Slovenija

Šolski minister Pikalo prisluhnil avtorjem peticije o spremembah v šolstvu

Ljubljana, 12. 02. 2019 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu. Na sestanku so spregovorili o predlogih iz peticije in spremembah v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki jih bodo ob pripravi novega strateškega dokumenta v šolstvu, t. i. Bele knjige, pripravili na ministrstvu.

Kot je po srečanju dejala predsednica društva Svet staršev Nataša Šram, je bil odziv pozitiven. V društvu po njenih besedah ne odstopajo od zmanjšanja obsega snovi, domačih nalog, ureditve nacionalnih preverjanj znanja, ureditve zakonodaje, ki ureja pravice otrok s posebnimi potrebami v šolstvu. Kot je dejala, se bo društvo udeležilo razprave, ki jo bo v roku meseca dni kot posvet med različnimi akterji organiziralo ministrstvo.

"Dogovorili smo se, da bodo pobudniki peticije in tudi vsebina peticije del neke širše razprave o Beli knjigi, ki jo bomo organizirali v enem mesecu," je dejal Pikalo. Kot je napovedal, se bodo te udeležili različne civilnodružbene organizacije, učitelji, praktiki, tudi strokovnjaki, ministrstvo pa bo v njej delovalo predvsem kot mediator med različnimi pogledi. Na ta način nameravajo delovati v prvem delu priprave novega strateškega dokumenta, ki bo podlaga za spreminjanje zakonodaje in uvajanje novih pristopov, o katerih so govorili tudi danes. Pikalo je dejal, da želijo poslušati vse deležnike in spremembe uvajati na podlagi strateškega premisleka.

Minister Jernej Pikalo je sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu.
Minister Jernej Pikalo je sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu. FOTO: Kanal A

Peticijo do zdaj podpisalo že več kot 21.000 ljudi

Peticijo za spremembo šolskega sistema so pripravili v društvu Svet staršev, do zdaj pa jo je podpisalo že več kot 21.000 ljudi. Kot je povedala predsednica društva Nataša Šram, je peticija nastala po ugotovitvi, da starši prek svetov staršev ne morejo narediti veliko za potrebne izboljšave v šolskem sistemu.

V njej med drugim predlagajo zmanjšanje obsega učne snovi in domačih nalog, zmanjšanje številčnega in več opisnega ocenjevanja, ukinitev Nacionalnega preverjanja znanja oziroma njegovo preobrazbo v t. i. kompetenčne teste ter uvedbo sprejemnih izpitov za srednjo šolo, gimnazijo in fakultete.

Napovedanih več zakonskih sprememb

Pikalo je sicer že konec januarja napovedal, da na ministrstvu načrtujejo večje spremembe šolskega sistema. Med drugim pripravljajo predlog sprememb zakona o vrtcih, napovedujejo tudi obsežno razpravo o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo spremeniti način ocenjevanja predmetov, ali je potrebna prenova gimnazijskega programa in ali so potrebne spremembe pri Nacionalnih preizkusih znanja. Vse to bodo upoštevali pri pripravi novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, ki ga bodo pripravili do let 2021, je napovedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
15. 03. 2019 19.23
Devetletko nazaj v osemletko spravit. Starsem preprecit dostop do vsakodnevnega vmesavanja v ucenje otrok(kdo je ze dobil za nalogo narediti plakat-vi ali otrok?!? Pa kaj, ce se ne zna pisat ali pa na racunalnik! Naredi naj S A M. Bodo pa barvice in svincnik, napisano na roko. Itd. Pa nehajte otroke vpisovati v nesteto solskih dejavnosti! SAMO SOLA IN MORDA 1 DEJAVNOST=vec kot dovolj! Lastne neizzivete sanje pa kar sami uresnicujte po sluzbi, vpisite se v glasbene, pa na treninge, v balet za odrasle, plavanje 2x na teden zjutraj pred sluzbo ze (ker imate popoldne japonscino,...) Mislim dost vas mam
Transformerji
13. 02. 2019 13.31
-7
Lahko vsaj upam, da so prebrali vse peticije in bodo spremenili šolski sistem, ki ovira šolarje pri izbiranju tistega poklica, ki ga zanima? Vem, kaj sem napisal in če tega ne znate rešiti, potem vsi sodelujoči nimate sposobnosti - saj veste, vsak človek ni sposoben za čisto vse!
maja2425
13. 02. 2019 10.58
+4
To je na žalost 21.000 staršev, ki se sploh ne zaveda, kakšno škodo dela s svojimi "bistroumnimi" predlogi svojim in vsem ostalim otrokom. To je načrt, kako dokončno uničiti šolski sistem. Propad je začela uvedba 9 letke, nivojskega pouka in nekvalitetno učenje tujih jezikov v prvem razredu - učijo ga namreč učiteljice podaljšanega bivanja, ki so naredile modul za angleščino in ne anglistke. Napak, ki se jih takrat naučiš, se zlepa ne odvadiš. Odprava ocen, zmanjšanje učne snovi in manj domačih nalog pa je dokončni smrtonosni strel v srce našega šolskega sistema.
akmt
15. 03. 2019 19.15
Tega zal vecina slovenskih starsev ni sposobna dojet. Nasa druzba tudi ni in nikoli ne bo na nivoju finske kulture-oni so odpravili ocene, ker se ucijo zase, nek Slovenec ne bo tega nikoli sposoben, bil je pa zelo sposoben prevzeti balkansko kulturo:pri nas se vozi po cestah kot na jugu, korupcija itd kot na jugu,... Imeli bi pa severnjaski sistem solstva?!? Ko bo narod posten, ko se ne bo vec masovno kradlo, ko bo voznik sam od sebe ustavil 10 m pred prehodom za pesce in mirno pocakal, ce bo pesec MOREBITI le sel na prehod,... Takrat lahko upamo na boljse. Ampak... To se ne bo zgodilo.Ker se je narod ze odlocil. In sicer za balkanizem. Kultura, postenje, lestvica vrednot,... Svetlobna leta pred tem smo. In s tem seveda najlazji plen za mocne teznje delov sveta po islamizaciji tudi Evrope, zal. Odprite oci!
Zbujen
13. 02. 2019 10.38
+12
Za tiste, ki pa na tule nakladajo, kako snovi ni nič več kot nekoč, pa priporočam, da pobrskajo po kurikulumu iz l. 1995 in ga primerjajo z lanskoletnim. Šteti pa menda znate....
Zbujen
13. 02. 2019 10.34
+12
Je Ministrstvo kdaj naredilo kakšno raziskavo porabe ur za učenje in domače naloge? Je kakšna šola kdaj izvedla kakšno anketo o zadovoljstvu staršev z javno storitvijo (ki je za plačnike davkov in šolskih položnic čedalje dražja)? So vsi učitelji pri nas enostavno "odlični", ker imajo diplomo Filofaksa? Verjetno ne upajo izvesti raziskav - ker smo po socialistični mentaliteti vsi starši "nešolani bebci", ki za razliko od "akademikov" poznamo tudi prakso in imamo po šihtu pravico do družinskega prostega časa (ne pa ukvarjanja z osnovno šolo!). Ministrstvo naj raje spiše zakone, da se bo motilce pouka resno saniralo z izključitvijo, ne da mora agresivne delikvente prenašati cela šola (eden je dovolj!).
MountainVibes
13. 02. 2019 10.28
-7
Pikalo nesposoben.., namesto da bi se losali te leve sramote, sploh ministrov iz stranke SD, jih obdržimo na oblasti da nam delajo samo še več škode.., sploh v tem primeru šolstva.., poklicat bi morali neodvisne strokovnjake, ki bi pripravili šolski sistem tko k mora bit..!
bababu
13. 02. 2019 09.51
+8
Jest pa vidim velik problem v dejstvu, da bodo v primeru zmanjsanega obsega programa, na koncu vsi odlicni. Ce selekcija ne bo temeljila na nekih drugih principih ocenjevanja sposobnosti se v tem primeru lahko zgodi, da bomo imeli zaprte tovarne, bomo brez kuharic frizerk in cistilk, brez avtomehanihov...in zadeva bo sla v pogrom.... se financirali bomo dovod nekvalificirane ali manj kvalificirane delovne sile in za slovensko druzbo bo to...pogrom...
0OO7
13. 02. 2019 09.09
+4
Toti ima vojsko svetovalcev zato, da spremljejo ljudski glas na forumih in v komentarjih, potem pa Pikjenemu svetujejo, kaj je za narediti...
kolbek460
12. 02. 2019 21.18
+14
Dobili bomo generacijo ki bo neodgovorna ,brez ciljna ,vase zagledana in neuporabna za izive prihajajočega časa ,ja bravo ,,Za kaj bi delali ,za kaj bi se trudili ,doma ,in na borzi ,ali v javni službi ,,
Mirjiam90
12. 02. 2019 20.48
+6
Js predlagam, da imajo pouk en dan na teden dva dni počivajo en dan kadijo, dva dni pa se pripravljajo na službo v javnem sektorju in pokojnino.
štrekeljc
12. 02. 2019 20.24
+6
Mora pa trstenjakovcem pošteno voda v grlo teči, da so se za to nagajanje celo z "new age" avšo spajdašili.
etul
12. 02. 2019 19.40
+18
20000od 2 milijonov, ga. Sram kolk je to %? Kaj pa nak tisti naredimo katerih otroci pravijo da je ta šola pre izi? Moje večkrat uprasam, pa kaj se nimate res nič za učit?
JanezAn
12. 02. 2019 20.57
+33
Tudi jaz menim, da so peticijo podprli predvsem starši, ki gledajo zelo kratkoročno na šolo. Sam imam 4 otroke, ki so vsi približno enako nadarjeni in sem videl ogromno razliko v znanju pri tistih, kjer so bile učiteljice v 1. triadi bolj stroge in so dale več domače naloge (matematika vsaj 4 x tedensko), v primerjavi z drugo učiteljico, ki je dala zelo malo matematične naloge pa še to samo 2 x tedensko. Ko je prišla hčerka v 4. razred je bil šok zaradi pomanjkanja znanja. Moral sem vložiti obilo napora in ji dajati dodatnih nalog, da je polovila primanjljaj v znanju. Sedaj ni težav, ne morem pa si predstavljati, kakšna katastrofa v znanju bi nastala, če bi bile tudi naslednje učiteljice tako nezahtevne in bi morda sledile zahtevam predlagateljice peticije. Domače naloge ne smemo jemati kot nepotrebne nadloge, ampak kot orodje za utrjevanje znanja, opuščanje te s strani učiteljev ali učencev se preveč maščuje, vse moraš poloviti z obrestmi.
etul
12. 02. 2019 21.15
+7
viktore.vrbnjak
16. 02. 2019 16.36
+1
"Samo vaja dela mojstra" še vedno velja. Tudi delovne navade otrok so različne . Ne nazadnje šola tudi vzgaja,če starši tega ne vedo ali ne zmorejo.
Mirjiam90
12. 02. 2019 19.40
+20
Otroku prijazna šola ?? in zapor prijazen do zapornikov ?? je neprijazna država DRŽAVLJANOM...
Mirjiam90
12. 02. 2019 19.43
+33
Iz osnovne šole so naredili socialno kuhno iz srednje piknik plac iz fakultete pa debatni klub diplomante pa za na zavod, socialno , ker so razen za javni sektor neprimerni za karkoli drugega kot za na Metelkovo ni več ne standardov, ne obveznosti in ne dolžnosti niti znanja so samo še pravice..zato bo v prihodnosti ogledalo stroke in resnice..
štrekeljc
12. 02. 2019 20.21
+3
A si ti nekaj zamešala? Podpisniki te peticije se zavzemajo za to, da bi bilo standardov, obveznosti, dolžnosti in znanja še manj.
Mirjiam90
12. 02. 2019 20.46
+12
PODPISNIKI SE TRUDIJO DA BI SI ŠTUDENTI KAR SAMI NAPISALI DIPLOMO, SREDNJEŠOLCI MATURO. KATERO BI VSI OPRAVILI Z ODLIČNIM USPEHOM IN OSNOVNO ŠOLO BREZ UČITELJEV IN OCEN..ŽE DANES JE V RAZREDU 20 ODLIČNIH OD 26 TO POVE VSE O STANDARDIH IN TISTEM KAR JE ŠE OSTALO OD ŠOLE, zato pa smo napisali to naglas in z veliko..
štrekeljc
12. 02. 2019 20.59
+5
In zakaj potem svečkarji podpirate to peticijo?
viktore.vrbnjak
16. 02. 2019 16.39
Bolj bodo državljani nerazgledani, zabiti, neumni, lažje jih je imeti za norca.
Cogo
12. 02. 2019 19.30
+7
Kje so tega Pikala najdli? Obup
ŠKIS
12. 02. 2019 19.30
+27
iz šole otrok domov pride poje gre na dva ali tri treninge pol pa nima časa za šolo pol je pa preobremenjen
zmago56
12. 02. 2019 19.30
+26
Šremova je dobila svojih pet minot slave, zdaj pa je čas, da se skupaj z politiki umakne in pripravo šolskega sisteme prepustijo neodvisnim strokovnjakom
mak0521
12. 02. 2019 19.25
+26
Stroka je zaspala???? Od kje ta trditev? Stroka nikamor ne pride s svojimi predlogi, ker je ujeta v politične igre šolskih ministrov! Stroka že sama leta opozarja na nesmisle... a so ta opozorila ves čas prezrta. Ker birokrati več vedo.
El Toro
12. 02. 2019 19.16
+52
Zdaj se v šolski sistem meša že vsak, ki ima pet minut časa Učitelji morajo imeti avtoriteto, starši pa naj svojih problemov ne prenašajo na šolo.
igy02
12. 02. 2019 19.13
+10
Židan je radikalno nesposoben. Nesposobni zbirajo okrog sebe še manj sposobne. Torej, kaj je Pikalo?
fairplayy
12. 02. 2019 18.44
-10
V soli se prevec spodbuja tekmovalnost zaradi potrosnisko usmerjenega sveta kaj pa etika medsebojnp sodelovanje pomoci enakost in nauciti jih kaj pomeni sreco za katero ni potrebno konkurirat kitajcem ali japoncem kjer odrasli sexsjo samo prek compa otrok tud nimajo vec ker je kariera na prvem mestu in ni cada za nic