila zelo dvomljiva. S tem, ko omogočiš potrošnjo milijard EUR vplivaš na trg z državno potrošnjo in investicijami (čeprav v tem primeru posredno z jamstvom).
pahor?ek
12. 06. 2008 12.33
Ranunculus, "NE", odgovor je dolg en stavek. Nobenega romana ni potrebno pisati. Le en stavek. Bom, kar sam napisal, ker drugače ne bova nikamor prišla. Hmmm, zakaj le? Prej mi je ušlo iz spomina, zato moram dodati, da vso stvar bolj omejim, na področju gospodarstva. Zdaj bo prišel tisti en stavek. Trg ima določene zakonitosti in vloga države je, da s primerno zakonodajo posredno uravnavava te zakonitosti. Tako preprosto je to! Tvoja naloga, preljubi Ranunculus, pa bo, da nam nevednežem tukaj na forumu lepo razložiš, kaj to pomeni.
Ranunculus
12. 06. 2008 12.14
pahorček Vloga države v naši državi? Da izvaja politiko s svojimi orodji bi bila čista definicija. Ker se mi ne ljubi še enkrat pisati daljšega posta in ker bi bil odgovor na tvoje vprašanje lahko tudi knjiga skušaj vsaj del vloge naše države v naši državi razbrati iz že navedenega.
pahor?ek
12. 06. 2008 11.54
Ranunculus, daj razloži nam vlogo države v sodbni demokratični državi, kakršna je tudi Slovenija.
Ranunculus
12. 06. 2008 10.35
pahorček Krivdo za inflacijo si delita vlada in globalna situacija in delno tudi nepopolnost trga, ki je v Sloveniji močno prisotna zaradi majhnosti. ko manjakranjc uveljavi zakone o podjetjih v javnem interesu bo zadeva veliko boljša. Jaz o tem razmišljam nekako takole in pri tem ni važno, če sem osnovno idejo kje pobral - če se s tem strinjam, je to pač tudi moje razmišljanje. Ugotavljali smo že, da se je trenutna vlada lotila projektov z veliko večjo intenzivnostjo kot prejšnja; predvsem tistih, ki se nanašajo na infrastrukturo (nekaj tudi vojsko). In ker je treba zadeve sfinancirati, so za to uporabili kreditiranje (pri tem zadolževanje sicer ni pomembno presegalo zadolževanja preteklih vlad). Je pa s tako rastjo dolga Slovenija v primerjavi z drugimi državami EU v tem obdobju med pomembnejšimi glede zadolževanja glede na celotni proračun. Država je tako naredila dvoje: Najprej je s svojim intenzivnim investiranjem v infarstrukturo med drugim pomembno prispevala k povečanju povpraševanja po gradbenem materialu in gradbenih delavcih, zaradi česar so se v enem segmentu trga cene povečale s tem pa je prišlo zaradi uravnavanja tudi do povečanja v drugih segmentih v državi, kar vse pomeni skladno rast cen, pri čemer pa je to še posebno vidno v gradbenem in živilskem sektorju, saj za projekte kar naenkrat potrebujejo več gradbenega materiala, posredno pa to učinkuje tudi na dvig vsega ostalega, predvsem pa hrane, saj za le-to rabimo vsi in če delavcu kane malo več denarja, si kupi malo več, da ne bo lačen, trgovec pa tudi podraži zadevo, če vidi, da prodaja več in si s tem povečuje dobiček (tu je seveda tudi nekaj globalnega vpliva) – logika, da bo trgovec zmanjšal maržo, če proda več, namreč ne drži, saj s povpraševanjem raste cena, kar je sicer v nasprotju s popolnim trgom, a v Sloveniji popolnega trga pač ni zaznati. Potem pa je JJ poudarjal, kako hudo dobro nam gre in kako uspešni da smo, za kar je predhodno pripravil iluzijo s pomočjo intenzivnega investiranja in se je dejansko zdelo tako, saj se je zaradi tega povečevala zaposlenost, pričeli so se generirati prihranki in s tem rast tečajev na borzi, večje investicije so seveda tudi dvignile BDP, pobrane je bilo več dohodnine in seveda DDV-ja (na ta način se je v zadnjem času tudi pričela zmanjševati potreba po zadolževanju, za kar je razlog tudi v izločitvi DARSa iz proračuna), povečala se je rodnost, skratka ustvaril se je občutek fantastičnega optimizma in blagostanja, za katera ni nihče hotel razmišljati, da ju bo kdaj konec oz. z drugimi besedami, zavladalo je izjemno vzdušje, zaradi katerega se je vse več ljudi odločalo za zadolževanje, s čimer so povzročili še večjo rast cen in seveda tudi efekta gospodarske rasti (vsaj pri stanovanjih si ljudje konkurirajo pri nakupih in prodajalci lahko izsiljujejo višje cene). S tem se je proračun v času JJa povečal za okoli 30%, vendar pa je v takem trenutku potrebno ponovno razmisliti o takšnem početju in ga po potrebi ustaviti in prenehati zapravljati, ker so že ustvarjeni pogoji za rast inflacije, ki jih dopolnjuje še globalni vpliv, vendar pa tega do sedaj niso naredili, kar je vidno iz zadnjih inflacijskih gibanj in zaradi česar je za del rasti inflacije krivo ravnanje znotraj Slovenije in za del globalni dejavniki, pri čemer noben ni zanemarljiv.
manjakranjc@hotmail.com
12. 06. 2008 10.19
Politik70, Kako lahko pejterblanko sprašuješ tako logično reč. Vsem nevednežem sem ob nakupu delnice NKBM jasno svetovala, da delnica ima le trenutni raiting, seveda odvisno od povpraševanja na trgu in drugih reči, katere dvomim da bi razumel in izkazalo se je, da cena ni bila postavljena previsoko, kot so to kričali frutkoti ali cvikli, ki so zopet pokazali svoje neznanje. Sama sem delnice prodala v prvem mesecu in to niso bile prve. Rada sodelujem na "dotičnem trgu" , tudi medvalutno trgovanje cveti; uh da vam ne omenim, kakšne donose imam! Živim samo od obresti teh donosov! Sem pač tvegala in to svetujem tudi ostalim. Lp M.K
pahor?ek
12. 06. 2008 10.01
ivan.vindis, tvoja trditev o vse večji draginji in vedno višji infalciji je v celoti neosnova. In podpihovana in 1000 krat prepotencirana s strani holivudskih medijev. Spomnimo. V času Drnovškove vlade, ki jo vsi tako hvalite, je bila infalcija nekaj čez 8%, gospodarska rast pa nekaj čez 2% - kar 4 krat nižja od inflacije. In nihče ni zganjal takšnega cirkusa kot smo mu priča danes s strani strumne četice. Danes je obratno. Gospodarska rast je višja od nekoliko višje inflacije. Pomebno je tudi to, da je gospodarska rast v RS višja od evropskega povprečja! Poleg tega se nihče od vas ne vpraša kdo je dodatno povzročil inflacijo v RS? Odgovor je jasen - monopolisti pod imenom Šrotje. Vi, dragi tovariši, pa jih še zagovarjate in celo opravičujete njihovo početje. Neumnost pa taka!
ivan.vindis@gmail.com
12. 06. 2008 09.45
Za večino je dogodek desetletja rapidno upadanje standarda slovencev, vedno večja draginja in vedno večja inflacija. Za JJ je pač ta dogodek podpis pogodb ki so že vnaprej obsojene na propad.