Slovenija

Šolska reforma: spremembe pri prehrani, ocenjevanju in učnih načrtih

Brdo pri Kranju, 14. 03. 2023 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na tretjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju je vlada med drugim razpravljala tudi o prenovi šolskega sistema. Časovnica sprememb ni znana, bo pa šolska reforma šla predvsem v smeri sprememb prehranskih smernic in vpeljevanja principov trajnostnega obdelovanja zemlje, je napovedal premier Robert Golob. Minister za vzgojo in izobraževanje Darja Felde pa je med cilji izpostavil vizijo šolstva čez 10 let, posodobitev vseh učnih načrtov in katalogov znanj v srednjem strokovnem izobraževanju, pomen ponovnega uvajanja vajeništva, spremembo načina ocenjevanja in preverjanja znanja ter digitalizacijo.

Pri viziji šolstva do leta 2033, ki naj bi bila znana v začetku prihodnjega leta, je treba po ministrovih besedah gledati dolgoročno. S tem se tudi ukvarja posebna delovna skupina. Posamezne elemente omenjene vizije bi tako lahko v šolske kurikulume vključili že prihodnje leto, vedno pa je treba ostati v pripravljenosti na morebitne posodobitve vizije, je v izjavi za medije po zasedanju koalicije na Brdu pri Kranju dejal Felda.

Ob opravljeni analizi so ugotovili, da učni načrti z veliko cilji ponekod zgolj posegajo v čas za jemanje snovi, zmanjka pa časa za utrjevanje in ponavljanje.
Ob opravljeni analizi so ugotovili, da učni načrti z veliko cilji ponekod zgolj posegajo v čas za jemanje snovi, zmanjka pa časa za utrjevanje in ponavljanje. FOTO: Aljoša Kravanja

Več časa za utrjevanje in ponavljanje snovi, bolj zdrava prehrana in principi trajnostnega obdelovanja zemlje

Med koraki šolske reforme je minister navedel tudi posodobitev vseh učnih načrtov in katalogov znanj v srednjem strokovnem izobraževanju. Ob opravljeni analizi so namreč ugotovili, da učni načrti z veliko cilji ponekod zgolj posegajo v čas za jemanje snovi, zmanjka pa časa za utrjevanje in ponavljanje, na kar so po ministrovih besedah opozarjali tudi učitelji. "Šola mora biti vzgojno-izobraževalna, ne samo izobraževalna, zato pretirano postavljanje nekih ciljev, standardov znanj tukaj ni na mestu. Na koncu moramo imeti človeka, ki se ne samo nekaj nauči, ampak tudi ve, kako znanje uporabiti," je poudaril.

Premier Robert Golob je dejal, da bo časovnica sprejemanja šolske reforme nekoliko daljša, po letu 2024, nekatere spremembe pa se bodo začele že v prihodnjem šolskem letu, predvsem prehranskih smernic, s katerimi želijo v šole vpeljati bolj zdravo prehrano in bolj ekonomično delovanje šolskih kuhinj. V šolski sistem bodo vpeljali tudi principe trajnostnega obdelovanja zemlje.

Del reforme naj bi bilo tudi ponovno uvajanje vajeništva.
Del reforme naj bi bilo tudi ponovno uvajanje vajeništva. FOTO: Thinkstock

Posodobitve celotnega sistema in ponovno uvajanje vajeništva

Reforma bo tako šla tudi v smeri posodobitve celotnega sistema, tudi v luči tega, da bodo posamezniki po zaključenem srednjem strokovnem izobraževanju pripravljeni na trg dela. Ob tem je poudaril tudi pomen ponovnega uvajanja vajeništva, ki pa je postopno, saj je nanj treba pripraviti tako delodajalce kot tudi šole.

Do leta 2025 pa naj bi zaživele tudi spremembe kurikulumov v osnovnih šolah. Temu bo po ministrovih besedah najverjetneje sledila tudi sprememba načina ocenjevanja in preverjanja znanja. "Danes imamo stanje, ki je praktično najbrž unikum v svetu, da postajamo vsi odlični in na koncu potem nimamo razlik med odličnimi," je izpostavil Felda. Na to pa po njegovih besedah opozarjajo tudi gimnazije, ki se vsako leto soočajo z omejitvami vpisa. "Na splošno pa vemo, da pehanje za ocenami in da ocena pove vse o človeku, vsekakor ni dobro," je dodal minister.

Med cilji šolske reforme je sicer izpostavil tudi digitalizacijo, to naj bi dosegli do leta 2026, in hkrati s tem opolnomočenje vzgojiteljev, učiteljev in ravnateljev, ne samo za uporabo digitalnih tehnologij, ampak tudi na njihove pasti. Na slednje je treba navajati tudi otroke, in sicer vse od vstopa v vrtec, je dejal Felda.

S spremembami prehranskih smernic želijo v šole vpeljati bolj zdravo prehrano.
S spremembami prehranskih smernic želijo v šole vpeljati bolj zdravo prehrano. FOTO: Shutterstock

Ostale spremembe načrtujejo za leto 2024 oziroma kasneje, je dejal premier. Digitalizacija šolskega sistema bo šla predvsem v smeri, da se pripravi enotne digitalne osnove za učne materiale, je dejal.

Glede prenove šolskega sistema oz. modernizacije je Tanja Fajon dejala, da je jasno, da bodo tudi tukaj potrebovali širši družbeni konsenz. Enega od strokovnih svetov bo po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca vodil Janez Vogrinc iz Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
14. 03. 2023 19.51
+2
Otroci interneta sploh ne znajo živeti v realnem življenju. Za njih je vse prelahko. Imaš denar, imaš vse. Brez denarja nebi preživeli.
vvvilice
14. 03. 2023 18.08
-2
Lahko bi počasi že uvedli tudi vegetarijansko in vegansko prehrano.
Justthewayitis
14. 03. 2023 18.07
+1
Dej Tanja no. Ti in tvoj širši družbeni konsenz pri vsaki temi… Patetično.
vvvilice
14. 03. 2023 17.21
+2
Šolstvo je specializirano, da proizvaja poslušne državljane, ki ne razmišljajo preveč s svojo glavo, ampak da ubogajo in delajo, kot jim drugi zapovedujejo. Se je evidentno pokazalo nedavno. In ne bodo ga menjali, kvečjemu še posodobili v to smer.
vvvilice
14. 03. 2023 17.15
+2
Ah, šolstvo. Pri zadnji mega svetovni šlamastiki se je izkazalo, da je zdravstvena stroka in svetovalna skupina povsem napačno propagirala uradni narativ, prav so imeli fb doktorji. Pa naj kdo zanika v nebo vpijočo resnico! Razen če si seveda ne more priznati, da so teoretiki zarot imeli spet prav.
branko-r
14. 03. 2023 16.23
+0
otroke vozit v šolo v Avstrijo če se le da tam je prihodnost
GMajky
14. 03. 2023 17.17
+0
Delavec_Slo
14. 03. 2023 16.18
+3
In kaka je reforma aja že 30 let učijo isto!
KavčDohtar
14. 03. 2023 16.00
+2
Kaj bomo z šolami, ko pa lahko na facebooku in twitterju diplomiraš vse od medicine do zunanje politike.
HumanNOTsheep
14. 03. 2023 16.08
+2
glede na to da pišeš takšne nebuloze sem 100% prepričan da neveš kdo je ustanovitelj našega šolskega sistema in kaj je bil njegov moto za to vrsto izobraževanja ... moto se je glasil "teach them everything about nothing" izobrazi se !!
el capitan 1
14. 03. 2023 15.56
+1
Solski sistem je najboljsi taksen, da se nikoli ne spreminja in je trajnosten. Ucenci in ucitelji morajo vedeti kaj jih caka na zacetki in kaj na koncu izobrazevanja. Vsebine se seveda morajo modernizirati in usklajevati z pridobitvami in znanstvenimi dognanji vendar nikoli na osnovi nobene IDEOLOGIJE! V solski sistem pa je potrebno vnesti tudi domoljubnost, ki jo ima prav vsak solski sietm na svetu, razen pri nas! To pa se obicajnovzpostavi z dviganjem zastave in petjem himne vsakodnevno. Predvsem v osnovnosolskih ustanovah. Pri nas pa se celo ukinja muzej osamosvojitve! Bizarno! Bizarna vlada, ki si ne zasluzi tega imena, ker vlada sama sebi!
trdovrat
14. 03. 2023 16.29
-1
Capitano, torej je po tvoje treba uvesti jutranji pozdrav "ZA DOMOVINO S TITOM NAPREJ"! SMRT FAŠIZMU
Mehtilda
14. 03. 2023 18.56
+2
el capitan, razloži mi prosim, kje po vsem svetu dvigujejo zastave in pojejo himne? Lepo te prosim, no..